Het belang van een goed matras

Een goed matras

Slaap is zo belangrijk voor de mens. Het is het moment dat je lichaam, maar ook je geest, weer even helemaal kan herstellen. Je wilt er uiteraard alles aan doen om je nachtrust te verbeteren om fris en fruitig op te kunnen staan. Je bed, matras en kussen spelen een rol in de kwaliteit van je nachtrust. In dit artikel focus ik op het uitkiezen van een goed matras.

Wat is een goed matras?

Los van een goede nachtrust, kan een goed matras helpen bij lichamelijke klachten. Heb je bijvoorbeeld last van rugklachten of gewrichtsklachten, dan kan een goed matras de klachten verminderen of zelfs compleet laten verdwijnen. Een goed matras bevat namelijk verschillende comfortzones die zich naar de vormen van je lichaam vormen. Hierbij kun je denken aan je heup, rug, schouder en dergelijke. Over het algemeen bevat een matras 5 comfortzones die je hoofd en nek, schouders en heupen ondersteunen. Heb je last van rugklachten dan is een matras van 7 comfortzones de juiste keuze. 

Overigens speelt je slaaphouding ook een rol in het kiezen van de comfortzones. De een kan namelijk wel wat extra ondersteuning krijgen in de rug en de ander juist bij de nek. Bovendien is een goed matras een stuk hygiënischer en biedt een betere slaap. Een goed matras zorgt namelijk voor een diepere en lekkerdere slaap. Dat is natuurlijk helemaal fijn voor je lichaam.

Wat is een goed matras voor jou?

Je slaaphouding bepaalt dus ook voor een groot deel welk matras je nodig hebt. Over het algemeen heb je drie verschillende soorten manieren van slapen. Je kunt op je zij, op je rug of op je buik slapen. Het is belangrijk om een matras te hebben die de juiste delen ondersteunt. Slaap je veel op je zij dan is het belangrijk om je wervelkolom in een rechte lijn te houden. Wanneer je op je rug slaapt, is het belangrijk om een matras te hebben die de S-vorm van je rug en je onderrug ondersteunt. Slaap je juist op je buik, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je onderrug niet doorzakt en je wervelkolom recht blijft.

Waar moet een goed matras aan voldoen?

Een matras kan bestaan uit verschillende vullingen. Je hebt bijvoorbeeld een schuimmatras, een matras met veren en een matras met latex. Het is een beetje te kort door de bocht om ervan uit te gaan dat schuimmatrassen, matrassen gevuld met veren of matrassen gevuld met latex de enige opties zijn. Er zijn namelijk onwijs veel opties, zoals gel, vezels en zelfs een waterbed. Een matras kan overigens ook bestaan uit verschillende lagen om de beste slaapcomfort te bieden. Het is ook niet zo gek dat er verschillende opties zijn, omdat ieder lichaam anders is. Je wilt namelijk een matras dat goed aansluit bij je lichaam.

De een zweet bijvoorbeeld veel meer dan de ander en de anders heeft juist lichamelijke klachten waar rekening mee gehouden moet worden. Of een matras dus lekker ligt, is voor ieder mens anders. Het verschilt namelijk ook wanneer je voornamelijk op je rug slaapt of juist op je zij slaapt. Probeer daarom altijd een matras goed uit voordat je het aanschaft. Naast de juiste ondersteuning wil je ook een matras die comfortabel ligt. Je hebt in slaapposities verschillende drukpunten die ervoor zorgen dat jij of wel of niet lekker ligt. 

Aangezien ieder matras anders is en ieder mens een ander matras nodig heeft, hangen de eisen van een matras af van het matras dat bij je past. Je kunt aan een aantal punten denken om het beste matras te vinden. Een matras moet bijvoorbeeld de juiste lengte hebben, maar het moet ook geschikt zijn voor je gewicht, je postuur en je fysieke klachten. Verder kun je een matras selecteren op je allergieën. Zweet je snel, dan is een matras dat ventilerend is een verstandige keuze, maar je hebt ook matrassen die erg warmtegevoelig zijn. Kortom, een goed matras:

  • Is ongeveer 20 centimeter langer is dan je eigen lengte
  • Heeft de juiste dichtheid heeft voor jouw lichaamsgewicht (matras 90×190 is bijvoorbeeld geschikt voor mensen met een lichaamsgewicht van 70 tot 120 kilogram, afhankelijk van het soort matras)
  • Is breed genoeg voor je postuur
  • Is geschikt voor eventuele allergieën
  • Bevat de juiste drukpunten om lichamelijke klachten te verminderen
  • Is geschikt bij jouw persoonlijke lichaamstemperatuur (houdt warmte vast wanneer je het snel koud hebt en koelt gemakkelijk af wanneer je het snel warm hebt)
  • Is ventilerend om vocht af te voeren
  • Bevat sterke materialen met veel voordelen

Wat kost een goed matras?

De prijs van een goed matras wordt bepaalt door de materialen, de kwaliteit en uiteraard het merk. Bij veel matrassen wordt er garantie aangeboden en ook daar betaal je natuurlijk voor. Verder bevatten sommige matrassen ook certificaten. Je bent er dan van gegarandeerd dat je een matras hebt die aan allerlei kwaliteitseisen voldoet. Bijvoorbeeld een certificaat over de eigenschappen van het matras. Matrassen kun je in verschillende prijscategorieën vinden. Onthoud dat goedkoop niet altijd duurkoop is, maar tegelijkertijd hoeft een matras niet onwijs veel geld te kosten. De gemiddelde prijs van een specifiek matras kan dus flink verschillen. Een schuimmatras Perfecthomeshop kan bijvoorbeeld € 89, – euro kosten of € 419,-.

Tot slot over een goed matras

Een goed matras kiezen is behoorlijk ingewikkeld. Sterker nog ik vind het een hele verbintenis. Je wilt namelijk een matras waarvan je zeker weet dat het lekker ligt. In de winkel kun je het matras wel uitproberen, maar de vraag is of het matras ook langer lekker ligt. Je kunt gebruik van proefslapen. Het is namelijk mogelijk om een matras voor een aantal dagen of zelfs weken een matras uit te proberen. Je kunt het zien als een soort proeftijd. Lijkt proefslapen je wat, dan is het belangrijk om rekening te houden met hoe de regeling eruit ziet als het niet bevalt. Krijg je dan je geld terug of kun je het ruilen met een ander matras?

Wat is voor jou een goed matras?

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant?