Je sociale netwerk is een belangrijk onderdeel voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Uit je sociale netwerk ervaar je namelijk steun en haal je energie. Daarentegen kan het ook zo zijn dat iemand uit jouw sociale netwerk juist hulpbehoevend is. Wanneer je op structurele basis hulp verleend uit iemand uit je netwerk wordt je als mantelzorger gezien. Om die hulp te kunnen bieden, kun je nadenken over een zorgwoning in de tuin. In dit artikel lees je daar meer over en natuurlijk ook over de voordelen van zorgwoningen.
Wat is een zorgwoning?
Een zorgwoning is een zelfstandige (huur) woning waar je in woont wanneer je veel zorg nodig hebt. Het voordeel van een zorgwoning is dat het compleet is ingericht om de juiste zorg te kunnen ontvangen. De zorg kan geleverd worden door een familielid of naaste, maar je kunt ook een professionele zorgverlener inschakelen. Een zorgwoning zorgt ervoor dat een zorgbehoevende langer zelfstandig kan blijven wonen, maar toch de zorg ontvangt die hij of zij nodig heeft.
Een zorgwoning is bijvoorbeeld gelijkvloers, zodat de woning ook voor rollators en trappen toegankelijk is. Wanneer het niet mogelijk is om een woning gelijkvloers te maken, dan is het mogelijk om een stoellift aan te brengen. Verder kun je denken aan een noodoproepinstallatie, zodat de zorgbehoevende altijd hulp kan oproepen. Een zorgwoning kan helemaal op maat gemaakt worden zodat een zorgbehoevende zoveel mogelijk zelfstandig kan doen. Tegelijkertijd kan de zorg goed geleverd worden door de zorgverleners en mantelzorgers.
Voor wie is een zorgwoning in de tuin geschikt?
Een zorgwoning is vaak geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking die langdurig zorg nodig hebben. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ouderen, maar een zorgwoning is niet alleen voor ouderen geschikt. Het kan ook een uitkomst bieden voor mensen met een psychiatrische aandoening of met een beperking. Een zorgwoning biedt namelijk zelfstandigheid binnen een gecontroleerde omgeving waar zorg beschikbaar is.
Verschil tussen een mantelzorgwoning en een zorgwoning
Naast een zorgwoning kun je kiezen voor een mantelzorgwoning bouwen. Het verschil tussen een mantelzorgwoning en een zorgwoning is dat in een zorgwoning de zorgbehoevende woont en in de mantelzorgwoning juist de mantelzorger. Een mantelzorgwoning wordt daarom ook gebouwd in de buurt of in de tuin van de zorgbehoevende. Op die manier heeft de mantelzorger privacy en tijd voor zichzelf, maar is ook snel ter plaatsen wanneer een zorgbehoevende zorg nodig heeft.
Waarom een zorgwoning in de tuin?
Nu je weet wat een zorgwoning is, vraag jij je misschien ook wel af wat dan precies de voordelen van een zorgwoning zijn. Waarom zou je eigenlijk een zorgwoning bouwen, zorgwoning huren of zorgwoning kopen? Een aantal terechte vragen uiteraard. Aan een zorgwoning zitten voor zowel de mantelzorger als de zorgbehoevende een hoop voordelen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet.
Voordelen zorgwoning in de tuin voor zorgbehoevenden
Zorg is snel ter plaatse
Een belangrijk voordeel voor de zorgbehoevende is dat zorg snel ter plaatse is. Je hoeft niet lang te wachten tot iemand bij je is om je de zorg te bieden die je nodig hebt.Er zijn genoeg horror verhalen waarbij zorgbehoevende lang moeten wachten tot iemand hen komt helpen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer iemand is gevallen. Een mantelzorger is op loopafstand van je verwijdert. Je hoeft dus niet lang te wachten.
Je behoudt een deel van je zelfstandigheid
In een zorgwoning kun je jouw zelfstandigheid langer vasthouden. Je hebt natuurlijk niet voor niets hulp nodig, maar een zorgwoning is gemaakt om zelfstandig te blijven. Daarmee blijf je dus in controle over je eigen leven voor zover als dat natuurlijk kan. Voor ieder mens is het zowel mentaal als lichamelijk belangrijk om controle te hebben over hun leven. Een zorgwoning in de tuin helpt daar aanzienlijk bij.
Je blijft betrokken bij het gezinsleven en dat gaat eenzaamheid tegen
Wanneer jouw mantelzorger niet alleen woont, maar bijvoorbeeld met een partner of kinderen, dan blijf je betrokken bij het gezinsleven. Je bent wellicht fysiek gezien gebonden aan de zorgwoning, maar doordat de zorgwoning dichtbij is kan iedereen makkelijk op bezoek komen. Bovendien kun je ook in de tuin bijvoorbeeld samenkomen. Daarmee blijf je betrokken bij het gezin. Op zijn beurt gaat dat eenzaamheid tegen.
Een zorgwoning in de tuin vermindert angsten
Helemaal wanneer je alleen woont en afhankelijk bent van zorg, kun je een hoop angsten hebben in het dagelijks leven. Wanneer je nog in je eigen woning woont, ga je wellicht activiteiten vermijden. De trap gaat namelijk minder makkelijk, bij de douche kun je uitglijden en bij de wc kun je minder makkelijk opstaan. Bovendien is hulp niet altijd in de buurt. Een zorgwoning in de tuin van je mantelzorger, zorgt voor rust. Je weet dat hulp letterlijk om de hoek is en dus durf je meer te ondernemen.
Voordelen zorgwoning in de tuin voor mantelzorgers
Een mantelzorger bespaart tijd
Doordat de zorgwoning in de tuin van je eigen woning is, kun je een hoop tijd besparen op een dag. Je bent namelijk geen tijd meer kwijt aan het reizen naar de woning van een zorgbehoevende. Een zorgwoning in de tuin is simpelweg een paar stappen verwijdert. Je bent dus geen tijd meer kwijt aan het heen en weer reizen. Een mantelzorger moet dat namelijk soms wel meerdere keren per dag doen. Dat is allemaal kostbare tijd die je liever aan andere dingen wilt besteden.
Een zorgwoning in de tuin kan de zorg enigszins verlichten
Wanneer je niet zelfstandig in je woning woont, kun je de zorg delen met je huisgenoten. Of dit nu gaat om je partner, kinderen of vrienden. Met een zorgwoning in de tuin kunnen andere huisgenoten een of meerdere taken van je overnemen. Je kinderen kunnen bijvoorbeeld voor de gezelligheid langsgaan, maar bovendien komt niet alle zorg meer op jouw schouders terecht.
Een zorgwoning in de tuin zorgt voor rust
Als mantelzorger van een familielid of vriend maak jij je natuurlijk ook zorgen om diegene. Wellicht heb je dagelijks in de ochtend contact, maar heb je vandaag nog geen reactie terug gehad. Natuurlijk maak jij je dan zorgen over hoe het met diegene is. Doordat een zorgwoning zo dichtbij is, kun je altijd binnenwandelen om te kijken hoe het gaat. Je hoeft je daarom minder zorgen te maken omdat je zo dichtbij bent.
Wat zijn de regels zorgwoning in de tuin?
Voor zowel een mantelzorgwoning als een zorgwoning in de tuin is geen vergunning nodig. Een zorgwoning bouwen kun je vergelijken met het bouwen van een tuinkamer. Ook daar is namelijk geen vergunning voor nodig. Wel zijn er regels bij een zorgwoning bouwen. Er zijn namelijk regels rondom de veiligheid, het milieu en de gezondheid. De zorgwoning regels staan aangegeven in het Bouwbesluit. Je kunt het Bouwbesluit vinden op de website van de Rijksoverheid.
Naast het Bouwbesluit moet je ook rekening houden met de Regeling Bouwbesluit. Dit is een lijst met voorschriften over bijvoorbeeld gas, water en noodstroom en meer. Ook de Regeling Bouwbesluit is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Goed om te weten is dat de regels van het Bouwbesluit voor iedere gemeente vrij te interpreteren is. Je kunt dus het beste de details navragen bij bijvoorbeeld het WMO-loket van uw gemeente. Een aantal regels voor een zorgwoning in de tuin zijn:
- Je mag met maximaal 2 personen in een zorgwoning wonen, waarvan minimaal 1 persoon mantelzorg / zorg ontvangt
- Wanneer de mantelzorg / zorgt eindigt, mag de zorgwoning niet gebruikt worden als woning. De keuken en badkamer moeten worden verwijdert
- De gemeente mag vragen om een verklaring van de huisarts, sociaal-medisch adviseur of wijkverpleegkundige dat er intensieve mantelzorg nodig is
- De zorgwoning is vergunningsvrij maximaal 100 m2 groot
- Wanneer een zorgwoning 4 meter van de hoofdwoning af staat, mag de zorgwoning niet hoger zijn dan 5 meter maar ook niet hoger dan de hoofdwoning
Het is belangrijk om alle zorgwoning regels goed te weten. Controleer dus zeker of de bouwplannen voor een zorgwoning in de tuin overeenkomen met het Bouwbesluit van de Rijksoverheid. Uiteraard is de partij die de zorgwoning gaat bouwen ook op de hoogte van de wettelijke regelgeving, maar wellicht is het bij een grote uitgave ook wel fijn om zelf het een en ander erover te weten. Vraag bovendien ook altijd om een zorgwoning plattegrond.
Wat kost een zorgwoning in de tuin?
Of je nu gaat voor een mobiele zorgwoning of een houten zorgwoning, de kosten voor een zorgwoning in de tuin kunnen vrij uiteenlopen. Bovendien hangen zorgwoning prijzen ook af of je kiest voor een volledige zorgwoning bouwen, een zorgwoning huren of een zorgwoning kopen. Een eigen zorgwoning bouwen vraagt nou eenmaal meer budget dan bijvoorbeeld een tweedehands zorgwoning. De afweging ligt natuurlijk bij jou en bovendien aan jouw budget.
Een zorgwoning kopen en een zorgwoning bouwen
Sommige bedrijven hebben een collectie aan zorgwoning units die je kunt aanpassen aan jouw wensen. Je kunt natuurlijk ook samen met een aannemer zelf een tuin zorgwoning samenstellen. Een zorgwoning bouwen of een zorgwoning kopen kunnen variëren qua kosten tussen de 30.000 euro en 150.000 euro. Het voordeel aan een zorgwoning kopen of bouwen is dat de zorgwoning in de tuin volledig naar jouw stijl en wensen wordt ingericht. Je ontvangt volledige maatwerk op jouw situatie.
Een zorgwoning huren
Naast een zorgwoning kopen of bouwen, kun je soms ook een zorgwoning huren. Een zorgwoning huren verloopt vaak zie een zorginstelling. In andere gevallen kunnen er ook zorgservicekosten in rekening worden gebracht. Dit is bijvoorbeeld wanneer je de zorg door de instelling wilt laten verrichten. Aangezien een zorginstelling of bedrijf over het huren gaat, is er moeilijk een indicatie te geven over de prijs voor een zorgwoning (unit).
Een tweedehands zorgwoning kopen
Het is ook mogelijk om een tweedehands zorgwoning te kopen. Dit kost uiteraard aanzienlijk minder omdat de zorgwoning tuin niet op maat gemaakt hoeft te worden. Het nadeel is dat de zorgwoning dus niet op maat gemaakt is. De juiste zorgwoning moet dus maar net voor jouw specifieke zorgwensen beschikbaar zijn. Ook voor tweedehands zorgwoningen geldt dat de prijzen uiteen kunnen lopen.
Conclusie over een zorgwoning in de tuin
Doordat een zorgwoning wordt aangepast aan de zorgbehoeften van de zorgbehoevende kan de mantelzorg beter worden gegeven. Een zorgwoning in de tuin is daardoor niet alleen voor de zorgbehoevende, maar ook voor de mantelzorger een goede uitkomst. Beide partijen hebben namelijk aanzienlijke voordelen aan een zorgwoning in de tuin. Een zorgwoning in de tuin is bovendien in verschillende prijscategorieën te realiseren, zolang de zorgwoning voldoet aan het Bouwbesluit van de Rijksoverheid.