Hoe mijn angst voor kappers begon..

angst voor kappers

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Het klinkt inderdaad een beetje gek, een angst voor kappers. En nee het is niet zoals een fobie voor spinnen of slangen, maar het is gewoon iets wat ik liever niet doe. Ik zie er tegenop, net hoe sommige mensen er tegen op zien om naar de tandarts of dokter te gaan. Het stelt eigenlijk niet zo heel veel voor (mocht er niets ergs aan de hand zijn), maar het liefst doe je het niet. En die “angst” is niet zomaar ontstaan, er zit daadwerkelijk een verhaal aan vast. Ik deel graag met jou het verhaal over mijn angst voor kappers. 

Heb ik altijd een angst voor kappers gehad?

Als klein meisje vond ik het heerlijk om mijn haar te veranderen. Mijn moeder en ik probeerden de leukste en de gekste kapsels uit wanneer we ergens heen gingen. Je kent het vast nog wel van vroeger, zigzag vlechten, kraaltjes, zo’n wafelijzer ding waarmee je je haar zo gek kon “krullen” en de lijst gaat door. Heerlijk die nostalgie, maar voorheen was er dus eigenlijk geen spraken van een angst voor kappers. Het probleem is pas ontstaan naar mate ik ouder werd. Echt een waaghals om mijn haar te kleuren of er iets anders tofs mee te doen was ik nooit, tot ik een jaar of 15 werd.  

Mijn angst voor kappers is ontstaan op het moment dat ik mijn haar voor het eerst ging verven

Toen ik 15 jaar oud was, was ik van plan om een keertje uit te pakken met mijn haar en ik had besloten om mijn haar een permanent te geven en te verven. Een flinke aanslag op je haar en misschien is het daarom ook mis gegaan. Mijn besluit was echter al genomen, de datum geprikt en dus nu alleen nog wachten op de dag. De datum had ik gekozen net voor de zomervakantie, op die manier had ik nog genoeg tijd om alles hopelijk te verbloemen mocht het mis gaan. Mijn haar zou een soort rood-bruinige kleur krijgen met een permanent. Ik was blij met het resultaat aangezien de krullen mij de volume gaven, dat mijn steile haar eigenlijk mist. 

Op vakantie was alles prima, ik was geadviseerd om de eerste paar dagen niet te veel te douchen en niet te zwemmen. Ik had netjes de regels gevolgd, maar toch ging het mis. De hele onderste rand van mijn haar was regelrecht afgebroken. Gelukkig bedekte mijn bovenste haren die verschrikkelijke rand zodat het niet op viel. Ik dacht bij mezelf: de eerste keer dat ik besluit om mijn haar een keer om te toveren, loopt het helemaal mis. Nog nooit had ik zo’n rechte rand gezien, zonder dat een mens het had geknipt. Er zijn toen wel wat traantjes gevallen want mijn haar groeit helaas niet zo snel. Is hierdoor mijn angst voor kappers ontstaan of was het gewoon pech? 

Zo’n 4 jaar daarna, dacht ik weer rebels te doen en besloot om mijn haar te verven. Ik ging ervan uit dat mijn eerste keer verven gewoon pech was geweest en probeerde het dus opnieuw. 

Maar ook die keer heeft het niet uit gepakt zoals ik had gehoopt. In eerste instantie dacht ik dat het te maken had met de kapper, maar dat is niet het geval. Ik heb daarna namelijk andere kappers uitgeprobeerd en ook daar was ik niet tevreden.

Wellicht ligt het aan mijn uitleg over hoe ik mijn haar wil hebben, maar zelfs bij het knippen van enkel de punten ben ik niet blij met het resultaat. Ik vind het er dan niet mooi uitzien. Dus opnieuw werd mijn angst voor kappers bevestigd.

angst voor kapper

Dat is mijn verhaal over mijn angst voor kappers

Wellicht heb ik dus een kleine trauma opgelopen van de eerste keer dat ik mijn haar ging verven of misschien vind ik een net geknipt kapsel gewoon niet zo staan. Ik doe er dan ook alles aan om mijn haar zo goed mogelijk te verzorgen, zodat ik de kapper kan uitstellen. (En niet geconfronteerd hoeft te worden met mijn angst voor kappers.) Mijn grootste probleem is pluizig haar, maar ik heb 10 manieren gevonden om daar iets tegen te doen. Wil je weten wat ik dan doe, klik dan hier. Tot nu lukt het mij dus aardig om de kapper uit te stellen, de laatste keer dat ik ben geweest kan ik mij zelfs al niet echt meer herinneren.  

Angst voor kappers

Ik was ontzettend benieuwd of er nog meer mensen zijn die met een fobie voor kappers zit en dat blijkt inderdaad het geval te zijn. De officiële term is zelfs keirofobie. Een angst voor kappers heeft als het ware te maken dat je slechte ervaringen hebt gehad in het verleden. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat kleine kinderen positieve kappers ervaringen te hebben. Vaak ontstaan negatieve ervaringen door slechte communicatie tussen de kapper en de klant. Iets dat ik dus al dacht. Daarnaast kan het ook komen dat je bijvoorbeeld ooit gepest bent om je haar of dat je ouders altijd hebben besloten hoe je haar eruit moet zien. 

Hoe vind jij het eigenlijk om naar de kapper te gaan?

Deel dit artikel:

18 reacties

 1. Ik kan mij zo goed inleven in je verhaal. Ik ga ook echt niet graag naar de kapper. Doordat ik simpelweg te vaak teleurgesteld ben. En als ik dat uitleg geven ze aan dat ze juist mensen knippen die angstig zijn voor het knippen, en vervolgens hun hele eigen agenda erop na houden. En dan gaat het niet over verven of een ander kapsel, maar gewoon over het simpelweg puntjes knippen. Net voor de kerst ben ik nog geweest, het bezoek daarvoor was zo’n 2 jaar geleden (2 jaar en een beetje) en nog steeds op zoek naar ‘mijn’ kapper. Al zal dat nog wel even op zich laten wachten, voorlopig ga ik niet! Haha

 2. Leuke blog heb je geschreven. Ik snap je trauma zeker. Ik heb een keer mijn haren laten verven het moest blond worden maar het werd bruin rood. Vervolgens ben ik jaren later voor een haar botox geweest mijn haar werd hierdoor droger en super hard. Nu naar maanden is mijn haar een beetje normaal geworden. Ik durf nu nooit meer naar de kapper die ik niet ken.

 3. Ik heb gelukkig geen angst om naar de kapper te gaan, maar kan me voorstellen dat je er na die ervaringen niet happig op bent. Je zal er dan waarschijnlijk ook geen moeite mee hebben dat de kappers voorlopig gesloten zijn op dit moment 😉

 4. Ik vind heerlijk om naar de kapper te gaan! Is echt een me-time momentje. Wel goed dat je hierover schrijft, ik zelf en vast vele anderen met mij stond hier niet echt bij stil dat dit ook bestaat.

 5. Vervelend als je angst hebt voor de kapper. Ik heb er geen problemen mee. Ik vind het echter geen lolletje, omdat het altijd uren duurt. Mijn belangrijkste reden dat ik 6/8-wekelijks ga is om uitgroei te verven.

 6. ik heb geen angst voor de kapper, maar ik heb er wel een hekel aan dat ik zo lang stil moet zitten…Mijn haar groeit gelukkig razendsnel, als ze een foute coupe er in gooien ben ik die na 6 weken wel weer kwijt

 7. Bij mij knipte een kapper ooit in mijn oor, daarna was ik ook niet zo happig meer om heen te gaan. Ik heb het lange tijd lang gehad en ging zelden naar de kapper. De afgelopen jaren was het kort maar ik ging nog te weinig naar de kapper, dus nu laat ik het weer groeien 🙂 Als ik naar de kapper ga en ben geweest vind ik het heerlijk, maar ik vind het gewoon best prijzig om er te vaak heen te gaan.

 8. zo dat lijkt mij knap vervelend 🙁 ik vind het heerlijk om naar de kapper te gaan maar moet dan ook weer niet te lang duren haha

 9. Vind er niet zoveel van. Vind het niet leuk maar ook niet stom. Ga er eens in de zoveel tijd naar toe en dan klets ik weer wat en dan ga ik naar huis. Ik zie het niet als veel vrouwen als ultiem ontspannen haha. Vrij neutraal dus.
  Jammer dat die ervaring je zo is bij gebleven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: