Alles over klittenband

Creatief met klittenband

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Klittenband is misschien wel een van de meest veelzijdigste oplossingen die er is. Je kunt er een hoop verschillende dingen mee vervangen, zoals een ophangsysteem, veters en ritsen. Wil jij er graag meer weten over dan zit je helemaal op de juiste plek. Ik vertel je graag meer informatie over de werking van klittenband en hoe je er creatief mee om kunt gaan. 

Wat is klittenband?

Je kent het vast wel. Klittenband is namelijk een liefhebber onder jonge kinderen. Wanneer veters strikken nog te moeilijk is, maar je kind wel graag zelf zijn schoenen aan wilt trekken, bieden schoenen met klittenband zeker een uitkomst. Klittenband bestaat uit een harde band en uit een zachte band. De harde band wordt ook wel haakband genoemd. Die kant bestaat namelijk uit haakjes. De haakjes haken zich vast aan de lusjes van de lusband. De lusband is dus de zachte kant. De haakband heeft de eigenschap dat hij aan veel meer kan vast haken dan enkel aan de lusband. 

De haakband kan zich namelijk ook vasthaken aan vloertegels, klittenvilt en soms aan andere kledingstukken. Het is dus belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan. Je kunt er oppervlaktes en dergelijke mee beschadigen. Het is niet altijd zo dat je bij het aanschaffen van klittenband zowel een lusband als een haakband krijgt. Soms moet je dus beide banden apart aanschaffen. Houdt daar dus rekening mee. 

Zelfklevende klittenband

Wanneer je op zoek gaat naar klittenband, heb je de onder andere de keuze uit twee varianten. Je kunt namelijk zelfklevend klittenband kopen. In dat geval heb je een oppervlakte die zelfklevend is. Het gemak daarvan is dat de je band op ieder oppervlakte kunt plakken, zodat je dingen kunt bevestigen. Een uitzondering is om de band te gebruiken op weekmakers. Vaak is de klevende kant namelijk gemaakt van hotmelt lijm. PVC is dus geen oppervlakte waar de zelfklevende band op bevestig kunt worden. In dat geval kies je namelijk voor een zelfklevende band van acryllijm. Die kan namelijk temperaturen tussen de -20 en de +120 graden hebben. 

Bij het aanbrengen van zelfklevend klittenband is het belangrijk om de ondergrond eerst goed te reinigen. Wanneer je een vette ondergrond hebt of een ondergrond die niet schoon is, zal de band niet goed plakken. Hierbij kun je geen ammoniak gebruik, dat kan namelijk ervoor zorgen dat de laag niet meer plakt. Bovendien heeft de zelfklevende band een droogtijd nodig. Wacht bij hotmelt lijm minimaal 24 uur en bij acryllijm 48 uur. Ook is het verstandig om rekening te houden met de temperatuur bij het bevestigen. 

Opnaaibare klittenband

Je hebt dus ook opnaaibaar klittenband. Het woord zegt al, je moet de band dan ergens op naaien. Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer je het wilt bevestigen op kleding, schoenen of stoffen. Je kunt het gebruiken bij gordijnen, kleden en linnengoed. Het is overigens ook heel handig bij de caravan, tent en dergelijke. Je kunt een opnaaibare haakband kopen en een opnaaibare lusband. Overigens kun je ook een zelfklevende band met een opnaaibare band met elkaar combineren. 

Het is belangrijk om enkel opnaaibare band te gebruiken, wanneer je gaat naaien. Zelfklevende banden kunnen er namelijk voor zorgen dat je machine verstoort wordt. De naaimachine is niet bestand tegen de klevende laag. Ook is de dikte van de naald belangrijk. Je naald kan dan breken of buigen. Gaat de naald niet door band, gebruik dan een naald voor zware stoffen. Rijg voor het naaien de opnaaibare band eerst aan de stof. Het is belangrijk om op een laag tempo te naaien.

Hoe is klittenband ontstaan?

De uitvinding is geïnspireerd op de natuur. De Zwitserse uitvinder Georges de Mestral constateerde namelijk dat de plant Klit blijft kleven aan de vacht van dieren en aan sommige kleding. De klitten van de plant zijn namelijk bedekt met allerlei haakjes die zich vastgrijpen in de stof of vacht. Dit noemde hij Velcro. Hierdoor kom je die benaming ook wel is tegen bij het kopen van de banden. Bij een goede kwaliteit kun je de banden 10.000 keer openen en sluiten. Bij een slechte kwaliteit kan de lusband snel breken en dus kunnen de haken zich niet meer vast pakken.

Verschillende soorten klittenband

De Zwitserse uitvinding is een revolutionaire ontdekking voor vele aspecten in het dagelijks leven. Niet alleen de mode heeft veel aan het gebruik van de banden, maar ook auto’s, voertuigen en motoren, de gezondheidszorg en zelfs bij het uinieren heb je veel aan het gebruik van haak- en lusbanden. Er zijn dus tegenwoordig een hoop verschillende soorten van de banden:

Klittenband op rol

Klittenband op rol is een complete rol van het plakkende product. Je kunt de rollen kopen in verschillende meters. De banden zijn te gebruiken om bijvoorbeeld kabels en snoeren te bundelen. Bovendien zijn in veel gevallen dubbelzijdig sterk.  

