Natuurlijke en handgemaakte zeep – La florentina zeep review

La Florentina Zeep Mediterranean Orange

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Handgemaakte zeep heeft iets ambachtelijks en passievols als je het mij vraagt. Je hebt ze in allerlei kleuren en bevatten prachtige, zichtbare en onzichtbare, ingrediënten. Handgemaakte zepen zien er vaak bijzonder uit en hebben uiteraard een heerlijke geur. La Florentina maakt ook handgemaakte zeep, zodat jij extreem kan genieten van heerlijke geuren. Een vleugje Italiaanse cultuur bij jou in de badkamer en keuken. In dit artikel lees je meer over La Florentina zeep Mediterranean Orange.  

Natuurlijke en Handgemaakte zeep

Nog niet eerder heb ik handgemaakte zeep uitgeprobeerd. Eerder schreef ik al wel over een shampoo bar, maar nog niet over een handzeep. Oorspronkelijk werd zeep verkregen door chemische reactie tussen alkaliën en vet. Het vet van varkens werd destijds vermengt met een oplossing die ontstond wanneer water langs houtskool loopt. Zeep is dus als het ware een mengsel van vet en loog/base. Loog is een oplossing met een ph-waarde van boven de 7. Oliën en vetten worden op basis van hun desbetreffende eigenschappen eraan toegevoegd. Kruiden en bloemen kunnen als geur er als geur worden toegevoegd. 

Tegenwoordig wordt varkensvet wel is vervangen door natuurlijke vetten. Op die manier voldoet de zeep aan veganistische normen. La Florentina gebruikt bijvoorbeeld shea butter. Nu is natuurlijk de vraag waarom je vloeibare zeep moet vervangen door harde zeep. Vloeibare zeep is namelijk praktischer. Toch zijn er een hoop redenen waarom je harde zeep zou moeten overwegen. 

Waarom je La Florentina zeep moet gebruiken gebruiken in plaats van vloeibare zeep? 

 1. Harde zeep is langer houdbaar 
  Een blok harde zeep is in principe oneindig houdbaar wanneer er geen bijzondere ingrediënten aan toegevoegd zijn. Een blok zeep kan uitdrogen, maar de kwaliteit van de zeep blijft hetzelfde. De concentratie van de werkende stoffen neemt er zelfs van toe omdat het watergehalte in de zeep afneemt. Vloeibare zeep is beperkt houdbaar. Dit heeft komt omdat er water aan de zeep is toegevoegd. Om dit te compenseren bevatten vloeibare zepen conserveringsmiddelen. Na een eerste gebruik is er een houdbaarheidslimiet van 6 of 12 maanden bij vloeibare zepen. Op de verpakking staat hoelang de zeep na opening houdbaar is.

  De zeep van La Florentina is 36 maanden houdbaar, maar je kunt hem dus langer gebruiken. 
 2. Harde zeep is milieubewuster

  Als je naar de verpakking kijkt is een blok zeep veel milieubewuster. Je hebt geen plastic fles nodig en de zeep is vaak verpakt in afbreekbaar materiaal. Vloeibare zeep wordt verpakt in een plastic fles en de navulverpakkingen zijn ook weer gemaakt van plastic. Het is dus veel milieubewuster om te kiezen voor een blok vaste zeep. Daarnaast wordt de zeep van La Florentina gemaakt van natuurlijke producten. Het voldoet aan veganistische normen. Ook op dat gebied is La Florentina zeep dus milieubewust. 

 3. La Florentina zeep is voordeliger
  Ondanks in eerste instantie La Florentina zeep vrij prijzig lijkt, gaat het veel langer mee dan vloeibare zeep. De werking van harde zeep is namelijk veel meer geconcentreerd en je gebruikt bovendien nooit teveel. Vloeibare zeep is namelijk verdunt met water en je betaald eigenlijk meer voor de verpakking dan voor de inhoud. Bij harde zeep van La Florentina betaal je voor de inhoud, maar hij gaat dan ook flink lang mee. Wel twee keer langer dan vloeibare zeep. 
 4. Harde zeep bevat mildere en natuurlijkere ingrediënten
  Wanneer je naar de ingrediënten kijkt van harde zeep, zijn dit er veel minder dan de ingrediënten van vloeibare zeep. Harde blokken zeep bevatten namelijk veel minder additieven omdat de zeep niet vloeibaar hoeft te zijn. Dit maakt harde zeep veel milder en natuurlijker. Vloeibare zeep heeft conserveermiddelen nodig om de houdbaarheid te vergroten en bevat stoffen om het stollen tegen te gaan en stoffen die ervoor zorgen dat de zeep niet gaat schimmelen. Harde zeep is dus veel milder en bevat een lagere ph-waarde dan vloeibare zeep. Dit geldt ook voor de zeep van La Florentina. 
 5. Harde zeep is multifunctioneel
  Doordat harde zeep veel meer natuurlijke ingrediënten bevat, is hij voor meerdere huidtypen te gebruiken. Je kunt je voorstellen dat de chemische ingrediënten, zoals bij punt 4 zijn benoemd, van niet geschikt zijn voor een gevoelige huid of droge huid. Al die stoffen zorgen voor een hogere ph-waarde en niet iedere huid reageert daar goed op. Harde zeep is beter inzetbaar bij een kwetsbare en een droge huid. 
 6. Harde zeep neemt minder ruimte in 
  La Florentina zeep neemt veel minder ruimte in dan vloeibare zeep. Je kunt de handgemaakte zeep dus gemakkelijker mee nemen op reis. Daarnaast bespaar je ook veel meer ruimte in je voorraadkast door La Florentina zeep in te slaan. Vloeibare zeep is niet op te stapelen en dus kost het je meer oppervlakte in je voorraadkast.  

Hoe maak je zelf handgemaakte zeep zoals La Florentina Zeep?

La Florentina zeep is dus handgemaakte zeep. Hierboven heb je alle voordelen kunnen lezen, maar misschien vindt je het ook wel leuk om te weten hoe je zelf handgemaakte zeep kunt maken? Wanneer je ervoor kiest om zelf handgemaakte zeep te maken, ben je niet alleen creatief, maar je bent ook een stuk voordeliger uit dan wanneer je zeep moet kopen. Desondanks is het maken van handgemaakte zeep niet geheel onveilig. Er komen chemische stoffen vrij en je werkt met hete vetten. Wees dus ten alle tijden voorzichtig en gebruik voldoende bescherming, zoals handschoenen en een bril. 

Online zijn er allerlei recepten te vinden om zelf handgemaakte zeep te maken. Zelf vind ik het recept van Foodglamour er veel belovend uitzien, maar je hebt ook het recept van Mama met een blog. Uiteraard kun je ook allerlei filmpjes op Youtube vinden hoe je handgemaakt zeep kunt maken. Vindt je zelf handgemaakte zeep maken teveel gedoe, dan kun je altijd een prachtige handgemaakte zeep van La Florentina aanschaffen. 

Handgemaakte zeep La Florentina zeep

La Florentina

Al meer dan honderd jaar maakt La Florentina handgemaakte zeep. Het Italiaanse bedrijf bestaat al sinds 1894. De oprichter, Alighiero Campostrini, heeft zich ingezet om van zijn best bewaarde zeeprecept een wereldwijd succes te maken met als doel om de Toscaanse cultuur te promoten. En dat is hem zeker gelukt. Inmiddels maakt het bedrijf naast La Florentina zeep ook parfums, lotions, crèmes, badschuim en thuisgeuren. Bovendien kun je ook shampoo’s, conditioners, dagcrèmes, vloeibare zeep en micellair water aanschaffen.

Dit artikel focust zich op de La Florentina zeep. In totaal zijn er 15 verschillende geuren handgemaakte handzeep binnen de collectie. Ik heb de Mediterranean Orange ontvangen, maar je hebt ook geuren als Sea breeze, Pomegranate, Wild rose en Olive garden. Waar je ook van houdt er zit vast en zeker een heerlijke geur bij die bij je past. Wist je trouwens dan de geuren van de zeep zo krachtig zijn dat ze zelfs je kleding, auto en interieur kunnen opfrissen. Je legt de zeep in de kledingkast, auto of in de ruimte en de aroma’s trekken overal in.  

Hoe wordt La Florentina zeep geproduceerd?

Alle ingrediënten van La Florentina zeep worden met zorg verzameld en samengesteld. De zepen worden met de handgemaakt en bevatten natuurlijke ingrediënten. Dit maakt de zepen dus ook vegan. Er worden heerlijke natuurlijke extracten en geuren gemaakt zodat de zepen goed tot zijn recht komen. De basis van La Florentina is olijfolie. Dit maakt de handgemaakte zepen hydraterend en zacht voor de huid. 

Naast dat de handgemaakte zepen met zorg zijn geproduceerd, worden de zepen in prachtige verpakkingen verpakt. Toscaanse kunstenaars hebben de verpakkingen van La Florentina zeep met de hand geschilderd. De kunstenaars hebben het Toscaanse landgoed ter inspiratie gebruikt. De verpakkingen laten een stukje cultuur en landgoed van Italië zien. Overigens zijn de verpakkingen ook natuurlijk afbreekbaar. 

Hoe bewaar je La Florentina zeep?

Het is belangrijk om harde zeep op de juiste manier te bewaren. Wanneer je ervoor kiest om de zeep te laten drogen in een plas water, lost hij langzaam maar zeker op. Daarnaast moet het overige water er gemakkelijk vanaf kunnen lopen, zodat de zeep goed kan drogen aan de lucht. Je hebt dus de juiste zeephouder nodig die de zeep een beetje in de lucht houdt en die groeven bevat waarin het water weg kan lopen. Bol.com biedt wel 750 verschillende zeephouders aan. Uiteraard kun je ze ook vinden bij bijvoorbeeld de Blokker en bij Ikea.

La Florentina zeep Mediterranean Orange

Voor dit artikel heb ik van La Florentina de Mediterranean Orange zeep mogen uitproberen. De handgemaakte zeep bestaat onder andere uit biologische sinaasappel extract. De zeep is in totaal 200 gram en volgens de verpakking 36 maanden houdbaar. Eerder had ik al beschreven dat harde zeep niet over de datum kan gaan, maar wel kan uitdrogen. Op de verpakking staat vermeldt dat het product in Italië is geproduceerd. Bovendien bevat de Toscaanse zeep een extra romig en hydraterend effect. Beide hebben een verzachtende werking op  je handen.  

De ingrediënten van La Florentina Mediterranean Orange

Op de verpakking van deze handgemaakte staan alle ingrediënten vermeldt. Ik deel graag met jullie wat er de zeep van La Florentina zit:

Ingrediënten (INCI CTFA): Natriumpalmaat, Socium Cocoaat, Natriumolivaat, Aqua (Water), Glycerine, Parfum (geur), Limoneen, Butyrospermum Parkii Boter (shea butter), Kaliumoleaat, Citrus aurantium dulcis (sinaasappel) schelextract, Natrium Chloride, natriumcitraat, tetranatriumetidronaat, CI 77891 (titaniumdioxide) Linalool

La Florentina zeep Mediterranean Orange review

Allereerst vind ik de verpakking van La Florentina zeep echt prachtig. Ik vond het bijna zonde om de verpakking los te maken. Al door de verpakking heen ruik je een heerlijke frisse geur van zeep. Ik had stiekem gehoopt dat er wellicht wat stukjes sinaasappel in de zeep zaten, maar ik ben zeker niet teleurgesteld door het mooie logo op de zeep. De zeep is ook een stuk groter dan ik in eerste instantie had kunnen denken. Hierdoor vind ik de prijs ook zeker gepast voor de hoeveelheid. 

Uit de verpakking komt de sinaasappelgeur nog beter tot zijn recht. Ook tijdens het wassen en nadat jij je handen hebt afgedroogd, ruik je de sinaasappelgeur. Na het afdrogen van mijn handen, had ik voor een paar seconden een heel vreemd gevoel. Eerst leken mijn handen heel droog en daarna heel plakkerig. Tot mijn verbazing werden mijn handen na enkele seconde onwijs zacht en verdween het plakkerige gevoel. Zodra deze zeep van La Florentina op is, schaf ik dus zeker een nieuwe aan. 

Wil jij La Florentina zeep aanschaffen?

Ondanks La Florentina zeep wereldwijd bekend is, is het (nog) niet in heel veel winkels in Nederland te koop. Je kunt in ieder geval terecht bij Bol.com, voor €9,95 heb je een heerlijke handgemaakte zeep. Daarnaast heb je een veel uitgebreidere La Florentina zeep collectie bij Fruugo. De prijs zit tussen de €3,95 en €64,-. Je kunt ook terecht bij O-lijf-care. De prijzen zitten dan tussen de €5,- en de €9,95. 

Conclusie over La Florentina zeep Mediterranean Orange

Nog niet eerder heb ik gebruik gemaakt van harde zepen, laat staan van handgemaakte zeep. Ik wist dus niet dat er zoveel voordelen zaten aan het gebruik van harde zeep. La Florentina zeep is dus zeker de moeite waard om uit te proberen. Ondanks de prijs in eerste instantie hoog lijkt, is het veel voordeliger dan vloeibare zeep. De sinaasappelgeur van La Florentina zeep Mediterranean Orange is goed te herkennen en blijft na gebruik aan je handen hangen. Daarnaast maakt de zeep je handen heerlijk zacht. Wat mij betreft is La FLorentina zeep dus zeker een goede aankoop. 

Kende jij La Florentina zeep al?

*Dit artikel betreft een samenwerking en affiliatie links

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten:

A Piece of Joy taart
Health

Piece of Joy review

Ik heb een sportieve levensstijl, maar ik kan het toch echt niet laten om van tijd tot tijd te snoepen. Deze meid is een oprechte

Lees verder >