Iedereen leert vroeg of laat kennis met verhuisstress. Er komt nou eenmaal veel bij kijken bij het verhuizen van je meubels en andere spullen. Het vraagt planning, overzicht en natuurlijk ook verhuismateriaal. Of je nu een verhuisservice inschakelt of de verhuizing zelf doet, aan verhuisstress ontkom je simpelweg niet. Met deze verhuis checklist hoop ik wel jouw verhuisstress een beetje te verminderen.
Tijd om te verhuizen
Het is een grote en spannende stap wanneer je uit huis gaat, gaat samenwonen of naar een andere woning gaat verhuizen. Je verplaatst bij het verhuizen letterlijk je spullen van de ene locatie, naar de andere. Of je het nu al vaker hebt gedaan of niet, het vraagt een hopelijk geregel, voorbereiding en gedoe. Gelukkig zijn er een hoop manieren om een verhuizing in goede banen te leiden.
Wat is verhuisstress?
Verhuizen en stress gaan vaak samen. Het proces om te verhuizen is vaak lang. Je inboedel uitzoeken, inpakken en verhuizen vraagt namelijk meerdere weken en soms wel maanden. Bovendien is verhuizen vaak onoverzichtelijk. Wanneer je geen gebruik maakt van een verhuis checklist of verhuisplanning kun je het overzicht snel verliezen. Met als resultaat verhuisstress. Wanneer de verhuizing overweldigend wordt, ervaar je namelijk verhuisstress. Niet alleen tijdens het verhuizen kun je verhuisstress ervaren, maar je kunt ook stress na verhuizing en natuurlijk stress voor verhuizen ervaren.
Stress en dus ook verhuisstress doen een hoop met je, zowel cognitief, lichamelijk als emotioneel. Dit komt omdat de mens eigenlijk een gewoontedier is. Wij vinden het simpelweg fijn om te weten wat we kunnen verwachten, maar ook om er zeker van te zijn waar we wat kunnen terugvinden. Ieder mens gaat het liefste voor zekerheid en bekendheid.
Bij verhuizen verander je in principe alle gewoontes die je hebt op gebouwd. Je gaat naar een onbekend huis, al je spullen verdwijnen in verhuisdozen en het is nog onbekend wat de toekomst brengt. Verhuizen is dus het ideale recept voor stress. Je verandert namelijk alles aan je welbekende omgeving. Doordat wij in het dagelijks leven al veel stress ervaren, denk aan je werk ; gezin ; school of je huishouden, kan verhuisstress wel eens teveel van het goede zijn.
Hoe herken je verhuisstress?
Verhuisstress is niet altijd even goed te herkennen. De symptomen komen namelijk overeen met andere soorten stress. Je kunt verhuisstress namelijk zien als een soort sluip moordenaar. Het begint met enkele symptomen en die breiden zich langzaam uit. Toch is het herkennen van verhuisstress belangrijk. Het is namelijk een signaal waar je iets mee kunt. Verhuisstress geeft namelijk motivatie om je beter voor te bereiden om te verhuizen zonder stress. Je kunt verhuisstress herkennen aan de volgende symptomen:
- Uitstelgedrag van je verhuisplanning en / of verhuis checklist
- Hoofdpijn
- Slapeloosheid
- Vermoeidheid
- Snel aangebrand
- Paniekerig
- Gevoelsmatig overbelast zijn
- Emotieschommelingen
- Slechte concentratie
- Vergeetachtigheid
- Overmatig drinken, eten, roken of drugsgebruik
- Gesprekken vermijden over en rondom het verhuizen
- Gewicht toename of juist afname
- Een kort frustratievermogen
Waarom ontstaat verhuisstress?
Hierboven heb je al een aantal elementen kunnen lezen over het ontstaan van verhuisstress, maar om verhuisstress te voorkomen, moet je weten hoe verhuisstress ontstaat. Verhuisstress kan namelijk een hoop oorzaken hebben. Wanneer je de oorzaken van verhuisstress namelijk weet, kun je voorzorgsmaatregelen nemen om te verhuizen zonder stress.
1. Je bent al gevoelig voor stress
Wanneer je over het algemeen al gevoeliger bent voor stress, kan een stressvolle verhuizing een grote druppel zijn die de emmer doet overlopen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je in dagelijks leven al veel stress ervaart. De emmer zit dan al standaard (half) vol. Ieder beetje stress dat daar bovenop komt, kan je extreem uitputten en teveel zijn. Met stress verhuizen is al een hele opgaven, maar met extra verhuisstress is het niet te doen. Hopelijk kun je met deze verhuis tips met geen stress verhuizen.
2. Je hebt nog geen verhuisplanning
Zonder verhuisplanning kun je het overzicht tijdens het verhuizen snel verliezen. Geen overzicht zorgt voor extra stress omdat je de grip over de situatie kwijt bent. Het maken van verhuisplanning zorgt niet alleen voor overzicht, maar ook voor controle. Je weet precies wat er wanneer gaande is, wat je nog moet doen en wat je al hebt gedaan. Dat zorgt op zijn beurt voor rust en dus minder stress.
3. Je hebt moeite met verandering
Een andere reden voor verhuisstress kan ook zijn dat je moeite hebt met grote veranderingen. Zoals je eerder al hebt kunnen lezen, zijn mensen gewoontedieren. Wij vinden het fijn om zekerheid te hebben, precies te weten waar wat is en natuurlijk om in een omgeving te zijn die we kennen. Bij een verhuizing verander jij je vertrouwde omgeving. Je gaat naar een omgeving die je niet kent, al je spullen komen op een andere plek te liggen en misschien ga je wel samenwonen met iemand. Dat zijn grote veranderingen waar je aan gaat moeten wennen.
4. Je maakt je zorgen om het onbekende
Eigenlijk is dit puntje een verlengde van het vorige punt. Veranderingen zijn namelijk onbekend. Je hebt bijvoorbeeld de angst om een verkeerde keuze te maken. Ga jij je draai vinden in de nieuwe woning en in het geval van samenwonen is natuurlijk de vraag of dat goed zal gaan. Daarnaast heb je natuurlijk ook een nieuwe wijk, straat en buren. Ook de gedachte van verhuizen is vrij breed. Je moet van alles regelen en ook dat kan vrij onbekend zijn. De angst om dingen te vergeten kan bijvoorbeeld spelen. Ook daarvoor kan een verhuisplanning helpen.
5. Een verhuizing vraagt veel energie en tijd
Een verhuizing is een lang proces en dat vraagt energie en tijd. Je moet bijvoorbeeld voor een bepaalde tijd je recente woning uit en je nieuwe woning in. In sommige gevallen heb je voldoende tijd om je voor te bereiden en alles te regelen, maar het kan ook zijn dat je weinig tijd hebt. Beide situaties vragen energie en tijd. Je moet namelijk een hoop regelen om te verhuizen. Niet alleen het daadwerkelijk verplaatsen van spullen, maar ook het bureaucratische gedeelte. Je moet namelijk ook niet vergeten om bij verschillende instanties en bedrijven je adreswijziging door te geven.
6. Je maakt je zorgen om deadlines
Ook de deadlines bij verhuizingen zorgen natuurlijk voor verhuisstress. Uiteraard moet je dus voor een bepaalde tijd je huidige woning uit en je nieuwe woning in. Dat brengt stress met zich mee. Je moet namelijk voor die datums klaar zijn om uit de ene woning te zijn en in je nieuwe woning te kunnen. Daarnaast heb je eventueel ook te maken met de deadlines waarop (nieuw) meubilair wordt geleverd. Je wilt niet weken zonder een bank zitten, maar je bank kan ook niet eerder geleverd worden dan dat je de woning in kan. Houd daar dus rekening mee met je verhuisplanning om te verhuizen zonder stress.
7. Je maakt je zorgen om verhuis kosten
Een andere redenen waarom je verhuisstress kunt ervaren, zijn verhuis kosten. Het is wellicht nodig om een verhuisservice of verhuiswagen in te huren en dat brengt verhuis kosten met zich mee. Zelfs wanneer je het redt met je eigen (vervoers-) middelen te verhuizen, heb je verhuis kosten. Denk bijvoorbeeld aan verhuis materiaal die je nodig hebt, maar ook aan het nieuwe meubilair en de materialen om de nieuwe woning mee op te knappen. Ook het eventueel opslaan van je meubilair brengen verhuis kosten met zich mee. Ook het financiële plaatje rondom verhuizen, zorgt voor verhuisstress.
Hoe voorkom je verhuisstress?
- Doe onderzoek over wat je allemaal moet doen bij het verhuizen
- Geef adreswijzigingen op tijd door aan verschillende bedrijven
- Maak een verhuisplanning om te verhuizen zonder stress
- Maak een verhuis checklist
- Begin op tijd met verhuizen
- Zoek al je spullen eerst uit voor je het in verhuis dozen doet en gooi weg wat weg kan
- Schakel (professionele) hulp in van bijvoorbeeld vrienden of een verhuisservice
- Priorteer je verhuizing
- Geef je zelf tijdens het verhuizen ook tijd om te rusten
- Houd in je verhuisplanning rekening met eventuele tegenslagen
- Neem eventueel vrije dagen op van je werk om te verhuizen
Wat heb je nodig om te verhuizen zonder stress?
Je hebt al een aardig beeld gekregen van verhuisstress en je weet ook grotendeels hoe je verhuisstress kan voorkomen. Om te verhuizen zonder stress heb je namelijk een aantal materialen en spullen nodig. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet, zodat jij alle voorbereidingen kunt treffen bij het verhuizen.
Een verhuisplanning
In een verhuisplanning staat het volledige proces van voor, tijdens en na het verhuizen. Bij het maken van een verhuisplanning is het noodzakelijk om per dag precies op te schrijven wat je inpakt en wanneer je inpakt. Verder neem je in de verhuisplanning op wanneer en hoe de daadwerkelijke verhuizing plaatsvindt. Hoe concreter je verhuisplanning is, hoe meer het je kan helpen om te verhuizen zonder stress. Niet alleen het inpakken en het transporteren van je spullen komen in een verhuisplanning, maar ook het inrichten van de nieuwe woning kun je tot in details bespreken.
Een verhuisplanning helpt je om je deadline te halen. Per dag beschrijf je namelijk wat je gaat en hoeveel je moet doen om er zeker van te zijn dat je op tijd kunt verhuizen. Bovendien maak je de verhuizing behapbaar. Het is namelijk nogal een grote klus om te verhuizen. Misschien heb je geen idee waar je moet beginnen. Met een verhuisplanning deel je het verhuizen op in allemaal kleine stapjes. Het helpt je om niet langer uit te stellen en bovendien weet je precies wat je nog moet doen voor de verhuizing.
Verhuismateriaal
Om te verhuizen zonder stress is natuurlijk ook verhuismateriaal nodig. Verhuismateriaal heeft als doel om je spullen in te pakken, te beschermen, te transporteren en op te slaan. Het kan namelijk een hoop verhuisstress wegnemen door er zeker van te zijn dat al je spullen op de juiste manier worden vervoerd. Je wilt namelijk niet dat je spullen breken of beschadigen tijdens het verhuizen. Om je een beter beeld te geven van alle soorten verhuismateriaal geef ik je graag een aantal voorbeelden:
Verhuismateriaal om je spullen in te pakken
- Verhuisdozen
- Kartonnen dozen
- Tape
- Verhuis stickers
Verhuismateriaal om je spullen te beschermen
- Verhuisdekens
- Kranten
- Noppenfolie
- Inpakpapier
- Hoek- en randbescherming
- schuimfolie
- Schuimprofielen
- Plastic meubelhoezen
Verhuismateriaal om je spullen te transporteren
- Meubelhondjes
- Spanbanden
- Noppenfolie
- Schuimfolie
- Verhuis trolley
- Verhuis auto huren
- Verhuis lift
Verhuismateriaal om je spullen in op te slaan
- Verhuis container
- Opslag dekens
- Meubelhoezen
- Verhuis box
- Verhuis opslag
Een verhuis checklist
Ook een verhuis checklist kan verhuisstress voorkomen. In een verhuis checklist zijn alle stappen opgenomen die je moet regelen om daadwerkelijk te verhuizen. Denk bijvoorbeeld aan het eventueel inschrijven in een nieuwe gemeente, een notaris inschakelen, je huurcontract tekenen en meer. Dit zijn stappen die misschien vanzelfsprekend zijn, maar toch snel door alle stress over het hoofd worden gezien. In een verhuis checklist neem alle stappen op die jij moet zetten om je verhuizing van A tot Z compleet te maken. Uiteraard kun je deze stappen opnemen in je verhuisplanning.
Het fijne aan een verhuis checklist is dat je alle stappen makkelijk kunt afvinken. Opnieuw maakt dit de verhuizing behapbaar en ben je er zeker van dat je geen enkele stap vergeet. Je kunt een verhuis checklist zelf maken, maar je kunt online ook op zoek gaan naar een kant en klare verhuis checklist. Wanneer je een verhuis checklist zelf maakt, ben je er zeker van dat er geen stappen in staan die niet voor jou van belang zijn.
Rust en vrije tijd
Verhuizen geeft stress, maar het vraagt ook een hoop kostbare energie. Er komt een hoop kijken bij verhuizen. Dat zul je ontdekken tijdens het maken van je verhuisplanning en checklist. Zorg ervoor dat je daar goed de tijd voor neemt en plan voldoende rust momenten in. Daarmee houd je de verhuisstress dragelijk. Maak het jezelf ook gemakkelijk door bijvoorbeeld een week of 2 voor de verhuizing je agenda vrij te hebben. Daarmee kun je de laatste puntjes op de i zetten. Rust en vrije tijd is namelijk heel erg welkom tijdens verhuizen.
Hulp tijdens verhuizen
Hoe je het ook wendt of keert, vroeg of laad zul je hulp moeten hebben tijdens het verhuizen. Breng daarom op tijd je familie en vrienden op de hoogte van wanneer de verhuizing daadwerkelijk zal plaatsvinden. Je familie en vrienden zullen namelijk er tijd voor in moeten plannen in hun kalender. Ook een verhuisservice of verhuis bedrijf moet op tijd weten wanneer de verhuizing daadwerkelijk zal zijn. Anders hebben ze wellicht geen tijd voor jouw verhuizing. Dan moet je zeker met stress verhuizen.
Conclusie over verhuisstress
Of je er nu voor kiest om een verhuisservice in te schakelen of zelf te verhuizen, verhuisstress is onvermijdelijk. Verhuizen en stress gaan eigenlijk hand in hand. Daarentegen zijn er wel een hoop stappen die jij kunt nemen om verhuisstress te verminderen. Maak bijvoorbeeld een verhuisplanning en een verhuis checklist om alles in goede banen te lijden. Verhuizen zonder stress is natuurlijk wat we graag willen bereiken.
Eén reactie
Ik ga binnenkort verhuizen naar een koophuis. Ik merk dat ik het best spannend vind en niet goed weet waar ik moet beginnen. Ik vind het een goede tip om de hulp van een professionele verhuizer in te schakelen. Daar ga ik me verder in verdiepen. Zij kunnen vast taken van mij overnemen, zodat ik minder stress heb. Bedankt voor de tip!