Back to Back klittenband

In dit geval heb je een band waarvan beide kanten het oppervlakte heeft van de lusband of de haakband. Dit is vooral heel handig wanneer je niet goed uitkomt bij eenzijdige banden. 

One-wrap strap klittenband

Wanneer je kabels en snoeren wilt bundelen, kun je natuurlijk voor bovenstaande optie kiezen. Een veel betere optie zijn de one-wrap straps. In dit geval heb je eigenlijk een soort tyraps, maar in dit geval zijn ze van klittenband. Het gemak hiervan is dat je de kabels gemakkelijk kunt verwijderen en de one-wrap straps opnieuw kunt gebruiken. Je hoeft dus niets door te knippen of aan te trekken. Een optie die je dus ook vaker kunt gebruiken. Ze zijn in verschillende kleuren te koop en komen vaak in een verpakking met meerdere one-wrap straps. 

Klittenband rondjes

Normaal gesproken gebruik je banden of stroken van klittenband, maar je kunt ook klittenband rondjes kopen. De rondjes kun je gebruiken om posters op te hangen. In dit geval schaf je apart zowel een lusband-kant aan en een haakband-kant. Beide rondjes hebben een zelfklevende kant. Je plakt dus de zelfklevende kant op een oppervlakte en de lusband kant of haakband kant is dan zichtbaar.

Foamband

Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van een lusband, een foamband te kiezen. De haakband kan hier namelijk gemakkelijk aan haken. Foambanden zijn ook wel strapmaterialen. Het voelt erg fijn aan de huid omdat het zacht is. Ideaal voor bijvoorbeeld een braces. 

Zacht zeemleer banden

Je hebt ook haakbanden en lusbanden die gemonteerd zijn op zeemleer. Het voordeel hiervan is dat het zacht aan de huid voelt. Dat wil je bijvoorbeeld wanneer je voor orthopedische redenen een constructie moet dragen van klittenband. 

Teen- en vingerspalk

Je kunt een spalk gemaakt van haak- en lusbanden. Het bestaat uit ware uit twee ringen, waarvan er eentje is gemaakt van lusband en een is gemaakt van haakband. Doordat deze twee aan elkaar klitten, zorgt de spalk voor versteviging aan je vinger of aan je teen. 

Klittenband voor planten en bomen

Je zou het misschien niet denken, maar je hebt tegenwoordig ook banden die geschikt zijn voor planten en bomen. De banden zijn in dat geval gemaakt van super zacht materiaal waardoor de stelen van planten niet worden beschadigd. Daarnaast zijn de banden in lengte verstelbaar zodat het mee kan groeien met je planten. Speciaal voor bomen bestaan er banden die extra stevig en breed zijn en tegelijkertijd de boom niet beschadigen. 

Klittenband plakt niet meer, dit kun je doen

Wanneer je klittenband langdurig gebruikt, kunnen stofjes en haren ervoor zorgen dat de band niet meer plakt. Dit is erg vervelend omdat het klittenband dan minder goed werkt. Het is dus noodzakelijk om de klittenband goed schoon te houden. Dit doe je door regelmatig de haren te verwijderen. Je kunt de klittenband ook af en toe even goed door borstelen met een staalborstel of paardenborstel om ze schoon te houden. Is het kwaad al geschied en plakt je klittenband niet meer? Dan zit er niets anders op dan de banden te vervangen.Dit kun jezelf doen, maar je kunt het ook laten doen, bijvoorbeeld bij een schoenmaker. 

Hoe gebruik je klittenband?

  1. Klittenband op een tas

    Je kent ze vast wel. Van die draagtassen die je niet kunt sluiten. Onwijs handig om ze in huis te hebben, maar daarnaast ben ik altijd in paniek of ik al mijn spullen nog wel in mijn tas heb zitten. Zakkenrollers kunnen aan de achterkant gemakkelijk hun hand in je tas stoppen, waardoor je zomaar ineens iets mist. Om je wat zekerder te voelen, kun je dus een stukje klittenband aanbrengen op je tas. Door aan de ene zijde een lusband en aan de andere kant een haakband te monteren, kun je de tas alsnog dichtmaken. 

  2. Klittenband in plaats van rits

    In veel gevallen houdt op een gegeven moment de rits ermee op. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij jassen, schoenen of zaken. Een rits vervangen is erg lastig, maar klittenband is gemakkelijk te monteren. Je kunt dus de rits vervangen voor een stukje klittenband te monteren. Op die manier kun je alsnog jouw jas, schoen en dergelijke blijven dragen. 

  3. Schilderij ophangen met klittenband

    Je kunt er ook voor kiezen om een haakband aan de muur te monteren en aan het schilderij een lusband te monteren. Op die manier kun je zonder te boren alsnog schilderijen ophangen. Houdt er wel rekening mee dat de lijm aan de banden, beschadigingen kan veroorzaken. Bijvoorbeeld aan de verf of behang. 

Waar gebruik jij klittenband voor?

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: