Mijn hobby’s en hoe jij jouw hobby ontdekt

Mijn hobby's

In Nederland zeggen we wel is dat we leven om te werken, maar juist leuke dingen doen maakt het leven iets waard. Althans voor mij. Het is voor mij belangrijk om tussen de dagelijkse verantwoordelijkheden zoals werk, ook voldoende leuke dingen te doen. Op die manier houd je een balans in je leven tussen inspanning en ontspanning. En dat is natuurlijk wat bij een gezonde levensstijl hoort. In dit artikel deel ik graag wat meer over mijn hobby’s. 

Wat zijn hobby's?

Een aantal jaar geleden vond ik het woord “hobby” maar vreemd. Het is niet alsof ik postzegels of munt verzamel op mijn zolderkamer. Ik had een heel verkeerd beeld bij hobby’s. Als iemand naar mijn hobby’s vroeg, gaf ik altijd aan dat ik geen hobby’s had. Het draait bij hobby’s niet alleen over het verzamelen van dingen. Hobby’s gaan veel verder dan dat en zijn zelfs cruciaal om het leven leuk te houden. Plezier, rust, ontspanning en vooral leuk tijdverdrijf zijn elementen die hobby’s je opleveren. Wat zijn hobby’s nou precies? 

Hobby’s zijn activiteiten die onbetaald worden uitgeoefend, puur uit plezier en interesse voor de activiteit of een onderdeel daarvan. Je moet dus denken aan activiteiten die jou ontspanning en plezier brengen en die je in je vrije tijd doet. Er zijn veel verschillende soorten hobby’s die je kunt uitoefenen. Bijvoorbeeld hobby’s die je leven verrijken en zinvoller maken, hobby’s waar jij in kan trainen en excelleren, hobby’s waar jij tijd kunt doden en ga zomaar door. Uiteraard is het niet zo zwart wit, want hobby’s doen vaak meerdere dingen voor je. 

Wat is het verschil tussen hobby’s en leuke dingen doen? 

Zit er dan echt zo’n groot verschil tussen een hobby en iets doen wat je leuk vind? Niet perse. Hobby’s zijn namelijk ook dingen die je leuk vind. Alleen leuke dingen is wat algemener. Zo vind ik het bijvoorbeeld leuk om met vriendinnen een hapje te eten ergens of om naar de bioscoop te gaan, maar dat kan ik niet mijn hobby’s noemen. Een hobby vraagt aanzienlijk veel meer tijd van je dan een activiteit die je leuk vind om te doen. Overigens kunnen de activiteiten wel je hobby’s zijn, maar dan moet je het bijvoorbeeld wel iedere week een aantal keer doen. 

In sommige gevallen kun je van je hobby ook je werk maken. Denk maar aan fotografie, koken, bakken, schilderen, een muziekinstrument bespelen. Ik vertel je later meer over hoe je meer uit hobby’s kunt halen.

Waarom zijn hobby’s belangrijk?

Nu vraag jij je af waarom het hebben van hobby’s belangrijk is. Er zijn hoop elementen aan hobby’s die het je leven verrijken. Mijn hobby’s zijn overigens cruciaal om balans te houden in mijn leven.  

  • Hobby’s brengen plezier
  • Hobby’s verminderen stress
  • Hobby’s bieden ontspanning
  • Hobby’s zorgen voor balans in je leven

Hoe ontdek je jouw hobby?

Weet je niet helemaal zeker of jij een hobby hebt en wil je er achter komen hoe jij te weten komt wat jouw hobby’s zijn? Ik help je graag een eindje op weg. Allereerst is het belangrijk om te weten wat je graag doet in je vrije tijd. Waar besteed je aanzienlijk meer tijd aan dan aan andere dingen? Game je bijvoorbeeld veel, kijk je veel series, maak je muziek? Wanneer je dat weet, is het gemakkelijker om te bepalen of je al een hobby hebt of niet. 

Wat nou als je eigenlijk nog niet weet wat je leuk vind om te doen? Het is dan echt even zoektocht naar hetgeen wat een hobby voor je zou kunnen zijn. Zo heb ik mijzelf bijvoorbeeld gedwongen om vaker te sporten toen ik begon met fitness. Uiteindelijk is het nu uitgegroeid tot mijn grote liefde, hobby en passie. Zo zie je maar dat het soms ook een keuze is waarin je kunt groeien en ontwikkelen. Soms moet de liefde voor iets nog ontstaan. Kennis helpt overigens ook om ergens waardering voor je te krijgen. Het is nou eenmaal zo dat wanneer je ergens kennis over vergaard, je het gemakkelijker leuk kunt vinden dan wanneer je er niets van af weet. 

Successen helpen dus ook om ergens plezier uit te halen. Overigens hoeft het niet perse zo te zijn dat je ergens goed in moet zijn om het als hobby te beschouwen. Sterker nog het gaat vooral om het gevoel, het effect en de energie die je uit een activiteit haalt. Bij perfectionisten kan het dan dus helpen om er goed in te zijn, maar het hoeft dus niet. Het moet je in ieder geval geen stress kosten.

Wat zijn mijn hobby's?

Nu je weet wat hobby’s zijn, kan ik je iets meer vertellen over mijn hobby’s. Over het algemeen hebben mijn hobby’s alle drie niet veel met elkaar te maken. Een van mijn hobby’s gaat juist over feesten, de ander is juist over beweging en de laatste is vrij prijzige hobby. Dit zijn mijn hobby’s: 

Mijn grootste hobby is fitness

Zoals je misschien wel aan mijn Instagram account kunt zien, is een van mijn hobby’s fitness. Sterker nog het is mijn passie, hetgeen waar ik mijn bedrijf om heen bouw en waar ik mijn kracht uithaal. Al jaren ga ik wekelijks 4 tot 5 keer naar de sportschool. Helaas is het dit jaar even anders aangezien de sportschool vaak dicht moest. Gelukkig kan ik thuis aan fitness en beweging doen. Op mijn website schrijf ik regelmatig over mijn hobby fitness. Neem vooral een kijkje tussen alle artikelen over fitness. 

Ik ben dol op festivals

Een van mijn grote liefdes en een van mijn hobby’s zijn festivals. Ik vind de sfeer heerlijk en ik haal onwijs veel energie uit de muziek, de mensen en het hele gebeuren eromheen. Helaas zat het er dit jaar niet in om festivals te kunnen bezoeken, maar dat wil niet zeggen dat het niet meer tot mijn hobby’s behoort. Sterker nog ik zet deze hobby gewoon online voort. Door middel van online livestreams kan ik vanaf de bank alsnog genieten van de festivalsfeer. Voor zolang dat kan vanuit huis natuurlijk. Ook over deze hobby schrijf ik regelmatig artikelen op deze website. Ben je benieuwd, neem dan hier een kijkje.

Tot deze lijst van mijn hobby’s behoort ook sneakers

Ik ben dol op sneakers. Het is dan ook zeker een van mijn hobby’s. Normaal gesproken bezoek ik dan ook regelmatig sneaker beurzen om de mooiste paartjes op te kopen. Helaas zat dat er dit jaar niet in vanwege de corona maatregelen. Ik heb stiekem zelfs een kast gebouwd om een aantal van mijn schoenen te stallen. Mijn collectie is nog niet zo heel uitgebreid en dus heb ik nog wel eventjes te gaan om dames sneakers te kopen. Waar de liefde voor schoenen is ontstaan? Gek genoeg op zo’n sneaker beurs. Voorheen was ik onwijs moeilijk met het kopen van schoenen, nu is het een van mijn hobby’s. 

Hoe haal je meer uit je hobby's?

Er zijn een hoop gelukkigen die meer uit hun hobby’s kunnen halen. Je kunt bijvoorbeeld geld verdienen aan hobby’s, je hebt hobby’s voor op je cv en je hebt hobby’s waar jij je werk van kunt maken. Het is maar net de vraag wat je hobby’s zijn, hoe serieus je dat neemt en hoe goed je erin bent. Er zijn namelijk een hoop manieren waardoor jij meer uit hobby’s kunt halen. Social media kan helpen om je kunstwerken, vaardigheden en dergelijke een platform te geven. Ervoor zorgen dat je werk opvalt is namelijk cruciaal om meer uit je hobby’s te halen. 

Wat zijn jouw hobby's?

Mijn hobby's

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant?