Vaarwel stress met online therapie!

Mindler Nederland - online therapie

Tegenwoordig is de stress van het leven voelbaarder dan ooit. Waar we voorheen vrij waren om leuke dingen te mogen, kunnen we momenteel vrij weinig. Hetgeen dat het leven leuk maakt, is op een laag pitje gezet en dat is voelbaar. Althans bij mij wel. Ik haalde energie uit de sportschool, een hapje eten bij een restaurant, festivals en uit leuke dingen doen met mijn vrienden. Dat is momenteel niet of gelimiteerd mogelijk. Het leven is steeds meer online. School is online, werk is online, sport kan online en daar hoort, al een langere tijd, ook hulpverlening bij. Online therapie is de oplossing voor deze tijd.

Wat is online therapie?

Online therapie biedt de mogelijkheid om vanuit een locatie naar keuze therapie te volgen. Soms ben je fysiek of mentaal gewoon niet in de gelegenheid om naar een locatie te reizen of misschien komt het niet helemaal uit in je rooster om langer van huis te zijn. Online therapie is dan de oplossing. Door middel van videobellen krijg jij therapie van een gediplomeerde psychiater, arts of therapeut. Vind je het toch fijn om af en toe face-to-face met behandelaar te spreken, dan kun je dit ook af wisselen met elkaar. 

De veiligheid en kwaliteit van online therapie

Om de veiligheid te waarborgen, wordt er gebruik gemaakt van een veilig en geschikt platform. Dit kan bijvoorbeeld Skype of 24sessions zijn. Daarnaast worden er enkel platformen gebruikt die voldoen aan de geldende privacy wetgeving en normen. Ook hoef jij je geen zorgen te maken over de kwaliteit van de behandelingen. Het zijn vaak behandelaars die ook therapie op locatie aanbieden. Online therapie voldoet overigens aan dezelfde kwaliteitseisen als therapie op locatie en vraagt dus ook dezelfde vaardigheden. 

Hoe gaat online therapie in zijn werk? 

Bij veel online behandelaren ben je in de gelegenheid om zelf te kiezen bij wie je de online sessies wilt volgen. Wanneer je therapie op locatie volgt, heb je die luxe vaak niet. Je kunt dan in sommige gevallen kiezen of je wel of niet met de desbetreffende behandelaar aan de slag wilt. Bij online therapie kun je een behandelaar kiezen aan de hand van zijn profiel. Soms kun je aan de hand van het profiel inschatten of er een klik kan ontstaan met de online behandelaar. 

Je kunt ook contact opnemen met een overkoepelende organisatie die een online behandelaar voor je kiest. In beide gevallen is het de eerste stap om een afspraak in te plannen met de online behandelaar. Een afspraak wordt altijd ter bevestiging gestuurd naar je mail. Je krijgt bovendien aanvullende informatie over hoe de online sessies worden vormgegeven, wat er van je verwacht en informatie die je nodig hebt voor de eerste sessie. 

Om deel te nemen aan een online sessie heb je een computer, tablet of telefoon met een internetverbinding en camera nodig. In de mail staat vaak de uitleg hoe je toegang krijgt tot het desbetreffende platform dat wordt gebruikt. Er kan een link staan in de mail om direct deel te nemen aan de sessie. In sommige gevallen moet je eerst een account aanmaken op het platform. 

De eerste sessie zal altijd een intake zijn. Een online behandelaar zal tijdens de eerste sessie tijd vrij maken om elkaar te leren kennen en hij of zij zal wat (extra) vragen stellen over de reden waarom jij online therapie wilt volgen. Het voelt misschien een beetje gek omdat je tegen een beeldscherm aanpraat, maar het werkt in principe hetzelfde als een sessie op locatie. 

Online therapie is op maat gemaakt

Ook bij online therapie geldt dat iedere behandeling anders is. Er zijn verschillende klachten en iedere situatie is weer anders. Daarom is het noodzakelijk om op maat gemaakte therapie te volgen die aansluit bij jouw situatie, maar ook aansluit bij jouw wensen en voorkeuren. Tijdens het intakegesprek stelt de online behandelaar een behandelplan op. Op die manier weet je precies wat je te wachten staat en wanneer de evaluaties plaatsvinden. 

De duur van een online sessie is over het algemeen 45 minuten tot een uur. Dat is afhankelijk van de online behandelaar waar je online therapie volgt. Het is vaak niet mogelijk om meerdere afspraken achter elkaar in te plannen. Therapie kost namelijk tijd. Het is mentaal te belastend om meerdere sessies achter elkaar te volgen en daarnaast is het ook niet effectief. Er moet dus vaak minimaal een dag tussen zitten. Daarnaast volg je de online therapie het hele proces bij dezelfde online behandelaar. Je hebt dus niet iedere sessie een andere online behandelaar.

Wanneer is online therapie iets voor jou? 

Weet je niet zeker of online therapie iets voor jou is? Je kunt altijd bij je huisarts terecht om informatie in te winnen. Ik raad je dit overigens zeker aan. Dat scheelt überhaupt weer een bezoekje om een eventuele verwijzing te krijgen voor de verzekering. Over het algemeen kun je online therapie volgen bij de volgende ziektes/aandoeningen: 

  • Depressie
  • Angsten
  • Obsessies
  • Eetstoornissen
  • Sociale fobie
  • Smetvrees
  • Agressie
  • ADHD en ADD
  • Verslavingen 

Wat heb je nodig voor online therapie?

Allereerst moet je goed overweg kunnen met een computer. Je moet weten hoe videobellen werkt om deel te kunnen nemen aan een online sessie. Wat kennis van het internet is dus wel handig. Bovendien heb je een internetverbinding nodig en natuurlijk een apparaat waarmee je kunt videobellen. Verder is het ook handig om een ruimte beschikbaar te hebben waar jij de online sessie in alle rust en privacy kunt houden. 

Waarom online therapie?

Je vraagt je misschien af waarom online therapie een optie voor je kan zijn. Er zitten een hoop voordelen aan het online volgen van therapie die ik graag even met je doorneem. Het is belangrijk om een inschatting te maken of online therapie voor jou gaat werken, maar het is ook handig om te weten waar je aan begint. 

Je kunt online therapie volgen in de veilige omgeving van thuis

De drempel kan nogal hoog zijn om fysiek naar therapie te gaan. Het volgen van therapie kan zwaar zijn en het is dan nogal fijn om direct op je bank of bed tot rust te komen. Even een avondje niets en genieten van een kopje thee onder een deken. Helaas zit dat er met therapie op locatie er niet direct in. Je moet nog naar huis gaan en dus het verkeer in, en dat terwijl je hoofd misschien nog helemaal vol zit met gedachten. Met online therapie is dat gelukkig geen probleem. Je volgt online therapie namelijk vanuit huis. Je kunt dus direct naar je bed of naar de bank. 

Bovendien voel jij je thuis over het algemeen een stuk fijner dan op een kantoor. Je kunt lekker in je lounge outfit of onder een deken de sessie bijwonen. Ondanks de online behandelaar je wel kunt zien, is het wel een voordeel dat je lekker kunt doen alsof je thuis bent. Je bent namelijk ook thuis. Hierdoor ga je toch met een ontspannen gevoel de online behandeling in. 

De drempel is lager bij online therapie

Bovenstaande reden maakt de drempel al een stuk lager om online therapie te volgen. Daarnaast is het wellicht een stuk fijner om  te weten dat er een scherm tussen jullie in zit. Het kan nogal wat zenuwen oproepen wanneer iemand naar je zit te staren, wanneer jij antwoord geeft op soms lastige vragen. Een beeldscherm houdt het alsnog heel persoonlijk, omdat je elkaar kunt zien, maar tegelijkertijd sta je niet volledig bloot aan de online therapeut. Een deel van je lichaam is over het algemeen niet in beeld. 

Je kunt dus met je handen aan iets friemelen om de zenuwen te kalmeren en de concentratie verhogen, zonder dat een psychiater daar iets over hoeft te zeggen. Voor velen kan dat de drempel verlagen. 

Bij online therapie zijn er geen of bijna geen wachtlijsten

Het is bij online therapie vaak mogelijk om dezelfde dag nog terecht te kunnen bij een online behandelaar. Je hoeft dus niet weken te wachten op hulp. Dit is een voordeel omdat je niet voor niets aan de bel trekt. Je wilt iets aan je belemmeringen doen en niet weken wachten tot er iets aan gedaan wordt. Niets is frustrerender dan stil staan. Je wilt door!

Online therapie wordt vergoed

Een ander voordeel is dat online therapie vaak volledig wordt vergoed door de basiszorgverzekering. Het enige wat je nodig hebt is een verwijsbrief van je huisarts om in aanmerking te komen voor de vergoeding. Later vertel ik je meer over de vergoeding bij  online therapie. 

Hoe duur is online therapie?

De kosten van online therapie hangen volledig af van jouw zorgverzekering én of er een contract loopt tussen de online behandelaar en jouw zorgverzekeraar. Wanneer je een verwijzing van de huisarts hebt, wordt in de meeste gevallen online therapie volledig vergoed. Houd overigens wel rekening met je eigen risico. Het is verstandig om daarom wat extra informatie erover in te winnen bij jouw verzekeraar en bij de desbetreffende organisatie waar je online therapie wilt volgen. 

Online therapie bij Mindler Nederland

Een van de online behandelaren waar je online therapie kunt volgen is Mindler. Mindler biedt eerlijke en gelijke zorg aan, door middel van videogesprekken met professionals. Het is hun missie om online zorg aan te bieden, onafhankelijk van waar je woont of wat je verdient. De wachtlijsten van de geestelijke gezondheidszorg zijn onwijs lang en worden helaas steeds langer en langer. Nederland staat namelijk voor emancipatie en dus is het streven om zoveel mogelijk mensen zelfstandig te laten wonen. Helaas betekent dat ook dat veel inwoners hulp nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen. 

De lijsten worden op die manier steeds langer en langer en dus duurt het lang om in aanmerking te komen voor psychologische hulp. Online therapie van Mindler Nederland is de ideale manier om direct online hulp te ontvangen van gediplomeerde klinische psychologen, psychotherapeut en geestelijke gezondheidspsycholoog. Mindler is oorspronkelijk begonnen in Zweden, maar biedt nu dus ook online hulp aan in Nederland. 

Meer informatie over online therapie bij Mindler Nederland 

Een online sessie duurt bij Mindler ongeveer 45 minuten. Mindler Nederland heeft een eigen App ontwikkelt waarin jij een account kunt aanmaken om een afspraak in te plannen met een online behandelaar. Je mag overigens zelf de online behandelaar bij Mindler uitkiezen. Is de tijd gekomen voor de online sessie? Open de App en je kunt vanzelf het videogesprek starten. Je kunt hier de app downloaden. Bij Mindler Nederland tref je enkel hulpverleners die al jaren ervaringen hebben in het werkveld. Gegarandeerd online therapie die aansluit bij jou zorgvragen. 

Tot slot wat tips bij online therapie

Om er zeker van te zijn dat de online sessies goed verlopen, deel ik graag nog wat extra tips met je. In een fysieke locatie zorgt de behandelaar voor de nodige materialen die eventueel van pas kunnen komen. Nu vraagt online therapie niet altijd dat je specifiek iets aanschaft, maar deze tips komen wellicht van pas. Therapie kan behoorlijk zwaar zijn. Het is daarom verstandig om preventief wat tissues klaar te hebben staan. Tijdens een sessie óf erna kunnen emoties loskomen. Daarnaast is pen en papier altijd handig wanneer je bijvoorbeeld iets wilt opschrijven. Een glaasje water kan ook van pas komen tijdens de sessies. 

Overigens kan ik je ook aanraden om lief te zijn voor jezelf op de dagen dat je een online behandeling hebt aanstaan. Je moet uiteraard altijd lief voor jezelf zijn, maar therapie kan energie kosten. Het is dan ook mijn advies om rekening te houden met de dagplanning. Zorg voor makkelijk avondeten en probeer het huishouden uit te stellen tot de volgende dag. Het is verstandig om even de tijd te nemen om de sessie te verwerken. Ongeacht of het nu een energieslurpende sessie is geweest of juist niet veel met je hebt gedaan. 

Ervaar jij meer stress deze dagen?

online therapie

Dit artikel bevat een samenwerking

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant?