Waarom vakantie nemen?

Waarom vakanties nemen

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Als je mij al langer volgt, zul je wel weten dat ik een voorstander ben van dagjes weg. Het zorgt voor nieuwe prikkels omdat het erg verfrissend kan zijn wanneer je in een nieuwe omgeving bent. Ik ben ook groot fan van langere periodes vrij, zoals een vakantie. Zo’n beetje iedereen geniet er natuurlijk ontzettend van om vakantie te hebben en dat is ook niet zonder reden, maar het heeft ook een cruciale functie in je algehele functioneren. In dit artikel lees je daar alles over waarom vakanties zeker aan te raden zijn.

Vakanties

Om de vraag: “wat is een vakantie?” te beantwoorden is er niet een zwart-wit antwoord. Juist omdat vakanties in vele soorten en maten te nemen zijn. Om een globale beschrijving te geven van een vakantie, gaat het erom dat een persoon meerdere dagen zijn dagelijkse activiteiten en verantwoordelijkheden staakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werk, school en / of studie. Het gaat dus echt om vrije tijd. Pas later is vakantie gekoppeld aan het maken van reizen, maar het is dus ook vakantie wanneer je ervoor kiest om simpelweg thuis te blijven.

Laten we voorop stellen dat er vele verschillende soorten vakanties zijn. Denk maar aan strandvakanties, pakketreizen, wintersport en nog veel meer. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het boeken. Zoek bijvoorbeeld maar eens goedkope vakantie Griekenland op in Google en de zoekresultaten vliegen je om de oren. Hetzelfde geldt voor een zeer inclusieve reis naar bijvoorbeeld de Filipijnen. Je kunt ook kiezen voor een reis op een boot, een meerdaagse roadtrip of juist city hoppen.

Vakantie nemen en vakantie opnemen

Bij iedere baan heb jij het recht om je vakantie op te nemen. In sommige gevallen zijn er periodes, denk aan de bouwvak, waarbij er een aantal weken vaststaan waarin jij sowieso vrij bent. Het hele bedrijf is dan namelijk gesloten. Sommige functies zijn dus afhankelijk van de CAO wanneer zij vakantie op kunnen nemen. Verder heb jij wel het recht om vakantie op te nemen. Of je nu vakantie op wilt nemen bij ziekte of na ontslag, je hebt het recht dit te doen.

Waarom vakantie nemen?

De grote vraag is natuurlijk waarom vakantie nemen een goed idee zijn? Los van dat het gewoon heerlijk is om van tijd tot tijd niets te hoeven doen, zitten er nog vele andere redenen waarom vakanties zo belangrijk zijn. Er zitten namelijk een hoop gezondheidsvoordelen aan, die ik graag met je deel. Deze 9 redenen zijn onder andere waarom vakantie onmisbaar is:

 1. Vakanties zijn ontspannend

  Allereerst werken vakanties heel ontspannend. Tijdens jouw vakantie heb je namelijk geen verplichtingen en daarmee is de dagelijkse druk een stuk lager. Het is de tijd van het jaar waarin jij even alles los kunt laten en dus kan ontspannen. Je hoeft niet op de klok te kijken en je er zijn geen verplichtingen. Daardoor kun je dus zoveel mogelijk ontspannen. 

 2. Je hebt een leuk vooruitzicht om naar toe te werken

  Het is heel fijn om een vooruitzicht te hebben naar een leuke en ontspannende tijd. Veel mensen kiezen ervoor om 1 keer per jaar op vakantie te gaan en dus is het voor hen ook hetgeen waar ze het hele jaar voor sparen en dus naar toe werken. Overigens zijn er ook een hoop mensen die het niet kunnen betalen om vaker op vakantie te gaan of hebben simpelweg te veel verantwoordelijkheden en kunnen daarom niet vaker vrij nemen. Een vakantie is voor hen, maar ook voor mensen die wel vaker op vakantie kunnen, een vooruitzicht waar je naar toewerkt. 

 3. Vakanties verminderen stress

  Een ander antwoord op de vraag: waarom vakanties noodzakelijk zijn?, is stress. Dit kun je zien als een verlengde van punt 1, maar ik zie deze twee graag los van elkaar. Het is inderdaad zo dat het dagelijkse leven stress met zich meebrengt, maar niet iedereen hoeft te lijden onder stress. Stress wordt eigenlijk pas een probleem wanneer je dit lichamelijk en mentaal voelt. De een kan dit beter aan, dan de ander. De een ervaart het bijvoorbeeld ook sneller dan de ander. Hoe dan ook bij grote stress kan een periode van rust de oplossing zijn om je stressniveau te verminderen.

 4. Je gunt jezelf de tijd om te herstellen van de afgelopen periode

  Helemaal wanneer je veel verantwoordelijkheden hebt is het een opluchting om één of meerdere keren per jaar een moment te hebben om te herstellen. Tijdens je vakantie kun je nieuwe energie opdoen en die heb je nodig om voor je gezin / familie te zorgen, je baan uit te oefenen, je huishouden bij te houden en ga zomaar door. Wanneer je maar doorgaat en nooit even jezelf een moment rust gunt, ga je vroeg of laat instorten. Je kunt bijvoorbeeld langdurig uitvallen of ziek worden. Gun jezelf daarom een herstelperiode. Dit zorgt ervoor dat je het dagelijkse leven volhoudt.

 5. Vakanties zorgen voor creativiteit

  Naar welk land je ook gaat, ieder land heeft zijn eigen cultuur. De kunst, de gewoontes, de culinaire keuken, maar ook de wetten/regelgeving en infrastructuur zijn bijvoorbeeld aspecten waar jij inspiratie over op kunt doen. Vakanties maken je creatief, puur omdat je uit je oude vertrouwde omgeving bent. Je moet onder andere openstaan voor de manier van doen in het desbetreffende land. Dit kan voor creativiteit zorgen. Je kunt bijvoorbeeld aspecten toepassen op je eigen leven of inzetten bij je hobby. 

 6. Je voorziet jezelf van meer frisse lucht en doet natuurlijk licht

  Een andere reden waarom vakanties zo’n goed idee zijn, heeft te maken met de tijd die je buiten zal doorbrengen. Het is nou eenmaal heel gezond om jezelf bloot te stellen aan de zon en de frisse lucht buiten. De zon is namelijk onmisbaar voor je gezondheid. We zitten tegenwoordig bij vele banen veel binnen en dat maakt het belangrijk is om bewust naar buiten te gaan. Een vitamine D tekort kan een hoop complicaties geven. Het natuurlijke licht van de zon zorgt bijvoorbeeld voor een veel betere nachtrust. Bovendien is het heel gezond om de frisse wind in je haren te hebben. In dit artikel lees je over het belang van het buiten zijn. 

 7. Je bouwt met vakanties relaties op

  Door middel van vakanties kun je ook relaties versterken of nieuwe relaties opbouwen. Wanneer je ervoor kiest om samen met iemand op vakantie te gaan, heb je een prachtige herinnering waarmee je jouw band versterkt. Uit verschillende studies is gebleken dat 50% van de mensen een hechtere band voelt met met zijn of haar reisgenoot. Tegelijkertijd kun je tijdens je vakantie ook nieuwe relaties ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan lokale burgers of misschien ontmoet je wel andere vakantiegangers. Door middel van social media kun je daarmee in contact blijven. Wie weet maak je wel nieuwe vrienden of misschien ontmoet je wel een toekomstige partner. 

 8. Je ontwikkelt jezelf door middel van vakantie

  Kies je ervoor om alleen op vakantie te gaan? Dit is een goede manier om meer op jezelf te vertrouwen en jezelf te ontwikkelen. Je bent namelijk uit je vertrouwde omgeving en bent genoodzaakt eventueel een andere taal te spreken en meer te vertrouwen op je vaardigheden. Het maken van keuzes en het omgaan met een andere valuta zijn onder andere uitdagingen waar je voor komt te staan.  Voor velen is het alleen op vakantie gaan ook een behoorlijke stap. Ineens heb je meer tijd over om bijvoorbeeld na te denken en daarmee kun je soms tot mooie inzichten komen. Allerlei manieren waarop jij als mens kunt ontwikkelen.

 9. Je lichamelijke en mentale functioneren verbeteren door regelmatig op vakantie te gaan

Het is misschien een beetje een gevolg op bovenstaande punten, maar toch ook een reden waarom vakantie nemen zo belangrijk is. Wanneer je regelmatig op vakantie gaat wordt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk lager. Gedeeltelijk heeft dit natuurlijk met het stressniveau te maken. Bovendien verbeteren je cognitie en je mentale gezondheid wanneer je regelmaat rust. Op lange termijn zorgt dat er weer voor dat je welzijn toeneemt en dat angstige en depressieve gedachten afnemen. Dat is dus zeker weten een goede reden waarom vakantie niet onderschat moet worden.

Een aantal waarom vakantie nemen weetjes

 • The Multiple Risk Factor Intervention Trial for the Prevention of Coronary Heart Disease heeft 9 jaar lang 12000 mannen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten gevolgd. De mannen die ieder jaar op vakantie gingen hadden 21% minder kans om te overlijden aan hart-en vaatziekten dan de mannen die niet ieder jaar op vakantie gingen.
 • Bovendien is in de studie van Framingham Heart aangetoond dat mannen die een aantal jaar geen vakantie nemen, maar liefst 30 % meer kans hebben op een hartaanval. Voor vrouwen geldt dat zij 8 keer meer de kans hebben op het krijgen van hart en vaatziekten, dan wanneer zij wel minstens 2 keer per jaar op vakantie gaan. 
 • Ernst & Young heeft intern een onderzoek gedaan en ontdekte dat voor iedere 10 uur vakantie die een werknemer neemt, de prestaties aan het einde van het jaar met 8 % verbeteren. Bovendien gaan werknemers die regelmatig op vakantie willen, eerder op zoek naar een andere baan wanneer zij de vrijheid bij de huidige werkgever niet krijgen om regelmatig op de vakantie te gaan. 
 • Boston Consulting Group heeft ook onderzoek uitgevoerd. Zij ontdekte dat wanneer werknemers verplicht vrij moeten nemen, zij aanzienlijk productiever zijn dan degenen die het hele jaar door blijven werken. Opnieuw dus een cruciale reden waarom vakantie nemen niet onderschat mag worden. Ook je werkgever heeft er namelijk baat bij.
 • AARP Travel heeft een onderzoek gedaan onder mannen en vrouwen waaruit is gebleken dat 73% van de deelnemers op zijn minst 1 gezondheidsvoordeel ervaart na de vakantie, waar onder betere nachtrust, meer energie en meer productiviteit. De gezondheidsvoordelen houden bovendien nog enkele weken na de reis aan.

Tot slot over waarom vakantie nemen zo belangrijk is

Waarom vakantie nemen erg belangrijk is? Zoals je hebt kunnen lezen zitten er een hoop voordelen aan het nemen van vakantie. Het maakt je productiever, veerkrachtig en vermindert je stressniveau. Tot slot is er wetenschappelijk bewezen dat een vakantie maximaal 8 dagen moet duren. Je bent dan maximaal tot rust gekomen en je stress is gedaald. Op dag 11 stort het gevoel van rust in en ga je je vervelen. Neem daarom liever meerdere vakanties verspreid over het jaar dan in een keer al je vakantie dagen achter elkaar.

Waarom neem jij vakantie?

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten:

Is hennepolie gezond
Health

Is hennepolie gezond?

Er zijn verschillende manieren om aan je mentale en lichamelijke gezondheid te werken. Een van die manieren is gek genoeg met hennepolie. Is hennepolie gezond?

Lees verder >