Mijn droomkeuken

Mijn droomkeuken

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Net als bij een droomauto, fantaseer ik ook over mijn toekomstige huis en daarmee een droomkeuken. Ik vind het belangrijk om daar veel over na te denken zodat ik een duidelijk doel heb om naar toe te werken. Het leek mij daarom eens tijd om met jullie te delen hoe ik mijn droomkeuken het liefste voor me zie. Wie weet helpt het jou aan wat inspiratie voor jouw droomkeuken.

Een keuken is het centrum van je huis

Een keuken moet je zeker niet onderschatten. Voor velen is de keuken de ziel van het huis. Voeding is hetgeen dat mensen verbindt met elkaar. Nostalgie speelt daarbij ook een rol. Ik heb namelijk een hoop geuren die nostalgisch voor mij zijn. Die geuren staan allemaal in verbinding met gerechten die mijn moeder in onze keuken heeft gemaakt. Een keuken die aan jouw eisen voldoet, kan je dus zeker helpen om je eigen herinneringen mee op te doen.

Een keuken is niet enkel de plek waar je gerechten klaarmaakt. Het is tegenwoordig ook de plek waar je woont. Denk maar aan alle heerlijke ontbijtjes aan de eettafel, de borrels tijdens sociale gelegenheden en natuurlijk de spelletjes avonden die er ook plaatsvinden. Een plek waar voorheen enkel eten werd bereid, wordt steeds meer gezien als een woonkeuken. Des te belangrijker is het dus om er zeker van te zijn dat een keuken voldoet aan je eisen en aansluit op de rest van je huis. Kortom, echt een droomkeuken dus.

Wat is er belangrijk in mijn droomkeuken?

Een droomkeuken is voor iedereen wat anders. Uiteraard hangen de mogelijkheden van een keuken ook af van de ruimte en het budget dat beschikbaar is. Die twee factoren spelen in mijn droomkeuken even geen rol. Ik denk liever niet in beperkingen en leg daarom die twee factoren naast mij neer. Zodra het de tijd is om echt een keuken uit te kiezen, is het de kunst om binnen de mogelijkheden die je hebt, er zoveel mogelijk voor te zorgen dat jouw wensen / eisen binnen die mogelijkheden passen. Dat vraagt creativiteit en eventueel goedkopere alternatieven. Mijn droomkeuken bevat in ieder geval de volgende opties:

1. Een ruime keuken

Ik vind het belangrijk om voldoende beweegruimte te hebben. Een ruime keuken is dus zeker een must. Bij een keuken waar alles dicht op elkaar staat, zit je elkaar ook snel in de weg. Helemaal wanneer je met meerdere mensen in de keuken bezig bent. In een omgeving met veel beweegruimte bevind ik me graag, omdat het heel vrij aanvoelt. Overigens ziet een ruime keuken er ook nog eens heel modern uit.

2. Een keuken met veel opbergruimte

Net als voldoende ruimte om in te bewegen, vind ik het ook erg belangrijk om voldoende opbergruimte te hebben. Dit betekent voldoende laatjes, maar ook kastjes en planken. Ook een ruime koelkast met een grote vriezer geeft een hoop opbergruimte. Daarmee is het een stuk gemakkelijker om een keuken netjes en opgeruimd te houden. Wanneer je weinig opbergruimte hebt, wordt de ruimte waar je op kan werken al snel een stuk kleiner. Dat werkt naar mijn mening niet bevorderend om te gaan koken, omdat je eerst ruimte moet creëren.

3. Een keuken met een kookeiland

Ook wil ik heel graag een kookeiland in mijn toekomstige keuken. Zelfs bij het bouwen van keukens in de Sims zorgde ik altijd voor een kookeiland. Het zorgt uiteraard voor extra ruimte om op te kunnen werken. Overigens kun je er ook een bar van maken om aan te ontbijten of koffie aan te drinken. Wist je trouwens dat keukens met kookeiland ook in kleinere ruimtes mogelijk zijn. Op de foto hieronder zie je bijvoorbeeld een foto van een keuken met een klein kookeiland. De mogelijkheden zijn eindeloos en wat mij betreft dus zeker het overwegen waard.

keukens met kookeiland

4. Een keuken met een oven op stahoogte

Ik vind het ook belangrijk om op een veilige manier te kunnen werken. Een keuken met een oven op stahoogte is daarmee een stap in de goede richting. Uiteraard moet de oven ook niet te hoog zitten, want het is onveilig om boven je macht te werken. Al helemaal met warme spullen. Overigens wil ik ook graag meerdere ovens. Je komt namelijk altijd ruimte tekort tijdens feestdagen en partijen. Meerdere ovens onder elkaar bieden dan echt een uitkomst.

