Zelf sushi maken, ik doe het regelmatig. Het is niet alleen makkelijk om te doen, maar het is ook heel erg leuk om zelf sushi te maken. Het vraagt enige oefening om de techniek te ontdekken om een stevige sushirol te maken. Zelf sushi maken is echter wel erg de moeite waard. Sushi kan namelijk best prijzig zijn en door het zelf te maken kun je dus voordelig genieten van het heerlijke gerecht.
Wat is sushi?
Sushi is eigenlijk steeds populairder in Nederland. In iedere plaats vind je tegenwoordig wel een sushi restaurant of een restaurant dat sushi serveert. Wat is sushi dan precies? Sushi is een Japans gerecht dat vooral bestaat uit rijst dat gecombineerd is met één of meerdere vullingen en gedroogd zeewierblad. Om sushi te maken wordt onder andere sushirijst verspreid over het zeewierblad. Vervolgens worden er proteïnebron(nen) en/of groente(s) geplaatst aan één van de uiteinden van het zeewierblad. Daarna wordt het blad met vullingen en al omgerold tot dat het de andere kant van het blad bereikt. Er zijn verschillende soorten sushi.
- Nigiri is eigenlijk een bolletje rijst dat een topping heeft zoals vis, avocado of een ander ingrediënt. In sommige gevallen wordt nigiri bij elkaar gehouden met een strookje nori.
- Maki is de variant waarbij de rijst en de vullingen in een rol van nori bij elkaar worden gehouden. Dit is de variant die het makkelijkste zelf te maken is.
- Temaki is eigenlijk kegelvormig. Een nori vel wordt namelijk als een kegel opgevouwen en de rijst en de vullingen zitten aan de binnenkant. Je kunt temaki met de hand eten.
- Uramaki is de variant waarbij rijst aan de buitenkant van het nori vel zit, maar de vullingen zitten nog steeds aan de binnenkant.
Wat heb je nodig voor zelf sushi maken?
Je kunt naar een goed restaurant gaan om sushi te eten, maar je kunt ook zelf sushi maken. Er zijn een aantal opties als je zelf sushi wilt maken. In veel supermarkten kun je een zelf sushi maken pakket kopen. Dat is een kant en klaar pakket waar eigenlijk alles in zit om zelf sushi te maken. Het enige dat je zelf moet kopen is de vulling en vis of vlees om de sushirol mee te vullen. Een zelf sushi maken pakket bevat sushirijst, norivellen, eetstokjes, sojasaus, wasabi, gember en een bamboe matje. Kortom, alles dat je nodig hebt om zelf sushi te maken.
Je kunt er ook voor kiezen om alle ingrediënten los te kopen. Ook dat kan bij de supermarkt, maar je kunt ook terecht bij The Oriental Shop. Je kunt dan in grotere hoeveelheden sushi maken dan met een zelf sushi maken pakket. Wanneer je geen zelf sushi maken pakket gebruikt, heb je het volgende nodig:
- Sushirijst
- Witte rijst azijn
- Norivellen
- Ingrediënten voor de vulling, bijvoorbeeld avocado, komkommer of wortel
- Een proteïnebron, denk bijvoorbeeld aan krab, zalm, kip, tonijn of biefstuk
- Eventueel ingrediënten voor een topping, denk bijvoorbeeld aan gebakken uitjes
- Een bamboe matje om de sushirollen mee te maken
- Saus(jes), denk bijvoorbeeld aan soja saus of Japanse mayonaise
- Eventueel stokjes om mee te eten
- Water
Qua keukengerei heb je het volgende nodig om zelf sushi te maken:
- Een pan om de sushirijst in te koken
- Een mes om de sushirol mee te snijden
- Eventueel een mes om de groente mee te snijden
- Een kom
- Een snijplank
- Een vergiet
- Twee platte borden
- Een pan om eventueel de kip of de vis in te bakken
Dat is nog niet voldoende want naast de ingrediënten en de materialen die nodig zijn om de sushi mee te maken, heb je ook servies nodig. Het is natuurlijk ontzettend leuk om mooi servies te hebben om de zelfgemaakte sushi op te serveren. Voor het opdienen van sushi kun je bijvoorbeeld een mooi plat bord gebruiken. Daarnaast heb je bordjes nodig zodat iedereen een bordje heeft om van te eten. Je hebt ook kleine schaaltjes nodig om de sojasaus in te doen. Tokyo design studio biedt prachtig servies aan. Perfect voor een sushi avondje thuis.
Hoe zelf sushi maken?
Wanneer je alle ingrediënten en materialen in huis hebt om zelf sushi te maken, is het tijd om aan de slag te gaan. Ik heb gemerkt dat het ontzettend belangrijk is om alles goed voor te bereiden. De rijst heeft namelijk best wel wat tijd nodig om af te koelen. Als je dan al de avocado hebt gesneden, wordt de avocado al bruin nog voordat je het kunt eten. Zelf sushi maken vraagt dus wat voorbereiding, maar ook wat planning.
De voorbereiding:
- Begin met het koken van de rijst. Volg daarvoor de verpakking van de rijst. Dit duurt over algemeen tussen de 10 en 20 minuten. Het is namelijk afhankelijk van het merk hoelang de daadwerkelijk moet koken
- Is de kooktijd voorbij, giet dan de rijst af. Laat het goed uitlekken in het vergiet.
- Doe de rijst in de kom en doe de witterijstazijn erbij. Hoeveel je daarvoor moet gebruiken, hangt ook af van de hoeveelheid rijst die je hebt gekookt.
- Verspreid de rijst vervolgens op de platte borden. Door de rijst zo plat mogelijk te maken, versnel je het afkoelproces.
- Terwijl de rijst afkoelt, kun je alvast de overige ingrediënten voor bereiden. Schil de groenten bijvoorbeeld alvast en snij de groente in dunne smalle reepjes. Wacht nog even met ingrediënten zoals avocado, dat wordt namelijk erg snel bruin.
- Heb je een proteïne bron die verwarmd moet worden, kun je dit nu ook alvast doen. Bak bijvoorbeeld de kip of vis alvast in de pan.
- Laat het vlees of de vis afkoelen voordat je de sushi gaat maken.
Zelf sushi maken:
- Zodra de sushirijst is afgekoeld kunnen we eindelijk zelf sushi maken. Pak de snijplank en leg die op het aanrecht
- Plaats op de snijplank het bamboematje en daaroverheen het eerste norivel
- Het is handig om van te voren in te schatten hoeveel norivellen je wilt gaan vullen en hoe je rijst over die vellen gaat verdelen.
- Verspreid over het eerste norivel alvast de eerste hoeveelheid rijst. Zorg dat je rond de bovenste zijde ongeveer een centimeter over houd, maar probeer de andere randen wel evenredig te vullen met rijst.
- Zodra de rijst is verdeeld kun je aan de rand die het dichtste bij jou zit in de breedte de vullingen verdelen.
- Pak vervolgens het bamboe matje aan jouw kant beet en probeer heel stevig het norivel inclusief de rijst en de vullingen te rollen. Hoe steviger je rolt, hoe steviger de sushirol wordt.
- Ben je bij het einde van het norivel aangekomen, dan kun je beide uiteindes door middel van water aan elkaar laten plakken.
- Snij nu de rol in plakjes en serveer ze op een mooi bord.
- Herhaal deze stappen totdat de rijst en/of de norivellen op zijn.
Handige tips voor zelf sushi maken
Sushirijst is vrij plakkerig. Dat moet ook omdat het de rol bij elkaar moet houden. Een handige tip bij het zelf sushi maken is het gebruiken van voldoende water. Door je vingers nat te maken voorkom je dat de rijst aan je vingers blijft plakken. Maak het mes waarmee je de sushirol snijd ook nat met water. Met een nat mes kun je de sushirol makkelijker snijden.
Conclusie over zelf sushi maken
Zelf sushi maken vraagt enige oefening, maar het is ontzettend leuk om te doen. Je kunt helemaal zelf bepalen welke topping en vullingen je wilt gebruiken en dat maakt het extra leuk. Helemaal om steeds verschillende soorten sushi zelf te maken zorgt voor uitdaging. Laat mij vooral eventjes weten wanneer je zelf sushi hebt gemaakt en hoe dat is gegaan.