Leuke tuinideeën achtertuin

Leuke tuinideeën achtertuin

Het is tegenwoordig bijna een luxe wanneer je überhaupt een voor- of achtertuin hebt. Laat staan allebei. Het is soms lastig om je achtertuin leuk in te richten. Soms weet je er gewoon even helemaal geen raad mee. Geen paniek, ik heb een aantal leuke tuinideeën voor je achtertuin voor jou om je achtertuin mee in te richten. Dat biedt hopelijk achtertuin inspiratie. 

De luxe van een achtertuin

Er zijn een hoop inwoners in Nederland die hadden gehoopt op een achtertuin bij hun woning. Het is dan ook voor de één een luxe en voor de ander een klus om te onderhouden. Een achtertuin vraagt natuurlijk aandacht, maar daarnaast kan het een hoop ontspanning bieden. Je hebt tegenwoordig een hoop leuke tuinideeën om je achtertuin helemaal naar je zin te maken. Op die manier wordt jouw achtertuin de perfecte plek om tot rust te komen. 

Ondanks het hebben van een achtertuin een hoop onderhoudt vraagt, is het voor vele een wens om een achtertuin te hebben. Daarnaast is het natuurlijk een mogelijkheid om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk onderhoudt hebt. Je kunt er dan voor kiezen om bijvoorbeeld kunstgras te gebruiken of om het helemaal dicht te tegelen. Dat zijn dus ook tuinideeën voor je achtertuin. De inrichting van je achtertuin hangt voor een gedeelte af aan welke kant je achtertuin zit. Een achtertuin op het zuiden, vraagt nou eenmaal andere leuke tuinideeën dan een achtertuin op het noorden. 

Waar moet je rekening mee houden bij leuke tuinideeën voor je achtertuin?

Bij het samenstellen van een achtertuin ontwerp is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Allereerst natuurlijk welke stijl je wilt hanteren. Een moderne tuin heeft natuurlijk hele andere leuke tuinideeën, dan een tuin die juist heel vintage aanvoelt. Je moet dus rekening houden met de stijl waarin jij je achtertuin meubels aanschaft. Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met het soort grond en de betegeling van je tuin. Heb je een achtertuin met grint of juist een achtertuin dat bestaat uit gras. 

Nu is het tegenwoordig natuurlijk een mogelijkheid om de betegeling en dergelijke aan te passen. Je kunt de achtertuin gemakkelijk verbouwen. Alleen kost dat natuurlijk wel een investering. Sommige dingen kun je helaas niet veranderen. Dat is bijvoorbeeld de ligging van je tuin. Een achtertuin op het zuiden heeft het meeste zon, maar een achtertuin op het noorden juist niet. Hier moet je dus rekening mee houden met het inrichten van je tuin. Je kunt bijvoorbeeld leuke tuinideeën implementeren zodat je het bijvoorbeeld minder koud hebt met een achtertuin op het noorden of met een tuin op het zuiden niet snel verbrandt. 

Standaard leuke tuinideeën achtertuin

Bij het inrichten van je achtertuin is het natuurlijk raadzaam om voor standaard tuinideeën achtertuin te kiezen. Dat zijn natuurlijk wel leuke tuinideeën. Dit maakt je achtertuin namelijk toegankelijk en veilig, zonder dat het leuke van je achtertuin verdwijnt. Hier volgen een aantal leuke tuinideeën voor je achtertuin:

Een tuintafel met tuinstoelen

Uiteraard is je achtertuin de ideale plek om tijdens de warme maanden te genieten van het weer. Buiteneten is dan ook heerlijk om te doen. De buitenlucht is bovendien ontzettend belangrijk. Een tuintafel is daarom eigenlijk onmisbaar. Je hebt een hoop verschillende vormen tuintafels, zoals een ronde tuintafel en een lange tuintafel. En dan kun je ook nog kiezen uit verschillende materialen tuintafels. 

Creëer privacy

Een achtertuin is ontzettend fijn, maar wanneer je geen privacy hebt, kun je er toch minder van genieten. Een schutting is dus niet perse een van de leuke tuinideeën, maar zeker wel een noodzakelijke. Je kunt natuurlijk voor een houten schutting kiezen, maar je hebt ook kiezen voor een heg. Hiermee help je de natuur ook weer een handje. Je kunt ook kiezen voor een klimop langs een hek. Een houten schutting kun je opleuken met allerlei decoratie tuinideeën. 

Tuinverlichting

Om ook s’avonds te genieten van je achtertuin is het belangrijk om tuinverlichting aan te brengen. Dit is niet alleen praktisch, maar het biedt ook veiligheid. Tuinverlichting zorgt ervoor dat jij kan zien waar je loopt. Dit voorkomt dat jij over iets struikelt. Daarnaast maakt tuinverlichting het voor inbrekers/onbevoegden moeilijker om ongezien door je achtertuin te lopen. Achtertuin verlichting is dus zeker geen overbodige luxe. Je hebt tuinverlichting overigens ook in verschillende stijlen. Je kunt er ook creatief mee zijn en zelf een leuk tuinidee van maken. 

Duurzame tuinideeën

Je achtertuin kan opgeleukt worden door allerlei leuke tuinideeën, maar je hebt ook duurzame tuinideeën. Hiermee maak jij van je achtertuin een bewuste plek voor mens en dier. Daarnaast zijn deze duurzame ideeën ook nog is leuke tuinideeën waarmee jij jouw vaste kosten mee naar beneden kunt halen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende tips: 

 1. Een waterton als tuinidee

  Als je denkt dat een achtertuin ouderwets is, dan heb je het mis. Een waterton is een van de tuinideeën waarmee je een hoop water kunt besparen. Het opgevangen water kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het water geven van je planten of om je huis mee schoon te maken. Je hebt watertonnen tegenwoordig in veel verschillende soorten stijlen. 

 2. Energie en waterbesparende systemen

  Je hebt tegenwoordig ook installatie systemen die je planten exact daar water geven waar zij het nodig hebben, namelijk direct bij de wortels. Overigens kun je ook bijvoorbeeld voor windvangers of zonnepanelen kiezen. Hiermee bespaar je weer op je maandelijkse lasten. Uiteraard nemen windvangers en zonnepanelen een hoop ruimte in en dus zijn het niet de mooiste tuinideeën. 

 3. Duurzame verlichting in je tuin

  Je hebt een hoop tuinverlichting dat op zonne-energie werkt. Gedurende de dag laadt de zon ze op en s’avonds heb jij gewoon de verlichting die je nodig hebt. Dat bespaart weer energie. 

 4. Plaats planten voor het behoud van insecten

  Kies je ervoor om planten in je tuin te houden, je kunt er dan voor kiezen om de planten te kiezen waarmee je insecten een handje helpt. Er zijn bijvoorbeeld bloemen waar bijen op afkomen. Hiermee help je het behoudt van de bijenpopulatie. 

 5. Een moestuin starten

  Een van de leuke tuinideeën is sowieso een moestuin starten. Niet alleen zorgt dit ervoor dat jij je eigen producten kunt verbouwen, het is ook nog is heel leuk tijdverdrijf. Wanneer je een stukje grond overhebt, kun je dat stuk grond gebruiken als moestuin. Ook bij weinig ruimte zijn moestuinen leuke tuinideeën. Je kunt namelijk moestuinbakken kopen, waardoor je minder ruimte kwijt bent. Wil je meer weten over het starten van een moestuin, lees dan hier meer over moestuinen.

 6. Een compost hoop (niet voor iedereen een van de leuke tuinideeën)

  Je kunt ook geld besparen op compost. Door je groene afval op te slaan en te laten rotten, kun jij jouw grond weer nieuw leven inblazen. Uiteraard geeft het niet het lekkerste luchtje. Het is wel een goede manier om je tuin vruchtbaar te houden zodat planten goed kunnen groeien. Ideaal voor bijvoorbeeld een moestuin. 

Tuinideeën achtertuin

Aanvullende leuke tuinideeën achtertuin

Je hebt deze pagina bezocht omdat je opzoek bent naar leuke tuinideeën voor je achtertuin. Het internet staat er gelukkig vol mee en dus deel ik met jou de vier die ik graag zelf als achtertuin idee implementeer. Je leest ze hier:

 1. Een loungehoek als tuinidee

  Een achtertuin is natuurlijk heerlijk om in te loungen. Je kunt een speciale hoek inrichten, waar je een loungeset kunt neerzetten. De buitenlucht zorgt er namelijk voor dat je perfect tot rust komt. Stromend water heeft bovendien een heel rustgevend effect op je geest. Je kunt bijvoorbeeld een spa dag in je achtertuin organiseren. 

 2. Een zwembad of jacuzzi in je achtertuin

  Heb je ruimte over, dan is een zwembad of jacuzzi natuurlijk perfect voor je achtertuin. Je hebt tegenwoordig steeds meer mogelijkheid als het aankomt op die leuke tuinideeën. Ze komen namelijk in verschillende vormen en maten. Je kunt er bijvoorbeeld een overkapping overheen bouwen zodat je ook in de koudere maanden van kunt genieten. 

 3. Speel met hoogtes als leuke tuinideeën

  Door een deel van je tuin in de hoogte te brengen, creëer je in je tuin als het ware verschillende ruimtes. Iedere ruimte kan dan dus ook een andere sfeer hebben, zolang het wel samenhangend is. Je kunt ook een zitkuil maken, je gaat dan juist de diepte in. Dat is overigens ook een erg modern tuinidee.  

 4. Een kampvuur als een van de leuke tuinideeën

  Je kunt tegenwoordig prachtige kampvuren maken voor in je achtertuin. Dat is niet alleen heel romantisch, maar ook heel erg warm. Een van de leuke tuinideeën voor jong en oud. Je kunt er s’avonds gezellig om heen zitten en de kinderen kunnen er marshmallows in roosteren. 

Kleine achtertuin ideeën

In eerste instantie is het misschien lastig om een kleine achtertuin vorm te geven. Je hebt minder ruimte, maar betekend dat ook minder mogelijkheden? Niets is minder waar. Een kleine achtertuin vraagt simpelweg wat creativiteit om er iets geweldigs van te maken. Aangezien het oppervlakte wellicht minder is, kun je ervoor kiezen om in de hoogte te werken. Door wat bomen of planten te kiezen die de hoogte ingaan, zorgt dat ervoor dat je ruimte bespaart. Daarnaast kun je ook waterelementen van hoog naar laag laten lopen om ruimte te besparen. 

Kies de kleine achtertuin ideeën bewust. Op die manier bespaar je de meeste ruimte en kun je de meeste winst behalen. Kies bijvoorbeeld klimopplanten. Het bewust kiezen van de kleuren in tegels en wanden kan de illusie wekken dat de tuin veel ruimer en groter is dan hij daadwerkelijk is. De sfeer kun je creëren door allerlei accessoires aan te brengen. Overigens zijn de tuinmeubels in verschillende maten en vormen te koop, waardoor je ook voor je kleine achtertuin een perfect tuinmeubel kunt vinden. 

Conclusie over leuke tuinideeën voor je achtertuin

Bij het kiezen welke leuke tuinideeën je wilt implementeren moet je dus rekening houden met de ligging, de oorspronkelijke grond en de wijze waarop de achtertuin er momenteel bij ligt. Aan sommige punten kun je dingen veranderen. Zo kun je bijvoorbeeld de tegels vervangen of het gras verwijderen. Daarnaast ben je natuurlijk vrij om alle leuke tuinideeën voor je achtertuin in je ontwerp aan te brengen. Om ervoor te zorgen dat het achtertuin ontwerp een samenhangend geheel wordt, kun je rekening houden met het aanhouden van een achtertuin stijl. 

Heb jij nog leuke tuinideeën voor je achtertuin?

leuke tuinideeën

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vindt je dit ook interessant?