Een zweetband / buikband voor een strakkere buik

zweetband

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Ik ben nu zo’n beetje drie jaar fanatiek bezig in de sportschool. Ik wilde heel graag resultaten boeken, maar wat ik ook probeerde, mijn buik werd maar niet smaller. Ik ging op mijn eten letten, gooide mijn cardio omhoog, maar nog steeds geen resultaat. Dus wist ik niet meer wat ik nog kon doen. Totdat ik een reclame op Facebook zag. De reclame ging over een waist trainer, maar dan zo’n waist trainer die eigenlijk meer op een korset lijkt. Ik zat niet te wachten op een korset, maar toen bedacht ik me dat mijn vader nog ergens een ongebruikte zweetband(buikband) had liggen. De volgende dag in de sportschool had ik hem meegenomen en probeerde de zweetband uit. 

Wat is een zweetband/buikband?

Je hebt eigenlijk twee verschillende soorten zweetbanden. Degene waarmee je jouw zweet kan afdrogen. Je kent ze vast wel die bandjes om je pols of hoofd dat al het zweet opvangt. Deze variant is een zweetband die je om je hoofd, arm of been bevestigt. Wanneer je te veel zweet, vangt die zweetband het voor je op. Al jaren worden dit soort zweetbanden ingezet. Je hoeft op die manier niet continu een handdoek bij je te hebben. Je kunt het zweet aan dit soort zweetbanden afdrogen. Daarnaast heb je band waarvan je juist extra gaat zweten, dit wordt ook wel een buikband genoemd.

In dit artikel wil ik het graag hebben over de tweede variant, een zweetband voor je buik of buikband. Een zweetband voor een strakkere buik, wordt vaak gemaakt van neopreen. Dit is een stof die niet ademt en daardoor ga je juist plaatselijk extra zweten. Neopreen is de stof die gebruikt wordt voor een surfpak. Je kunt een zweetband voor je buik dragen tijdens het sporten, maar ook wanneer je op de bank zit en Netflix kijkt. De buikband zorgt er dus voor dat je extra gaat zweten. 

Waarom een zweetband/buikband?

Het is misschien een beetje ongemakkelijk om te dragen, maar er zitten een hoop voordelen aan het gebruik van een zweetband voor je buik. Naast mijn persoonlijke ervaring, wilde ik jullie ook graag vertellen waarom een zweetband/buikband slim is om in te zetten tijdens het sporten. 

  1. Afvalstoffen worden sneller verwijderd uit je lichaam
    Uiteraard kan ik hier niet echt iets van merken. Maar het is toch mooi meegenomen om sneller afvalstoffen kwijt te raken. Als ik erover nadenk is het ook wel vrij logisch, aangezien een sauna onder anderen hetzelfde doel heeft, het kwijtraken van afvalstoffen. Dit heeft te maken met de versnelling van de bloedsomloop. 
  2. Het gebruik van een zweetband vermindert spiervermoeidheid
    Doordat de stof de spieren gemakkelijk opwarmt, wordt spiervermoeidheid voorkomen. Wanneer spiervermoeidheid optreedt, voelen je spieren zo slap aan dat je je erg zwak voelt. Dit wil je zo lang mogelijk uitstellen om zo goed mogelijk door te blijven sporten. 
  3. Een buikband helpt tegen cellulitis
    Doordat cellulitis veroorzaakt wordt door het vasthouden van water is het een logisch gevolg dat bij het verliezen van meer vocht, cellulitis verminderd wordt. Tocht lijkt mij dat je dan wel heel veel moet trainen om dit effect zoveel mogelijk te bereiken. Het is namelijk ook belangrijk om te blijven drinken tijdens het sporten. Overigens zijn er ook wetenschappers die zeggen dat het vochtgehalte helemaal niets te maken heeft met cellulitis. 

Op andere manieren meer zweten?

Waar een zweetband voor je buik dus eigenlijk om draait is meer vocht verliezen. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren waarop je meer kan gaan zweten. Ik heb er een aantal voor je opgezocht. Naast een zweetband voor je buik kun je op de volgende manieren kun jij meer zweten:

  • Een bezoekje aan de sauna

    In de sauna moet je lichaam hard werken om je voldoende te verkoelen. Om dit te doen neemt het transpireren aanzienlijk toe. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat je meer zweet verliest. Ik raad je niet aan om een zweetband voor je buik in de sauna te dragen. Ondanks een hoop mensen dit wel is proberen, brengt het risico’s met zich mee. Je kunt namelijk uitdrogen of oververhit raken. 

  • Vergroot je cardio training

    Door je cardio op te hogen ga je vanzelfsprekend meer zweten. Met cardio verbeter je de bloedsomloop van je lichaam. Dat betekent dat het bloed gemakkelijker bij je organen komt, maar ook bij je spieren. Uiteindelijk is dat dus beter voor je gezondheid en voor je sportprestaties. Door te trainen met de zweetband voor je buik, verhoog je de transpiratie van je lichaam. Ik gebruik tijdens mijn workouts altijd een zweetband. Ook tijdens krachttraining. 

  • Draag kleding die niet ademend 

Je hebt ook kleding waarvan je meer gaat zweten. Door kleding te dragen die niet ademt, ga je meer zweten. Je kunt bijvoorbeeld dikke sportkleding dragen of  thermokleding. Thermokleding is speciaal ontwikkelt om je warm te houden. Je kunt ervoor kiezen om juist die kleding in te zetten om ervoor te zorgen dat je meer gaat zweten. Eigenlijk werkt dat dan hetzelfde als een zweetband of buikband. Sterker nog je kunt thermokleding ook in broeken en dergelijke kopen. 

  • Pittig eten

Misschien had je deze optie niet helemaal verwacht om meer te weten, toch is pittig eten een goede optie. Pepers, sambal en dergelijke hebben een groot en sterk effect op je lichaam. Eigenlijk laat je ermee je lichaam denken dat je het warm hebt, terwijl dat niet het geval is. Door de stof capsaïcine in de voedingsmiddelen worden de receptoren van de zenuwen in je mond gestimuleerd. En dat is hetgeen waardoor je gaat zweten. 

Wat is mijn ervaring met een zweetband/buikband?

Aangezien een zweetband voor je buik mij echt uit de brand geholpen heeft, ben ik razend enthousiast. Ik train nooit meer zonder een zweetband/buikband en wil daarom ook graag mijn mening laten weten over deze trainingsaccessoires. 

Meer zweet dankzij een zweetband/buikband

De meeste zweetbanden zijn gemaakt van neopreen. Dat is een lichte en thermisch isolerende stof. Het is een niet-ademende stof waardoor bij inspanning de transpiratie omhoog gaat waardoor je meer vocht verliest. Dit kon ik duidelijk zien aan mijn buik. Door het gebruik van een anticonceptiemiddel houd ik erg veel vocht vast rondom mijn middel. Door te sporten met een buikband, ging ik juist daar extra zweten. 

Extra versteviging tijdens oefeningen

Of ik nou in de sportschool of thuis fitness oefeningen doe, tijdens mijn work-out draag ik dus een zweetband onder mijn kleding. Tijdens krachtoefeningen ontvang ik daardoor een kleine versteviging in de rug- en buikspieren. Uiteraard is het niet een vervanging voor een fitness riem. Ik zal je daarom niet adviseren om een zweetband/buikband te gebruiken als vervanging. Het helpt je wel om ietsje versteviging te ontvangen terwijl je blijft zweten!

zweetbanden

Welke zweetbanden heb ik geprobeerd?

Zweetbanden gaan eigenlijk ontzettend lang mee als de kwaliteit goed is. De eerste band die ikzelf had aangeschaft is die van Body en Fit. Na slechts enkele keren gebruikt te hebben, liet het klittenband los van de band waardoor ik de band niet meer kon gebruiken. Ik vond het wel heel fijn dat je bij Body en Fit kunt kiezen uit verschillende maten van de band. Hierdoor heb je niet een hele lange band die je een aantal keren om jezelf heen moet slaan. De band die mijn vader nog had liggen was er eentje van AliExpress.   

Waar zijn zweetbanden / buikbanden te koop?

Nu kan ik mij voorstellen dat je de band liever ergens anders wilt aanschaffen. Dit is geen probleem. De band wordt bij zo’n beetje iedere sport brand wel aangeboden. Neem bijvoorbeeld is een kijkje op Decathlon of House of Nutrition. Maar daarnaast zijn ze ook te koop in fysieke winkels. 

Wil je meer resultaten halen met een zweetband/buikband?

Wil je graag meer resultaten behalen met een zweetband voor je buik? Het kan helpen om gebruik te maken van zweet gel. Dat is een gel speciaal ontworpen zodat jij meer gaat zweten. Als je eerst die gel op je buik smeert voordat je de zweetband aanbrengt, zul je nog meer resultaten behalen. Je hebt bijvoorbeeld de producten van het merk Sports Research. Het merk biedt verschillende soorten producten aan. Je kunt een stick aanschaffen voor €36,50 of een pot voor €29,95. Daarnaast heb je ook een pot met kokosolie. Op die manier heb je een heerlijke aroma van kokos die je ruikt. 

Het onderhouden van een zweetband

Je kunt begrijpen dat je een zweetband goed moet onderhouden. Zweet is niet het meest hygiënisch. Het is belangrijk om de band te reinigen en goed te houden omdat de klittenband van de buikband er anders mee ophoudt, maar daarnaast heb je ook de geur. Je kunt een zweetband gewoon uitwassen. Ik raad je dan ook om dat van tijd tot tijd te doen. Daarnaast heb je ook een spray waarmee je de band fris kunt houden. Je kunt een cleaning spray gebruiken, maar je kunt ook een body mist gebruiken om de band fris te houden. 

Tot slot over zweetbanden /buikbanden

Om de beste resultaten te behalen, is het erg belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Het is namelijk puur om meer vocht te verliezen, het verbrandt niet de lichaamsvetten. Doordat je veel vocht verliest met deze banden, is het belangrijk om voldoende te blijven drinken om uitdroging tegen te gaan. De mogelijkheid bestaat dat de banden uiteindelijk ook gezonde vitamines en mineralen gaat verbranden. Voldoende blijven eten en drinken dus. 

Ben je nou benieuwd naar nog andere fitness accessoires? Neem dan een kijkje bij mijn andere ontdekkingen.   

Wat doe jij om jouw buik te shapen? Laat het mij vooral weten!

Deel dit artikel:

16 reacties

  1. Hi ik heb ooit in ver verleden dit ook wel gebruikt. Vond het niet zo. Nu doe ik regelmatig buikspieroefeningen

  2. Jaaa, dit ken ik nog uit de jaren ’90, toen was dit ook hot. Mijn ouders hadden er een paar en ik had er ook eentje. Het is een goed hulpmiddel voor je buik, ik zweette me kapot op m’n buik. Maar het verbrandt inderdaad niet de lichaamsvetten. Mooi artikel Kim!

  3. Ik ken het niet. Klinkt wel heel interessant! Mijn buik blijft een dingetje. Heb het al een tijd niet meer gedaan, maar ik deed wel buikspieroefeningen en aan fitness.

  4. Dat klinkt zeker erg goed.
    Ik doe eigenlijk alleen wat buikspieren. Maar doe dit ook niet regelmatig. Wel probeer ik elke dag te hoepelen met zo’n bodyhoop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten:

Weerstandsbanden van stof
Health

Weerstandsbanden van stof

Ik ben altijd in om verschillende fitness accessoires uit te proberen. Dit keer probeerde ik weerstandsbanden uit, maar dan wel weerstandsbanden van stof. Ik verlang

Lees verder >
Touwtje springen als workout
Health

Touwtje springen als workout

Touwtje springen is een workout dat eigenlijk ondergewaardeerd wordt. Veel mensen denken daarbij namelijk aan kinderen die allerlei kunstjes en trucjes doen met een springtouw.

Lees verder >