Touwtje springen als workout

Touwtje springen als workout

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Touwtje springen is een workout dat eigenlijk ondergewaardeerd wordt. Veel mensen denken daarbij namelijk aan kinderen die allerlei kunstjes en trucjes doen met een springtouw. Het is echter niet voor niets dat boxers een springtouw veelvuldig toevoegen aan hun workout schema. Ik had al jarenlang geen springtouw aangeraakt, totdat ik laatst voor een samenwerking een smartrope had gekregen. Het springen zorgde ervoor dat ik onwijs veel ging zweten en binnen no-time uitgeput raakte. Terwijl mijn cardio toch behoorlijk op niveau is. Je leest alles over touwtje springen in dit artikel. 

Wat is een springtouw?

Een springtouw is als het ware twee handvatten die aan elkaar verbonden zijn door middel van een touw. Alleen doe je daar een springtouw zeker te kort mee. Er komt namelijk een hoop bij een springtouw kijken. Een springtouw moet namelijk soepel bewegen, licht in de handen liggen en het touw moet snel kunnen bewegen. Daarnaast is het ook belangrijk dat het springtouw stevig is. Het moet natuurlijk wel tegen een stootje kunnen. Kortom is een springtouw sterk, soepel en licht. 

Wat zijn de materialen van een springtouw?

Een springtouw bestaat meestal uit een mix van verschillende materialen die allemaal bijdragen aan de stevigheid, buigzaamheid en comfort tijdens het springen. Het touw kan gemaakt zijn van diverse materialen, zoals nylon, katoen, leer of PVC, afhankelijk van waarvoor je het wilt gebruiken en welke eigenschappen je belangrijk vindt. De handvatten van het springtouw zijn vaak gemaakt van materialen zoals plastic, schuim, hout of rubber. Dit zorgt voor een goede grip en ligt prettig in je handen terwijl je aan het springen bent.

Waar is touwtje springen goed voor?

Al jarenlang worden springtouwen gebruikt. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zetten een springtouw in voor hun dagelijkse lichaamsbeweging. Dat is niet voor niets want touwtje springen biedt een hoop gezondheidsvoordelen. Wat zijn de voordelen van touwtje springen dan precies? Ik som ze graag voor je op. 

Touwtje springen verbetert je uithoudingsvermogen

Je hartslag gaat omhoog wanneer je in beweging bent. Voor touwtjespringen is dat niet anders. Door het springen, gaat je hartslag omhoog en dus neemt het zuurstof gehalte toe. Hoe efficiënter je lichaam dat doet, hoe beter je uithoudingsvermogen wordt. Touwtje springen is een hele effectieve manier om dit te trainen. Nog een voordeel is dat je hart ook een stuk sterker wordt. Dat verbetert weer je bloedsomloop.

Touwtje springen vergroot je spierkracht

Je zou het misschien niet denken, maar met touwtje springen gebruik je een hoop kracht en spieren. Met het springen gebruik je jouw kuiten, boven benen, armen en je romp. Het is dan ook niet zo gek dat als je regelmatig springt die spiergroepen zich ontwikkelen en verbeteren. Je wordt dus sterker en krachtiger van het touwtje springen.

Touwtje springen is positief voor vetverbranding

Touwtje springen is de ideale manier om calorieën te verbranden. Je hartslag gaat namelijk snel omhoog en je lichaam verbruikt extra energie om de inspanning vol te houden. Doordat je voor touwtje springen veel spieren aanspreekt, verbrand je ook veel calorieën en daarmee veel vet. Wanneer je 15 minuten touwtjespringt verbrand je ongeveer 200 calorieën. Touwtje springen kan dus goed helpen bij het afvallen.

Je werkt aan motoriek en coördinatie

Bij touwtje springen draait het volledig om timing en bewust zijn van de omgeving om je heen. Je moet op het juiste moment springen om ervoor te zorgen dat je niet tegen het touw springt of verstrikt raakt in het touw. Daarnaast moet je het touw om je heen draaien terwijl je springt. Touwtje springen vraagt dus de juiste motoriek en coördinatie van je spieren, hersenen en nog heel veel meer. Oefening baart kunst en dat geldt ook voor touwtje springen en de vaardigheden die het vraagt. Je werkt aan jouw motoriek en je coördinatie. De timing die het vraagt wordt dan ook steeds beter als je langer en vaker springt. 

De nadelen aan touwtje springen

Naast voordelen zitten er ook nadelen aan touwtje springen. Zo is het bijvoorbeeld een grote aanslag op je knieën, tenen en je enkels. Wanneer je van jezelf al wat zwakkere enkels, knieën of tenen hebt, kun je het beste touwtje springen vermijden. Je springt namelijk met je volledige kracht op die lichaamdelen en dat kan een flinke aanslag geven. Ook wanneer je overgewicht hebt, is het belangrijk om verstandig en verantwoord om te gaan met touwtje springen. Je lichaam moet namelijk eerst wennen om je gewicht op te vangen.

Vergis je er ook niet in hoeveel energie het kost om touwtje te springen. Het is dan ook niet voor niets dat het zo effectief werkt voor je conditie. Probeer niet te streng te zijn voor jezelf en bouw langzaam je sessies op. Dat is belangrijk om de motivatie te behouden. Begin bijvoorbeeld bij 5 of 10 minuten en bouw dat langzaam op.

Hoe moet je touwtje springen?

Touwtje springen is als een energieboost voor je hart en lijf, maar het vraagt wel een bepaalde techniek. Begin door de handvatten van het springtouw stevig beet te pakken, één in elke hand. Sta mooi rechtop met je voeten naast elkaar en laat je ellebogen dicht bij je lijf hangen. Zet het touw rustig in beweging met je polsen, laat het boven je hoofd en onder je voeten door zwieren. En dan, terwijl het touw bijna je enkels raakt, geef je jezelf een kleine push van de grond. Buig je knieën een beetje. Probeer in een steady ritme te komen terwijl je blijft springen.

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kan je proberen om sneller te gaan. Span je buikspieren een beetje aan terwijl je bezig bent. Touwtje springen vergt wat oefening, dus neem je tijd en spring regelmatig om beter te worden. Wanneer je de basis onder de knie hebt, kun je verschillende challenges aangaan.

Hoe begin je aan touwtje springen?

Als je touwtje springen nog nooit eerder hebt gedaan, is het slim om rustig te beginnen en stap voor stap op te bouwen. Kies een plek waar je genoeg ruimte hebt om te bewegen en zorg ervoor dat je een springtouw hebt dat goed bij je past. Begin met een simpel basisritme en concentreer je eerst op de juiste techniek voordat je het intensiever maakt. Probeer eerst zonder het touw te draaien te springen, zodat je het ritme onder de knie krijgt.

Als dat goed voelt, voeg je het draaien van het touw toe. Begin met kleine sprongetjes en let erop dat het touw soepel draait. Hou je ellebogen dichtbij je lijf en je polsen lekker ontspannen. Naarmate je meer vertrouwen krijgt in de beweging, kan je de duur van je sprongsessies verlengen en langzaam de snelheid opvoeren. Vergeet niet dat regelmatig oefenen de sleutel is.

Oefeningen bij het touwtje springen

Of je nu herinneringen ophaalt aan je kindertijd of op zoek bent naar een effectieve cardio-workout, touwtje springen is een verrassend veelzijdige en leuke manier om in beweging te blijven. Deze reeks oefeningen kunnen je motiveren en uitdagen. Deze oefeningen zullen niet alleen je hartslag verhogen, maar ook je coördinatie, uithoudingsvermogen en kracht verbeteren. Voel je vrij om de oefeningen aan te passen aan je fitnessniveau en doelen.

  1. Single-Unders: Dit is de standaardversie van touwtje springen. Spring met één draai van het touw per sprong. Concentreer je op je techniek en coördinatie.
  2. Double-Unders: Bij deze uitdaging maak je twee draaien van het touw per sprong. Hierbij moet je het touw sneller draaien en hoger springen. Het vergt oefening en timing, maar het is een geweldige intensieve oefening.
  3. Sprint Intervallen: Wissel tussen snel springen terwijl je het touw draait en rustigere periodes van springen. Dit is een geweldige manier om je hartslag te verhogen en je uithoudingsvermogen te verbeteren.
  4. Skips: Bij deze oefening sla je een sprong over en laat je het touw twee keer draaien voordat je weer springt. Het vereist timing en controle over het touw.
  5. Cross-Overs: Tijdens het springen kruis je je armen voor je lichaam terwijl je het touw draait. Dit is een uitdagende coördinatie-oefening die je hartslag omhoog zal brengen.
  6. Side-to-Side: Spring heen en weer van links naar rechts, alsof je over denkbeeldige lijnen stapt. Dit is goed voor het trainen van je zijwaartse bewegingen en coördinatie.
  7. Backwards Jumping: Probeer achteruit te springen terwijl je het touw achterwaarts draait. Dit vergt wat extra focus, maar het is een leuke en unieke variatie.
  8. High Knees: Til je knieën zo hoog mogelijk op terwijl je springt, alsof je in slow motion rent. Dit versterkt je core en benen.
  9. Alternate Foot Step: Spring met één voet per keer en laat het andere lichtjes de grond raken terwijl je het touw draait. Wissel van been bij elke sprong.

Touwtje spring challenges

Springtouw challenges voegen een spannend element toe aan je fitnessroutine en dagen je uit om je grenzen te verleggen. Probeer bijvoorbeeld de “Double-Under Challenge” waarbij je probeert zoveel mogelijk double-unders achter elkaar te doen – dat zijn twee touwrotaties per sprong. Of daag jezelf uit met de “Time Trial Challenge”, waarbij je een bepaalde tijd instelt en ziet hoeveel sprongen je kunt maken. Voor de coördinatie-experts is er de “Cross-Over Challenge”, waarbij je het touw voor en achter je lichaam kruist tijdens het springen.

Of je nu gaat voor snelheid, uithoudingsvermogen of technische beheersing, deze challenges kunnen je motivatie een boost geven en een leuke twist geven aan je fitnessroutine. Er zijn nog veel meer challenges namelijk:

  1. Tabata Challenge: Doe 20 seconden springen met maximale inspanning, gevolgd door 10 seconden rust. Herhaal dit 8 keer voor een totale workout van 4 minuten.
  2. Pyramid Challenge: Begin met 10 sprongen, dan 20, 30 en ga zo door tot je een bepaald aantal hebt bereikt, en werk dan weer terug naar beneden. Probeer bijvoorbeeld te gaan van 10 naar 100 en weer terug naar 10.
  3. One-Legged Challenge: Probeer zo lang mogelijk op één been te springen voordat je wisselt naar het andere been. Dit versterkt je stabiliteit en balans.
  4. Plank & Jump Challenge: Wissel tussen planken en springen. Doe bijvoorbeeld 30 seconden plank, gevolgd door 30 seconden springen, en herhaal dit voor een bepaalde tijd.
  5. Blindfold Challenge: Durf je coördinatie te testen door een blinddoek te dragen terwijl je springt. Dit is een flinke uitdaging die je bewustzijn en timing zal aanscherpen.
  6. Song Challenge: Kies een liedje en probeer zoveel mogelijk sprongen te maken tijdens dat liedje. Dit maakt de workout leuk en de tijd lijkt sneller te gaan.
  7. Target Challenge: Plaats objecten op de grond (bv. pionnen) en probeer over deze doelen heen te springen terwijl je het touw draait.
  8. Freestyle Challenge: Laat je creativiteit de vrije loop en bedenk je eigen touwtje springen routine met sprongen, draaien en bewegingen die je zelf kiest.
  9. Inverted Challenge: Probeer omgekeerd te springen, waarbij je het touw onder je voeten door naar achteren draait. Dit vergt wat oefening, maar het is een leuke variatie.
  10. Partner Challenge: Spring samen met een vriend of vriendin en probeer synchroon te springen, tegelijkertijd of in spiegelbeeld.

Wil jij een springtouw kopen?

Wil jij graag een springtouw kopen? Gelukkig zijn er onwijs veel plekken waar je springtouwen kunt kopen. Een springtouw voor kinderen is toch wel echt even anders en dus raad ik je niet aan om een springtouw voor kinderen te gebruiken voor je workout. Een springtouw voor volwassenen is veel geschikter. Die bestaan namelijk uit stevigere materialen en hebben een betere grip bij de handvatten. 

Je kunt onder andere bij de volgende winkel terecht om jouw workout springtouw te kopen: Bol.com en natuurlijk bij Decathlon. Overigens kun je ook een springtouw kopen bij bijvoorbeeld Fitwinkel en andere gezondheidswinkels.

Conclusie over touwtje springen?

Touwtje springen is echt zoveel meer dan alleen maar een nostalgisch deuntje uit onze jeugd. Het is eigenlijk een behoorlijk krachtige en mega flexibele cardio-workout die ons kan helpen om serieus fit te blijven en onze algehele fysieke game te upgraden. De eenvoud ervan maskeert de enorme kracht, ademhaling en coördinatie dat ervoor nodig is. Dankzij de verschillende stijlen en moeilijke moves kan touwtje springen zich echt aanpassen aan welk fitnessniveau dan ook en elke denkbare trainingsroutine.

Het is een tijdloze en toegankelijke oefening die ons uitnodigt om lekker te experimenteren, beter te worden en gewoon te genieten van al die lichamelijke en mentale voordelen die het te bieden heeft. Dus, of je nu binnen in je huiskamer aan de slag gaat of lekker buiten in de frisse lucht, probeer jezelf steeds meer uit te dagen met touwtje springen.

Gebruik jij een springtouw in je workout?

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten:

Het risico van blessures
Health

Het risico van blessures

Beweging is een belangrijk onderdeel van ons leven. Als ik voor mezelf spreek is fitness bijvoorbeeld meer dan alleen een hobby. Het zorgt namelijk ook

Lees verder >