Een zakelijke rekening openen

Zakelijke rekening

Nog niet zo heel lang geleden, heb ik mij officieel ingeschreven bij de kamer van koophandel. Een grote stap voor mij aangezien ik nog niet zo lang geleden mijn ontslag heb genomen. Ik vind het een grote stap om “echt” te kunnen ondernemen. Een van de redenen om mij in te schrijven bij de KvK, is onder andere om een zakelijke rekening te kunnen openen. Er komt van alles kijken bij een zakelijke rekening openen. Door middel van deze pagina geef ik je daar meer informatie over. 

Waarom heb ik voor een zakelijke rekening gekozen?

Een zakelijke rekening openen kon wat mij betreft niet snel snel genoeg. Zodra ik alles bij de Kamer van Koophandel rond had, heb ik dit dus ook meteen een zakelijke rekening geopend. Ik wilde graag mijn privé en zakelijke aankopen scheiden. Een zakelijke rekening maakt dit mogelijk, maar dat is niet mijn enige reden om snel een zakelijke rekening te openen. Met een zakelijke rekening kun je ook gemakkelijker aantonen dat jouw aankopen zakelijk zijn geweest. Dit is nodig om je btw te verrekenen. Gebruik je een privérekening voor je aankopen dan is dit een stukje moeilijker. Later vertel ik jullie waar een zakelijke rekening nog meer handig voor is. 

Wat is een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is een bankrekening die in plaats van op een persoonlijke naam, op de naam van een bedrijf staat. Alle inkomsten en uitgaven voor je bedrijf kun je netjes bundelen op die bankrekening. In vergelijking met een reguliere bankrekening is een zakelijke rekening prijziger. Dit heeft te maken met de opties en mogelijkheden, die bij een rekening voor je bedrijf komen. Hierbij kun je denken aan dat klanten via Ideal kunnen betalen.

Volgens de belastingdienst ben je alles behalve verplicht om een zakelijke rekening te openen wanneer jij een eigen bedrijf start. Zolang jij maar kan aantonen waar de geldstromen vandaan komen, is de belastingdienst tevreden. In de voorwaarden van veel banken staat echter wel dat je privérekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken. Houdt daar dus rekening mee. 

Waarom een zakelijke rekening openen?

Er zitten een hoop voordelen aan het openen van een zakelijke rekening. Niet alleen een overzicht van je in- en uitkomsten is een voordeel, maar het staat bijvoorbeeld ook ontzettend professioneel. Opdrachtgevers en klanten zien dan namelijk jouw bedrijfsnaam staan in plaats van jouw persoonlijke naam. Wil je gebruikmaken van een boekhoudprogramma dan is een zakelijke bankrekening daar erg handig bij. Dit koppelt vaak wat beter. Bovendien is het in sommige aanvullende bankdiensten verplicht om een zakelijke rekening te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je gebruik wilt maken van krediet, een zzp-hypotheek en/of de mogelijkheid wilt bieden dat klanten met Ideal kunnen betalen. 

Hoe kun je een zakelijke rekening kiezen?

Je bent niet verplicht om een zakelijke bankrekening te openen bij de bank waar jij een privé bank hebt. De meeste banken bieden wel zakelijke bankrekeningen aan en dus is het verstandig om je opties te bekijken. Een zakelijke bankrekening kost namelijk geld, maar de prijzen per bank lopen erg uiteen. De ene bank biedt meer opties en mogelijkheden aan, dan de andere. Bij het kiezen van een bank kun je naar de volgende punten kijken: 

 • De service die de bank biedt
  Het is verstandig om te kijken op welke manieren jij de bank kunt bereiken wanneer jij hulp nodig hebt. Sommige banken zijn enkel telefonisch bereikbaar en andere enkel over de mail. Kijk dus eventjes naar de contactmogelijkheden en of die bij jou passen. Er zijn namelijk ook banken waar je nog steeds binnen kunt stappen met je vragen. Af en toe wel zo fijn om dingen face-to-face te kunnen bespreken. 
 • De prijs die je betaald
  Het kijken naar de prijs is ook niet onbelangrijk. Iedere bank vraagt een andere prijs en juist als starter wil je niet te hoge kosten hebben. Onthoudt hierbij, duurder is niet altijd beter en goedkoper is ook niet altijd het beste om te kiezen. De prijs-kwaliteit verhouding is hierbij belangrijk. Kijk dus ook eventjes naar de recensies en ervaringen bij anderen. 
 • Waar de bank gevestigd is
  Het is ook handig om te kijken naar een bank in de buurt. En hiermee bedoel ik niet alleen of hij bij jouw in je dorp of stad zit. Je hebt namelijk ook banken die in het buitenland zijn gevestigd. Deze website heeft een goed artikel geschreven over alles van bankrekeningen in het buitenland.  
 • De diensten die de bank biedt
  Naast de service is het ook verstandig om te kijken naar de diensten die een bank aanbiedt. Het is belangrijk om te kijken of de desbetreffende bank wel biedt wat jij nodig hebt. Het zou zonde zijn als je een bank hebt gekozen, die jou niet helpt bij jouw zakelijke benodigdheden. Hierbij kun je denken aan transacties met het buitenland ondersteunen. Kijk dus goed naar wat jij met jouw zakelijke rekening wilt doen en wat je daarvoor nodig hebt.  
 • Het aantal rekeningen
  Het is ook verstandig om te kijken naar het aantal betaalrekeningen jij kosteloos kunt openen op je bedrijfsnaam. Heb je meerdere betaalrekeningen nodig, dan is het wellicht slim om een zakelijke bank te kiezen die dat ook aanbiedt. En hoeveel het kost om er eventueel nog meer te openen als dat nodig is. 

Hoeveel kost een zakelijke rekening?

De prijzen van een zakelijke bankrekening lopen dus erg uiteen. Momenteel is de goedkoopste optie Knab, die eerst jaar €3 per maand en daarna €6 euro per maand.  De duurste zakelijke bank is Bunq. Deze bank kost €19,99 per maand. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de kosten van iedere bank te vergelijken. Ik heb deze website gebruikt om banken te vergelijken. Je kunt de filters gebruiken om je eisen te selecteren. 

Waar moet je rekening bij houden met een zakelijke rekening openen?

Banken bieden vaak een starterskorting bij het openen van een zakelijke rekening. Hierdoor zijn de eerste maanden soms gratis of betaal je een stuk minder dan de normale prijs. Zodra de starterskorting vervalt, ben je verplicht de reguliere prijs te betalen. Ondanks de korting vaak er leuk uitziet, moet je dus ook naar de reguliere prijs kijken. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen.

Daarnaast moet je onthouden dat een bank je niet altijd goed keurt. Een bank schat in of jij als ondernemer of jouw bedrijf bij hun als bank aansluit en hoe groot het risico is dat zij lopen wanneer zij jou accepteren.Vul de gegevens dus altijd uitgebreid in zodat zij precies weten waar ze aan toe zijn. Er gaat dus ook wat tijd overheen voordat jij alle gegevens van je zakelijke bankrekening hebt. Bij mij heeft het zo’n twee weken geduurd voordat ik alles binnen had. 

Tot slot over een zakelijke rekening openen

Wil je liever geen zakelijke rekening openen, maar wel je zakelijke financiën scheiden van je privé financiën. Je kunt er dan voor kiezen om een tweede reguliere rekening te openen, om daar je zakelijke aankopen mee te doen. Op die manier heb jij je uitgaven en inkomsten toch gescheiden. Controleer wel eventjes of dit volgens de voorwaarden van jouw privébank mag. Zoals ik eerder al zei, kan het eventjes duren voordat jij te horen krijgt of de bank jou aanneemt. Er zijn zelfs banken die je eerst een bankrekeningnummer geven en je vervolgens alsnog afwijzen. 

Hoe heb jij een zakelijke rekening gekozen?

zakelijke rekening

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant?