Mijn perfecte luie zondag

Mijn perfecte luie zondag

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Zo’n beetje iedereen leeft uit naar het weekend. Ik in ieder geval wel. Het is het moment om je voor te bereiden op de nieuwe week en de afgelopen week los te laten. Voor mij staat iedere zondag in het teken van rust, zelfzorg en vooral genieten. Een heerlijke luie zondag zoals je dat ook wel noemt. Ik vertel je graag wat meer over mijn perfecte luie zondag.

Op deze pagina kun je het volgende lezen

De betekenis van zondag

Al duizenden jaren wordt de zondag als een rustdag beschouwt. Het is oorspronkelijk begonnen in de Romeinse tijd. De dag is namelijk vernoemt naar de zon en naar de godin Sól. Uiteindelijk is deze dag overgenomen door het Christendom en is het omgezet tot de Dag van de Heer. Nog altijd is het voor velen cruciaal om op zondag rust te houden en niet te werken, maar het wordt ook steeds meer geaccepteerd om op zondag wel werk te verrichten. Sterker nog steeds meer gelegenheden kunnen op zondag en steeds meer gemeenten openen winkels op zondag.

Wat is een luie zondag?

Een luie zondag is precies hetgeen wat je erbij voorstelt. De dag waarop je letterlijk kan en mag luieren, niets moet en alles kan. Voor ieder persoon kan een dag luieren verschillen en dus is er geen zwart-wit antwoord. Je kunt je voorstellen dat luieren voor iemand met kinderen heel anders is dan luieren met iemand die geen kinderen heeft. Bovendien is het luieren in je eentje heel anders dan met zijn tweeën of met meer mensen. Je kunt een luie zondag zo vaak houden als dat je wilt, iedere week, om de week of iedere maand.  In ieder geval zo vaak als dat jezelf zou willen of behoefte aan hebt.

De dag vul je met activiteiten waar je van tot rust komt en van ontspant. Het is belangrijk om te realiseren dat je in ieder geval niets hoeft op die luie dag. Maak het jezelf gemakkelijk en wees lief voor jezelf. Dit helpt niet alleen jezelf, maar kan ook zorgen voor een betere band met je partner, kinderen en / of vrienden. Je neemt en hebt namelijk echt de tijd voor elkaar.

Waarom is een luie zondag belangrijk?

Er zijn een aantal redenen waarom een luie zondag ook in 2021 nog steeds een goede reden is, zonder dat het per se vanuit een geloof of eeuwenoude gewoonte moet komen. Luie zondagen hebben namelijk ook effectiviteit. Er zijn zelfs voldoende redenen waarom je een luie zondag zou moeten implementeren in je leven. Een luie zondag zorgt namelijk voor het volgende:

Een luie zondag geeft rust

Allereerst is rust een cruciale reden om op een zondag niets te doen. Je kunt alle stress van de afgelopen week loslaten en dat geeft rust. Op zondag hoef je even helemaal niets te doen. De stress en verantwoordelijkheden van de week doen er niet meer toe en kun je dus loslaten. Ook zijn er op een luie zondag geen verplichtingen en / of taken te verrichten. Je kunt op die manier echt tot rust komen. Probeer dan ook te genieten van de rust die je hebt op die ene dag in de week.

Een luie zondag biedt energie

Voldoende rust zorgt uiteindelijk voor een hoop energie. Wanneer je dagen achter elkaar als een soort stoomlocomotief door blijft denderen, raak je uiteindelijk opgebrand. Rust zorgt dus op lange termijn voor extra energie. Het is belangrijk om voldoende rust in je dagen te implementeren, puur om je werk en ontspanning in balans te houden.

Een luie zondag is een beloning

De rust die je krijgt van een zondag niets doen, kun je zien als een beloning. Je hebt de hele week hard gewerkt en onder druk gestaan. Na een week vol verantwoordelijkheden, werk en stress, heb je zeker weten een dag verdient waarop even niets moet. Je mag lief voor jezelf zijn en dus verdien je zeker weten een zondag niets doen. Een dag waarop je extra lief voor jezelf mag zijn, in de vorm van rust, eten en activiteiten.

Een luie zondag maakt je creatief

Er zijn een hoop mensen die geloven dat niets doen, juist voor creativiteit kan zorgen. Ze zeggen niet voor niets dat het helpt om af en toe even je werk naast je neer te leggen wanneer je vastloopt. Er zijn een hoop boeken geschreven over hoe niets doen, onze creativiteit aanwakkert. Tijdens het niets doen kun je alle gedachten en ideeën die je opdoet opschrijven. Wil je daar meer over weten dan kun je denken aan de volgende boeken: De kunst van het nietsdoen van Kenkõ of Een Pleidooi voor verveling van Manoush Zomorodi.

Een luie zondag is gezond

Rust is cruciaal voor de gezondheid van de mens. Fanatieke sporters implementeren bijvoorbeeld voldoende rust in hun trainingsschema. Je lichaam heeft dan de tijd om te herstellen. Wanneer je beweegt, belast je namelijk je spieren, gewrichten en botten. Die onderdelen moeten herstellen en helen, om goed te blijven werken. Je moet dus je lichaam rust bieden omdat het anders geen tijd heeft om te herstellen. Dit maakt je uiteindelijk sterker en geeft concentratie. Je geest en je lichaam hebben beiden rust nodig en dus is een luie zondag juist heel erg gezond. 

