Een dagje weg? Ik ben fan

Een dagje weg Ik ben fan

Eindelijk kunnen we er als samenleving weer op uit. Het is zo fijn om jezelf van tijd tot tijd te trakteren op een dagje weg. Je kunt uiteraard alleen een dagje weg gaan, maar je kunt ook met anderen erop uit. Het is maar net waar je behoefte aan hebt en wat je gaat doen. In dit artikel vertel ik je meer over het belang van een dagje weg en geef ik je ook graag wat tips.

Wat is een dagje weg?

Een dagje weg kan letterlijk van alles zijn. Dat maakt het ook zo leuk. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken in een mooi gebied, zoals een bos, maar je kunt ook naar een specifieke stad gaan. Een stedentrip kan bijvoorbeeld ook een geweldig dagje weg zijn, maar zelfs een kopje koffie van Italiaanse koffiebonen van de koffiebar op de hoek volstaat. Dagjes weg kunnen geld kosten, maar het kan natuurlijk ook gratis. Het gaat erom dat je iets gaat doen waar je energie uithaalt, dat bij je past en waar je blij van wordt. Een dagje weg kan ook zorgen voor rust, verbintenis en vooral mooie herinneringen.

Waarom is een dagje weg belangrijk?

Het is onwijs belangrijk om in je leven voldoende afwisseling te hebben met ontspannende momenten. Ons leven bestaat uit veel verschillende verwachtingen en verplichtingen die voor stress en onrust zorgen. Het leven gaat om de momenten die wij spenderen met onze naasten en om de rust momenten die het leven dragelijk houden en maken. Een dagje weg kan een manier zijn om die rustmomenten in je leven te implementeren. Ik deel graag een aantal redenen waarom een dagje weg belangrijk is:

Een dagje weg zorgt voor energie

Leuke ondernemingen zorgen voor een hoop energie. Je wordt er namelijk onwijs blij van en dat zorgt voor enthousiasme. Om balans te krijgen tussen je werk en je vrije tijd heb je draagkracht nodig. Het doen van dingen die je leuk vindt, zorgt daarvoor. Ons leven bestaat nou eenmaal uit veel verantwoordelijkheden die energie kunnen vreten en dus moeten daar leuke dingen tegenover staan. Een dagje eropuit geeft energie omdat je uit je standaard omgeving bent en positieve gevoelens oproept. 

Een dagje weg zorgt voor rust

Rust is cruciaal voor een gezonde levensstijl. Een spa dag thuis kan de ideale manier zijn om rust op te doen, maar een dagje eropuit kan net zo ontspannend gevoel geven. Denk bijvoorbeeld aan een dagje naar het strand of in het bos. Het gaat erom dat al je gedachten even op nul komen te staan en al je zorgen voor een dagje van je afglijden. Je lichaam heeft rust nodig en dus is het belangrijk om dagjes weg te hebben. Wanneer je continu in dezelfde omgeving bent en geen prikkels hebt van buitenaf, kan je leven namelijk eentonig worden en dat maakt mensen somber en kan voor allerlei lichamelijke en geestelijke problemen zorgen.

Een dagje weg kan nieuwe contacten opleveren

Er zijn een hoop activiteiten die je kunt ondernemen waarbij je nieuwe contacten kunt opdoen. Je kunt met mensen aan de praat raken die dezelfde interesses hebben. Daarmee kun je bijvoorbeeld je sociale kring uitbreiden. Tijdens festivals, in sportscholen en parken raak je bijvoorbeeld snel aan de praat met vreemden. Het is dus een handige manier om nieuwe mensen te ontmoeten of oude kennissen tegen te komen. Je kunt dus alleen een dagje eropuit gaan, maar je kunt ook met anderen mensen iets plannen. Ook met anderen kun je namelijk nieuwe mensen ontmoeten.

Een dagje weg biedt herinneringen

In Nederland zeggen we vaak dat we leven om te werken en dat is onwijs zonde. Het leven heeft namelijk veel meer te bieden, dan alleen werk en lasten. Je moet ook genieten en dat moet je vooral ook doen terwijl je jong bent en de tijd hebt om dingen te doen. Naarmate je ouder wordt, zijn sommige activiteiten veel moeilijker te ondernemen. Je wilt op een later moment in je leven kunnen terug denken aan alle leuke momenten en herinneringen die je hebt opgedaan. Een dagje weg met vrienden, je gezin of alleen zorgt voor die herinneringen.

Een dagje weg kan een alternatief zijn voor vakanties

Een vakantie is duur, neemt veel tijd in beslag en is voor sommige mensen, vanwege privé omstandigheden, niet eens een optie. Dagjes weg kunnen dus een goed alternatief zijn voor een vakantie. Afhankelijk van de activiteiten en je persoonlijke situatie is het over het algemeen goedkoper dan een vakantie. Bovendien neemt het veel minder tijd in beslag, omdat je dus maar één dag weggaat, in plaats van een langere periode. Heb je bijvoorbeeld een baan waarbij je in de vakantieperiodes niet weg kunt, is dit de perfecte keuze om je gezin of jezelf alsnog een leuke vakantieperiode te geven.

Wat kun je meenemen voor een dagje weg?

Je wilt uiteraard goed voorbereid zijn op lekker een dagje weg. Er zijn daarom een aantal spullen die jij mee kunt nemen om er zeker van te zijn dat je alles mee hebt voor een uitje. Onthoud dat je onderweg uiteraard ook een hoop kunt aanschaffen, maar dat is natuurlijk zonde als je het gewoon vanuit huis mee had kunnen nemen. Je kunt aan de volgende spullen denken voor lekker een dagje weg:

 • Betaalmogelijkheden, denk aan een pinpas, creditcard of cash geld. Controleer eerst even welke betaalmogelijkheden er zijn op de locatie waar je heen gaat. Het is natuurlijk zonde als je niet kunt betalen voor het gekozen activiteit. 
 • Legitimatie, zoals een rijbewijs, paspoort of ID-kaart. Je weet maar nooit wanneer jij je moet kunnen legitimeren. Het kan zijn dat je het standaard al bij je draagt, maar ik noem het toch maar even.
 • Eten en drinken, het is geen overbodige luxe om eventueel een flesje water, snacks, Smints, kauwgom of iets dergelijks mee te nemen. Je kunt uiteraard ook een boterham meenemen voor onderweg. Daarmee bespaar je overigens ook op kosten, maar tegelijkertijd heb je wat te eten voor noodsituaties.
 • Veiligheid voorop, een EHBO koffertje, je medicatie, pleisters en/of pijnstillers zijn altijd handig. Dit hoeft overigens echt geen volledige doos te zijn. Ik heb bijvoorbeeld een klein etuitje in mijn tas met wat onmisbare spullen, zoals pijnstillers. Je kunt ook denken aan een mondkapje, desinfectiemiddelen en bijvoorbeeld zonnebrand.
 • Overige spullen, ik vind het ook altijd fijn om in noodgevallen een extra telefoon oplader bij me te hebben, maar ook mascara, oogpotlood en wat overige onderhoudsartikelen zitten standaard in mijn tas.

Tips voor een dagje weg

De opties die je hebt voor een lekker dagje eropuit zijn oneindig. Je kunt één activiteit ondernemen, maar je kunt ook activiteiten combineren. Het is natuurlijk maar net wat je fijn vindt om te doen en waar je blij van wordt. Er is daarom ook geen zwart-wit antwoord. Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips voor lekker een dagje weg:

 • Een dagje weg met eten en drinken
  Eten en drinken is uiteraard belangrijk voor de mens, maar het zorgt ook voor een hele hoop vreugde en enthousiasme. Eten maakt namelijk een hoop emoties los. Denk bijvoorbeeld aan liefde, nostalgie en nog heel veel meer. Je kunt er dus voor kiezen om een dagje naar restaurant te gaan of een terrasje te pakken, maar denk ook is aan culinaire cursussen. Denk bijvoorbeeld aan een cocktail cursus of een proeverij. Er zijn een hoop culinaire opties te ondernemen.
 • Lekker een dagje weg in de natuur
  Je kunt ook in de natuur een dagje eropuit. Denk bijvoorbeeld aan een dagje naar het bos, het strand of zelfs een boerderij. Er zijn een hoop prachtige wandelingen die je kunt maken in de bossen, vooral in de periodes dat er bijvoorbeeld veel planten en bomen in bloei staan. Bovendien is het strand en de duinen bijvoorbeeld ook prachtig om je dag te spenderen, vooral wanneer de zon opkomt en ondergaat. Je kunt ook in de natuur picknicken en zo zijn er nog veel meer opties. Kijk bijvoorbeeld tussen deze buitenactiviteiten. 
 • Een actief dagje weg
  Lekker een actief dagje weg is natuurlijk ook een optie. Er zijn namelijk een hoop activiteiten die met snelheid en/of sport te maken hebben. Je kunt denken aan karten of activiteiten waarbij je moet klimmen en klauteren. Een escape room, paintball, dansen of indoor skiën en snowboarden zijn leuke en actieve opties. Je kunt uiteraard ook denken aan bijvoorbeeld parachute of surfen springen of allerlei andere activiteiten die gebruik maken van de elementen van de natuur.
 • Een dagje weg met overnachting
  Je kunt je dagje weg ook compleet maken door er een overnachting aan vast te plakken. Op die manier kun je echt volledig tot rust komen en energie opdoen. Dit is uiteraard alleen het geval als je voldoende tijd hebt om dit in je planning te implementeren en uiteraard als je voldoende budget hebt om het te betalen. Je kunt door middel van coupons en spaaracties korting krijgen op een dagje uit. Dat bespaart bovendien ook weer kosten

Lekker een recreatief dagje weg
Tot slot heb je ook nog de recreatieve dagjes weg. Je kunt bijvoorbeeld denken aan attractieparken, dierentuinen en zwembaden. Voor kinderen zijn bijvoorbeeld ook in- en outdoor speeltuinen een geweldig dagje weg. Onder recreatieve dagjes weg kun je ook denken aan museums, theaters,  optredens en shows. Er zijn in ieder geval een hoop opties voor jong en oud.

Conclusies over een dagje weg

Waar je uiteindelijk ook voor kiest, het is cruciaal om een activiteit te kiezen waar je van geniet en energie uithaalt. Zorg ervoor dat je alle spullen die je nodig hebt voor een dagje weg mee hebt. Je kunt onderweg altijd benodigdheden aanschaffen en dat is wat mij betreft een rustgevende gedachte. Vergeet vooral niet dat dit jouw dag is om te genieten, te rusten en energie op te doen. Niets hoeft en alles mag.

Wat is jouw ideale dagje weg?

Een dagje weg

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant?