Voordat jij je website online zet.. 8 tips

Website Online

Er zijn een aantal last minutes checks die ik je aanraad om te controleren voordat jij jouw website online zet. De eerste indruk telt en dus ook voor jouw website. Je wilt ervoor zorgen dat alle knoppen, links en dergelijke werken. Om ervoor te zorgen dat jij geen punten over het hoofd ziet voordat jij je website online zet, deel ik graag een aantal punten met jou. Ook wanneer je website al tijdje online is, is dit een handige checklist om te kijken of je website nog puntjes mist. 

Het doel van je website

Allereerst hangt het natuurlijk af van het doel van je website. Deze last minutes checks zijn er om ervoor te zorgen dat jij jouw website gereed kunt maken voor veel bezoekers en potentiële klanten Een actieve website die responsive functioneert, niet alleen op een laptop maar op alle apparaten. Heb jij een ander doel met jouw website, wil het niet zeggen dat je niets zult hebben aan deze pagina. Het enige wat je dan zult opvallen is dat niet alles even passend is voor jouw website. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een online webwinkel online wilt zetten. 

1. Zoekmachineoptimalisatie 

Controleer voordat je je website online zet of alle pagina’s van je website voldoen aan de SEO. Een eigen website maken en onderhouden is ontzettend leuk en al helemaal als je ook nog bezoek verkeer ontvangt. Dit vraagt dus zoekmachineoptimalisatie. Ik raad je aan om hier vanaf het begin rekening mee te houden. Om achteraf al je pagina’s nog seo-vriendelijk te maken kost namelijk een hele hoop tijd. Wees niet bang er zijn tegenwoordig ook nog een hele hoop plugins die je erbij helpen. Wil je meer informatie over zoekmachine optimalisatie, neem dan een kijkje op deze pagina

2. De veiligheid van je website

Je website moet veilig zijn voor jouw eigen gebruik maar ook voor het gebruik van je bezoekers. Er zijn allerlei maatregelen om dat te realiseren. Allereerst is een spam controle nodig. Vervelende spam reacties worden daarmee op afstand gehouden. Daarnaast kun je een SSL-certificaat inzetten. Dit zorgt voor het slotje naast je URL. Het slotje straalt zekerheid en veiligheid uit. Een van de laatste punten die ik nog wil benoemen is reCAPTCHA. Dit is ook wel het;  ik ben geen robot aanvink boxje. Tegenwoordig hebben ze een nieuwe versie uitgebracht, namelijk reCAPTCHA V3. Dit systeem zorgt voor de controle of jouw website wordt bezocht door robots of door mensen. 

3. Staan alle links goed en werken ze?

Om ervoor te zorgen dat bezoekers vertrouwen hebben in je website en dus terug zullen keren naar jouw website, moeten je links goed werken. Ik adviseer om je externe links te laten openen in een nieuw tabblad. Dit zorgt ervoor dat mensen jouw website niet verlaten en dat maakt dat zij jouw website niet opnieuw hoeven op te zoeken. Bij veel SEO-plugins kun je instellen dat alle externe artikelen in een nieuw tabblad geopend moeten worden. 

4. Is jouw website consequent?

Het is belangrijk om een consequente website te hebben. Dat maakt dat er een bepaalde kwaliteit wordt geleverd aan je lezers en aan potentiële klanten. Het is dus raadzaam om een redelijk idee te hebben over hoe jij je pagina’s eruit wilt laten zien. Uiteraard heeft dit een punt een groot deel te maken met jouw webdesign. Het is altijd wel een beetje een zoektocht want hoe handiger je wordt in het bouwen van pagina’s, hoe meer je kunt ontdekken. Je leert natuurlijk steeds meer en dus kun je ook steeds meer realiseren. Voor meer informatie over het maken van een eigen webdesign, verwijs ik je naar deze pagina. 

checklist voor website online zetten

5. Heb je een privacyverklaring en/of disclaimer?

Een privacyverklaring is in ieder geval voor een blog-website verplicht. Zorg er dus voor dat jij hebt gecontroleerd of je een privacyverklaring nodig hebt of niet. Een disclaimer is niet verplicht. Het kan in sommige gevallen verstandig zijn om een disclaimer op te stellen. Houdt er wel rekening mee dat het niet altijd volstaat. Hier zie je mijn privacyverklaring en disclaimer. Wil je graag informatie over het maken van je eigen disclaimer, kijk dan hier. 

6. Nieuwsbrieven gereed staan

Het is verstandig om alvast je nieuwsbrieven te personaliseren. In het begin zullen nog niet veel mensen zich inschrijven op je nieuwsbrief maar het is wel verstandig om dit alvast in te stellen. Dit doe je vrij gemakkelijk in het dashboard van je contentmanagementsysteem. Ikzelf maak gebruik van WordPress. Ga naar dashboard > Instellingen > Lezen > E-mailtekst voor Blog-volger. Hier kun je een persoonlijke tekst neerzetten. 

7. Contactformulier

Uiteraard is het ook handig om contactformulieren op te nemen in je pagina’s. In eerste instantie koppelt WordPress zich aan het e-mail account waarmee je je wordpress.org website hebt gemaakt. Wil je dat e-mailadres aanpassen dan moet je een aantal extra stappen zetten. Door de plugin Change WP  eMail Details te downloaden, kun je het gemakkelijk aanpassen. De plugin is echter alleen via die link te vinden. Ik gebruik Elementor pro en daar heb je geen extra plugin voor nodig om de email aan te passen. 

8.  Is jouw website online wel responsive voor alle apparaten?

Het is belangrijk om jouw website ook te laten werken op telefoons en laptops. Mensen gebruiken namelijk steeds meer verschillende apparaten om te internetten. Controleer dus altijd even of je website wel responsive is. Dit kun je gemakkelijk doen via de website van Google Friendly. 

Nog meer tips voordat jij je website online zet

Op Kim Shares All deel ik regelmatige nieuwe artikelen op het gebied van blog optimalisatie en het onderhouden van een website. Het hebben van een website is nooit af en dus kun je er niet voor zorgen dat je alles hebt gedaan voordat je website online gaat. Gaandeweg loop je tegen bepaalde situaties aan die een aanpassing vragen. Ben je benieuwd naar mijn meest recente blogs, neem dan een kijkje bij deze artikelen. 

Tot slot voordat jij je website online zet

Door middel van deze tips kun jij voordat je je website online zet controleren of je helemaal hebt ingespeeld in bepaalde situaties. Deze acht tips zorgen ervoor dat jouw website online nog beter bezoekers kan ontvangen en een fijne ervaring kunnen bieden. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat iedere bezoeker zich gemakkelijk over jouw website online kan verplaatsen. 

Nu kun jij je website online zetten!

website online

*Deze pagina bevat affiliate links

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vind je deze ook interessant?