Tips voor een industrieel interieur

Industrieel interieur

Als je gaat kijken naar de geschiedenis van interieurstijlen heeft dat een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Een aantal jaar geleden waren felle kleuren en bloemetjes gordijnen onwijs in. Tegenwoordig is het heel modern om een rustigere aankleding van je woning te hebben. Hierbij kun je denken aan een industrieel interieur. Industriële interieurs zijn een behoorlijke trend geworden. In dit artikel lees je alles over een industrieel interieur. 

Wat betekend industrieel?

Wanneer je opzoek gaat naar de betekenis van industrieel, ontdek je dat het woord een hoop verschillende betekenissen heeft. Op Ensie.nl ontdek je maar liefst 21 verschillende betekenissen van industrieel. Over het algemeen wordt de term industrieel gebruikt om aan te tonen dat iets in de fabriek is gemaakt. Industrieel kan bijvoorbeeld aan geven dat iets in grote aantallen is gemaakt, maar het kan ook aantonen dat de industrie een grote rol heeft gespeeld bij het maken van een bepaald product. 

De term industrieel wordt ook gebruikt om aan te geven dat voornamelijk de functionaliteit van gebruiksgoederen belangrijk is en daarom ook industrieel zijn ontworpen. Dit maakt dat een gebruiksvoorwerp gemakkelijk geproduceerd kan worden en praktisch veel voordelen biedt. Wist je trouwens dat je een opleiding kunt volgen tot industrieel ontwerper. Tijdens de opleiding leer hoe je producten kunt verbeteren, zowel in de productie als in het ontwerp. 

Wat betekend industrieel met oog op interieur?

Nu gaat dit artikel uiteraard over een industrieel interieur, maar wat betekend dit precies. De term industrieel betekend namelijk ook dat iets eruit ziet alsof het tot de industrie behoort. Dat is namelijk waar de basis van een industrieel interieur ligt. Je wilt een interieur dat invloeden uit de bouw en industrie heeft. Ik leg je graag meer uit over de betekenis van een industrieel interieur. 

Wat is een industrieel interieur?

Wanneer je aan industrieel denkt, dan denk je aan onafgewerkt, rauw en robuust. De materialen van de bouw en industrie vormen de basis van industrieel interieur. De materialen waar je aan moet denken zijn beton, metaal, bakstenen en steigerbuizen. Industriële gebouwen hebben hoge plafonds en vooral heel veel ruimte. Wil jij een industrieel interieur, probeer dat in acht te nemen. Combineer slechts een paar grote eyecatchers en houdt de rest van de ruimte rustig en open. Als eyecatchers kun je een bank, eettafel, salontafel of sta lamp gebruiken. 

Het inzetten van woonaccessoires kunnen je interieur op laten leven. Hiermee kun jij je woning wat warmer maken en uiteraard personaliseren. Juist omdat de kleuren van je interieur vrij neutraal zijn, kun je met de accessoires uitpakken. Alhoewel je niet teveel accessoires moet inzetten. Ik deel later graag wat inspiratie voor je interieur. Allereerst geef ik je wat extra informatie over de kleuren die je aantreft in een industrieel interieur en welke kleuren je kunt inzetten. 

De kleuren van een industrieel interieur

Felle kleuren horen bij een industrieel interieur niet thuis. De kleuren van de industrie en de bouw bepalen de kleuren. Hierbij moet je dus denken aan grijs beton, bruin hout, zwart staal en bruine bakstenen. Dit zijn vrij koude kleuren. Desondanks heb je een aantal tinten die je aan het geheel kunt toevoegen om het wat warmer te maken. Zo kun je aardetinten toevoegen, bruin tinten of groen tinten. Overigens kun je warme houttinten ook inzetten om de boel op te laten leven. 

Wil je toch graag felle kleuren aan je interieur toevoegen? Houdt het dan bij 1 felle kleur. Een felle kleur kan snel een eyecatcher zijn waardoor het afleidt van het industriële interieur. Probeer die kleur daarom toe te voegen door middel van accessoires. Op die manier trekt de kleur niet te veel aandacht. Overigens kun je ook blauw aan je interieur toevoegen. Ondanks blauw een koele kleur is, straalt het luxe uit. 

Wat zijn industrieel interieur kenmerken?

Industrieel heeft vooral te maken met functionaliteit en bruikbaarheid. Het inzetten van functionele meubels is dus cruciaal bij het ontwerpen van een industrieel interieur. Denk bijvoorbeeld aan houten tafels, grote kasten en ruime banken. Ook grote fabriekslampen horen binnen dit rijtje thuis. Houd dus bij het ontwerpen van een industrieel interieur rekening met de volgende kenmerken

 • De functionaliteit van alle meubels
 • Het inzetten van de juiste kleuren combinaties
 • De juiste marialen

Hoe creëer je een industrieel interieur?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een industrieel interieur geen echte vaste regels heeft. Je kunt je woning zo inrichten als je zelf zou willen. Het is jouw persoonlijke voorkeur die het eindresultaat bepaald. Je hebt woningen die industrieel zijn gebouwd, bijvoorbeeld zichtbare leidingen en ruwe muren. Dit maakt je woning automatisch industrieel. Heeft jouw woning dat niet, geen paniek er zijn voldoende meubels en accessoires die een industrieel gevoel geven. Ik noemde net al wat kenmerken van een industrieel interieur, maar het kan lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. De basisprincipes van een industrieel interieur zijn als volgt:

De juiste kleuren en materialen

Binnen een ontwerp van een industrieel interieur kun je dus denken aan de kleuren: wit, grijs, zwart, staalkleur, bruin, maar ook beige, oud blauw, oker geel en legergroen

De materialen binnen een industrieel ontwerp kunnen zijn: hout, beton, leer, bakstenen en staal

Ruimte en openheid in het industriële ontwerp

Industriegebouwen bieden altijd heel veel ruimte en openheid. Houdt daar rekening mee binnen je interieur. Minimalistisch en praktisch zijn woorden die je in je gedachten moet houden. 

Weinig accessoires

Daarnaast is het dus belangrijk om niet al te veel accessoires in je industriële woning te zetten. Houdt het rustig en praktisch. Overigens is het wel een manier om wat kleur en huiselijkheid in je woning te brengen. 

Kerstboom industrieel interieur

We gaan alweer langzaam richting de kerst en dus is het tijd om na te denken over je kerstboom in een industrieel interieur. Gelukkig is een industrieel interieur razend populair en dus is er steeds meer mogelijk rondom een industriële kerstboom. Je kunt kiezen voor een klassieke kerstboom met bladeren, maar je hebt ook steeds meer mogelijkheden van kerstbomen van andere materialen. Denk bijvoorbeeld aan houten industriële kerstbomen, kerstbomen van industrieel staal en zo heb je nog veel meer alternatieve kerstbomen die passen binnen een industrieel interieur. 
 
Bij het versieren van een industriële kerstboom kun je opnieuw een kleurenthema vasthouden. Een kerstboom brengt kleur in een industrieel interieur, maar het kan ook voor heel veel drukte zorgen. Door een kleurenthema samen te stellen, zorg je ervoor dat je kerstboom ideaal binnen je industriële ontwerp past. Kies voor niet al te drukke kleuren en houdt het sfeervol. 
Industriële inrichting

Inspiratie voor een industrieel interieur

 1. Industriële vloer
  Het is niet zo gek dat industriële vloeren vanuit garages, grootkeukens en kantoorgebouwen een intrede hebben gemaakt in woonkamers en slaapkamers. Industriële vloeren zijn namelijk trendy, gemakkelijk schoon te maken en erg strak. Het is de ideale basis om jouw meubilair te laten stralen. Een vloer die past in een industrieel interieur heeft zo min mogelijk naden. Je kunt denken aan betontegels, een gietvloer, kunsthars en steentapijt. Wil je meer informatie over industriële vloeren, kijk dan hier.

  Je kunt er overigens ook voor kiezen om een houten vloer te leggen in een industrieel interieur. Er zijn behoorlijk wat laminaat, parket en pvc vloeren die prachtig staan bij een industrieel interieur. Doordat er zo ontzettend veel tinten en kleuren zijn, is er altijd wel eentje die goed aansluit. Overigens gaat het erom wat jij mooi vind. Zorg er wel voor dat het een robuust uiterlijk heeft en er stoer uit. 

 2. Industriële muren 
  Uiteraard hoort bij de aankleding van je woning ook de muren. Er zijn verschillende soorten materialen waarmee jij jouw muren kunt bekleden, dus wat sluit het beste aan bij een industrieel interieur? Je kunt praten over industriële muren wanneer het een stoer uiterlijk heeft en lijkt op, óf gemaakt is van, oude materialen. Je kunt kiezen uit een betonnen muur of een bakstenen muur. Nu lijkt het alsof je weinig keuzes hebt, maar de mogelijkheden zijn reuze. Je kunt in beide gevallen kiezen uit het originele materiaal, maar je kunt ook behang of verf dat erop lijkt kiezen. 
 3. Industrieel meubilair
  Een woning die je industrieel wilt inrichten heeft een vrij neutraal en rustig uiterlijk. De warmte ontstaat dankzij het meubilair. Je kunt ervoor kiezen om enkele blikvangers in je meubilair te zetten, zoals een grote tafel van hout of een heerlijke loungebank van stof of leer. Je ziet bij bouwmarkten vaak meubilair staan dat voor een deel bestaat uit hout en voor een deel bestaat uit metaal. Die meubels vallen onder industrieel meubilair. De keuzes qua industrieel meubilair zijn dus vrij uitgebreid. 
 4. Industriële lampen
  Lampen kunnen de sfeer van de ruimte erg veranderen. Industriële lampen zijn van cruciaal belang om je interieur een industriële uitstraling te geven. Industriele lampen hebben vaak zwarte en grijze tinten. Qua materialen worden er vaak metalen gebruikt om het industriële gevoel te geven. De lampen hebben vaak een minimalistische uitstraling en er wordt eventueel gebruik gemaakt van schakelkettingen.

  Aangezien het bij een industrieel interieur draait om slechts enkele grote blikvangers in het meubilair van je woning, kun je ervoor kiezen om een grote stalamp in je woning te zetten. Wil je dat liever niet, dan kun je ook kiezen voor een grote hanglamp of een wandlamp. 

 5. Industriële woonaccessoires
  Vintage woonaccessoires gaan onwijs goed samen met een industrieel interieur. Aangezien een woning met een industrieel uiterlijk, vrij minimalistisch is, is het belangrijk om daar rekening mee te houden met het aanschaffen van de woonaccessoires. Kies dus niet teveel woonaccessoires. Desondanks is dit wel de ideale manier om je woning mee op te fleuren en te laten leven. Zoals eerder al is beschreven, kun je door woonaccessoires ook wat kleur in je woning brengen.

  Bij industriële woonaccessoires kun je denken aan rauwe, robuuste en functionele woonaccessoires. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een metalen plank voor aan je muur of een grote industriële wandklok. Overigens heb je ook industriële fotolijstjes en wandrekken. Er zijn behoorlijk wat industriële woonaccessoires waar je uit kan kiezen. 

 6. Industriële planten
  Groentinten staan erg goed samen bij industrieel wonen. Planten zijn de ideale manier om wat kleur en frisheid in je woning wilt aanbrengen. Binnen een industrieel interieur passen planten die veel groen bevatten, zoals Alocasia Portadora en Montesera. Je kunt ervoor kiezen om een grote kamerplant in een hoek te zetten of door een kleinere plant op je tafel of kast te zetten. Maak gebruik van een industriële plantenpot om het helemaal af te maken.

Tot slot over een industriële inrichting van je huis

Het gaat bij een industriële inrichting vooral om structuren van de materialen. Het is niet nodig om ervoor te zorgen dat het er allemaal perfect uit ziet. Bij een industrieel interieur draait het juist om een robuust en oude uitstraling. Laat dus vooral bestaande balken, leidingen en dergelijke zien. Je viert als het ware de karakteristieken en de geschiedenis van je huis. 

Vindt je een industrieel uiterlijk te hard en wil je het graag wat afzwakken? Je kunt een industrieel interieur ook combineren met andere interieur stijlen. Het toevoegen van pasteltinten zorgen bijvoorbeeld voor een zachtere uitstraling. Je kunt er ook voor kiezen om een landelijk interieur te combineren met een industriële uitstraling. Een landelijk interieur is van zichzelf al vrij robuust en stoer. Ook een Scandinavisch interieur gaat goed samen met een industriële inrichting.  

Ben jij een fan van een industrieel interieur?

industrieel interieur

*Dit artikel betreft affiliatie links 

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vindt je dit ook interessant?