5. Een keuken met een ruime en zuinige vaatwasser

Tegenwoordig komt bijna iedere moderne keuken wel met een vaatwasser, maar nog steeds is een vaatwasser niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ik vond daarom dat een vaatwasser dan ook niet in mijn moderne keuken mag ontbreken. Je kunt er een hoop tijd mee besparen. Ik vind het wel belangrijk om een zuinige vaatwasser te hebben. Onnodig meer water verspillen is echt niet meer van deze tijd.

6. Een keuken met voldoende pitten om op te koken

Ook kom ik altijd pitten tekort om op te koken. In een doorsnee keuken zitten meestal 4 of 5 pitten, maar je hebt ook keukens met 6 pitten en meer. Je zult echt niet alle pitten iedere dag nodig hebben, maar het schaadt ook niet om voldoende pitten te hebben om op te kunnen koken. Wanneer je bijvoorbeeld een uitgebreid gerecht gaat maken of een feestdag nadert, ga je die extra pitten zeker nodig hebben.

Wat mijn droomkeuken verder nog bevat

Bovenstaande punten zijn een beetje de grote lijnen van wat mijn droomkeuken moet bevatten. Echter is dat natuurlijk nog heel basic en hebben bijna alle luxe keukens tegenwoordig bovenstaande punten. Wat de kleuren betreft van mijn droomkeuken neig ik naar wit met lichtgrijs en zilver of juist naar mat zwart met donker hout. Twee tegenpolen, maar wat mij betreft toch zo ontzettend mooi. Ruimtes ogen een stuk groter met lichte kleuren en dus denk ik toch dat wit de slimste keuze voor mij zal zijn.

Ook lijkt het me heel mooi om uit te kunnen kijken over natuur. Het lijkt me prachtig om tijdens het koken uit te kunnen kijken over bijvoorbeeld een wijde of over water. Uiteraard is een prachtige achtertuin ook geen straf. Ook daar heb je soms mooie vogels en andere dieren. Ramen in mijn keuken vind ik daarom ook belangrijk. Het liefste van die grote zodat ik veel kan bekijken. Dat zorgt ook nog eens voor veel natuurlijk licht.

De keuken is het verzamelpunt en het centrum van je huis. In mijn droomkeuken kijk je daarom vanuit de eettafel in de keuken. Daarmee maak je de keuken een woonkeuken. Je trekt het kookgedeelte namelijk door naar de woonkamer en daarmee maak je van je huis een geheel. Het uiterlijk van de keuken, kan dus volledig op de rest van je huis aansluiten. Dat hoeft natuurlijk niet, maar dat is in mijn droomkeuken wel het geval. Het liefste wil ik dan ook het gasfornuis of iets dergelijks op het kookeiland. Ik wil niet met mijn rug naar mijn bezoek staan tijdens het koken. Op die manier kun je ook tijdens het koken nog connecten met je gasten, familie en bezoek.

Op zoek naar inspiratie voor jouw droomkeuken?

Mijn droomkeuken is natuurlijk niet automatisch jouw droomkeuken. Het is belangrijk om je eigen inspiratie en ideeën op te doen om een doel voor later te creëren. Eerder schreef ik al over dat het helpt om je wensen al redelijk duidelijk te hebben. Misschien vraag je je af hoe en waar je inspiratie kunt op voor jouw droomkeuken. Ik help je hopelijk op weg.

Gebruik Pinterest voor inspiratie voor jouw droomkeuken

Pinterest is de perfecte plek om inspiratie op te doen voor zo’n beetje alle onderwerpen. Het is de plek waar je niet alleen inspiratie kan vinden voor keukens, maar ook voor kleding en zelfs Do-it-Yourself projecten. Door het scrollen tussen alle pins, kun je de mooiste pins op je eigen bord pinnen. Je kunt er dan op ieder moment weer tussen kijken. Om je wensen en ideeën nog concreter te maken, kun je de pins zelfs bewaren per thema. Denk bijvoorbeeld aan een apart bord voor kleuren, kookeilanden en zelfs koelkasten. Gebruik het bijvoorbeeld als een moodboard voor later.

Bezoek een bouwmarkt en/of showroom voor keukens

Waar kun je nou beter inspiratie opdoen voor jouw droomkeuken, dan in een fysieke winkel. Tijdens het wandelen in de showroom tref je steeds weer een andere stijl en combinatie aan. Iedere keuken is samengesteld door professionals en dus wordt er uiteraard extra gelet op de samenstellingen. Bovendien kun je ook een ontwerp laten maken dat perfect bij jouw specifieke woning aansluit. Je moet dan natuurlijk al wel het budget en de ruimte hebben om de keuken in te laten plaatsen.

Volg interieur social media kanalen en blogs

Er zijn een hoop social media kanalen die de focus leggen op het interieur. Keukens komen daar ook op voor. Denk bijvoorbeeld aan de volgende social media kanalen: Instagram, YouTube en Facebook, maar ook op blogs kom je de meest prachtige creaties tegen. Het heeft mij in ieder geval erg geholpen om inspiratie voor mijn droomkeuken op te doen. Op de meeste accounts kun je ook inspiratie opdoen voor allerlei andere ruimtes in je huis.

Bekijk bouw- en interieurprogramma’s

Je kunt er ook voor kiezen om tv programma’s te kijken. Er zijn er een hoop waar de focus wordt gelegd op het interieur en daarmee ook de keuken. Ook bij dat soort programma’s zijn er professionals betrokken, net als bij showrooms. In tv programma’s wordt er ook vaak uitgelegd waarom er bepaalde keuzes worden gemaakt. Soms kun je zelfs zien hoe je iets zelf kunt maken. Daar kun je dus een hoop van leren.

Hoe stel je zelf een droomkeuken samen?

De mogelijkheden die jij hebt qua keuken worden door een aantal factoren bepaalt. Allereerst bepaalt de beschikbare ruimte welke vorm je keuken kan aannemen. Er zijn namelijk een hoop verschillende keuken indelingen, maar die passen niet altijd in iedere ruimte. Naast de ruimte bepaalt natuurlijk ook het budget welke mogelijkheden er zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop goedkopere alternatieve voor duur keuken apparatuur.

Verder bepalen ook jouw persoonlijke situatie en wensen hoe jouw keuken eruit komt te zien. Denk bijvoorbeeld aan of jij linkshandig of rechtshandig bent. Je kunt ook denken aan fysieke beperkingen, zoals of je rolstoelgebonden bent of een groeiachterstand hebt. Ook je wensen zijn simpelweg belangrijk. Het is daarom goed om voordat je een plattegrond gaat maken van je droomkeuken, jezelf eerst een aantal vragen te stellen. Beantwoord bijvoorbeeld:

  • Wat is het budget?
  • Welke ruimte is er beschikbaar? (Denk aan de afmetingen)
  • Waar moet rekening gehouden mee worden bij het maken van een keuken? (Denk aan eventuele beperkingen)
  • Welk doel heb ik met de keuken?
  • Welke wensen heb ik minimaal aan de keuken?

Conclusie over een droomkeuken

Wie wilt zijn droomkeuken nou eigenlijk niet in zijn of haar huis? De keuken is het verzamelpunt van het huis en daarom zeker geen onbelangrijk element. Bij het samenstellen van een droomkeuken komt echter meer kijken dan je denkt. Je wilt natuurlijk praktisch het meeste halen uit je keuken. Gelukkig zijn er een hoop manieren om extra inspiratie op te doen om je eigen droomkeuken op te stellen.

Wat is voor jouw droomkeuken onmisbaar?

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: