Een domeinnaam kiezen, hoe doe ik dat?

Domeinnaam kiezen

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

De eerste stap heb je al gezet en dat is een webhostingpakket kiezen. Nu moet je een belangrijke keuze maken en dat is een domeinnaam kiezen. Dit is misschien wel een van de belangrijkste keuzes die je zal moeten maken. Een domeinnaam moet duidelijk zijn, gemakkelijk te onthouden en uiteraard moet een domeinnaam beschikbaar zijn. Het is een belangrijk onderdeel van je branding plan.  Ik help je graag bij het kiezen van een domeinnaam! 

Wat is een domein?

Een domein is jouw persoonlijke stukje internet op het web. Wanneer je ervoor kiest om een website of webshop op te richten heb je de keuze uit twee opties. Je kunt een gratis URL kiezen, zoals wordpress.com. Hierbij komt de naam van het bedrijf, in dit geval WordPress, in je URL te staan. Bezoekers kunnen dan zien dat jij gebruik maakt van een subdomein van een bedrijf. Het voordeel hiervan is dat je weinig technische kennis hoeft te hebben om een website of webshop te beheren. Het nadeel is dat jij geen tot minder vrijheid hebt rondom het kiezen van thema’s en het downloaden van plugins. 

Je kunt er ook voor kiezen om je eigen stukje domein aan te schaffen. Het is dan wel zo dat je zelf wat meer technische kennis moet hebben, maar dat kun je natuurlijk ook uitbesteden aan webpage builders. Om je eigen domein aan te maken, is het noodzakelijk om een hostingprovider te kiezen. Je vindt daar hier meer informatie over. Het nadeel aan een eigen domein is dat je dus genoodzaakt bent te investeren in een hostingprovider en domein. Het biedt daarentegen vele voordelen, zoals je hebt alle vrijheid, je kunt Google Analytics koppelen en je bent zelf eigenaar. 

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is eigenlijk de naam die jij jouw website of webshop geeft. In mijn geval is dat kimsharesall. Het in principe het belangrijkste stuk van jouw URL. Voorheen werd er bij een domein gebruik gemaakt van een lang nummer dat nog steeds bekend staat als een IP-adres. Aangezien dat heel lastig te onthouden is, is er een domeinnaam aan gekoppeld. 

Wat zijn de regels van het kiezen van een domeinnaam?

Het kiezen van een domeinnaam klinkt gemakkelijker dan dat het is. Er zijn namelijk een aantal regels aan het opstellen van een domeinnaam verbonden. Zo kun je bijvoorbeeld enkel de alfabetletters, cijfers en het liggende streepje als tekens gebruiken. Bovendien moet een domeinnaam tussen de 2 en 63 tekens bestaan. Daarnaast is het niet mogelijk om een domeinnaam te kiezen dat verwarring biedt, zoals www.mail.nl of www.nl.nl. Uiteraard mag een domein ook niet aanstootgevend zijn of in strijd zijn met goede zeden. 

Waar moet een domeinnaam aan voldoen?

Een domeinnaam moet duidelijk zijn

Wanneer je een verwarrende of ingewikkelde domeinnaam hebt is het voor bezoekers moeilijk te spellen. Hierdoor raad ik je aan om een naam te kiezen die vrij duidelijk is om te spellen. Bij een spelfout komen bezoekers al snel bij een andere website uit en daardoor verlies jij bezoekers. Ik heb ervoor gekozen om niet mijn volledige naam te gebruiken omdat mijn volledige naam regelmatig verkeerd wordt geschreven.

Naast dat de naam zelf duidelijk moet zijn, is het bijvoorbeeld ook verstandig om een beschrijvende naam te kiezen wanneer dit passend is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Media Markt. Zij beschrijven wat zij verkopen. Dit is uiteraard een stuk gemakkelijker wanneer je slechts op een onderwerp focust zoals alleen eten of alleen cosmetica.  

Een domeinnaam moet gemakkelijk te onthouden zijn 

Wanneer je domeinnaam gemakkelijk is te onthouden, hoeven bezoekers niet oneindig lang te zoeken naar jouw website. Korte en bondige namen helpen bezoekers om jouw website gemakkelijker te onthouden. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor Kim Shares All omdat dit kort en bondig is maar bovenal beschrijft het ook het doel van mijn site. Ik deel namelijk over allerlei onderwerpen op mijn website. 

Een domeinnaam moet beschikbaar zijn

Uiteraard is het belangrijk dat je gekozen domein ook nog beschikbaar is. Bij jouw gekozen hostingpakket is automatisch de mogelijkheid om een domeinnaam in te stellen. Zij checken dan of jouw domeinnaam nog beschikbaar is. Met beschikbaarheid bedoel ik niet alleen als domeinnaam voor jouw website.  Tegenwoordig is het ook belangrijk om allerlei anderen social media platforums te gebruiken. Wil jij graag meer promotie voor jouw website maar niet jouw persoonlijke accounts gebruiken? Ik raad je dan aan om een naam te kiezen die ook nog beschikbaar is als bijvoorbeeld een Instagram-account en als Facebookpagina. 

Welke extensie kies je voor je domeinnaam?

Wanneer je weet wat jij als generieke naam voor je domein wilt hebben, moet je nog een extensie kiezen. Je hebt een hoop verschillende extensies, zoals .com, .nl, .net of .org. Daarnaast heb je nog de keuze uit de extensies van verschillende landen. Ben je benieuwd naar alle soorten extensies, neem dan een kijkje op deze website. Alle extensies kun je opsplitsen in drie verschillende categorieën. Namelijk: 

 • Landenextencies, dit wordt ook wel country-code-top-level genoemd. Deze extencies bestaan uit twee cijfers, waar je aan kunt zien uit welk land het domein komt. Dit is ook een stuk gemakkelijker voor bezoekers, aangezien de website meestal in de taal van het desbetreffende land is geschreven. 
 • Generieke extencies, in dit geval gaat het om websites die niet perse land gebonden zijn. Je kunt denken aan .com, .net en .info. 
 • Nieuwe generieke extencies, het is tegenwoordig ook mogelijk om persoonlijke extencies aan te vragen. Denk bijvoorbeeld aan .amsterdam. 

Om te bepalen welke extensie je het beste kunt kiezen, is het verstandig om te kijken naar het doel van jouw website. Wil je internationaal aan de slag kies dan voor .com, maar wil je in Nederland aan de slag kies dan voor .nl. Is dit dan echt zo belangrijk? Bij extencies van landen wel. Zoekmachines kijken naar de relevantie van je website en je domeinnaam. extensie .nl zal eerder hoog scoren, dan de extensie .de. De generieke en nieuwe generieke extencies scoren worden daarin tegen gelijk geranked. 

Wil je checken of je domeinnaam nog vrij is?

Ben jij er een al tijdje overuit hoe jij jouw domein wilt noemen? Super, de volgende stap is dan checken of je domeinnaam nog vrij is. Vraag jij je af of jouw domeinnaam nog vrij is en wil je daarom dus checken of je domeinnaam nog vrij is? Kijk dan is op de websites: soHosted.com, Yourhosting.nl of Neostrada.nl. Door middel van deze links kun je direct kijken of het domeinnaam dat jij wilt registeren, nog beschikbaar is. Dit kan dus vaak ook bij andere soorten hosting providers. 

Is jouw domeinnaam niet beschikbaar? 

Het is natuurlijk onwijs balen wanneer jij eindelijk een passende domeinnaam hebt gekozen en die dan niet beschikbaar is. Wanneer jouw domeinnaam niet beschikbaar is, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. 

 1. Een andere sterke domeinnaam bedenken 
 2. Een andere extensie aannemen
 3. Het domein overkopen

Tips bij het kiezen van een domeinnaam

 1. Als eerste schrijf je op of je wilt focussen op één of meerdere onderwerpen. Als jij wilt focussen op meerdere onderwerpen, schrijf alle onderwerpen dan op. 
 2. Bedenk vervolgens allerlei steekwoorden rondom dat onderwerp of onderwerpen. Door een soort spinnenweb te maken, ontstaan er allerlei opties die je kunt betrekken in je domeinnaam. Bijvoorbeeld als je wilt focussen op boeken, dan kun je denken aan woorden als boekenwinkel, book, shop, schrijvers, lezen, readen en ga zo maar door.

  Wanneer je wilt focussen op meerdere onderwerpen, zoals ik doe bij mijn blog, dan wordt het wel ingewikkeld om een spinnenweb te maken. Dan ben je nog wel even bezig namelijk. Dus hoe doe je het dan? Wat ik heb gedaan is omschrijvend weergegeven waar mijn website overgaat. Kim Shares All betekend in het Nederlands Kim deelt alles. En aangezien ik meerdere onderwerpen heb, leek dat mij wel zo passend. 

 3. Bij slechts één onderwerp is het mogelijk om ervoor te kiezen om bijvoorbeeld jouw naam te combineren met een van de woorden uit het spinnenweb dat je bij stap 2 hebt opgesteld. Bijvoorbeeld Kim’s boekenwinkel of iets dergelijks. 
 4. Ben je er helemaal uit? Kijk dan snel of jouw domeinnaam nog beschikbaar is. Vaak biedt jouw hostingproviders dit gemakkelijk aan wanneer je je pakket samenstelt. 

Tot slot over een domeinnaam

Wanneer je een domeinnaam hebt gekozen, vergeet dan niet om je website in jouw gekozen contentmanagementsysteem onder constructie te zetten voordat je online gaat. Een lege website is namelijk voor niemand niet leuk om te bezoeken. Zorg ervoor dat je eerst de basis van jouw website helemaal samenstelt zoals  jij wilt, voordat je online gaat. Hiermee kun je denken aan de lay-out van de website en dergelijke. Wie weet heb je wat aan deze checklist 

Zorg er daarnaast voor dat alle pagina’s, berichten en de overige url’s aan zoekmachineoptimalisatie voldoen. Het is een stuk gemakkelijker om ervoor te zorgen dat al je pagina’s vanaf het begin zijn voorzien van de juiste zoekwoorden en dergelijke. Voor meer informatie over seo, kun je deze pagina’s doorlezen. Je domeinnaam zult dan vanaf het begin beter vindbaar zijn in zoekmachines. 

Hoe heb jij jouw domeinnaam gekozen?

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: