Welke hosting moet ik kiezen?

Hosting kiezen

Heb jij, net als ik, eindelijk het besluit genomen om je eigen website te starten maar weet je niet goed waar je moet starten? Ik neem je graag stap voor stap mee in dit proces! Allereerst is het van belang om je eigen plekje op het web te bemachtigen. Hoe doe je dat dan precies? Door eerst de hosting te kiezen.

Ik denk dat ik hier de meeste tijd aan heb besteed. Wat een keuzes zijn er allemaal zeg. Het doorzoeken van allerlei mogelijke hostingproviders was een hele klus. Gelukkig bestaan er sites zoals webhosters waarmee je gemakkelijk hostingproviders kunt vergelijken.Maar goed allemaal leuk, hoor ik je denken maar waar moet je dan precies naar kijken als je een hosting gaat kiezen. En misschien nog wel belangrijker wat is er nodig in jouw persoonlijke situatie. Ik hoop je wijzer te maken!

Wat is hosting?

Hosting is eigenlijk te vergelijken met je telefoonprovider. De hostingpartij verzorgd eigenlijk jouw plekje op het web dat jij bij hen huurt. Zij zorgen ervoor dat de server up to date blijft, beschermd is en naar behoren blijft functioneren. Hosting is eigenlijk de opslag, de kracht en het geheugen van de server. Je maakt gebruik van hosting wanneer jij een eigen domeinnaam wilt openen en wanneer je gebruik wilt maken van een e-mailadres op eigen domeinnaam. Er bestaan verschillende soorten hosting, ik deel ze graag met je.

  • Shared Hosting, dit is de meest voorkomende vorm van hosting. Je huurt dan je eigen plekje op een server en deelt die server met anderen. Hierdoor blijven de kosten laag, omdat meerdere mensen gebruik maken van deze server. Een nadeel is doordat de server gedeeld wordt met anderen, jouw website een stuk trager zou kunnen werken. Dit hangt af van de hostingpartij
  • Reseller Hosting, dit is een vrij unieke manier. Je huurt dan alsnog een stukje server, maar verhuurt die ook weer andere klanten. Op die manier host jij de server voor anderen. Je moet hier dan wel de nodige kennis voor hebben om dit te kunnen doen.
  • VPS Hosting, wil je liever zelf je server hosten, dat kan uiteraard ook. Je kan er voor kiezen om je eigen server te huren, die je dan zelf host. Je hebt dan de vrijheid om alles zo in te richten, zoals jij dat wilt.

Waar moet ik naar kijken bij het kiezen van hosting?

Zoals je ziet zijn er dus behoorlijk wat opties mogelijk. Om de juiste keuze te maken, heb je wel de enige kennis nodig. Bij het zoeken naar een geschikte partij, zul je snel een aantal termen tegen komen, zoals webspace, SSL-certificaat en dataverkeer. Ik zal hieronder kort uitleggen wat de termen inhouden en wanneer je welke hoeveelheid kiest.

Webspace

De webspace kun je zien als de opslag die jij beschikbaar hebt voor je website. Dit is een van de punten waar ik lang over heb getwijfeld. Hoeveel ruimte heb ik nodig? Video’s, afbeeldingen en tekst nemen allemaal ruimte in beslag. Op welke website ik ook keek overal stonden anderen aantallen voor een blog-website. Ik heb me uiteindelijk gehouden aan de norm die hosting2go.nl heeft gesteld. Namelijk 7500 MB aan werkruimte voor 3000 post. Ik heb mijn pakket veel breder gekozen namelijk 20 GB omdat ik van plan om mijn website te laten groeien.

Domeinnaam

Een domeinnaam is natuurlijk waar het voornamelijk ook om draait. Dat is waar al jouw creatieve ingevingen tot uiting gaan komen. De meeste hosting pakketten bieden een gratis domeinnaam aan. Kijk eventjes welke mogelijkheden de betreffende hosting biedt. Het mooiste staat, naar mijn mening, een domeinnaam dat eindigt op .nl. Sommige hostingproviders bieden anderen domeinnamen zoals .shop of .amsterdam. Wil je meer weten over het kiezen van een domeinnaam, klik dan hier.

SSL-Certificaat

Het concept van jouw website kan nog zo geniaal zijn maar als jouw website geen vertrouwen uitstraalt, ontvang jij alsnog geen bezoekers. Dankzij een SSL-certificaat ontstaat er een beveiligde verbinding tussen jouw website en de webbrowser van de bezoekers aan jouw site. Sommige hosting providers bieden SSL-certificaten in de prijs aan. Bij anderen moet je dit er los nog bij kopen. Ikzelf vindt dit wel een belangrijk onderdeel van mijn website. Het vertrouwen van bezoekers maakt of breekt onder anderen namelijk je website.

SFTP-account

Dit is de mogelijkheid om via een beveiligt account jouw bestanden tussen jouw computer en de webspace van jouw hosting provider om te zetten. SFTP is onafhankelijk van jouw type internetaansluiting en het gebruikte besturingssysteem. Ik verwijs je graag naar de uitleg van Strato over dit onderwerp.

Dataverkeer

Sommige hosting pakketten stellen een limiet in aan het aantal bezoekers dat jij maandelijks op je website mag ontvangen. Ben jij ambitieus en wil jij een goed lopende site dan wil jij zoveel mogelijk bezoekers kunnen ontvangen. Dit wil je dan het liefste onbeperkt hebben. Neem je genoegen met minder dataverkeer dan is het niet nodig om een onbeperkt abonnement te nemen.

Sitelock

Door middel van de mogelijkheid sitelock is jouw wbsite nog meer beschermd tegen hacking en schadelijke software. Sitelock checkt regelmatig jouw site en biedt mogelijke zwakke plekken aan. Daarnaast biedt het mogelijkheden om jouw beveiliging op te schroeven. Het is dus maar net of je wilt dat jouw website nog meer bescherming nodig heeft.

Waar moet ik verder nog naar kijken bij het kiezen van een hostingpakket?

De prijs

Allereerst is het verstandig om te kijken naar de prijs van je hosting pakket. Je wilt uiteraard niet te veel betalen als het goedkoper kan. Tegelijkertijd gaat een super goedkoop hosting pakket en vrijheid ook niet bepaald hand in hand met elkaar. Het is belangrijk om naar de kleine lettertjes van het pakket te kijken. Vaak is het eerste jaar erg goedkoop en daarna betaal je de volle mep.

De locatie van de server

Iedere keer dat een bezoeker jouw pagina bezoekt, wordt er een aanvraag gedaan bij de desbetreffende server waar jij gebruik van maakt. Hoe dichterbij die server is, hoe sneller deze oproep wordt gedaan. Ondanks het soms om enkele milliseconden gaat, kan het een heel verschil maken. Focus jij je op de Nederlandse markt, kies dan voor een hostingpartij met de server in Nederland.

De bandbreedte

Ondanks dat veel hostingpartijen beloven dat je ongelimiteerde bezoekers kunt ontvangen, is dit in werkelijkheid niet het geval. Het is dus belangrijk om de bandbreedte van de hosting te controleren. De bandbreedte is de maximale maat van maximale gegevens die in een bepaalde tijd overgedragen kunnen worden. Hierbij moet je ook kijken naar de gegevensoverdracht van de server. Dit is namelijk hoeveel gegevens je in een maand kunt overdragen. Bandbreedte bepaald daarmee de snelheid van de overdracht.

Service van de hosting provider

Iedere hosting provider biedt andere service aan. De ene provider is alleen door de weeks bereikbaar en de ander 24 uur per dag. Je wilt een provider hebben die goed bereikbaar is. Als er iets mis is met jouw website wil je natuurlijk dat jouw probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Houdt ook rekening met de verschillende contactmogelijkheden die zij aanbieden. Denk hierbij aan mail en telefonisch contact.

App mogelijkheden

Weet jij al bijvoorbeeld al met welk contentmanagementsysteem je aan de slag wilt gaan? Dan is het uiteraard wel belangrijk om te kijken of jouw provider die wel aanbiedt en of zij er professionele kennis van hebben. Het is namelijk gemakkelijk als je hen kunt benaderen voor specifieke vragen.

Op welke punten heb jij jouw hosting gekozen?

hosting

SHARE:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Misschien vindt je deze ook interessant?