Wat kun je met een tuinkamer?

Wat kun je met een tuinkamer

De temperaturen dalen langzamerhand steeds verder en daar baal ik eigenlijk ontzettend van. Ik ben namelijk echt geen fan van de kou. Desondanks is het ook in de winter erg belangrijk om te genieten van de buitenlucht. Hoe kun je dat het beste doen, zonder het meteen bizar koud te hebben? Een tuinkamer kan een optie zijn, bijvoorbeeld om ook in de winter een BBQ te kunnen houden, maar ook om in de winter buiten te kunnen zitten. In dit artikel vertel ik je meer over een tuinkamer.

Op deze pagina kun je het volgende lezen

Wat is een tuinkamer?

Een tuinkamer is eigenlijk een glazen kamer of beter gezegd overkapping dat een vrij gebouw in je tuin kan zijn of juist aan je huis wordt gebouwd. De ruimte bestaat dus over het algemeen uit vier glazen wanden, waarbij je een schuifdeur kunt aanbrengen. Soms kun je ook de glazen wanden verschuiven. Op die manier kun je er dus ook van genieten in de zomer. Weer of geen weer, in deze kamer in je tuin ben je erg comfortabel. Belangrijk is om te onthouden dat de wand tussen je huis en de tuinkamer niet doorbroken kan worden. Wil je dat wel graag, kies dan voor een serre. Een serre is echter veel prijziger en lastiger te realiseren.

Heb je al een veranda aan je huis of een tuin overkapping, dan kun je die vrij gemakkelijk laten ombouwen tot een tuinkamer. Een kamer in je tuin is over het algemeen niet geïsoleerd. Bouwkundig is het namelijk geen onderdeel van het huis. Om toch de kamer op te warmen kun je gebruik maken van een heater. Voor de warmere dagen kun je gebruik maken van ventilatiemogelijkheden om te voorkomen dat het een broeikas wordt. Bovendien kun je ruimte voorzien van verlichting en zonwering.

Tuinkamer inspiratie

Hoe kun je een tuinkamer inrichten?

Het is dus een hele handige manier om gedurende het jaar meer vitamine D en frisse lucht op te doen. Wanneer je hebt besloten om een tuinkamer te laten bouwen, is natuurlijk de vraag hoe je de kamer gaat inrichten. Ik hoop dat je door middel van deze tips een heel eind kan komen. Je kunt namelijk denken aan de volgende punten:

 1. Breng balans aan tussen de tuinkamer, je woning en de rest van je tuin

  Om ervoor te zorgen dat de tuinkamer perfect aansluit bij je woning en je tuin, moet je zorgen dat er balans is tussen deze drie. Een hyper moderne tuin, met een klassieke woning en een robuuste inrichting van de tuinkamer, zorgt voor een te groot contrast en kan onrustig ogen. Een samenhang tussen deze drie elementen, zorgt voor balans. Eerder schreef ik al over hoe je rust in je interieur kunt krijgen, wellicht heb je dus iets aan deze tips bij het inrichten van de tuinkamer. Laat onder andere bepaalde kleuren in deze drie elementen bij elkaar terugkomen om samenhang te krijgen.

 2. Maximaliseer de lichtinval

  Bij een tuinkamer draait het erom dat je in een afgesloten ruimte zit, maar toch zoveel mogelijk van de buitenlucht kunt genieten. De inval van het natuurlijke licht is dus onmisbaar. Zorg ervoor dat die zo groot mogelijk is, om niet alleen overdag, maar ook ’s avonds te genieten van de prachtige lucht. Bekijk bijvoorbeeld de sterrenhemel. Bovendien zorg je ervoor dat je het kan uitstellen om lampen aan te moeten zetten. Wanneer je ervoor kiest dat de deur, muren en eventueel het dak open gemaakt kan worden, is de kamer uitgerust voor ieder seizoen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een glazen schuifwand / -wanden en/of een schuifdeur.

 3. Maak de tuinkamer geschikt voor alle seizoenen en weersomstandigheden

  Bovenstaande tip is al een manier om te kunnen genieten van de zon, maar er zijn nog vele andere weersomstandigheden waar je rekening mee kunt houden bij het richten. Door zonwering of screens toe te voegen, kun je in de zomer alsnog buiten zitten zonder last te hebben van de stralende zon op je gezicht. In de winter is een heater of een andere manier van verwarming geen overbodige luxe.

 4. Kies voor samenhangende en comfortabele meubels

  De reden waarom je een veranda of tuin overkapping laat omtoveren of misschien laat je een prachtige tuinkamer nieuw bouwen, is omdat je meer verbintenis wilt met de buitenlucht. Het is dan ook van belang dat de inrichting niet alleen prachtig is, maar ook comfortabel is. Wanneer een bank of stoel niet lekker zit, ga je er ook weinig gebruik van maken. Denk overigens verder dan enkel de zithoek. Je hebt als het goed is voldoende ruimte om er echt een aangename plek van te maken. Denk bijvoorbeeld aan een buitenkeuken of iets dergelijks.

 5. Vergeet het groen niet

  De tuinkamer staat uiteraard in je tuin en dus zijn planten onmisbaar. Je kunt op verschillende manieren planten en bloemen in de kamer implementeren. Je kunt hangplanten gebruiken, maar je kunt ook een prachtige plant in de hoek neerzetten. Vergeet ook niet om een mooie plant op tafel neer te zetten. Dit kun je overigens ook inzetten om de samenhang tussen de kamer en de rest van je tuin te vergroten.

Tuinkamer inspiratie

Tuinkamer inrichten
Tuinkamer inrichten inspiratie

Wat kun je met een tuinkamer doen?

Eerder schreef ik al een uitgebreid artikel over dat je in een tuinkamer kunt barbecueën, maar er zijn nog een hele hoop andere activiteiten die je kunt uitvoeren. Juist omdat je de ruimte helemaal kunt inrichten zoals je zelf wilt. Op de foto’s in dit artikel kun je bijvoorbeeld al het een en ander qua inspiratie op doen. Er zijn mensen die maken er een lounge ruimte van, maar je kunt het ook gebruiken als eetgedeelte of juist de ruimte waar je kunt werken of creatief bezig kunt zijn. Het is ook maar net waar jij behoefte hebt en fijn vindt natuurlijk.

Er zijn een hoop mensen die zetten een tuinkamer in als een manier om langer van de buitenlucht te kunnen genieten. Je zit nou eenmaal daar droog en bovendien, als het goed is, ook lekker warm. Ik geef je graag nog wat meer ideeën: 

 • Je kunt het gebruiken als hobbyruimte
 • Het is ook erg knus als lees ruimte
 • Je kunt er koken en/of eten
 • Je kunt er een lounge hoekje van maken
 • Het is ook in te zetten als woonkamer
 • Je kunt er ook een jacuzzi in plaatsen
 • Je kunt er een planten kamer van maken
 • Het is ook te gebruiken als werkruimte

Conclusie over een tuinkamer

Ben je van plan om een tuinkamer te laten bouwen in je tuin, dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee kunt houden. Zorg onder andere voor voldoende lichtinval en uiteraard voor lekker veel planten. Verder is het aan te raden om te zorgen dat de kamer geschikt is voor alle seizoenen en weersomstandigheden om er het hele jaar van te kunnen genieten. Door middel van de inrichting, kun je ervoor zorgen dat de kamer perfect aansluit bij jouw huis en tuin. Vergeet daarbij ook niet om rekening te houden met welke activiteiten je in de tuinkamer wilt uitvoeren.

Zou jij een tuinkamer willen hebben?

tuinkamer

*Dit artikel bevat een samenwerking

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant?