Een rustig interieurontwerp

Een rustig interieurontwerp-min

Op mijn website tref je meerdere artikelen aan over stress en wat je kunt doen om je stressniveau te verminderen. Het dagelijkse leven zit namelijk vol met druk van buitenaf en dus kan je stressniveau behoorlijk oplopen. Los van een gezonde levensstijl, speelt ook je omgeving en je interieur een rol in de rust die jij kan ervaren. Een druk en vol interieur geeft namelijk onrust omdat het zoveel prikkels bevat. In dit artikel deel ik een aantal tips over hoe jij een rustig interieurontwerp kunt creëren.

Op deze pagina kun je het volgende lezen

Waarom is een rustig interieurontwerp belangrijk?

Je vraagt je misschien af waarom samenhang en rust in je interieur zo belangrijk is. Uiteindelijk komt het neer op balans. Onze woning is een van de plekken waar wij het vaakst zijn te vinden. Tegenwoordig is het de plek waar wij eten, wonen, werken, ontspannen en ga zo maar door. We spenderen veel onze tijd in ons huis en daarom mag je best wel wat tijd spenderen aan hoe je interieur eruit ziet. Het kan namelijk een hoop onrust geven wanneer je woning niet in balans is. Een interieur dat rust uitstraalt, zorgt voor een rustig gevoel en heeft daarmee een positief effect op je leven.

Ons dagelijks leven bestaat over het algemeen uit veel druk. Je hebt druk vanuit werk, je huishouden, je familie, je gezin, je vriendengroep en ga zo maar door. Overigens kan het nieuws en de problemen in maatschappij ook een nadelig effect hebben op je stressniveau. Wanneer je van al deze punten veel stress ervaart en je tijd veel spendeert in een onrustige omgeving, kan stress de overhand nemen. Door rust in je interieur te hebben, kun je meer rust in je hoofd ervaren omdat je niet continu heel veel prikkels tot je krijgt. Na een lange, drukke en misschien wel zware dag kan dat een flinke opluchting zijn.

Balans is dus hetgeen waar we naar streven bij een samenhangend en rustig interieurontwerp. Dit kun je bereiken door middel van vormen, kleuren en texturen. Ook de afwerking van een bepaald aspect kan ervoor zorgen dat er rust in je interieur wordt bereikt. Vergis je niet. Rust hoeft niet perse saai te zijn. Je hoeft je dus niet te beperken tot bepaalde neutrale kleuren, zoals bijvoorbeeld wit, beige en grijs. 

Wat is er belangrijk bij een rustig interieurontwerp?

Nu je weet waarom een rustig interieur zo belangrijk is, kun je een interieurontwerp gaan samenstellen. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, deel ik graag een aantal handvatten met je waar je aan kunt denken bij een rustig interieur. Er zijn namelijk een aantal punten waarmee jij rust en samenhang kunt bereiken. Houd daarom rekening met de volgende punten bij het opstellen van een rustig interieurontwerp:

Een rustig interieurontwerp bevat slechts een paar kleuren, vormen en texturen

Je woning raakt uit balans door middel van te veel verschillende stijlen die gecombineerd worden. Het kan zijn dat je een hele hoop geweldige meubels en accessoires hebt, maar ze eigenlijk niet bij elkaar passen. Door teveel verschillende stijlen toch met elkaar te combineren, raakt je woning uit balans. Het is belangrijk om daar bewuste keuzes in te maken om balans en rust in je interieur te krijgen. Wees overigens ook selectief in het aantal planten en accessoires dat je gebruikt. Teveel spullen kunnen voor onrust zorgen. 

Een rustig interieurontwerp bestaat uit terugkomende kleuren

Je kunt ook rust in je interieur krijgen, door kleuren terug te laten komen. Wanneer je namelijk kleuren terug laat komen, creëer je samenhang en dat zorgt voor balans in je interieur. Je kunt kleuren bijvoorbeeld laten terugkomen in details en accessoires of in bepaalde meubels. Denk bijvoorbeeld aan kasten en tafels in dezelfde kleur en stijl hout. Je kunt ook gebruik maken van vazen, schilderijen en planten.

Houd rekening met het aantal eyecatchers in een ruimte

We gaan dus voor balans en wanneer een ruimte bestaat uit een hoop verschillende eyecatchers kan het behoorlijk onrustig worden. Een ruimte met onder andere een gigantische plant, grote hanglamp en een opvallend schilderij kan snel onrustig ogen. Je kunt daarom het beste voor 1 eyecatcher gaan, om balans en rust in je interieurontwerp te krijgen, maar toch wat spice toe te voegen. Voor welke eyecatcher je uiteindelijk gaat, hangt uiteraard af van de ruimte die je inricht, de meubels die je al hebt en jouw persoonlijke voorkeur.

Maak gebruik van accessoires om balans te creëren.

Door middel van accessoires kun je een perfect samenhangend interieurontwerp creëren. Je kunt bijvoorbeeld een bepaalde stijl hanteren. Bij een industrieel interieur kun je bijvoorbeeld gebruik maken van robuustere accessoires of accessoires van metaal soorten. Op die manier maak je de stijl af. Bij accessoires kun je onder andere denken aan planten, beelden, schilderijen, kaarsen en kleden. Uiteraard gaan accessoires nog veel verder dan dat. Je hebt tegenwoordig zulke leuke spulletjes voor in huis. Zorg ervoor dat het allemaal een beetje bij elkaar past en je hebt een prachtige ruimte.

Vergeet de details van je interieur niet

Misschien lijkt deze tip iets op het puntje hierboven, maar ik vind details nog net iets verder gaan dan accessoires. Bij details gaat het echt om veel kleinere aspecten in je interieur. Denk bijvoorbeeld aan je servies, glazen en bestek, maar ook aan messing greepjes, kastgrepen en deurhendels. Het gaat om aspecten die je ook heel snel over het hoofd kunt zien, maar het kan een groot verschil brengen in de samenhang van je interieur. Door bijvoorbeeld dezelfde stijl en kleuren te gebruiken of te laten terugkomen, voegt het echt iets toe aan de ruimte. Zie het als een manier om je interieurontwerp naar een hoger niveau te brengen.

Zorg voor voldoende natuurlijk licht

Ramen zijn onwijs belangrijk. Door te zorgen voor voldoende natuurlijk licht, oogt de ruimte een stuk groter en lichter en dat straalt rust uit. Tegenwoordig zijn mensen veel meer binnen en dat maakt dat we zonlicht te kort komen. Het blauwe kunstmatige licht is niet goed voor de mens en zorgt onder andere voor een slechte nachtrust. Door te zorgen dat je woning voldoende natuurlijk licht ontvangt, kun je het kunstmatige licht hopelijk ook een stuk langer uitstellen. Er zijn zelfs interieurontwerpers die beweren dat het belangrijk is om vanuit elke zitplek naar buiten te kunnen kijken.

Tips om een rustig interieurontwerp te creëren

Nu je ongeveer weet wat er belangrijk is bij een interieurontwerp, kun je aan de slag met deze praktische handvatten. Er zijn namelijk een aantal handige interieurontwerp tips waarmee jij je interieur naar een nieuw niveau kunt brengen. Hopelijk heb je iets aan deze interieurontwerp suggesties. Overigens hoef je deze volgorde niet perse vast te houden. Het is maar net wat voor jou werkt.

 • Kies een kleurenpalet en eventueel een interieurstijl

  Door een kleurenpalet samen te stellen, kun je je al iets beperken in de oceaan van kleuren. Alleen al qua verftrends is de keuze onwijs uitgebreid. Door daar selectief in te zijn ben je al een stapje dichter bij een interieurontwerp. Het kan ook helpen om een interieurstijl te kiezen. Dit hoeft uiteraard niet, maar kan wel helpen om meer samenhang in je interieur te krijgen. Je kiest namelijk voor meubels en dergelijke die bij die stijl passen. Dat brengt automatisch al een vorm van balans.

 • Maak een moodboard

  Wanneer je een kleurenpalet hebt en eventueel een interieurstijl hebt uitgekozen, kun je een moodboard gaan maken. Daarmee kun je jezelf namelijk inspiratie en een richting geven. Op Pinterest, websites en bladen kun je foto’s en plaatjes verzamelen van meubels, kleuren, accessoires en dergelijke die jij mooi vindt. Het helpt om dat dan als leidraad te gebruiken voor je interieur design. 

 • Teken je woning uit

  Door een plattegrond van je woning te hebben, kun je uiteindelijk gemakkelijker een interieurontwerp samenstellen. Je kunt namelijk eerst op de plattegrond schuiven met de meubels om een indruk te krijgen van een bepaalde inrichting. Dat bespaart een hoop zweet, tijd en kracht om elke keer van alles te verschuiven. Geef in je tekening ook duidelijk aan waar de deuren en ramen zitten.

 • Wees creatief in het opstellen van een ontwerp

  Het kan helpen om eventjes te vergeten welke meubels en dergelijke je allemaal in huis hebt. Je wilt namelijk niet te beperkend denken omdat dat het dan alleen maar moeilijker kan maken. Wees open-minded en bedenk eerst wat je mooi vindt en wat je anders zou willen. Kijk vervolgens pas naar de meubels en spullen die je al hebt en bekijk of die spullen bij je gewenste interieurontwerp passen. Vervolgens kijk je naar wat je nog nodig hebt en kun je nieuwe meubels, accessoires en dergelijke aanschaffen. 

 • Zorg voor groen in je huis

  Welk interieur je uiteindelijk ook hebt samengesteld, de kleur groen is altijd belangrijk. Groen heeft namelijk een natuurlijk rustgevend effect op de mens. Door alleen al te kijken naar een plaatje van een boom, kom je namelijk tot rust. Zorg daarom bijvoorbeeld voor planten, bloemen of eventueel nepplanten om de kleur groen in huis te nemen. 

Tot slot over een rustig interieurontwerp

Je hebt nu een hoop informatie kunnen lezen over hoe je rust in je interieurontwerp kunt krijgen, maar vergeet niet dat het uiteindelijk om jouw gevoel gaat. Het gaat erom dat een woning goed bij je aansluit en bij je past. Maak daarom altijd keuzes die goed voelen, maar vergeet ook niet te denken aan hetgeen wat je nodig hebt. Misschien vind je drukke printjes wel heel erg leuk, maar is het niet perse wat je nodig hebt om rust te ervaren.

Vind je het alsnog heel erg moeilijk om een interieurontwerp samen te stellen, wees er dan van bewust dat je een hoop professionals kunt raadplegen. Je hebt bijvoorbeeld interieurontwerpers, stylisten, lichtadviseurs en dergelijke. Ook daarbij geldt: kies voor een professional die bij jou en je stijl past. Niet iedere professional is namelijk de beste keuze voor een specifieke stijl. 

Hoe zorg jij voor een rustig interieurontwerp?

interieurontwerp

*Dit artikel over een rustig interieurontwerp betreft een samenwerking

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant?