Een logo dat passend is bij jouw bedrijf

Logo

Bij de branding van jouw website is een logo een belangrijk onderdeel. Het is namelijk hetgeen waar mensen jouw website aan zullen herkennen. Ik heb hier lang over na gedacht, sterker nog het heeft ervoor gezorgd dat ik moest wachten met het lanceren van mijn website. Iedere website die ik had bezocht om er zelf eentje te bouwen, boden niet genoeg opties om een uniek logo te maken en het uitbesteden aan een bedrijf om mijn logo te bouwen vond ik te veel geld. Dus wat moet je dan doen? 

Neem de tijd voor je logo

Voordat ik je meer vertel over een logo maken en hoe ik het heb aangepakt, wil ik je eerst meegeven om de tijd te nemen voor het maken van je logo. Het is namelijk onverstandig om na een tijdje je logo te veranderen of aan te passen. Mensen herkennen je namelijk door het logo, bij veranderingen weten mensen niet meer of ze nog wel hetzelfde bedrijf hebben. Wil je uiteindelijk toch je logo nog veranderen? Zorg er dan voor dat bezoekers hierop voorbereidt zijn, promoot dan dus voldoende bij je volgers en bezoekers. 

Hoe stel je een idee op?

Wanneer je website of webshop zich focust op één onderwerp op thema dan is het gemakkelijk om dan dat thema in je logo te betrekken. Heb je bijvoorbeeld een website over eten, dan kun je daar iets mee doen of draait je website over natuur dan kun je dat erbij betrekken. Het wordt alleen een stuk lastiger wanneer je website gaat over meerdere onderwerpen en je niet echt een overkoepelend thema hebt, zoals bij een blog. Het heeft mij heel erg geholpen om te kijken naar mijn visie op lange termijn doel.  Wat is eigenlijk mijn doel, wat wil ik bereiken met mijn website. Mijn doel is om de wereld een beetje makkelijker en leuker te maken voor iedereen. Dat heb ik dus gebruikt. Het heeft mij heel erg geholpen om met veel mensen erover te spreken. Bij ieder gesprek kreeg ik een steeds beter idee.  

Hoe maak je dan uiteindelijk een logo?

Veel gratis websites bieden de mogelijkheid om zelf iets in elkaar te zetten, toch is de vrijheid dan erg beperkt en moet je soms alsnog betalen om hem daadwerkelijk te mogen gebruiken. En vaak heb je dan ook nog is iets dat niet eens heel uniek is omdat iedereen bij dezelfde instellingen kan. Totaal geen maatwerk dus. Professionals doen prachtig werk, waar ze uiteraard een mooi bedrag voor kunnen vragen. Niet iedereen kan met de programma’s werken waarmee zij werken en daardoor vragen zij een flinke prijs om hun meesterwerk commercieel te mogen gebruiken. 

Voor mij speelde er ook nog mee dat ik graag regie wil hebben over ieder aspect van mijn website. Wanneer ik het zou uitbesteden dan, kan ik bepaalde informatie niet met jullie delen. Op een vrije dag heb ik met een vriendin wat zitten knutselen op het online programma: Photofox. Hij is helaas alleen beschikbaar voor Iphone, maar met dit programma kun je hele mooie dingen doen. Photofox is overigens gratis te downloaden dus je kunt dan gratis je eigen logo maken.  

Photofox

Heb jezelf geen mogelijkheid om Photofox te downloaden omdat je geen Iphone hebt? Of heb je stiekem geen tijd of zin om alles uit het programma te ontdekken, neem dan contact op met CreatiNina. Doordat zij dagelijks met het programma werkt, heeft zij uiteindelijk mijn logo kunnen maken. 

Tips voor het maken van een concept

Om ervoor te zorgen dat je website en je een logo een geheel vormen, is het verstandig om ongeveer het zelfde kleurenpalet en stijl aan te houden. Maar om een kleur of een aantal kleuren te kiezen die passen bij je visie, vraagt nogal wat bewustzijn. Kleuren roepen namelijk gevoelens op en daar moet je je bewust van zijn. 

Je kunt je voorlopige concept met allerlei letters, symbolen en tekens vormgeven. Dit is een belangrijk punt omdat je hiermee duidelijkheid kunt creëren. Letters of symbolen betrekken, helpt om te laten zien waar jouw website omgaat. Gaat het over eten kun je bijvoorbeeld bepaald eten toevoegen aan je concept. Is het een persoonlijke blog, net zoals deze, dan kun je kiezen voor je eigen naam of een variant daarvan. 

Er zijn tegenwoordig een hele hoop stijlen, van modern tot klassiek en van cartoon tot anime. Al die stijlen kun je implementeren in jouw concept. Uiteraard moet je je concept zelf mooi vinden maar het is ook belangrijk om na te denken wat eventuele bezoekers ervan vinden. Sluit het concept aan bij de doelgroep die je wilt aantrekken? Een hele moderne en strakke stijl, is namelijk niet altijd even passend bij jonge kinderen en tieners. 

Denk hierbij ook aan het eventuele lettertype dat je wilt gebruiken. Dit moet wel aansluiten bij de uitstraling. 

tips

Tot slot over logo's

Allereerst moet je een afweging maken of je veel tijd wilt investeren in branding. Dit is ook wel een markt neer zetten en dat overbrengen naar de wereld. Dan kun je er voor kiezen om een nietszeggend logo te kiezen. Denk hierbij aan de M van McDonalds en het vogeltje van Twitter. Als je niet zou weten wat de bedrijven zijn, zou je niet weten wat het voor bedrijf is als je alleen de logo’s bekijkt. Wil je minder tijd stoppen in branding dan kun je voor een heel duidelijk en concreet logo kiezen. Bijvoorbeeld door tekst of symbolen van je thema te implementeren. Waar je ook voor kiest, het is verstandig om een tijdloos logo te ontwerpen. Zoals ik hierboven al eerder beschreef, is het niet raadzaam om over enkele jaren een nieuw logo te maken. Hypes komen snel maar gaan vaak nog sneller. Zorg ervoor dat je bedrijf tijdloos is en dus jaren mee kan.  

Hoe heb jij jouw logo gemaakt?

Logo

SHARE:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email