Hoe kies je een geschikte fotocamera?

De tijd is aangebroken, ik ga een fotocamera aanschaffen. Tot nu toe maakte ik mijn foto’s met de camera van mijn telefoon. In principe maakte ik redelijke foto’s naar omstandigheden, maar ik wil mijn website serieus aanpakken. Daarnaast koste het bewerken erg veel tijd omdat de camera op mijn telefoon net niet die kick kon geven. En dus is het tijd voor een professionele fotocamera.

Ik wist in eerste instantie helemaal niets over de technische termen en dus ging ik onderzoek doen. Wat betekend precies ISO, wat zijn pixels en waarom zijn die belangrijk en zo ging de lijst nog even door. Uiteraard had ik alle termen wel is gehoord maar ik wilde alles tot in de puntjes weten. Het zou mij niet gebeuren om een verkeerde aankoop te doen, nam ik mijzelf voor. 

Na het lezen van meerdere websites, blogs en pagina’s dacht ik alles door te hebben. NOT. Ik opende een aantal websites om tussen alle merken te zoeken maar nog steeds wist ik niet waar ik moest starten. Dus besloot ik alle informatie wat beter uit te werken voor mijzelf en dat wil ik graag met jou delen! Ik ga je op deze pagina niets vertellen over specifieke merken of jou vertellen welke fotocamera je zou moeten aanschaffen. Wel hoop ik jou iets meer informatie te geven over de opties. Zo weet je hopelijk een beetje waar het overgaat wanneer je in de winkel staat. 

Soorten fotocamera's

In principe zijn alle camera’s onder te verdelen in drie categorieën. Namelijk: 

1. Compactcamera’s 

Deze fotocamera’s bieden veel inzoom mogelijkheden. Ben je niet zo thuis in allerlei verschillende standen zoals die op een systeem- en spiegelreflexcamera zitten? Geen paniek een compactcamera is dan de ideale oplossing. Echter raad ik je dan niet aan om daar een speciale camera voor te kopen. Vaak is de camera op je telefoon een uitstekende uitkomst. Dit maakt je overigens ook niet een minder goede blogger wanneer je foto’s van je telefoon gebruikt. Is de camera op je telefoon niet zo goed en wil je niet te veel gedoe qua instellingen en lenzen? Kies dan voor een compactcamera.

Veel belangrijker is namelijk onder anderen het lichtinval. Een compactcamera hebben geen verwisselbare lenzen en zijn daardoor ook licht en klein. Binnen deze categorie camera’s vallen allerlei compactcamera’s met verschillende specialiteiten. De consumentenbond verteld je er graag meer over. 

2. Spiegelreflexcamera’s

Bij deze categorie bekijk je het beeld dat jij wilt fotograferen als het ware door een lens. Door middel van het zoekraampje kan jij jouw onderwerp in beeld krijgen. Het licht kaatst dan inwendig via een spiegel naar een pentaprisma. Hierdoor zie jij het in de lens gewoon rechtop. Om echt te zien hoe jij het beeld hebt vastgelegd moet de spiegel worden opengeklapt voordat het beeld op het scherm wordt getoond. Achteraf weet je dus pas hoe je elektronische foto is geworden.

Om meer uit deze soort fotocamera’s te halen kun je extra’s toevoegen. Hierbij kun je denken aan extra lenzen met bepaalde specialiteiten. Spiegelreflexcamera’s zijn vaak een stuk groter en zwaarder dan de andere twee categorieën. Bovendien is de prijsklasse ook een stuk hoger, namelijk rond de €1000,- of meer. Raadpleeg de consumentenbond voor nog meer informatie. 

3. Systeemcamera’s

Als laatste de systeemcamera’s. Deze fotocamera’s zijn eigenlijk hetzelfde als de spiegelreflexcamera alleen dan zonder de spiegel erin. Door middel van het scherm dat de camera heeft, zie je direct hoe de camera jouw onderwerp vastlegt. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan. Een nadeel is wel dat bij teveel zon je het schermpje lastiger kunt bekijken.

Om nog meer uit je camera te halen, kun je verschillende lenzen op je systeemcamera zetten. Dit biedt nog meer creativiteit en mogelijkheden met deze camera’s. Systeemcamera’s zijn een stuk kleiner dan spiegelreflexcamera’s. De prijs is, naar mijn mening, ook een stuk beter te betalen. Namelijk rond €3oo,- tot €800,- soms zelfs inclusief extra lenzen. De consumentenbond heeft ook over systeemcamera’s veel meer informatie! 

fotocamera kopen

De eigenschappen van fotocamera's

Er zijn dus drie categorieën fotocamera’s, maar hoe weet ik nou welke technische termen ik nou precies moet hebben? Ik zal een aantal termen kort uitleggen. Ik wil deze pagina namelijk niet te lang en te ingewikkeld maken. Ik deel dus slechts wat basisinformatie. Voordat je al deze technische termen gaat lezen, is het vooral handig om eerst te bepalen wat je met je camera wilt doen. Wat wil jij gaan fotograferen? Wil jij een camera die prachtige close-ups maakt bijvoorbeeld om beauty-looks vast te leggen? Of wil je juist graag complete landschappen in beeld brengen? Dit vraagt namelijk andere eigenschappen van jouw geschikte fotocamera.  

Sensoren

Zowel bij spiegelreflexcamera’s als bij systeemcamera’s is het erg belangrijk om rekening te houden met de sensoren. De fysieke grootte van de sensor bepaalt de beeldkwaliteit van de foto. Welke sensor moet je dan hebben? Je hebt zowel kleine als grote sensoren. 

Micro Four Thirds sensor

Dit is de kleinste sensor. Deze is alleen te koop bij een systeemcamera. De voordelen:

 • Deze sensor verlengt je bereik van je camera. Bij een spiegelreflexcamera moet je vaak een mega grote en zware lens aanschaffen om ver genoeg te kunnen inzoemen, deze sensor biedt in een systeemcamera voor je aan. Dit is bijvoorbeeld ideaal bij reizen, fietsen, backpacken en wandelen.

De nadelen aan deze sensor zijn

 • dat bij weinig licht deze fotocamera niet zo goed presteert. Fotografeer je veel binnen of op plekken bij weinig licht, dan is een camera met een grotere sensor geschikter.
 • dat je minder kunt spelen met scherptediepte fotografie. 
Fullframe sensor 

Deze sensor is te vinden in een spiegelreflexcamera en in een systeemcamera. Eigenlijk is dit een sensor met de formaten 36×24 mm. 

De voordelen aan een fullframe sensor 

 •  Er is een hoger beeldkwaliteit dan bij de twee andere sensoren. Dit is vooral een voordeel wanneer je in slecht belichte ruimtes fotografeert. Dat heeft te maken met de ISO-waarde. Daar kom ik later nog op terug. 
 • Wil jij veel foto’s maken met een wazige achtergrond? Dan is dit een geschikte sensor. Uiteraard kan dit bij de andere twee ook maar dan wel iets minder.
 • Het dynamische bereik van een fullframe sensor is groot. Wat houdt dat nou in? Wanneer je een onderwerp wilt vastleggen met donkere en lichte eigenschappen, denk bij voorbeeld aan een landschap, dan wil je dat iedere detail scherp wordt vastgelegd. Niet iedere camera is daar even goed in. 

De nadelen aan deze sensor 

 • De prijs is erg hoog. De meeste mensen hebben geen fullframe sensor omdat de prijs veel hoger is dan bij de andere twee sensoren. 
 • De lenzen die je erbij kunt kopen zijn ook veel prijziger
 • Je hebt vaker te maken met lensfouten. De hoeken van de foto worden dan minder scherp. Bij een cropcamera wordt er een uitsnede gedaan waardoor dit minder snel optreedt. 
APS-C sensor (cropcamera’s)

Deze sensor is te in de spiegelreflexcamera en in de systeemcamera. Deze sensor is een stuk kleiner dan de fullframe camera. De term zegt het eigenlijk al, hij ‘knipt’ een deel van het beeld eraf. De cropfactor kan bij iedere camera verschillend zijn. 

De voordelen aan een APS-C sensor:

 • Je krijgt er gratis zoombereik bij 
 • De prijzen van de lenzen die je erbij kunt kopen zijn een stuk goedkoper
 • De camera zelf is overigens ook een stuk goedkoper
 • In tegenstelling tot de fullframe heeft deze sensor veel minder lensfouten 

De nadelen aan deze sensor

 • Minder details zijn vast te leggen, bijvoorbeeld meer ruis bij ISO
 • Deze sensor biedt meer scherptediepte (dit hoeft geen nadeel te zijn) 
 • Groothoeklenzen worden door de cropfactor nadelig beïnvloed
camera

Nog meer eigenschappen van fotocamera's

Elektrische of optische zoeker
Spiegelreflexcamera’s hebben bijvoorbeeld optische zoekers. Je kijkt dan door het glas om te richten en achteraf zie je hoe het beeld is vastgelegd. Bij elektrische zoekers zie je het beeld op een klein schermpje. Hierdoor kom je niet voor verrassing te staan. De elektrische zoeker toont ook veel informatie zoals het scherpstellen. 
ISO-Waarde 

Ik heb hem op deze pagina al even eerder laten vallen. Dit is eigenlijk de lichtgevoeligheid van de sensor. Door hier mee te spelen kan je in een omgeving met juist veel of te weinig licht, alsnog een scherpe foto maken. Je moet rekening houden met de hoogte van de ISO omdat het ruis kan geven op de foto. 

Lenzen

Voor systeem- en spiegelreflexcamera’s zijn verschillende lenzen te kopen. Ik ga je in deze pagina niet te veel uitleggen over specifieke eigenschappen van lenzen. Wel raad ik je aan om goed te kijken naar welke lenzen erop jouw fotocamera passen. Sommige merken hebben een bepaalde code waardoor je weet of de lens op jouw camera past. Heb je een lens gekocht die eigenlijk niet op jouw camera past, heb je namelijk een koppelstuk nodig. En dat kost natuurlijk weer geld. 

Tot slot over fotocamera's

Ondanks ik vind dat je redelijk voorbereid moet zijn voordat je naar de winkel stapt, raad ik je ten alle tijden aan om advies te vragen bij de verkoper. Zij horen alle ins en outs te weten van de fotocamera’s in de winkel. Vraag vooral veel voordat je een aankoop doet. Het gaat om een hoop geld en dus kun je beter 3 tot 4 keer terugkomen dan achteraf spijt hebben van je keuze. 

Waar heb jij naar gekeken bij het aanschaffen van jouw fotocamera?

fotocamera

*Deze pagina bevat foto’s van Unsplash 

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vindt je deze ook interessant?