Natuurlijke bestrijding voor je moestuin

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Tijdens de lockdown ben ik, noodgedwongen, op zoek gegaan naar nieuwe hobby’s. Nooit gedacht dat ik me ooit helemaal in het tuinieren zou storten, maar inmiddels heb ik een flinke moestuin in de achtertuin. Ik ben me er echt in gaan verdiepen en probeer op allerlei manieren uit om mijn kindjes te laten uitgroeien tot gezonde en volwaardige planten. Hopelijk komen er natuurlijk ook fruit en groentes aan. Desondanks probeer ik dus goed voor mijn planten te zorgen. Helaas is er natuurlijk sprake van insecten en dergelijke die maar al te graag planten eten. Dit probeer ik op te lossen met natuurlijke bestrijding. In dit artikel deel ik mijn tips met jullie.

Wat is natuurlijke bestrijding?

Of je nu een kunstgras tuin hebt of natuurlijk gras, in de buitenlucht heb je altijd te maken met insecten en allerlei andere dieren. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een moestuin, maar ook bij bomen en planten, kunnen insecten een hoop overlast geven. Ze eten bijvoorbeeld de bladeren op of maken gaatjes in de stengels waardoor de plant kan afsterven. Hierdoor kun je dus niet lang van je planten genieten en dat is natuurlijk zonde. Om ervoor te zorgen dat je van de insecten en beestjes afkomt, kun je een aantal keuzes maken. 

Je kunt chemische middelen gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor natuurlijke bestrijding. In dit artikel focus ik me op natuurlijke bestrijding. Bij het natuurlijk bestrijden van insecten en dieren gaat het erom dat je middelen gebruikt die veilig zijn voor de planten, dieren en mensen. Het is vooral een humane manier van dieren bestrijden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het uitzetten van de natuurlijke vijand van het insect of beestje, maar je kunt ook denken aan het toevoegen van planten waar de insecten en beesten niet van houden. Daarnaast kun je ook denken aan het aanbieden van een lekkerder alternatief voor de insecten en beesten.

Wat zijn de voordelen van natuurlijke bestrijding?

Je vraagt je misschien waarom natuurlijke bestrijding het overwegen waard is. Het kost misschien veel minder tijd om chemische middelen in te zetten en daarnaast voelt het alsof je met chemische middelen meer controle hebt over het bestrijden van insecten. Toch zitten er een hoop voordelen aan natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Namelijk:

  • Natuurlijke bestrijding is goedkoper
    Allereerst zijn biologische bestrijdingsmiddelen een stuk goedkoper dan chemische producten. Chemische bestrijdingsmiddelen moet je namelijk blijven gebruiken om jouw planten te beveiligen tegen de insecten. Natuurlijke vijanden, denk bijvoorbeeld aan lieveheersbeestjes bij bladluis, blijven in het leefgebied zolang zij voldoende eten hebben. Daarnaast kun je door middel van planten ook insecten op afstand houden. Je hoeft dan dus maar 1 plant te kopen, in plaats van elke keer chemische bestrijdingsmiddelen. Biologische bestrijding is dus veel goedkoper op lange en op korte termijn.
  • Natuurlijke bestrijding is milieuvriendelijk
    Chemische bestrijdingsmiddelen betekenen een hele pijnlijke dood voor veel dieren. Je denkt ermee bijvoorbeeld alleen slakken te bestrijden, maar zonder dat je het weet beschadig je er ook vogels, katten, honden en kinderen mee. Veel bestrijdingsmiddelen zijn namelijk giftig voor meer organismen dan enkel het beestje wat jij er mee wilt laten verdwijnen. Wanneer je niet goed oplet, kun je veel schade aanrichten. Bovendien komen al die chemische stofjes vroeg of laat in onze voedselketen terecht. Er blijven bijvoorbeeld resten zitten op de vruchten en groenten die jij hebt verbouwd. Dat eet jij uiteindelijk weer op.
  • Natuurlijke bestrijding werkt beter
    Natuurlijke bestrijdingsmiddelen werken overigens ook een stuk beter dan chemische. Je hebt namelijk altijd de kans dat chemische middelen niet werken tegen alle dieren of dat er insecten immuun worden tegen het middel. Natuurlijke vijanden werken gegarandeerd. Je hebt namelijk de natuurlijke kringloop van het leven en dat zet je door middel van dit concept dat feit in voor jouw voordeel. Slakken kunnen namelijk niet immuun worden voor de trek van vogels. Althans daar gaan duizenden jaren overheen.
  • De kans op resistentie wordt verkleind met natuurlijke bestrijding
    Ook dieren kunnen resistent raken tegen bestrijdingsmiddelen. Dit kun je vergelijken met ons lichaam. Ook wij kunnen na langdurig gebruik van medicijnen en supplementen ongevoelig worden voor de werking. Dit houdt in dat je steeds meer en meer moet gaan gebruiken om er nog iets van te merken. Ook bij dieren en insecten is dit het geval. Dieren kunnen resistent raken van chemische middelen. Hoe minder vaak die middelen worden ingezet, hoe beter dat is voor het milieu. Door natuurlijke bestrijding in te zetten, voorkom je dat insecten resistent raken voor chemische middelen.
Natuurlijke bestrijding bij bladluis

Natuurlijke bestrijding bij

Ieder is natuurlijk anders en heeft ook andere natuurlijke vijanden. Het is verstandig om daar op in te spelen, maar om dat te doen moet je natuurlijk wel weten wat de natuurlijke vijanden zijn en hoe je de beesten op een andere manier natuurlijk kan bestrijden. De lijst is oneindig, maar hieronder in ieder geval al een aantal beestjes en hoe die je op een natuurlijke manier kunt bestrijden: 

Natuurlijke bestrijding van slakken

Er zijn een hoop planten waar slakken maar al te graag aan knabbelen. Om slakken te weren, heb ik de schalen van eieren laten drogen en vervolgens gebroken. De randjes van de eischaal zijn puntig en dat blijft aan de slakken plakken. Dit vinden de beesten niet fijn en zullen daarom bij de planten wegblijven. Hetzelfde geldt voor koffiedik, cacaodoppen. Slakken vinden knoflook ook helemaal niet fijn. Door je planten te bespuiten met knoflookextract blijven de slakken op afstand. Bovendien kun je knoflook planten rondom je planten plaatsen. Daarnaast kan kopermetaal helpen om slakken te weren. Koperstrips kun je aanbrengen op je potten. 

Je kunt ook de natuurlijke vijanden van slakken inzetten. Vogels, eenden en egels zien slakken zeker weten zitten. Daarnaast kun je ook parasiterende aaltjes inzetten om slakken te verdrijven van je planten. Slakken hebben overigens ook een hekel aan akelei, goudsbloem, anjer, geranium, viooltjes, varens, Oost-Indische kers, lavendel en kruiden als salie en tijm. Het is ook verstandig om de grond eerst te drogen, zodat alle eitjes van slakken worden uitgedroogd en dus niet tot uiting zullen komen. Je kunt slakken ook naar en andere plek lokken om ze te vangen en vervolgens ergens anders uit te zetten.

Natuurlijke bestrijding van rupsen

Het duurde eventjes voordat ik doorhad waarom er allemaal gaatjes in mijn aardbeienplanten zaten. Onder de bladeren zaten tientallen hele kleine rupsen die hun buikjes helemaal vol aan het eten waren. Het is vrij lastig om van rupsen af te komen. Een natuurlijke vijand van rupsen is de sluipwesp. Zij leggen namelijk de eitjes in de eieren van vlinders en motten waardoor rupsen niet tot uiting komen. Ook aaltjes zijn voor sommige rupsen een natuurlijke vijand. Het inzetten van lijmband is ook een slim idee om rupsen te weren. Daarmee is het voor rupsen onmogelijk om langs de stam van je plant omhoog te kruipen. 

Verder zijn rupsen niet blij met de geur van bieslook en salie. Door die planten rondom je planten te zetten, zorg je ervoor dat de rupsen op afstand blijven. Ook een net of een vliesdoek kan helpen om vlinders op afstand te houden zodat zij hun eitjes niet bij je planten plaatsen. Je kunt de rupsen ook naar een andere plaats lokken door bijvoorbeeld de Oost-Indische kers in te zetten. Op die manier kun je rupsen vangen en ergens anders uitzetten.

Natuurlijke bestrijding van mieren

Mieren zijn één van de meest succesvolste soorten in de wereld. Er zijn maar liefst 12.000 soorten. Het is een echte plaag,  omdat je er heel moeilijk vanaf kunt komen. Er zijn gelukkig een aantal manieren waarop je van mieren af kunt komen. Je kunt de diertjes op afstand houden, maar wat doe je als je ze eenmaal hebt. Mieren kunnen slecht tegen de geur van basilicum, bieslook, maggikruid, salie en rozemarijn. De dieren kunnen ook slecht tegen sterke geuren zoals, oregano, kaneel, knoflook, kruidnagel en nootmuskaat. Je kunt die kruiden dus ook vermengen met water en over hun route strooien. 

Ook zullen mieren niet over pepers lopen. Je kunt dus ook peper inzetten om de dieren te bestrijden. Verder kun je ook goudsbloem, afrikaantjes en lavendel op strategische plaatsen neerzetten om de dieren te weren. Heb je de ingangen van een nest gevonden, plaats daar dan potten met aarde op de kop op. De mieren zullen de pot als nieuw nest gebruiken en daar de eitjes leggen. Je kunt vervolgens de volledige pot, inclusief de eitjes op een andere plek uitzetten. 

Natuurlijke bestrijding van bladluis

Bladluizen zijn niet dol op kou. Door je planten regelmatig af te spoelen met water, spoelen de beestjes weg en daarnaast vinden ze het te koud. De beesten zullen dus snel een andere plek zoeken. Overigens kun je ook een aftreksel maken van uien. Niet alleen bladluis, maar ook andere insecten houden er niet van. Leg een aantal uien in een bak met water en spuit dit over je planten heen. Ook bij bladluizen kan de Oost-Indische kers helpen. De bladluis gaat dan daar naar toe in plaats van de plantjes die je wilt ontzien. Door afrikaantjes te planten, worden de natuurlijke vijanden van de bladluis aangetrokken.

Bovendien kun je ook bladluizen sterke geuren inzetten. De beesten houden namelijk niet van bonenkruid, dille, salie, lavendel, uien, knoflook en hysop. Je kunt de kruiden over de planten strooien of de plantjes van de kruiden in de buurt van de plant plaatsen. De natuurlijke vijand van bladluis kan natuurlijk ook niet ontbreken. Lieveheersbeestjes zijn namelijk dol op bladluizen. Ze kunnen maar liefst 100 bladluizen per dag eten. Let er wel op dat bladluizen veel mieren aantrekken. Mieren zullen de bladluizen beschermen. Het is dus ook verstandig om mieren te bestrijden om van bladluizen af te komen

Tot slot over natuurlijke bestrijding

Houd er rekening mee dat insecten niet alleen maar overlast veroorzaken. Sommige beesten, zoals wespen en bijen, zijn noodzakelijk voor je moestuin om uiteindelijk ook daadwerkelijk vruchten en groenten te kunnen maken. Eigenlijk is het noodzakelijk om een goede balans te hebben in je tuin van dieren en hun natuurlijke vijanden. Wanneer je bijvoorbeeld veel bladluis hebt, komen er automatisch meer lieveheersbeestjes naar je tuin toe. Hetzelfde geldt voor slakken en vogels.

Doe jij al aan natuurlijke bestrijding?

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: