Waarom kunstplanten en kunstbloemen?

Kunstplanten en kunstbloemen

Het inrichten van een ruimte, kamer of je huis kan soms wel eens een uitdaging zijn. Los van het feit dat een nieuwe inrichting voor nieuwe energie en motivatie zorgt, vraagt het ook tijd om te onderzoeken wat je wilt. Ik vind het in ieder geval iedere keer een flinke opgave, maar ik heb er ook altijd wel erg zin in. Welke kleuren je ook kiest, planten kunnen niet ontbreken. De kleur groen zorgt namelijk voor rust, concentratie en vermindert stress. Je hoeft jezelf dus eigenlijk alleen maar af te vragen of je voor echte planten of voor kunstplanten en kunstbloemen gaat. Overweeg je de laatste categorie, lees dan dit artikel. In dit artikel lees je er namelijk meer over.

Op deze pagina kun je het volgende lezen

Wat zijn kunstplanten en kunstbloemen?

Kunstplanten en kunstbloemen zijn eigenlijk nep planten die zo mooi zijn vormgegeven dat ze niet van echte planten te onderscheiden zijn. Nep planten kunnen namelijk erg realistisch zijn. Om kunstplanten en kunstbloemen zo realistisch mogelijk te laten lijken, wordt er rekening gehouden met onder andere de kleur, de dichtheid en de vormen. Verder wordt er ook gekeken naar het gewicht. Op die manier wordt de nep plant naar een hoger niveau gebracht en lijkt het steeds realistischer. Het materiaal dat wordt gebruikt, speelt ook een grote rol in de uitstraling van de plant. Daarover lees je later meer. 

Van vrijwel alle planten die je kunt aanschaffen, kun je tegenwoordig ook een neppe variant kopen. Je kunt kunstplanten en kunstbloemen onderverdelen in een aantal categorieën, namelijk: kunstbloemen; kunstbomen; kunst kamerplanten; kunstplanten voor op kantoor; losse bladeren/taken; kunst hangplanten; kunstplanten voor buiten; UV- en waterbestendige kunstplanten. Je hebt overigens ook nog kunstgrassen. 

Waar worden kunstplanten en kunstbloemen van gemaakt?

Het materiaal speelt dus een grote rol in de uitstraling van de plant. Kunstplanten worden tegenwoordig veel gemaakt van kunststof en kunstzijde. De laatste variant is gemaakt van een natuurlijke stof, namelijk cellulose. Dat wordt gemaakt van pulp van bamboe of pulp van eucalyptushout. Juist doordat er natuurlijke materialen worden gebruikt, kan een plant zo goed mogelijk worden nagemaakt. Kunstplanten kunnen onder andere worden gemaakt van stof, papier, nylon of polyester. In uitzonderlijke gevallen tref je ook nep planten van hoorn, veren, wax en lint aan.

Hoe blijven kunstplanten en kunstbloemen mooi?

In vergelijking met echte bloemen, ben je voor het onderhouden van kunstplanten en kunstbloemen veel minder tijd kwijt. Toch vraagt het wel enige onderhoud omdat je natuurlijk wel wilt dat de planten mooi blijven. Net als bij echte planten, kan er namelijk stof op blijven zitten. Het is daarom verstandig om een stofdoek over de nep planten te halen. Gebruik zo min mogelijk water bij het schoonmaken van kunstbloemen en – planten. Hierdoor blijft stof namelijk alleen maar gemakkelijker achter. Je hoeft overigens niet elke week de plant schoon te maken. Houd simpelweg in de gaten of de bladeren wat stof bevatten en stof dat dan af. 

Bij Maxifleur Kunstplanten kun je ook een speciaal reinigingsmiddel aanschaffen om kunstplanten mee schoon te maken. Met het middel kun je oud stof verwijderen en komen doffe bladeren weer helemaal tot leven. Houd er wel rekening mee dat sommige kunstplanten kunnen gaan glimmen na het gebruik van het reinigingsmiddel. Dit past dus niet goed bij iedere plantensoort.

Overigens is het ook verstandig om rekening te houden met de locatie van de nep plant. Niet iedere nep plant is namelijk van goede kwaliteit. Het kan zijn dat de kleuren van sommige kunstplanten en kunstbloemen vervagen door het zonlicht. Plaats de nep plant dan op een plek waar het weinig zonlicht krijgt. Je kunt daarom beter investeren in goede kwaliteit om er zeker van te zijn dat je lang en optimaal van de nep planten kunt genieten.

Wat zijn de voordelen van kunstplanten en kunstbloemen?

Laten we eerlijk zijn, echte planten zijn luchtzuiverend en onmisbaar voor de mens. Het zet namelijk koolstofdioxide om in zuurstof, maar tegelijkertijd zitten er ook een hoop risico’s / nadelen aan echte planten. Je kunt er bijvoorbeeld allergisch voor zijn of de planten kunnen giftig zijn. Bovendien vragen echte planten veel tijd om te verzorgen en brengen bovendien kosten met zich mee. Kunstplanten en -bloemen daarentegen zijn wat dat betreft voordeliger, veiliger en minder tijdrovend. Hieronder vind je alle voordelen van nep planten:

 1. Kunstplanten en kunstbloemen kunnen niet doodgaan

  Eén van de grootste voordelen is dat nep planten niet dood kunnen gaan. Je kunt dus oneindig lang genieten van kunstplanten. Dat vind ik een groot voordeel omdat je dan niet keer op keer hoeft te investeren in nieuwe planten. Dat is helemaal een voordeel als je eindelijk een perfecte plant hebt gevonden. Bovendien hoef je ook niemand te vragen om je planten verzorgen wanneer je een aantal dagen weg wilt. Je kunstplanten en kunstbloemen zullen er nog net zo mooi bij staan als de laatste keer dat je ze zag.

 2. In verhouding ben je met kunstplanten en -bloemen goedkoper uit

  Uiteraard ben je met kunstplanten en kunstbloemen ook een stuk voordeliger uit. Je hoeft namelijk niet om de zoveel tijd nieuwe planten te kopen en je hoeft niet te investeren in materialen om je planten te verzorgen. Onder andere plantenvoeding, aarde en water heb je niet nodig voor nep planten. Bovendien koop je een nep plant vaak al met een pot erbij en dus hoef je ook daar niet keer op keer in te investeren. Je bent met een nep plant dus stukken voordeliger uit.

 3. Nep planten vragen geen onderhoud

  Je hoeft ook geen tijd vrij te maken om je planten te verzorgen. Het kan namelijk behoorlijk wat tijd kosten om planten te verzorgen, bijvoorbeeld bij een moestuin. Je kunt bij echte planten er niet voor kiezen om een keertje over te slaan omdat je plant dan dood kan gaan. Bovendien is niet iedere plant even makkelijk qua verzorging. Het is soms nog een hele uitdaging om je plant gezond te houden. Nep planten vragen helemaal geen verzorging en dus bespaar je daar veel tijd op. Er kan qua verzorging dus niets fout gaan en, zoals eerder als is beschreven, hoef je geen rekening te houden met eventuele dagjes weg.

 4. Je hebt een ruime keuze in kleuren, maten en soorten

  Tegenwoordig kun je nep planten in alle soorten aanschaffen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het vinden. Dit kunnen grote nep planten zijn, maar het kunnen ook kleine zijn. Het is natuurlijk maar net wat je wilt hebben en wat bij je interieur past. Het is ook mogelijk om een keuze te maken op basis van levensstijl. Je kunt namelijk ook nep planten aanschaffen in bijvoorbeeld stof of andere materialen. Daarmee ben je milieubewuster dan nep planten van sommige plastic materialen.

 5. Nep planten zijn niet gevoelig voor ongedierte, plagen en dergelijke

  Met kunstplanten en kunstbloemen hoef je niet bang te zijn dat ongedierte de plant zullen terroriseren. Je hoeft niet bang te zijn dat de plant gaat rotten of dat de blaadjes worden opgegeten door insecten. In ieder geval geen last van slakken, mieren, bladluizen of rupsen dus. Het is namelijk, ondanks deze natuurlijke bestrijding tips, een hele strijd om daar vanaf te komen. Doordat nep planten geen levende organismes zijn en dus ook geen water en aarde nodig hebben, is het geen prettige plekken voor ongedierte om in te leven.

 6. Je kunt er niet allergisch voor zijn

  Het zal je misschien verbazen hoeveel mensen er allergisch zijn voor sommige planten en bloemen. Overigens kunnen ook huisdieren daar allergisch voor zijn. Dit heeft vaak te maken met de pollen die de planten afstaan. Je hoeft ook niet bang te zijn dat bezoekers / gasten allergisch zijn voor de planten of bloemen die hebt staan. Kunstbloemen en – planten stoten namelijk geen pollen af en bevatten geen geur. Hierdoor hoef je ook niet bang te zijn dat je allergisch bent voor de nep planten of dat je nep planten vindt stinken.

 7. Kunstplanten en kunstbloemen zijn over het algemeen veilig voor jonge kinderen en dieren

  Jonge kinderen hebben de neigingen om alles in hun mond te stoppen. Dit kan een groot risico vormen wanneer je echte planten hebt. Niet iedere plant is namelijk veilig voor kinderen. Hetzelfde geldt voor jonge dieren, maar ook oudere dieren. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat kinderen en ook dieren op een veilige manier hun omgeving kunnen ontdekken. Kunstplanten en kunstbloemen zijn een veel veiligere optie. Het is belangrijk dat er geen stukjes / blaadjes van de nep planten afbreken. Zo kunnen dieren en kinderen in ieder geval niet hele stukken inslikken. Je kunt ook kiezen voor nep planten van stof om het nog veiliger te maken.

Nep planten
Foto: Maxifleur Kunstplanten | Traveller kunstpalm 130 cm

Waar moet je op letten bij het kiezen van kunstplanten en kunstbloemen?

Ook in nep planten heb je allerlei verschillende kwaliteiten. Veel mensen denken bij nep planten nog steeds aan de plastic plantjes van vroeger. Met de volgende tips hoop ik dat jij weet waar je op moet letten, zodat jouw kunstbloemen en -planten niet te onderscheiden zijn van de echte. Er zijn een hoop echte planten te koop die er al behoorlijk nep uit zien en die zijn daardoor makkelijk na te maken voor fabrikanten. Denk aan vetplanten. Er zijn ook kunstplanten te koop waarbij gebruik wordt gemaakt van een echte stam om de kunstplanten nog realistischer te maken. Een aantal andere tips voor kunstplanten en kunstbloemen zijn:

 • Kijk lang en goed naar een kunstplant voordat je het aanschaft. Als een nep plant er namelijk nep uit ziet, dan kun je de plant beter laten staan. Wanneer je lang naar een nep plant kijkt, vallen de details ook steeds meer op en zal je op den duur kunnen inschatten of het een goede nep plant is.
 • Kies liever voor natuurlijke planten. Kunstplanten met bijzondere bloemen, unieke kleuren en erg grote bladeren ogen vrij snel nep. Dit komt omdat dat soort planten echte blikvangers zijn. Hierdoor zullen mensen snel en lang naar de planten kijken. Uiteindelijk zal dan opvallen dat het een nep plant betreft.
 • Zorg ervoor dat de kunstplanten en kunstbloemen een natuurlijke vorm en uiterlijk hebben. In de natuur vind je over het algemeen geen perfecte rechte lijnen of perfecte ronde vormen. Let daar dus goed op bij het aanschaffen van kunstbloemen en -planten.
 • Ga eventueel mee met het seizoen. Planten die je veel in de zomer ziet, kun je niet in de winter hebben staan. Dan valt namelijk eerder op dat de plant gedurende het hele jaar hetzelfde uiterlijk blijft houden. In de natuur veranderen planten gedurende het jaar. Speel daar op in en probeer ieder seizoen een andere nep plant te hebben staan. Je kunt natuurlijk ook los van de seizoenen rouleren qua planten. Dit geeft alleen maar een echtere uitstraling.
 • Je kunt ervoor kiezen om de bodem van de nep plant te versieren met mos en stenen. Hierdoor geef je een realistische look aan je nep planten en zal minder snel opvallen dat de plant zelf niet echt is. 
 • Door nep planten en echte planten met elkaar af te wisselen, valt het veel minder op dat je überhaupt nep planten hebt. Uiteraard moet je dit natuurlijk wel willen, aangezien echte planten veel tijd kosten.
 • Kies een realistische locatie voor je nep plant. Wanneer je een nep plant van een echte plant hebt die normaal gesproken veel water en zonlicht nog heeft, kun je die het beste op een locatie zetten waar hij veel licht krijgt en jij makkelijk bij kunt. Ondanks je de plant dus geen water hoeft te geven, voor zie je de nep plant van de juiste omstandigheden en lijkt het erop alsof je de plant goed verzorgt. 
 • Vermijd nep planten met glanzende bladeren of waar neppe waterdruppels op zijn aangebracht. Die geven direct al een nep uiterlijk. Je wilt natuurlijk de illusie wekken dat je juist echte planten hebt, maar die details zijn nog steeds niet realistisch na te maken.

Tot slot over kunstbloemen en kunstplanten

Je kunt tegenwoordig nep planten bij een hoop verschillende winkels aanschaffen, maar als er iets is wat je (hopelijk) van dit artikel heb geleerd is dat kwaliteit het verschil maakt. De kwaliteit van kunstplanten en kunstbloemen zorgen ervoor dat zij niet te onderscheiden zijn van de echte planten. Bij Maxifleur kunstplanten ben je verzekert van goede kwaliteit kunstplanten en kunstbloemen. Het aanbod in hun webshop is overigens ook erg ruim.

Heb jij kunstplanten en kunstbloemen?

kunstplanten en kunstbloemen

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant?