Heb jij er wel is over nagedacht om je eigen groente-, vruchten-, of kruidentuin te starten? Er zijn hoop redenen waarom je hiervoor zou moeten kiezen. Toch vinden veel mensen het een hoop werk of hebben ze geen idee hoe zij een moestuin starten. Of misschien heb je een balkon en heb je geen idee hoe je dan je eigen tuintje kunt starten. Wil jij een moestuin starten? In dit artikel lees je moestuin tips, tricks en nog veel meer informatie.
Wat is een moestuin?
Een moestuin is je eigen stuk grond waar jij groenten, kruiden en/of fruit kunt verbouwen. Je kunt ervoor kiezen om een groot stuk grond te gebruiken. Dit vraagt veel onderhoud en kost je veel grond. Je kunt ook veel minder grote moestuin kiezen. Er zijn namelijk moestuinbakken te koppen die je kant en klaar kunt komen. Dit kost je ten eerste veel minder grond en veel minder werk. Deze laatste maakt het dus ook mogelijk om je eigen moestuin op balkon te hebben.
Zoals je eerder al hebt kunnen lezen, vraagt het hebben van een groentetuin behoorlijk wat werk. Je moet het onkruid verwijderen, zorgen dat de planten blijven leven tijdens de verschillende seizoenen en dus vraagt het ook nog is enige kennis. Veel mensen vinden het hebben van een eigen tuintje een leuke vrije tijdsbesteding, andere gebruiken het als een van de belangrijkste voedselvoorzieningen. Helemaal wanneer je bijvoorbeeld zeker wilt weten wat je eet. Je beslist namelijk zelf óf en welke bestrijdingsmiddelen je gebruikt.
Waarom een moestuin starten?
Je vraagt je misschien waarom je een groentetuin zou moeten starten. Het kost een hoop tijd, maar er zitten ook een hoop voordelen aan. Je groeit je eigen voedingsmiddelen, maar er zijn nog veel meer redenen waarom het een leuk idee is om je eigen moestuin te starten. Ik deel graat wat voordelen met je:
1. Je ontwikkelt je eigen eten
Een van de redenen is natuurlijk om je eigen eten te ontwikkelen. Niets is gezonder en leuker dan je eigen tomaten, augurken, kruiden en dergelijke te kunnen gebruiken. Natuurlijk zullen ze er misschien wat anders uitzien dan de producten die je in de winkel koopt, maar dat maakt de producten wel veel puurder.
2. Het is leuk tijdverdrijf en het is een leuke hobby
Dit geldt overigens niet voor iedereen, maar het hebben van een eigen moestuin is leuk tijdverdrijf en een leuke hobby. Veel mensen vinden het heerlijk om in contact te zijn met de natuur en om met hun handen in de aarde te wroeten. Daarnaast is het voor sommige een goede manier om tijd te spenderen en te focussen op iets anders dan social media en internet.
3. Een moestuin is goed voor het milieu
Gek genoeg is een moestuin starten ook goed voor het milieu. Zolang je de aarde gezond houd, bespaar je op vervoerkosten, plastic en allerlei tussenpartijen van een winkelketen. Alle tussenstappen van een product om het van de boer naar jouw keuken te krijgen, sla je namelijk over. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat het waterkosten met zich meebrengt en natuurlijk kosten om je moestuin te kunnen onderhouden. Daar vertel ik je later meer over. Op waterkosten kun je overigens besparen door een waterton in je tuin te zetten om regenwater op te vangen.
4. Het is belonend
Wat is de beste grond voor moestuinen?
Kies je ervoor om een moestuinbak aan te schaffen, je moet dan ook nadenken over de beste grond voor je tuin. Groenten, fruitsoorten en kruiden halen natuurlijk een hoop voedingsstoffen uit de grond. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je de beste grond beschikbaar hebt voor de planten. Je kunt potgrond in de winkel kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om je eigen grond te mengen. Kies je ervoor om in je eigen grond een moestuin te starten, dan gebruik je de grond die er al ligt. Het zit bomvol mineralen en voedingsstoffen.
Wat de beste grond is, is dus nogal afhankelijk van of je in een bak aan de slag gaat of niet. Daarnaast is de vraag welke soorten groenten, fruit en kruiden je wilt gaan verbouwen. Iedere plant heeft namelijk andere eisen. Zo gaat de ene plant heel goed op een vochtarme grond en rot de andere plant juist helemaal weg bij een veel te vochtige grond. Moestuingrond bevat in ieder geval een mix van zand, klei en silt en een mix van oude plantenresten (en soms oude dierenresten). Deze twee anorganische en organische resten maken een vruchtbare bodem.
In Nederland tref je qua natuurlijke grond, de volgende grondsoorten aan: veengrond, kleigrond en zandgrond. Deze zijn niet alle drie even geschikt voor jouw groente-, vruchten- en kruidentuin. Zandgrond is te voedselarm en dus is het noodzakelijk om een extra laag voedselrijke grond toe te voegen. Kleigrond is extreem voedzaam, maar een last om te bewerken. Het droogt snel uit in de zomer en tijdens de koudere maanden wordt het een natte drab. Stel het spitten niet uit. Veengrond is ook wel potgrond. Wanneer het uitdroogt, is het moeilijk te bevochtigen, maar het bestaat bijna volledig uit organisch materiaal. Voedzaam voor planten dus.
Ik raad je aan om deze pagina is te bekijken over de beste grond voor moestuinen. Zij beschrijven in details hoe jij je eigen grond kunt mixen en geven je meer informatie over waar de beste grond voor moestuinen uit moet bestaan.
Hoe zit het met een moestuin op balkon?
Wanneer je een moestuin op balkon wilt starten, ben je natuurlijk genoodzaakt om een bak aan te schaffen. Je hebt namelijk geen natuurlijke grond op je balkon. Wellicht heb je weinig ruimte op je balkon. Je moet dan dus ook creatief zijn met de ruimte die je hebt. Een bak met verschillende lagen waardoor je de hoogte in kunt, biedt misschien uitkomst. Uiteraard moet je rekening houden met de natuurelementen. Sommige balkons ontvangen weinig zonlicht en weinig natuurlijke regen en andere vangen juist heel veel zonlicht en regen.
Je hebt ook moestuinbakken die je aan de balustrade van je balkon of terras kunt hangen. De zon en de regen kan dan de bakken gemakkelijker bereiken. Overigens kun je ook een hoop groenten, fruitsoorten en kruiden in een pot verbouwen. Aardbeien, paprika, tomaat, pepers, kruiden en doperwten doen het bijvoorbeeld prima in een pot.
Wil jij een moestuin starten? Zo pak je het aan
Het is belangrijk om een aantal punten in acht te nemen wanneer je een moestuin start. Niet iedere plek is geschikt. Om het voor jou een beetje makkelijker te maken, deel ik met jou een aantal stappen die ter voorbereiding wanneer jij een eigen moestuin start. Daarna vertel ik je meer over hoe je daadwerkelijk een moestuin start.
Een locatie bepalen voor je groentetuin
Veel planten hebben behoefte aan 6 tot 8 uur zon. Probeer dus een locatie te vinden waarbij de zon het langste beschikbaar is. Daarnaast moeten de planten ook beschut zijn tegen teveel wind. Wind kan natuurlijk uit alle richtingen komen en dat maakt het lastig om een locatie voor je groentetuin te vinden. Daarnaast is het belangrijk dat er wel een beetje wind de planten kan bereiken. Kun je geen geschikte locatie vinden, probeer dan de groenten en fruitsoorten te verbouwen die het op minder zonuren goed doen. Zoals spinazie, sla, rucola en wortels.
De beste grond voor je moestuin kiezen
Dit geldt niet alleen wanneer je in een pot of bak aan de slag gaat. Ook in een normale tuin is er sprake van verschillende soorten grond. Je hebt hierboven meer kunnen lezen over de beste grond. Gelukkig zijn er een hoop manieren waarop jij de grond kunt verbeteren en/of voedzaam kunt maken.
Het kiezen van de planten
Ben je een moestuin beginner, maak het jezelf dan niet te moeilijk. Kies planten die gemakkelijk te verbouwen zijn. Hierbij kun je denken aan bonen, pluksla, rucola en tomaten. Je kunt kiezen voor jonge planten of voor zaden. Met jonge plantjes heb je uiteraard eerder resultaten omdat je het zaadje niet hoeft laten uitkomen. Houdt er rekening mee dat niet iedere plant direct buiten in de tuin gezet kan worden.
Een datum kiezen wanneer jij een moestuin start
Het is ook belangrijk om rekening te houden met de periode waarin jij jouw planten gaat planten. Het beste is om in het voorjaar te starten. Kies je ervoor om zaden uit te planten. Begin daar dan eerst binnen mee. Door binnen voor te planten, kun je de planten in de lente periode naar buiten verplaatsen. Er zijn overigens ook planten die binnen voorgezaaid moeten worden.
De indeling van je groentetuin
Het is belangrijk om niet alle planten door elkaar heen te zaaien, omdat ieder gewas zijn eigen voedingsstoffen gebruikt. Houdt vlakken van vier aan per gewasgroep. Ieder vlak heeft zijn eigen gewasgroep dat kan bestaan uit vruchtgroenten, wortels peulgewassen, koolsoorten, bladgroenten en knollen. Om ervoor te zorgen dat je grond niet wordt uitgeput, is het noodzakelijk om rekening te houden met wisselteelt. Dit houdt in het kort in dat je alle planten ieder jaar een plaatsje opschuift.
Een moestuin starten
Het is verstandig om een moestuin plattegrond van de indeling te maken. Op die manier kun je jouw plattegrond er altijd bij pakken wanneer je wisselteelt doet en wanneer je jouw tuin weer gaat aanleggen. Dan nu het leukste gedeelte, je moestuin starten. Een aantal punten van de voorbereiding komen hierin terug, maar het gaat hier dus echt om het aanleggen van je tuin.
- De locatie kiezen
- Maak de grond vlak en verwijder eventueel onkruid en andere begroeiingen
- Voor het gemak kun jij je jouw moestuin en de vlakken afbakenen met bijvoorbeeld ijzerdraad of touw
- Plaats de planten en zaden op de juiste plek volgens jou plattegrond. Plant de planten en zaden in een rechte lijn. Zo zijn de planten gemakkelijker te onderscheiden van onkruid
- Onderhoud je tuin goed. Geef water wanneer nodig, zorgt voor extra voeding- en beschermingsmiddelen en verwijder onkruid.
Wanneer een moestuin bemesten?
Hier is geen zwart-wit antwoord op. De ene plant vraagt namelijk andere voedingsstoffen dan de andere en dus verschilt het per plant ook in welke periode ze bemesting nodig hebben. Het bemesten van je grond zorgt ervoor dat je grond niet wordt uitgeput. VTwonen heeft een uitgebreide bemesting kalender geschreven.
Op zoek naar een moestuin app?
Het internet biedt overal wel een oplossing voor en zo ook voor groentetuinen. Er zijn namelijk een aantal moestuin app’s te vinden die je helpen bij het onderhouden van je tuin. Een moestuin app helpt je stap voor stap door het proces van het hebben van een groentetuin heen. Zo vertelt een moestuin app jou hoe je moet planten en hoe je moet oogsten. Met een moestuin app kun je ook alarmen instellen, zodat je niet vergeet om water te geven. Je weet dus precies wanneer je wat moet doen. Wil je een moestuin app downloaden? Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de volgende moestuin apps:
Op zoek naar een moestuin forum?
Wil jij graag in contact komen met anderen die ook een groentetuin starten of al jaren hebben? Een moestuin forum kan dan zeker een uitkomst zijn. Op het forum kunnen mensen vragen stellen, ervaringen delen, maar vooral tips en tricks met je delen. Gelukkig is er een namelijk een hoop ervaring rondom een groentetuin. Vroeger was het namelijk de primaire voedselbron van een hoop mensen. Ik zal een aantal handige links delen naar moestuin forums.
Wat zijn benodigdheden voor een moestuin?
Er komt dus behoorlijk wat kijken bij het houden van je eigen groentetuin, vruchtentuin en kruidentuin. Ik hoop in ieder geval dat je nu een goed beeld hebt, hoe jij een moestuin start. Nog even voor het gemak noem ik voor jou de benodigdheden voor een moestuin.
- Een moestuinbak of stuk grond
- Tuinhandschoenen om je handen mee te beschermen
- Extra moestuingrond
- Een spade om de aarde mee om te spitten
- Spullen om onkruid mee te verwijderen, zoals een schoffel of een hak
- Een gieter of tuinslang om je planten mee water te geven
- Een plantenschep om je planten gemakkelijker mee te planten
- Zaden en/of jonge planten
Je kunt met bovenstaande benodigdheden al behoorlijk uit de voeten. Toch zijn er ook nog wat extra benodigdheden die het onderhouden van je groentetuin nog wat gemakkelijker kunnen maken. Denk bijvoorbeeld is aan deze extra benodigdheden voor een moestuin starten
- Een kweekkas, hiermee kun zaden binnen kweken
- Plantenetiketten, daarmee kun jij je planten uit elkaar halen
- Spullen om je tuin mee af te bakenen
- Planten voeding voor groente en fruit
- Een zadenstrooier
- Tuincompost
- Bestrijdingsmiddelen, je kunt ook kiezen voor extra planten die ongedierte bij je planten vandaan houden
Tot slot over een moestuin starten
Heb jij voldoende grond over en wil je nog meer biologisch eten verbouwen? Denk er dan is over na om een aantal kippen te houden. Kippen leggen namelijk eieren en op die manier heb jij nog een extra product dat jij uit je eigen tuin kunt halen. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat je het juiste kippenhok hebt. Je kunt hier een kippenhok kopen. Het is belangrijk om je kippen te voorzien van een goed kippenhok. Op die manier zijn ze beschermd tegen roofdieren en hebben zij beschutting tijdens regen, wind en dergelijke.
Vindt jij het een te grote verantwoordelijkheid om je eigen groentetuin te hebben, maar houdt je er wel van om in de buitenlucht bezig te zijn. Het is tegenwoordig in steeds meer plaatsen mogelijk om in een buurtmoestuin aan de slag te gaan. Je doet dan tegelijkertijd contacten op en bent werkzaam in de tuin. De ideale manier voor bijvoorbeeld ouderen die kleiner zijn gaan wonen of niet meer zelfstandig kunnen wonen, maar ook voor mensen die groene vingers hebben maar niet voldoende tijd hebben om hun eigen tuin te onderhouden.
Welke producten zou jij verbouwen?