Een domeinnaam kiezen, hoe doe ik dat?

Domeinnaam kiezen

De eerste stap heb je al gezet en dat is een webhostingpakket kiezen. Nu moet je een belangrijke keuze maken en dat is een domeinnaam kiezen. Dit is misschien wel een van de belangrijkste keuzes die je zal moeten maken. Een domeinnaam moet duidelijk zijn, gemakkelijk te onthouden en uiteraard moet een domeinnaam beschikbaar zijn. Het is een belangrijk onderdeel van je branding plan.  Ik help je graag bij het kiezen van een domeinnaam!

Duidelijkheid

Wanneer je een verwarrende of ingewikkelde domeinnaam hebt is het voor bezoekers moeilijk te spellen. Hierdoor raad ik je aan om een naam te kiezen die vrij duidelijk is om te spellen. Bij een spelfout komen bezoekers al snel bij een andere website uit en daardoor verlies jij bezoekers. Ik heb ervoor gekozen om niet mijn volledige naam te gebruiken omdat mijn volledige naam regelmatig verkeerd wordt geschreven.

Naast dat de naam zelf duidelijk moet zijn, is het bijvoorbeeld ook verstandig om een beschrijvende naam te kiezen wanneer dit passend is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Media Markt. Zij beschrijven wat zij verkopen. Dit is uiteraard een stuk gemakkelijker wanneer je slechts op een onderwerp focust zoals alleen eten of alleen cosmetica.

Gemakkelijk te onthouden

Wanneer je domeinnaam gemakkelijk is te onthouden, hoeven bezoekers niet oneindig lang te zoeken naar jouw website. Korte en bondige namen helpen bezoekers om jouw website gemakkelijker te onthouden. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor Kim Shares All omdat dit kort en bondig is maar bovenal beschrijft het ook het doel van mijn site. Ik deel namelijk over allerlei onderwerpen op mijn website.

De beschikbaarheid

Uiteraard is het belangrijk dat je gekozen domein ook nog beschikbaar is. Bij jouw gekozen hostingpakket is automatisch de mogelijkheid om een domeinnaam in te stellen. Zij checken dan of jouw domeinnaam nog beschikbaar is. Met beschikbaarheid bedoel ik niet alleen als domeinnaam voor jouw website.  Tegenwoordig is het ook belangrijk om allerlei anderen social media platforums te gebruiken. Wil jij graag meer promotie voor jouw website maar niet jouw persoonlijke accounts gebruiken? Ik raad je dan aan om een naam te kiezen die ook nog beschikbaar is als bijvoorbeeld een Instagram-account en als Facebookpagina.

Tips bij het kiezen van een domeinnaam

  1. Als eerste schrijf je op of je wilt focussen op één of meerdere onderwerpen. Als jij wilt focussen op meerdere onderwerpen, schrijf alle onderwerpen dan op.
  2. Bedenk vervolgens allerlei steekwoorden rondom dat onderwerp of onderwerpen. Door een soort spinnenweb te maken, ontstaan er allerlei opties die je kunt betrekken in je domeinnaam. Bijvoorbeeld als je wilt focussen op boeken, dan kun je denken aan woorden als boekenwinkel, book, shop, schrijvers, lezen, readen en ga zo maar door.

    Wanneer je wilt focussen op meerdere onderwerpen, zoals ik doe bij mijn blog, dan wordt het wel ingewikkeld om een spinnenweb te maken. Dan ben je nog wel even bezig namelijk. Dus hoe doe je het dan? Wat ik heb gedaan is omschrijvend weergegeven waar mijn website overgaat. Kim Shares All betekend in het Nederlands Kim deelt alles. En aangezien ik meerdere onderwerpen heb, leek dat mij wel zo passend.

  3. Bij slechts één onderwerp is het mogelijk om ervoor te kiezen om bijvoorbeeld jouw naam te combineren met een van de woorden uit het spinnenweb dat je bij stap 2 hebt opgesteld. Bijvoorbeeld Kim’s boekenwinkel of iets dergelijks.
  4. Ben je er helemaal uit? Kijk dan snel of jouw domeinnaam nog beschikbaar is. Vaak biedt jouw hostingproviders dit gemakkelijk aan wanneer je je pakket samenstelt.

Nog een laatste tip!

Wanneer je een domeinnaam hebt gekozen, vergeet dan niet om je website in jouw gekozen contentmanagementsysteem  onder constructie te zetten voordat je online gaat. Een lege website is namelijk voor niemand goed. Zorg ervoor dat je eerst de basis van jouw website helemaal samenstelt zoals  jij wilt, voordat je online gaat.

Hoe heb jij jouw domeinnaam gekozen?

Domeinnaam

SHARE:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Misschien vindt je dit ook interessant?