Wat is Instagram? + mijn Instagram tips

het gebruik van Instagram

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Social media is een van de manieren om meer bezoekers naar je website te kunnen trekken. Ik ben daarom ook actiever op mijn Instagram (volg mij), aangezien ik niet alleen een groter netwerk wil, maar ook meer samenwerkingen wil opbouwen. Ik ben nu iets meer dan een maand actief bezig met mijn Instagram en het leek wel leuk om is op te schrijven wat ik in deze maand heb ontdekt en heb geleerd over het gebruik van Instagram. Je leest in dit artikel allerlei Instagram tips. 

Wat is Instagram?

Instagram is social media platform waarop je een account kunt aanmaken. Je kunt op jouw Instagram account foto’s en filmpjes delen. Het is een manier om jouw vrienden en volgers op de hoogte te houden van jouw leven. Je kunt een speciale niche aanhouden door bijvoorbeeld enkel over één onderwerp te posten, maar je kunt ook kiezen voor meerdere onderwerpen. Waar het platform in eerste instantie is begonnen om te posten over random dingen, is het momenteel de kunst om een samenhangende en perfecte feed te creëren. Tot de ergernis van sommigen. 

Wat kun je met Instagram doen?

Instagram is in 2010 opgericht en is onderdeel van Facebook. Je kunt op Instagram een aantal dingen doen. Bij Instagram tip 1 kun je lezen over alle verschillende functies. Ik zet ze graag voor je op een rijtje: 

 • Instagram post op je feed
 • Instagram story in je verhaal
 • IGTV
 • Instagram reels
 • Gids
 • Direct message

Al deze punten zorgen ervoor dat jij jouw volgers op de hoogte kunt houden van jouw leven, lifestyle, bedrijf en ga zo maar door. Instagram speelt een steeds grotere rol in het bedrijfsleven. Het is namelijk een handige manier om potentiële nieuwe klanten te bereiken en om met vaste klanten in contact te blijven. 

Instagram tip 1: Hoe gebruik je alle Instagram functies?

Om Instagram tips überhaupt te kunnen inzetten, is het belangrijk om te weten hoe je alle functies kunt gebruiken. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er zes verschillende functies die je kunt gebruiken op Instagram. Allemaal met verschillende eigenschappen. Je kunt ze dan ook allemaal inzetten voor jouw eigen netwerk. Ik deel graag wat meer informatie met je, voordat ik andere Instagram tips deel: 

Instagram posts

Je kunt een foto of korte video op je feed plaatsen. De mogelijkheden bestaan uit één foto of meerdere foto’s. Op die manier kun je dus jouw feed helemaal samenstellen zoals jij zou willen. Je hebt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om foto’s vooraf in te plannen. Hiervoor heb je programma’s waarop je alle foto’s inclusief teksten vooraf kunt instellen. Zo weet je van te voren hoe jouw feed eruit komt te zien. 

Instagram stories

Naast Instagram posts heb je ook Instagram stories. Die blijven 24 uur online, mits je ze niet in je highlights plaatst. Je kunt het vergelijken met Snapchat verhalen. In de story’s kun je allerlei functies en filters gebruiken. Later geef ik je daar wat Instagram tips over. Het is namelijk een goede manier om contact te houden met je volgers en om engagement te vergroten. Je kunt ook een reeks aan Instagram stories uploaden. Er is de mogelijkheid om vanuit de App te filmen of een filmpje die al op je telefoon staat up te loaden. Echter kunnen dan de filmpjes niet langer zijn dan 60 seconden.  

IGTV

Wil je een video uploaden die langer is dan 60 seconden, dan is er sprake van een IGTV. De video kan dan zolang duren als dat je zou willen. Ideaal als je bijvoorbeeld een tutorial wilt laten zien of een online les beschikbaar wilt maken voor je volgers. 

Instagram reels

De opkomst van TikTok is een grote concurrent voor Instagram. Instagram heeft deze functie geïmplementeerd omdat TikTok is verboden in Amerika. Het zijn korte filmpjes van maximaal 60 seconden. Bij reels is het de kunst om de filmpjes zo kort mogelijk te houden, zodat je de meeste views kunt bereiken. Reels staan bekend om de geweldige transities en grappige filmpjes. 

Instagram gids

Een van de nieuwere functies zijn Instagram gidsen. Hiermee kun plaatsen, producten en dergelijke bundelen. Zie het als een mogelijkheid om aanbevelingen en tips te beschikbaar te maken voor je volgers. Dat is bijvoorbeeld onwijs handig wanneer jij een Instagram account hebt over een specifieke niche. Je kunt bijvoorbeeld een gids maken van jouw favoriete gerechten of een gids met producten speciaal voor krullend haar.

Direct messages

Instagram heeft ook een functies waarbij je privé gesprekken kunt sturen. Daarnaast kun je groepsgesprekken starten en dergelijke. Het heeft iets weg van WhatsApp alleen kunnen ook mensen die jij niet volgen je een bericht sturen. Die komt dan bij de gespreks verzoeken te staan. Het lijkt dus eerder op Facebook Messages. Die functie is daar namelijk ook beschikbaar. Wil je dat liever niet dan is mijn Instagram tip voor jou om je profiel op privé te zetten. Dan kunnen de mensen die jou niet volgen je feed niet bekijken. 

Instagram tip 2: Het gemak van een Instagram business account

Een van de beste Instagram tips die ik je kan geven, is om je Instagram account om te zetten naar een gratis Instagram business account. Wil je inzetten op een actiever gebruik van Instagram, dan is een van de eerste stappen om jouw Instagram om te zetten naar een business account. Hiervoor hoef je niet aan te tonen dat je ook daadwerkelijk een bedrijf bent. Het gemak hiervan is eigenlijk dat je kunt zien wat voor bereik jouw foto’s hebben. En hoe hoger je bereik, hoe beter. Door middel van een business account kun je daar inzichten in krijgen. 

Bovendien kun je gemakkelijk zien waar jouw volgers vandaan komen (plaatsen en landen), hoeveel procent man of vrouw is en op welke tijden jouw volgers het actiefste gebruik maken van Instagram. Overigens kun je ook links toevoegen in je Instagram biografie, super handig wanneer je bijvoorbeeld meer bezoekers naar je website wilt trekken. Je kunt zelfs achterhalen op welke tijd jouw volgers het meeste actief zijn. 

Waarom is dat een belangrijke Instagram tip?

Je wilt zoveel mogelijk over het gedrag van jouw volgers weten, aangezien je daar dan beter op in kunt spelen. Het heeft bijvoorbeeld geen nut om foto’s te posten op tijden dat niemand actief is, je foto verdwijnt dan binnen de timeline van je Instagram-volgers. Wil je een specifieke doelgroep aantrekken, dan is het ook handig om te weten hoeveel procent man of vrouw is en in welke leeftijdscategorie je volgers zitten. Zo begon ik met 70% mannelijke volgers en 30% vrouwelijk, momenteel heb ik nu netjes 50%man en 50% vrouw. 

Instagram tip 3: Het gebruik van Instagram en andere social media groepen

Op allerlei social media kanalen zijn er groepen te vinden waarin je elkaar kunt supporten. Instagram is daar niet zo dol op en heeft daarom ook liever niet dat je daar gebruik van maakt. Toch bestaan er Facebookgroepen met duizenden mensen die je kunnen volgen. Enkel spelen er veel een follow-unfollow spelletje en daar heb je dus niet zo heel veel aan. Daarnaast moet je jezelf afvragen of je wel iets hebt aan volgers die jouw taal niet spreken, aangezien ze dus minder snel kunnen reageren op een Nederlandse beschrijving onder een Instagram post.

Wil je toch gebruik maken van dit soort groepen, is het noodzakelijk om een veilige link naar je directe foto en/of je pagina te delen. Overigens zorgt dit er niet voor dat Instagram niet zal herkennen dat je gebruik maakt van supportgroepen. Facebook is namelijk eigenaar van Instagram en Whatsapp. Wel zorgt het ervoor dat jij en degene die op de link klikken minder snel geblokkeerd worden. Het is dus een belangrijke Instagram tip om je account te kunnen blijven gebruiken. 

Screenshot 2020-04-29 at 12.17.13 - Edited

 
 
 
 

Wees voorzichtig met het gebruik van Instagram groepen

Doordat het follow-unfollow spelletje helaas grotendeels aanwezig is, ben je genoodzaakt om regelmatig even te kijken naar wie je moet ontvolgen. Via verschillende apps kun je kijken wie jou hebben ontvolgd. Dit is noodzakelijk om je engagement-percentage zo hoog mogelijk te houden. Wees wel voorzichtig met het volgen en ontvolgen van instagram-accounts, Instagram deelt regelmatig blokkades uit aan mensen die dit teveel en te vaak doen. Er gaan geruchten dat 60 mensen in een uur volgen en ontvolgen de limiet is, maar anderen zeggen juist weer veel minder of juist veel meer. Kortom, verwijder ze wel maar met maten. Je kunt er ook voor kiezen om die mensen niet te ontvolgen. 

Instagram tip 4: Engagement bij het gebruik van Instagram

Deze Instagram tip gaat over engagement. Dit zijn de reacties en interacties van jouw volgers op jouw content. Instagram hecht steeds meer waarde aan engagement, dan aan het aantal volgers. De aantallen staan hartstikke leuk, maar als je amper reacties, likes en/of saves krijgt, heb je er alsnog niet zo veel aan. Hoe meer volgers je hebt, hoe kleiner je engagement wordt en dat is ook niet zo erg. Toch moet je er alles aan doen om zoveel mogelijk engagement te bereiken tussen je volgers. Een band opbouwen is daarom belangrijk. Hoe vaker jij reageert, liket en savet bij anderen, des te eerder zijn zij bereidt om het ook bij jou terug te doen. 

Instagram tips bij Instagram reacties
 • Aan reacties, zoals “leukie”, “mooi” of “lekker” heb je niet zoveel. Hetzelfde geldt trouwens voor reacties met enkel emojis erin. Instagram herkent pas een reactie vanaf meer dan drie woorden. Dat is ook de reden dat er soms een vraag in de caption staat geschreven, dit helpt jou om een langer antwoord te kunnen vormen. 
 • Probeer creatief te denken bij het plaatsen van een Instagram reactie. Benoem bijvoorbeeld specifieke dingen in de foto, zoals: “wat een leuke kledingstijl heb je. Die fleurige jurk staat je echt leuk!” Op die manier heb je meteen hele reactie staan. 

Instagram tip 5: Het gebruik van Instagram hashtags

Hashtags zijn overigens ook een manier om meer volgers te kunnen bereiken. Door middel van hashtags kun je bijvoorbeeld op de ontdekkingspagina terechtkomen. Dat is de pagina als je op het loepje drukt op Instagram. Overigens is het ook een manier om ervoor te zorgen dat je hoog komt bij de recent en/of populair pagina van een specifieke Instagram hashtag. Hoe hoog je komt te staan is onder anderen afhankelijk van de grootte van de hashtag, of je wel of niet een openbaar account hebt en het bereik van jouw foto.

Instagram tips bij Instagram hashtags
 • Probeer per foto een aantal grote, kleine en middelgrote hashtags te gebruiken. Hierdoor heb je op verschillende manieren de mogelijkheid om ontdekt te worden door nieuwe (potentiële) volgers.
 • Wissel af met je hashtags. Een goede foto staat voorlopig nog wel even bovenaan tussen de wat kleinere hashtags. Door in te zetten op meerdere hashtags, verspreidt jij jouw foto’s over Instagram hashtags heen.

Instagram tip 6: Het gebruik van Instagram shadow/banned Hashtags

Oké dit is even een bijzondere Instagram tip. De meningen zijn namelijk nogal verdeeld over het feit of er wel of geen shadow/ banned hashtags bestaan. De theorie is als volgt, er zouden namelijk hashtags bestaan die ervoor zorgen dat Instagram jouw account, voor mensen die jou nog niet volgen, onzichtbaar maakt. Online zijn er zelfs hele lijsten te vinden met welke hashtags daarvoor zouden zorgen.

Instagram zelf blijft dit echter ontkennen en zij zeggen dat zij niet mensen afkeuren op het gebruik van bepaalde hashtags. Toch zijn er online programma’s te vinden die jou helpen met het samenstellen van je hashtags en die aangeven welke hashtags je beter niet kunt gebruiken. Wees dus voorzichtig met het teveel gebruiken van dezelfde hashtags. Je wilt namelijk nuttig gebruik maken van Instagram.  

Instagram tips bij shadow/banned hashtags
 • Gebruik verschillende hashtags bij een Instagram post en niet continu dezelfde. 
 • Gebruik niet te veel Instagram hashtags. Je kunt er 30 per post gebruiken. 

Instagram tip 7: Het gebruik van Instagram functies

De laatste Instagram tip gaat over het gebruik van alle functies. Hoe actiever je bent, hoe beter eigenlijk. En dat wil niet per se betekenen dat je heel veel foto’s moet gaan posten. IGTV, allerlei functies bij de Stories, filmpjes en foto’s, Instagram geniet ervan als jij actief bent en beloond dat ook. Je wordt dan eerder voorgesteld aan anderen mensen. Probeer dus zoveel mogelijk gebruik te maken allerlei functies. Overigens is het ook slim om simpelweg op de foto’s en filmpjes van anderen te reageren en te liken. Niet alleen leuk voor de ander, maar ook handig dus voor jezelf. 

Instagram tips voor Instagram functies 
 • Maak gebruik van locaties taggen. Door aan te geven dat je op een bepaalde locatie bent, heb je weer een manier om meerdere mensen te bereiken. Dit kun je doen bij Instagram stories en bij Instagram posts op je feed. 
 • Gebruik vraag of quiz functies in de Instagram stories, hier reageren veel mensen op. 

Hebben jullie nog Instagram tips?

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten:

%d bloggers liken dit: