Je kunt je eigen voedsel kweken, wat een enorme bron van voedselzekerheid en voedselvoorziening betekent. Daar heb ik eerder al over geschreven in het artikel over het starten van een eigen moestuin. Als je wilt beginnen met tuinieren, maar je hebt geen idee waar je moet beginnen, dan is budget tuinieren een goed startpunt. In dit artikel vertel ik je wat budget tuinieren is en geef ik je een aantal praktische tips.
Wat is budget tuinieren?
Budget tuinieren is een manier waarop je de kosten van het tuinieren tot een minimum beperkt. Je kunt allerlei manieren bedenken om je moestuin uit te breiden zonder dat je veel geld hoeft uit te geven. De kosten van het tuinieren kunnen beperkt worden door middel van het gebruik van onder andere oude materialen. Je kunt bijvoorbeeld je tuinmeubelen, bloempotten en andere tuinaccessoires hergebruiken of veranderen tot middelen voor jouw moestuin. Daarnaast zijn er ook andere manieren waarop je kunt budget tuinieren.
Budget tuinieren is eigenlijk gewoon slim tuinieren. Je gebruikt wat je hebt en je maakt gebruik van gratis materialen. Je leert niet alleen om te gaan met de natuur en wat de natuur je kan bieden, maar vergroot ook je creativiteit. Het is namelijk een kunst om te kijken hoe je verschillende materialen kunt gebruiken voor jouw tuin. Budget tuinieren is een hele uitdaging, maar het is ook erg belonend. Uiteindelijk bespaar je namelijk op meerdere manieren geld.
Waarom wil je budget tuinieren?
Budget tuinieren is belangrijk omdat het je helpt om op een milieuvriendelijke manier te tuinieren. Je vermindert namelijk je afval en overheadkosten. Er zijn namelijk een hoop materialen die je voor jouw budget tuin kunt inzetten, die je normaal gesproken zou weggooien. Denk bijvoorbeeld aan restjes van gesneden groente en fruit. Je geeft dan afval een onwijs nuttig doel.
Bovendien helpt budget tuinieren je ook om je eigen voedsel te kweken. Als jij groenten, kruiden, fruit, noten en zaden op je eigen terrein kunt verbouwen, dan kun je geld besparen op je boodschappen. De kosten van boodschappen zijn tegenwoordig vrij hoog. Budget tuinieren is een handige manier om geld te besparen. Hoe meer jij op een goedkope manier in je eigen tuin kunt oogsten, hoe minder jij hoeft uit te geven in dure supermarkten.
Een aantal tips voor een budget moestuin
Ik heb een aantal praktische tips voor het maken van een budget moestuin voor jullie op een rijtje gezet. Deze budget tuinieren tips variëren in een aantal manieren. Hopelijk heb je er iets aan wanneer jij jouw budget moestuin gaat starten. Probeer vooral ook creatief te zijn met de spullen die jij thuis al hebt. Je weet maar nooit hoe jij je spullen een nieuwe doel kunt geven.
1. Regenwater opvangen
Een van de punten waar je onwijs op kunt besparen is water. De laatste tijd zijn de vaste lasten onwijs hoog. Water is daarbij geen uitzondering. Het opvangen van regenwater is daarom een goede manier om geld te besparen. Je kunt het regenwater namelijk gebruiken om de planten water te geven. Het opvangen van regenwater kun je bijvoorbeeld doen met een regenton.
2. Kliekjes inzetten
Je kunt ook een hoop kliekjes gebruiken voor jouw tuin. Denk bijvoorbeeld aan een bananenschil. Die kun je aan de grond van je budget moestuin toevoegen. Planten zijn er dol op omdat het vol met mineralen zit die zij goed kunnen gebruiken. Bovendien verteert de bananenschil op den duur. Hetzelfde geldt overigens voor eierschalen. Wanneer je die verkruimelt, kun je die ook verspreiden tussen je planten. Op die manier bespaar je niet alleen op je afvalkosten, maar ook op de voeding voor je aarde en planten.
3. Kookwater gebruiken
Nog een handige manier om op waterkosten te besparen, is het water waarin jij je groente, pasta of rijst hebt gekookt te gebruiken. In plaats van het water door de gootsteen weg te gooien, kun je het op die manier nuttig gebruiken. Tijdens het koken geeft het eten namelijk vitaminen en mineralen af, waar je planten juist weer heel blij mee zijn. Laat het water eerst goed afkoelen voordat je het aan je planten geeft. Je wilt natuurlijk niet dat de planten dood gaan van de hitte.
4. Restjes van groenten planten
Het klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt ook restjes van groenten planten. Denk bijvoorbeeld aan het uiteinde van een prei of bosui. Daar zitten vaak nog wat worteltjes aan en die kun je gewoon weer in de grond stoppen. Op die manier groeit het vanzelf weer uit tot een volwaardige groente die je kunt gebruiken. In plaats van keer op keer nieuwe groente te kopen, kun je op die manier geld besparen. Dit trucje werkt overigens ook heel goed met knoflook en aardappel.
Er zijn ook een hoop kruiden die je in de supermarkt als plantje kunt kopen. Wanneer je het plantje verpot zodat de wortels meer ruimte krijgen, kun je deze budget tuinieren tip ook toepassen op verschillende kruiden. Overigens kun je ook sommige fruitsoorten planten. De aardbei is bijvoorbeeld een hele makkelijke plant.
5. Regel stekjes van andere plantenliefhebbers
Van zo’n beetje iedere plant kun je van een stekje een nieuwe plant maken. Uiteraard moet je dan eerst nog aan een stekje komen. Er worden tegenwoordig feestjes gehouden waarin je stekjes van planten met elkaar kunt ruilen. Je kunt natuurlijk ook vragen of je een stekje mag hebben van een bepaalde plant. Dit is een goedkope manier van tuinieren omdat je niet de zaden of de volledige plant hoeft aan te schaffen.
6. Spaar de moestuintjes van de Albert Heijn
Ieder jaar heeft de Albert Heijn de moestuintjes die je kunt sparen. Bij het uitgeven van een bepaald bedrag, krijg je dan een klein kartonnen doosje met wat zaden of pitten van een bepaalde plant. Het doosje is direct hetgeen waar je de zaden en pitten in kunt planten, omdat de aarde er ook wordt bijgeleverd. Bovendien verteert het doosje in de grond. De plant wordt dus niet beperkt in zijn groei.
7. Maak gebruik van een gezamenlijke moestuin
Je kunt er ook voor kiezen om deel te nemen aan een gezamenlijke of buurtmoestuin. Per buurtmoestuin is het verschillend over wat de regels precies zijn. Sommige moestuinen vragen een kleine bijdrage, anderen worden gesponsord door de gemeente of sponsors. In ieder geval zul je dus veel minder geld uit eigen zak kwijt zijn. Je hoeft namelijk niet zelf de grond, voeding en materialen te bekostigen. Uiteraard kost een gezamenlijke moestuin wel tijd en dat moet je er voor over hebben. De meeste moestuinen delen de opbrengst onder de deelnemers zodra het tijd is om te oogsten.
8. Bewaar de plastic potjes van een plant
Misschien heb je wel eens een plant gekocht in de winkel. Vaak wordt de plant geleverd in een plastic potje. Om die potjes gaat het bij deze budget tuinieren tip. Het is namelijk de perfecte formaat om kleine stekjes in te laten uitgroeien. Ik kies er namelijk voor om de plantjes eerst binnen te kweken, voordat de plant naar buiten gaat. Je kunt de plastic potjes daar heel goed voor gebruiken.
Conclusie over budget tuinieren
Budget tuinieren is een leuke en creatieve manier om een tuin te creëren waar je veel plezier aan beleeft. Het helpt je om je tuin te verfraaien en te onderhouden terwijl je zo weinig mogelijk geld uitgeeft. Bovendien kun je dankzij budget tuinieren besparen op allerlei kosten van je huishouden. Niet alleen de vaste lasten gaan omlaag, maar ook de kosten van je boodschappen.