Wat te doen op een luie zondag?

Op een luie zondag gaat het er vooral om dat niets moet en dat alles mag en kan. Wat je kunt doen op een zondag hangt er natuurlijk vanaf of je alleen of met iemand samen bent. Niets is namelijk fijner dan samen genieten van bijvoorbeeld een spa dag thuis op zondag, bank hangen of een filmmarathon op zondag. Heb je even geen inspiratie voor goede series of films? Neem dan is een kijkje bij deze Netflix review of mijn review over Videoland. Ben je alleen dan kun je die dingen uiteraard ook in je eentje doen. Probeer voornamelijk dingen te doen die je leuk vindt omdat het je daardoor energie zal opleveren. 

Naast een spa dag thuis of een heerlijk dagje op de bank, kun je op een luie zondag ook natuurlijk een leuke activiteit buiten ondernemen. Het is namelijk onwijs gezond om dagelijks een frisse neus te halen. Dit verlaagt je stress niveau en bovendien zorgt het natuurlijke licht voor een betere nachtrust. Je kunt ook kiezen voor een dagje weg op een luie zondag. Het gaat er nou eenmaal om dat je alle verantwoordelijkheden loslaat. 

Wat te eten op een luie zondag?

Een luie zondag staat in het teken van rust en dus kun je het beste op een luie zondag makkelijk eten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een eenpansgerecht. Je hebt dan weinig afwas en daarnaast is je maaltijd snel klaar. Uiteraard kun je het jezelf nog makkelijker maken om eten thuis te laten bezorgen. Je hebt dan nog minder te doen en dat maakt het helemaal een luie zondag. Heerlijk om op de bank te kunnen zitten met een dekentje en een goede Netflix of Videoland serie. Maak het jezelf vooral niet al te moeilijk. Ben je toch van plan om te koken, dan kun je bijvoorbeeld de volgende recepten eten op een luie zondag:

  • Nachos

  • Pasta

  • Sushi

  • Wraps

  • Een belegd broodje

  • Pizza

Mijn perfecte luie zondag

Ik slaap het liefste uit op een luie zondag, of nou ja ik hoef niet eens per se te slapen. Door alleen al op bed te liggen en tegelijkertijd alle afleveringen van de series te kijken die ik de afgelopen week gemist heb,  kan ik onwijs genieten. Soms heb ik gedurende de week nou eenmaal niet voldoende tijd om alle afleveringen van de series die ik volg te kijken. Zondagochtend is dan het moment om alles weer bij te kijken. Ik vind het heerlijk om uit te slapen, maar soms vind ik het ook fijn als ik heel vroeg wakker word zodat ik de hele dag nog heb om dingen te doen.

Een goede brunch op een luie zondag

Wanneer ik de dag ervoor een aantal drankjes heb gedronken, ben ik altijd in voor een flinke brunch. Het liefst iets warms zoals pannenkoeken, wentelteefjes of een broodje knakworst. Op dat soort brakke zondagen ben je een soort van gedwongen tot een luie zondag omdat je simpelweg geen energie hebt voor andere dingen. Op zondagen dat ik niet brak ben, kies ik niet altijd voor een warme maaltijd. Een lekker belegd broodje of een voedzame smoothie is dan wat mij betreft voldoende.

Zelfzorg op zondag

Iets wat ik ook graag doe op zondag is zelfzorg. Het is een manier om je zorgen los te laten, energie op te doen en om je zelfbeeld te verbeteren. Op luie zondagen breng ik een haarmasker aan en dat laat ik het liefst uren zitten. Ik maak mijn haar eerst nat en breng het masker aan. Vervolgens doe ik huishoudfolie om mijn haar en breng daaroverheen een handdoek aan. Tegelijkertijd breng ik een gezichtsmasker aan en verzorg ik mijn huid goed. Dankzij de verschillende producten die ik uitprobeer, weet ik ook steeds beter wat de conditie van mijn verbetert. Je vindt hier alle reviews voor huidverzorging op mijn website.

Luieren op een luie zondag

Uiteraard is een luie zondag niet een luie zondag als er niet geluierd wordt. Dat kan natuurlijk het beste met Netflix of Videoland. Ik kan er gewoon zo erg van genieten om op de bank of op bed te kijken naar de beste series en films. Je kunt er soms helemaal in opgaan en dat werkt zo ontspannend. Het maakt het helemaal af om dan ook nog te kunnen genieten van hapjes en drankjes, en nee dat hoeft niet altijd alcohol te zijn. En dan heerlijk onderuit gezakt op de bank of op een lekker groot bed. Tweepersoonsbedden bieden nou eenmaal lekker veel ruimte.

Tot slot over een luie zondag

Vergis je niet, niet iedere zondag hoeft wat mij betreft lui te zijn. Op een zondag sta ik nog liever in de sportschool of op een festival. Wat mij betreft bieden die activiteiten namelijk ook energie en rust. Het gaat vooral om de balans tussen ontspanning en inspanning. Bovendien kun je op zondag de sportschool combineren met een luie middag of een middag vol zelfzorg. Overigens zit er wat mij betreft ook verschil tussen zondagen waarop de zon schijnt en zondagen waarop het stormt of regent. Wanneer de zon schijnt, zit ik op een zondag namelijk het liefst op een terrasje in plaats van thuis op de bank

Hoe ziet jouw perfecte luie zondag eruit?

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: