Het gebruik van tags in WordPress

Het gebruik van tags in WordPress

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

De gebruiksvriendelijkheid van je website is ontzettend belangrijk. Het kan je namelijk behoorlijk wat klanten en/of bezoekers kosten wanneer je website verwarrend is. Interne linkbuilding is een belangrijk onderdeel van je website. Naast dat je links in je artikelen naar andere artikelen op je website aan kunt brengen, kun je ook tags in WordPress aan je artikelen koppelen. In dit artikel vertel ik je meer over tag pagina’s en tags in WordPress.  

Wat is een tag?

Een website met meerdere pagina’s wordt opgedeeld door een menu met categorieën. Ondanks dat een menu bezoekers helpt om zich te navigeren door de website, kan het behoorlijk lastig zijn om de juiste pagina’s te vinden. Tags zijn als het ware algemenere onderwerpen binnen een categorie. Je kunt een tag zien als een beschrijving van de inhoud van een artikel. Naast artikelen kun je ook tags in WordPress toevoegen aan video’s, producten of foto’s. Op die manier kun je heel je website aan elkaar koppelen waardoor bezoekers een overzicht krijgen van je website. 

Wanneer een bezoeker op zoek is naar artikelen rondom veganisme, kan dat binnen verschillende categorieën van je menu vallen. Je hebt namelijk veganistische gerechten, maar ook veganistische cosmetica. In eerste opzicht lijken die twee niets met elkaar te maken te hebben, maar hebben eigenlijk een overkoepelend gemeenschappelijk thema. De tag pagina vegan helpt bezoekers om in één keer alle veganistische artikelen op je complete website te zien. 

WordPress heeft overigens ook een uitgebreid artikel geschreven over Tags en hoe je ze kunt aanmaken. 

Wat is een tagwolk?

Een tagwolk is eigenlijk een overzicht van alle tags die je op je website hebt aangebracht. Op die manier hoeven bezoekers niet tussen de categorieën van je menu te spitten, maar kunnen ze direct op de specifieke tag klikken waar ze naar op zoek zijn. Iemand die op zoek is naar artikelen over Instagram, is met 1 druk op de knop direct bij alle artikelen over Instagram. Die zit niet te wachten op artikelen over Facebook, Pinterest en enz.. Je kunt het dus zien als een soort filter. 

Wat is het verschil tussen tag en metatag? 

Een tag in WordPress is zichtbaar voor bezoekers. Onder ieder artikel kunnen bezoekers zich navigeren tussen alle gekoppelde tags in WordPress. Een metatag daarentegen is een stukje code en dat is dus niet zichtbaar voor bezoekers. Het een stukje extra informatie voor zoekmachines. Eigenlijk is het een verzamel naam voor de beschrijving van de pagina. Zo kun je ervoor kiezen om desbetreffende zoekwoorden(meta-keywoords) toe te voegen en bijvoorbeeld de beschrijving (meta-discription) toe te voegen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om zoekmachines te vertellen hoe ze de pagina moeten indexeren. Je kunt hier meer informatie vinden over metatags

Kort samengevat zijn de metatags dus de desbetreffende zoekwoorden, meta-keywords, de metabeschrijving en de titel van de pagina.

metatags

Waarom zijn tags in WordPress belangrijk voor je website?

Ondanks er ook risico’s aan tag pagina’s zitten, is het van grote invloed op je WordPress website. Het is belangrijk dat je weet wat je doet en hoe je tag pagina’s kunt inzetten. Wanneer je weet wat je doet en hoe je tag pagina’s kunt inzetten, dan kun je er een groot voordeel uit halen. Ik vertel je graag waarom je tags in WordPress aan zou moeten brengen. 

 1. Tag pagina’s vergroot de gebruiksvriendelijkheid van je website
  Door tags in WordPress aan je pagina’s te koppelen, vergroot je de gebruiksvriendelijkheid van je website. De korte zoekwoorden, maken het mogelijk voor je bezoekers om in een keer de informatie te vinden die ze zoeken. Je kunt het zien als een soort filter voor je bezoekers. Hierdoor breng je overzicht aan in een website die (als het goed is) groeiende is. 
 2. Tag pagina’s hebben invloed op je seo
  Ondanks het je specifieke artikel NIET beter laat scoren in Google, heeft het gebruik van tag pagina’s wel andere voordelen voor je website. Je kunt namelijk met tag pagina’s scoren in Google, wanneer je ervoor zorgt dat de seo van de pagina in orde is. Zoekmachines begrijpen namelijk gemakkelijker de informatie van categorie- en tag pagina’s.

  Desondanks is het gebruikelijker om met categoriepagina’s te scoren in zoekmachines dan met tag pagina’s. Enkel is het voor kleinere websites wat lastiger om hierop de scoren. Het is dus een persoonlijke keuze of je tag pagina’s wel of niet wilt laten meetellen. Kies je ervoor om de tag pagina’s mee te laten tellen, zorg er dan voor dat er op iedere tag pagina unieke content te vinden is. Tag pagina’s bestaan namelijk uit content die al te vinden is op andere pagina’s van je website. SEO is noodzakelijk om de pagina’s van elkaar te laten onderscheiden. 

 3. Tags in WordPress helpen de taxonomie van je website
  Taxonomie is de opbouw van je website. Het is als het ware de manier waarop jij jouw website hebt ingedeeld. De taxonomie kun je op verschillende manieren opbouwen. Namelijk op auteur; titel en datum of op afbeelding; tekst en video of op categorisatie van de inhoud. Tags in WordPress helpen je dus om naast categorieën je website op te bouwen. 

Hoe plaats je tags in WordPress?

Bij ieder artikel kun je in WordPress tags toevoegen. Bij het dashboard van een nieuw artikel kun je in de rechter kolom “nieuwe tag” vinden. Zodra je begint te typen kun je een bestaande tag selecteren of juist nieuwe tags in WordPress aanmaken. Wanneer je ervoor kiest om een nieuwe tag aan te maken, vergeet dan niet om de seo van die desbetreffende tag pagina in orde te maken. Om dit te doen ga je naar het home dashboard van WordPress. Onder het kopje berichten vindt je de knop tags. Daar kun je alle tags in WordPress bewerken, verwijderen en nieuwe tags toevoegen. Meer informatie over seo vindt je hier. 

Het aanmaken van een tagwolk

Om je bezoekers een handje te helpen, kun je een tagwolk aanmaken. Dit kun je doen door de tagwolk toe te voegen aan je sidebar. Om dit te doen ga je naar Weergave en vervolgens naar Widgets. Daar kun je uiteindelijk de widget Tagwolk slepen naar de sidebar die jouw thema aanbiedt. Standaard is er een rechter sidebar, maar andere thema’s bieden ook sidebars aan op andere plekken. 

Waar moet je met tags in WordPress rekening mee houden?

Ondanks het gebruik van tags in WordPress erg belangrijk is voor het gebruik van je website, zitten er wel gevaren in het gebruik ervan. Het kan afbreuk doen op de seo van je website en het kan ook een hoop verwarring geven op je website. Het bewust en zorgvuldig inzetten van tags in WordPress is noodzakelijk om echt de voordelen eruit te halen. Houd dus rekening met de volgende punten als het aankomt op tags in WordPress: 

 1. Gebruik er niet teveel
  Wanneer je ervoor kiest om te veel tag pagina’s aan te maken, gaat het zijn doel om overzicht te geven voorbij. Tag pagina’s waar maar 1 of 2 artikelen op te vinden zijn, is alles behalve nuttig voor gebruikers. Probeer dus bewust te kiezen welke tags je wilt inzetten. Daarnaast moet je er ook niet te veel aan een artikel koppelen. Houd het bij maximaal 3 tot 4 tags. Hoe meer tags je aanmaakt, hoe meer duplicate content er opduikt, aangezien er op iedere pagina dezelfde content staat. 
 2. Let op je seo
  Het onjuiste gebruik van tags in WordPress kan afbreuk doen van je seo. Allereerst moet je bepalen of je tag pagina’s wilt laten mee tellen in de index van je website. Je leest daar meer over in punt 3. Is het antwoord ja, zorg er dan voor dat de pagina’s aan de seo voldoen. Je wilt met je content scoren in zoekmachines en dus hoort daar optimalisatie bij. Metatags, beschrijvingen en afbeeldingen zorgen ervoor dat je daarop kan scoren. 
 3. No-index of juist index?
  Door het gebruik van tags ontstaat er duplicate content omdat er op meerdere pagina’s dezelfde artikelen staan. Door het gebruik van een seo-plugin kun je ervoor kiezen of zoekmachines tag pagina’s wel of juist niet moeten meetellen. Bepaal dus voor jezelf of je met die pagina’s wel of niet wilt scoren in Google. Je kunt er voor kiezen om die pagina’s op no-index te zetten. Ze zijn dan enkel voor het gebruikersgemak van bezoekers en Google neemt ze niet op in de index.

  Kies je ervoor om die tag pagina’s wel te laten meetellen, maak de pagina’s dan zo uniek mogelijk om duplicate content te voorkomen. Seo is een goede manier om die pagina’s uniek te maken. Voeg bijvoorbeeld een uitleg en afbeelding toe. Hetzelfde geldt overigens ook voor categoriepagina’s. Je kunt ook links naar externe websites toe voegen om er een soort verzamelpagina van te maken. 

Tags op social media

verschil tussen tag en hashtagOp social media, zoals Facebook en Instagram, wordt dezelfde term gebruikt, maar daar heeft het een andere functie. Wanneer je ervoor kiest om iemand te taggen op een social media kanaal, wil je eigenlijk iemand op de hoogte stellen van een bepaalde situatie. Je kunt bijvoorbeeld je vriend of vriendin taggen in jouw foto om te laten zien dat je met die persoon bent geweest. Je kunt er ook voor kiezen om iemand te taggen in een reactie om die desbetreffende persoon op de hoogte te brengen van informatie of iets dergelijks. 

Hoe tag je iemand op social media?

Je kunt iemand in een foto taggen door een nieuwe bericht aan te maken en vervolgens op iemand taggen te drukken. Type de gebruikersnaam van de desbetreffende persoon of bedrijf dat je wilt taggen en selecteer het account. Klik op bevestigen of klik op posten. Wil je iemand taggen in een reactie, type dan de reactie je wilt plaatsen en plaats vervolgens een @. Type direct na het @-teken de naam of het bedrijf dat je op de hoogte wilt brengen van jouw reactie of de desbetreffende content waar jij op reageert. 

Wat is het verschil tussen een tag en hashtag op social media?

Op social media kanalen kun je gebruik maken van hashtags. Dit is eigenlijk een woord of woorden die het onderwerp van een foto, tekst of iets dergelijks beschrijven. Hashtags lijken dus veel meer op de tags in WordPress. Om een hashtag op social media te gebruiken plaats je voor een woord een hekje (#). Hashtags zijn een manier om het bereik van je content te vergroten. Belangstellenden kunnen door middel van hashtags content vinden waar zij in geïnteresseerd zijn. 

Maak jij goed gebruik van tags in WordPress?

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: