10 x mijn favoriete buitenactiviteiten

10 X mijn favoriete buitenactiviteiten

Hoe je het ook went of keert buiten zijn is voor ieder mens gezond. Vitamine D opdoen, een frisse neus halen en vooral ook genieten van een andere omgeving dan je huis. Er zijn verschillende redenen om buitenactiviteiten te ondernemen. Ik vertel je in dit artikel graag waarom je aan buitenactiviteiten zou moeten doen. Uiteraard deel ik ook in dit artikel mijn favoriete buitenactiviteiten met jullie. 

Wat zijn buitenactiviteiten?

Het woord zegt het eigenlijk al. Alle activiteiten die je buiten kunt doen, vallen onder buitenactiviteiten. De mogelijkheden zijn dus oneindig. Je kunt namelijk buitenactiviteiten ook weer onderverdelen in verschillende categorieën. Zo heb je namelijk buitenactiviteiten op het strand, in het water, in het bos, in het park, maar ook buitenactiviteiten in je achtertuin. Overigens hoeven buitenactiviteiten niet altijd geld te kosten. Vele natuurgebieden kun je simpelweg gratis betreden, maar er zijn ook locaties waar je wel entreegeld voor moet betalen. 

Voorbeelden van buitenactiviteiten per categorie

Outdoor activiteiten zijn er in overvloed. Er zijn eigenlijk veel te veel outdoor activiteiten om op te noemen. Om je een beetje een beter beeld te geven aan welke activiteiten je per categorie kunt denken deel ik graag per categorie een aantal outdoor activiteiten als voorbeeld met jullie: 

Outdoor activiteiten op het strand: 
Zonnen, picknicken, vliegeren, beach volleybal, strandzeilen en zandsculpturen 

Outdoor activiteiten in het water: 
Kitesurfen, varen, raften, kanoën, jetskiën, zeilen, windsurfen en surfen

Outdoor activiteiten in het park: 
Frisbeen, voetbal, overgooien, picknicken, badminton, tennis, sporten en hardlopen

Outdoor activiteiten in het bos: 

Speurtocht, mountainbiken, spoorzoeken, verzamelen van eikels/kastanjes en wild spotten 

Outdoor activiteiten in de achtertuin: 
Zonnen, kampvuur maken, BBQ, bordspelletjes, sporten, overgooien en voetbal. 

Waarom buitenactiviteiten?

Zoals ik eerder al zei, zijn er zijn verschillende redenen waarom je buiten activiteiten zou moeten doen. Het is natuurlijk heerlijk om een frisse neus te halen, maar wat zegt de wetenschap er allemaal eigenlijk over. Er is namelijk een hoop bekend over de voordelen van buitenlucht en het ondernemen van buitenactiviteiten. Om je wat meer informatie te geven, deel ik graag zes redenen. 

Waarom is het gezond is het gezond om buiten te zijn?

 1. Je doet buiten vitamine D op
  De zon voorziet ons van vitamine D. Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden en is goed voor je weerstand. Mensen met een huid vol pigment komen in Nederland vaak vitamine D tekort. Het is dus belangrijk voor hen om voedingsmiddelen met vitamine D te eten, zoals vette vis, margarine en ei of om voedingssupplementen met vitamine D in te nemen. Ook voor mensen met een lichte huid is het belangrijk om voldoende vitamine D op te doen. De zon voorziet ons daarvan, maar in de winter kan het lastig zijn om je lichaam van voldoende vitamine D te voorzien. 
 2. Je komt buiten tot rust
  Over het algemeen is de lucht in de natuur, zoals parken en bossen, een stuk gezonder dan de lucht in de stad. Wanneer je buiten bent geweest, kom je mentaal tot rust, waardoor je kortetermijngeheugen positief wordt beïnvloed. Je hebt meer focus en concentratie dan voorheen. Dit heeft te maken met dat er in de natuur minder prikkels aanwezig zijn.

  Daarnaast verlaagd het cortisol niveau in je bloed wanneer je buiten bent geweest. Cortisol is het hormoon dat ons gestrest en gespannen laat voelen. Na een heerlijke wandeling in de natuur, voel jij je dus veel meer ontspannen dan voorheen. Bovendien heeft de  frisse buitenlucht een positief effect op de hartslag. Wanneer je gespannen bent, is je hartslag hoog en snel. De buitenlucht zorgt ervoor dat je hartslag iets vertraagd, hierdoor voel jij je rustiger en ben je meer in balans.  

 3. Je krijgt er energie van
  Mentale vermoeidheid is een boosdoener voor veel creatievelingen, scholieren, businessmensen en dergelijke. Niets is erger dan een hoofd die niet mee werkt, terwijl de deadline nadert. De buitenlucht heeft een positief effect op jouw focus, concentratie, creativiteit en zorgt er zelfs voor dat je brein sneller functioneert. Je hoeft zelfs niet eens echt buiten te zijn, een foto van de natuur zorgt er al voor dat jij meer mentale energie krijgt. Probeer dus zoveel mogelijk naar een natuurlijke achtergrond of foto te kijken.

  Natuur zorgt er dus voor dat jij beter functioneert. Je creatief probleemoplossend vermogen wordt dankzij de natuur extreem aangewakkerd. Bovendien worden angst, depressie en andere psychische problemen op een positieve manier beïnvloed door de buitenlucht. Je klachten kunnen namelijk worden verlicht dankzij de frisse lucht. Er bestaan overigens om die reden ook steeds meer therapieën die buiten plaatsvinden. 

 4. Het brengt je lichaam in balans
  Doordat je hartslag positief wordt beïnvloed, raakt je lichaam onder andere in balans. Bovendien zorgt het buiten zijn ervoor dat je ontstekingswaarden van je lichaam lager komen te liggen. Hierdoor is de kans op een ontsteking minder groot. Je immuunsysteem krijgt dankzij de buitenlucht ook een flinke boost. Er zijn momenteel zelfs onderzoeken naar de ontwikkeling van anti-kanker eiwitten die door de buitenlucht zouden ontstaan.

  Daarnaast helpt natuurlijk buitenlicht om je biologische klok in balans te krijgen. Je lichaam is oorspronkelijk gebouwd op een natuurlijk dag-, en nachtritme. Wij mensen hebben dat beïnvloed door kunstmatig licht. Het blauwe licht dat ontstaat bij zonsopgang, geeft jouw lichaam het signaal dat het tijd is om op te staan. Zodra het donker wordt, is het tijd om te slapen. Op kantoor is het licht te donker en dus denkt jouw lichaam dat het continu tijd is om te slapen. Zorg er dus voor dat je lichaam zoveel mogelijk synchroon blijft lopen met het natuurlijke licht. Ga gedurende dag dus regelmatig een frisse neus halen. 

  Als laatste bestaat de frisse buitenlucht vaak uit veel meer zuurstof dan de binnenlucht of de lucht in dichtbevolkte gebieden. Hoe meer zuurstof de lucht bevat, hoe meer zuurstof jouw lichaam ontvangt. Dit helpt je om je lichaam meer te voorzien van zuurstof. Zuurstof zorgt er op zijn beurt weer voor dat jouw lichaam wordt gezuiverd van afvalstoffen. 

 5. Kou helpt bij afvallen
  Zelfs als het buiten koud is, is de buitenlucht belangrijk. De kou zorgt er zelfs voor dat je gemakkelijker vetweefsel kunt verbranden. Beweging in een lage omgevingstemperatuur zet het bruine lichaamsvet aan tot het verbranden van lichaamsvetten. Hierdoor kun jij dus gemakkelijker afvallen of op lichaamsgewicht blijven. Voor een koukleum als mij, is dat dus een geluk bij een ongeluk.  
 6. Buiten zijn is goed voor je ogen
  Uit veel onderzoeken is gebleken dat buiten zijn een positief effect heeft op je oogspieren. Je ogen kunnen buiten veel verder kijken dan binnen. De afwisseling tussen dichtbij en veraf is dus uitgebreider. Het is dus belangrijk om op jonge leeftijd je kinderen veel buiten te laten spelen. 
TuinTuin

Hoe vindt je buitenactiviteiten?

Er zijn een hoop websites die je helpen om leuke buitenactiviteiten te vinden. Vaak kun je een locatie aangeven en dan rollen er allerlei activiteiten binnen die specifieke buurt uit. Neem bijvoorbeeld is een kijkje op Dagjeweg.nl, ANWB en Tripadvisor. Veel van dit soort websites bieden wel duizenden outdoor activiteiten aan bij jou in de buurt. Door het filter in te stellen, beperk je de mogelijkheden tot een kleinere hoeveelheid opties.  

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om jouw creativiteit in te zetten en zelf iets leuks te verzinnen om te doen. Vooral voor mensen die het lastig vinden wanneer er teveel opties zijn, is dat een geschikte keuze. Wanneer je alleen een activiteit buiten wilt ondernemen, dan kan het lastig zijn om iets te verzinnen. Vraag is om je heen of iemand een leuk idee heeft als buitenactiviteit. Wil je outdoor activiteiten met anderen doen, kies er dan voor om de koppen bij elkaar te steken en iets geweldigs te verzinnen. 

Mijn favoriete buitenactiviteiten

Ondanks ik een echte koukleum ben, ben ik dol op dingen ondernemen. Ik vind het fijn om naar evenementen te gaan, maar ik doe net zo graag dingen buiten. Overigens kunnen evenementen natuurlijk ook buiten zijn. De frisse lucht, de natuur, heerlijk om even helemaal tot rust te komen buiten. Hieronder deel ik mijn favoriete outdoor activiteiten per categorie 

Buitenactiviteiten op het strand

Ik ben dol op het strand. Of de zon nu schijnt of niet, zodra het strand in de buurt is, moet ik een kijkje nemen. De wind, de golven, het oneindige uitzicht aan water, ik vind het heerlijk. Als ik overal zou mogen wonen, dan is dat zeker aan het strand. Deze buitenactiviteiten doe ik het liefste op het strand: 

 • Heerlijk zonnen
  Wat mij betreft is er niets zo lekkers als op een zonnige dag aan het strand te liggen. Alles verdwijnt dan ook om mij heen en het enige dat ik hoor zijn de golven. Ondanks het vaak een stuk kouder is aan het strand, vind ik het heerlijk om daar een dagje te vertoeven. 
 • Een strandwandeling maken
  Zelfs in de koudere maanden ben ik graag op het strand te vinden. Een strandwandeling maken vind ik heerlijk omdat ik dan eventjes alles om mij heen vergeet en compleet tot rust kan komen. Het maakt het voor mij helemaal af om tijdens de wandeling een heerlijk hapje te eten of te drinken bij een strandtentje.

Buitenactiviteiten in het water

Al vanaf kleins af aan ben ik een echte waterrat. Ik houd niet van pretparken, maar zet mij in een aquapark en ik ben als een kind zo blij. Je kunt je voorstellen dat ik daarom graag buitenactiviteiten in het water doe. Ik deel dan ook graag mijn favoriete wateractiviteiten:

 • Zwemmen
  Ik ben dol op zwemmen. Of het nu in zee is, in een plas of in het zwembad, ik vermaak me wel in het water. Vanaf het moment dat ik zwemles kreeg, was ik een beetje doorgeslagen in het halen van zwemdiploma’s. Ik heb er dan ook behoorlijk wat. Er zijn een hoop spelletjes die je in het water kunt doen. Zoals duikoefeningen, spulletjes opduiken, trefbal in het water en turnen in het water. 
 • Surfen
  Ondanks Nederland niet uitermate geschikt is om te surfen, vind ik het geweldig om te doen. Ik ben er helemaal niet zo goed in, maar dat maakt het wat mij betreft des te leuker.  

Outdoor activiteiten in het park

Het park is de ideale plek om buitenactiviteiten te organiseren Je hebt voldoende bewegingsruimte en kunt dus op grote schaal buitenactiviteiten organiseren. Daarnaast ben je omringt door de natuur en frisse lucht. Dit zijn mijn favoriete buitenactiviteiten voor in het park: 

 • Een heerlijke picknick
  Er is niets zo fijn als buitenlucht, lekker eten en drinken en eventueel een goed boek of heerlijke muziek. Dit kun je met anderen doen, maar ook alleen. Vooral wanneer het mooi weer is, is dit ideaal. 
 • Sporten, zoals obstacle run en bootcamp
  Wanneer je mij al wat langer volgt, weet je dat ik vaak in de sportschool te vinden ben. In de zomer is het natuurlijk ideaal om buiten te sporten. Je hebt een aantal georganiseerde activiteiten zoals een bootcamp en een obstacle run, maar je kunt ook zelf het initiatief nemen om te gaan hardlopen of fietsen. 

Buitenactiviteiten in het bos

Ook in het bos kun je erg leuke buitenactiviteiten doen. Het leuke aan het bos is dat je kan klimmen en klauteren in de bomen en dat er allerlei schuilplekjes te vinden zijn. Wanneer je ervoor kiest om in het bos outdoor activiteiten te doen, probeer dit dan wel op een veilige locatie te doen en houd contact met elkaar. Je kunt er zomaar verdwalen. Dit zijn mijn favoriete buitenactiviteiten in het bos:

 • Klimbos
  Van alle outdoor activiteiten heb ik hier een haat-liefde relatie mee. Ik vind klimmen en klauteren onwijs leuk, maar ik heb op sommige momenten ook last van hoogtevrees. Desondanks kan je met een klimbos alle kanten op. Perfect voor jong en oud. 
 • Een boswandeling
  Een bos heeft hele mooie plekjes. Het is de ideale manier om tot rust te komen en tegelijkertijd allerlei mooie indrukken op te doen. Wanneer je fotografie erg leuk vindt, is een bos ideaal voor jou om wat mooie plaatjes te schieten. Een boswandeling is een van de rustigere buitenactiviteiten, maar alsnog goed om mee tot rust te komen. 

Outdoor activiteiten in de achtertuin

Helemaal nu dat corona volop in het land is, moeten we creatief zijn met de activiteiten die we ondernemen thuis. Ondanks het onderhand lijkt alsof je alles al hebt gedaan, zijn er altijd nog leuke activiteiten voor in de tuin. Deze buitenactiviteiten doe ik het liefste in mijn achtertuin: 

 • Een kampvuur
  Niets is gezelliger dan met familie en vrienden rondom een kampvuur zitten. Door middel van inbouwbranders kun je een kampvuur tafel maken, zoals ze dat bij die gezellige strandtentjes hebben. Ik weet niet wat het is, maar vuur heeft iets fascinerend. 
 • Activiteiten in de tuin
  Je kunt een hoop activiteiten bedenken in je tuin. Wanneer je voldoende ruimte hebt, kun je bijvoorbeeld een tent opzetten en daar even helemaal in wegtrekken. Ook kun je ervoor kiezen een hut te bouwen. Voor kinderen is dit de ideale manier om zich te vermaken. Hapjes en drankjes, maken het uiteraard helemaal af. Je kunt natuurlijk ook tuinieren of picknicken in je achtertuin. 

Wat zijn jouw favoriete outdoor activiteiten?

buitenactiviteiten

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vindt je dit ook interessant?