Hoe krijg je weer energie in je stressvolle levensstijl?

Levensstijl

Ik kan wel zeggen dat ik een erg stressvol 2019 achter de rug heb. Eerder schreef ik al over mijn ontslag zonder back-up plan, maar met alleen ontslag nemen, zijn de stressgevoelens niet weg. Ook na mijn ontslag sliep ik slecht, had ik weinig energie en had daardoor ook weinig plezier in mijn dagelijkse leven. Tijd dus om dingen anders aan te pakken en weer balans te brengen in mijn levensstijl. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want dat vraagt wel even wat. Hoe breng je namelijk verandering terwijl je weinig tot geen energie hebt? In eerste instantie vraagt dat plezier, want plezier werkt als een sneeuwbaleffect!  

Wat is stress?

Stress is een lichamelijke reactie die jouw scherp en actief houdt. Al jarenlang is stress een van de overlevingsmechanismen waarmee het lichaam zich op de been houdt. Stress is dus niet altijd negatief. Pas wanneer je langdurige stressklachten hebt, wordt het een probleem. Het kan dan zorgen voor hoofdpijn, lichamelijke klachten, slaapproblemen en het kan emotioneel veel met je doen. Het is dus belangrijk om een goede balans te houden in je stressvolle levensstijl. Wil je meer weten over stress, bekijk dan deze pagina

Enkele tips om balans te houden

Het is dus erg belangrijk om de balans tussen stress en ontspanning vast te houden. Deze tips helpen je, om ondanks stress, toch te kunnen slapen. Verder kan het ontzettend helpen om je vooral lichamelijk goed te verzorgen. Kneipp heeft een speciale Goodbye Stress collectie opgezet om jou te helpen ontspannen. Overigens helpt het ook om te sporten of in ieder geval genoeg te bewegen. Dit zorgt er namelijk voor dat je verstand eventjes op nul gaat en je alleen focust op de oefening.  

Kwaliteiten brengen plezier en plezier brengt balans in je levensstijl!

Het is belangrijk om plezier en kwaliteiten uit te bouwen, zodat je eigenlijk meer momenten hebt die je als successen ervaart. Stressmomenten zijn namelijk situaties die energie kosten. Als je dus meer stressvolle momenten hebt dan leuke momenten gaat dat ten kosten van je gezondheid. Kwaliteiten is misschien een beetje een te groot woord maar, ik bedoel hiermee in ieder geval dingen waar je goed in bent en leuk vind om te doen. Door die dingen meer te implementeren in je levensstijl, zorgt dit ervoor dat je oplaadt omdat je dus meer leuke dingen doet die energie opleveren. 

Het zoeken naar afleiding in je stressvolle levensstijl

Dit vond ik voor lange tijd een hele lastige. Ik wilde namelijk graag iets vinden dat eigenlijk onafhankelijk is van anderen mensen. In de sportschool was ik al bijna elke dag te vinden, maar daar was ik toch afhankelijk van openingstijden en dat kon ik niet uren achter elkaar doen. Kan natuurlijk wel, maar dat is niet heel goed voor je lichaam.

Dus mijn zoektocht ging verder, ik wilde iets vinden waarbij ik de tijd zou vergeten en eigenlijk zou stoppen met nadenken over allerlei stressvolle dingen. Ook wilde ik iets hebben wat laagdrempelig was, iets wat ik zo kon doen. Dit leek mij het verstandigste omdat ik dan er niet tegenop zou zien omdat het mij misschien veel energie zou kosten.

Iedere internetpagina die ik hierover raadpleegde, hielp mij niet echt uit de voeten. Er werd dan geschreven over dat je iets moet vinden en waarom dat zo belangrijk is, maar ik wilde juist weten hoe ik dat dan kan vinden. Dat was mijn grote vraag, hoe vind ik dan hetgeen wat mij afleiding biedt en frisse energie geeft. Daar bleek geen concreet antwoord op te zijn. 

Hoe ontdek je wat je leuk vind?

Nu heb ik het geluk gehad dat ik enige tijd geleden een bijbaan heb gehad als copywriter dus dat ik al enigszins wist dat ik teksten schrijven heel erg leuk vind. Maar ondanks dat ik dat zo leuk vond was het nog steeds ver weg want hoe start je in godsnaam een website vanaf 0 en hoe promoot je zo iets. Nu ga ik deze pagina daar niet over schrijven want daar gaat het niet over. Als je daar meer over wilt weten, raad ik je aan om een kijkje te nemen bij mijn categorie The Web.

Wat ik hier wel mee duidelijk wil maken, is dat ik al die twijfels en gedachten aan de kant heb gezet en gewoon ben begonnen. Fotograferen, teksten schrijven, programmeren, promoten en vooral heel veel nadenken en uitzoeken. Dit zijn eigenlijk allerlei punten die ik altijd al leuk heb gevonden om te doen en kan implementeren in deze website. Om meer succesmomenten in je levensstijl te kunnen implementeren, kan het dus helpen om je eerst af te vragen waar je goed in bent. 

Wat nou als je dat niet weet?

We hebben allemaal iets waar we goed in zijn. Dit hoeft niet eens heel concreet te zijn, nadenken, rekenen, schrijven of iets leren. Door dit te weten, ben je al een stapje dichterbij je balans. Of misschien heb je wel iets wat je altijd al hebt willen leren of doen? Ik heb bijvoorbeeld altijd al iets met schrijven willen doen. In eerste instantie dacht ik ooit een boek uit te brengen. Deze website is dan nog geen boek, maar ik kan mijn passie er wel behoorlijk in kwijt. En kom ermee een stapje dichterbij een boek schrijven. 

Ik kan je dus aanraden om in eerste instantie te kijken naar wat je leuk vind om te doen of waar je goed in bent en dat te koppelen aan een activiteit. Ben je goed in oplossend vermogen zoek dan naar activiteiten waar je dat goed in kwijt kan. Dit vraagt even een zoektocht omdat je dan wel activiteiten moet vinden die daarbij horen. Als je niet weet waar je goed in bent, kan het helpen om te denken aan de activiteiten die je interessant vind.  

Hoe verwerk je het dan in je levensstijl?

Nu weet je ongeveer wat je leuk vind, maar hoe maak je dan tijd en implementeer je het in je levensstijl. Je hebt er niet veel aan als je geen mogelijkheid hebt om het uit te voeren.  Als je het ontzettend leuk vind om te doen, doe je dit zelfs liever dan een avondje Netflix kijken. Door je tijd anders in te delen creëer je meer tijd en ruimte maar dat vraagt dus wel het een en ander. Een van de moeilijkste dingen om te doen zijn patronen te veranderen in je levensstijl. De dingen die je graag doet, zouden namelijk niet als een verplichting moeten voelen en dus zal het vrij gemakkelijk kunnen gaan. 

Tot slot over een stressvolle levensstijl

Meer leuke momenten in je levensstijl, zorgen dus voor meer energie.  Ik slaap weer goed, ik ben weer vrolijk en ik heb weer  motivatie om dingen te ondernemen. Soms is slechts een kleine verandering nodig om weer energie terug te krijgen in je levensstijl. Het helpt overigens ook om voldoende rust te nemen. Stressgevoelens geven namelijk aan dat je lichaam teveel prikkels heeft ontvangen en dus een pauze nodig heeft. Probeer hier naar te luisteren en ik hoop dat je dan een stukje dichterbij bent bij een balans volle levensstijl. Uiteraard is dit een klein deel om weer de energie terug te krijgen in je levensstijl, maar het is een groot onderdeel. 

Hoe breng jij weer energie in je levensstijl?

levensstijl

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant?