14 voordelen van een hond

De voordelen van een hond

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Je kunt je leven behoorlijk wat kleur geven door middel van een huisdier. Ik heb eigenlijk altijd een hond als huisdier gehad. Een aantal jaar geleden heb ik mijn hond verloren en sindsdien heb ik er eigenlijk geen eentje meer. Toch heb ik al die jaren zo erg genoten van mijn honden, dat het mij toch wel eens tijd leek om de voordelen van een hond met jullie te delen.

Een hond al jarenlang onze beste vriend

Honden zijn al vele jaren onderdeel van het leven van de mens. Wat begonnen is als hulpmiddel bij de jacht en het zoeken naar eten, is inmiddels uitgegroeid naar een onmisbare factor in vele gezinnen. Jaren geleden zijn jonge wolven getemd en ingezet om de mensheid te helpen overleven. De wolven die zich het beste aan mensen konden aanpassen, heeft zich verder ontwikkeld. Wat uiteindelijk als resultaat heeft gegeven dat er tegenwoordig honderden verschillende rassen zijn. Er is op een gegeven moment overgegaan op fokken op vaardigheden en daardoor is de ene hond bijvoorbeeld beter als gezinshond en de ander juist als waakhond.

Tegenwoordig zijn er nog steeds jachthonden, maar die zijn minder noodzakelijk dan vroeger. Dit heeft te maken met de veehouderijen. De voornaamste reden om nu een hond te nemen is omdat een hond je leven kan verrijken en een stuk mooier kan maken. Bovendien zijn er nog vele andere voordelen van een hond, maar het gaat de mens voornamelijk erom om een trouwe vriend naast zich te hebben.

De voordelen van een hond

Het nemen van een hond is een flinke verantwoordelijkheid. Een hond vraagt nou eenmaal een hoop zorg en bovendien zit er ook een kostenplaatje aan vast. Naast het kopen van voer, het betalen van de hondenbelasting en de dierenarts, wil je je hond natuurlijk ook verwennen. Webshops zoals K9Shop maakt dat niet heel makkelijk met al die leuke spullen. Helemaal wanneer je niet alleen bent, kunnen de meningen verschillen of het een verstandige keuze is om een hond te nemen. Misschien moet je eerst jezelf of anderen overtuigen. Ben je op zoek naar redenen om een hond te nemen, dan kan deze lijst met voordelen van een hond je wellicht overtuigen.

 1. Je bent met een hond nooit alleen

  Wanneer je een hond hebt, ben je nooit alleen. Dat is voor velen een hele fijne gedachte en staat dan ook bovenaan het rijtje van de voordelen van een hond voor velen. Je komt niet thuis in een leeg huis en alleen dat is al een hele fijne gedachte. Ook in de avonden ben je niet alleen. Ondanks een hond niet terug kan praten, kan je de band wel zo sterk maken dat hij of zij jou goed begrijpt en je kan bieden wat je nodig hebt.

 2. Een hond brengt een hoop plezier

  Met een hond maak je zoveel leuke momenten mee. Als puppy halen ze natuurlijk allerlei gekke taferelen uit bij het ontdekken van de wereld, maar ook volwasse honden brengen elke dag wel een grote glimlach op je gezicht. Verder ga je met je hond natuurlijk leuke dingen doen. Je gaat bijvoorbeeld vaker naar het strand, het bos of een park. Iets wat je zonder hond misschien niet zo snel zou doen. Daar kun je een hoop plezier beleven.

 3. Je hebt iedere dag een reden om op te staan

  Doordat je hond op je rekent, heb je iedere dag een reden om op te staan en aan je dag te beginnen. Je kunt er namelijk niet voor kiezen om te blijven liggen, want de hond moet eten en moet natuurlijk ook even naar buiten. Een hond zorgt dus voor een doel in je leven en helpt je bovendien om een ritme vast te houden. Dat kan heel prettig werken. Dit puntje hoort dus ook zeker thuis in deze lijst over de voordelen van een hond.

 4. Een hond verlicht je stress

  Misschien is dit puntje wel de opmerkelijkste in dit rijtje over de voordelen van een hond, maar tegelijkertijd ook best wel logisch als je erover nadenkt. Er is namelijk wetenschappelijk bewezen dat het aaien en alleen al het kijken naar een hond je stressniveau een stuk kan verminderen. Tijdens het aaien ontspan je namelijk aanzienlijk en daarbij gaat je hartslag omlaag. Bij het kijken naar het hond wordt je bovendien ontzettend vrolijk, wat maakt dat ook daarmee stressvolle gedachten even worden verplaatst door leuke gedachten. Niet alleen dat maar ook het wandelen gedurende de dag helpt je stressniveau verlagen. 

 5. Je komt iedere dag aan de nodige lichaamsbeweging

  Een hond heeft het nodig om een aantal keer per dag naar buiten te gaan. Hierdoor krijg je de dagelijkse lichaamsbeweging bij het uitlaten van je trouwe viervoeter. Het wordt namelijk aangeraden om elke week minimaal 2,5 uur matig intensief bezig te zijn. Door middel van het uitlaten van de hond, kom je daar natuurlijk gegarandeerd aan. Naast het uitlaten, ga je wellicht ook regelmatig met hem spelen en stoeien. Ook dat is een vorm van lichaamsbeweging.

 6. Een hond is altijd blij wanneer je thuis komt

  Een van de voordelen van een hond is dat je dus nooit alleen bent, maar tegelijkertijd is er altijd iemand onwijs blij wanneer je thuis komt. Ik kon het bijvoorbeeld niet laten om mijn hond eerst een flinke begroeting te geven, voordat ik mijn jas ging ophangen en mijn schoenen uit ging doen. Puur de blijheid die je ziet in de hond zodra hij merkt dat je thuis komt, zorgt voor een grote glimlach. Mijn hond zat altijd al helemaal kwispelend klaar voor de achterdeur zodra hij merkte dat ik thuis kwam.

 7. Je komt voldoende buiten

  Eerder heb ik al beschreven over de redenen waarom het zo belangrijk is om voldoende buiten te zijn. Je doet er uiteraard vitamine D mee op en tegelijkertijd is het ontzettend goed voor je gezondheid. De kleur groen verlaagt namelijk je stressniveau en het natuurlijke licht doet wonderen voor je nachten. Bovendien is het natuurlijk heel goed voor je weerstand om regelmatig buiten te zijn. Met een hond ga je dagelijks meerdere keren naar buiten en dus hoef je je daar geen zorgen over te maken.

 8. Een hond heeft een positief effect op je mentale gezondheid

  Er zijn verschillende onderzoeken geweest waaruit is gebleken dat een hond een positief effect heeft op je gezondheid. Door een hond worden bijvoorbeeld je angstgevoelens vermindert en daardoor kun je een hoop rust ervaren. Bovendien wordt de aanmaak van oxytocine door een hond bevordert. Dat zorgt voor geluk en saamhorigheid. Verder helpt oxytocine tegen schizofrenie en bij de behandeling voor depressies en posttraumatische stress. Ook dat is voor velen een van de grootste voordelen van een hond.

14 Voordelen van een hond

Aan welke voordelen van een hond kun je nog meer denken?

Zoals je al hebt kunnen lezen, heb je behoorlijk wat voordelen van een hond. Het zorgt onder andere voor minder stress, brengt je een hoop plezier en bovendien zorgt het ervoor dat je leven een stuk gezonder is. Ben je na bovenstaande voordelen van een hond nog niet helemaal overtuigd? Misschien kunnen dan deze zes voordelen van een hond je wel helemaal overtuigen.

 • Kinderen, tieners en volwassenen met honden leren verantwoordelijkheid dragen

  Wanneer een kind  opgroeit met een huisdier (en dus ook met een hond) ontwikkelt het een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Althans dat is natuurlijk het geval wanneer de ouder het kind betrekt bij de zorg. Een kind leert voor een dier te zorgen en op die manier, leert hij een hoop eigenschappen in de zorg voor het dier en natuurlijk ook respect te hebben voor dieren. Dit geldt eigenlijk niet alleen voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen en tieners. Velen zien het ook als een test voordat zij aan kinderen beginnen. Je draagt toch de zorg en de verantwoordelijkheid voor een levend wezen.

 • Een hond kan de veiligheid in huis en buitenshuis vergroten

  Het veiligheidsgevoel dat jij ervaart, kan ook een stuk groter zijn met een hond in huis. Overigens slaan inbrekers over het algemeen een huis met een hond ook liever over. Echter kun je hier, naar mijn mening, niet blindelings van uit gaan. Toch kun je door een hond je een stuk veiliger voelen. Dat geldt ook voor op straat. Vooral vroeg in de ochtend en laat in de avond kun je je toch een stuk veiliger voelen met je trouwe viervoeter naast je.

 • Kinderen hebben een minder grote kans om allergieën te ontwikkelen

  Wanneer kinderen opgroeien in een huis met een hond is de kans dat zij allergieën of astma krijgen een stuk minder groot. Misschien niet perse de beste reden om een hond te nemen, maar hij hoort zeker wel thuis in het rijtje van deze voordelen van een hond. Helemaal wanneer je weet dat er in de familie al een grotere aanleg is op allergieën. Het geeft geen garantie dat het kind het helemaal niet zal ontwikkelen, maar de kans zal wel minder groot zijn. 

 • Een hond kan een boost geven aan je sociale leven

  Een ander voordeel van een hond is dat het je sociale leven een stuk groter kan maken. Wanneer honden met elkaar gaan spelen, raken baasjes toch wel snel aan de praat. Helemaal wanneer je vaak dezelfde routes loopt, kom je vaak dezelfde mensen tegen. Zeker wanneer je ook vaste tijden hanteert. Omdat toch wel veel mensen vaste tijden aanhouden, kom je snel dezelfde mensen tegen. Het is daardoor ook zeker mogelijk om vriendschappen op te bouwen en je hond heeft er ook baat bij.

 • Honden kunnen het levensgeluk van bepaalde bevolkingsgroepen vergroten

  Eén van de grootste voordelen is dat een hond voor velen het levensgeluk en de levenskwaliteit kan vergroten. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende hulphonden die onmisbaar zijn voor duizenden mensen, maar ook voor een hoop ouderen draagt een hond bij aan het levensgeluk. Een hond zorgt bijvoorbeeld voor een hoop ouderen dat zij actief blijven, zich minder eenzaam voelen en uiteindelijk lichamelijk een stuk gezonder zijn. Naast een betere gezondheid kun je daar ook een hoop geluk door ervaren.

 • Een hond heeft een positief effect op je lichamelijke gezondheid

  Hierboven heb je het al kunnen lezen, maar een hond zorgt ook zeker voor een betere lichamelijke gezondheid. Dankzij de lichaamsbeweging verbeter je de conditie van je hart en je bloedvaten. Er zijn dan ook een hoop studies naar geweest. Alle studies tonen aan dat je minder kans hebt op hart- en vaatziekten wanneer je een hond hebt. Dit heeft met name natuurlijk te maken met dat je onwijs veel loopt met een hond. Daarmee wordt je dus ook een stuk gezonder oud.

Tot slot over de voordelen van een hond

Laten we eerlijk zijn, naast de voordelen van een hond zitten er heb je nadelen van een hond. Zo moet je er bijvoorbeeld wel rekening mee houden dat je niet al te lang van huis bent. Een hond is nou eenmaal afhankelijk van jouw zorg. Zo laat bijvoorbeeld ook niet ieder hotel, appartement en / of huisje honden toe op vakantie. Ook daar moet je dus goed naar kijken. Bovendien kost de zorg voor een hond, net als bij ieder huisdier, geld. Je moet bijvoorbeeld betalen voor het voer, de hondenbelasting, de dierenarts en dan heb je nog de hondenspeeltjes en de overige spullen die je nodig hebt.

Verder moet je ook in weer en wind, en ook wanneer je ziek bent, voor het beestje zorgen. We hebben het ook nog niet gehad over het verdriet dat je hebt bij het verliezen van een hond. Een hond krijgt toch wel een grote plek in je leven en het verlies is daarom ook groot. Deze nadelen, en misschien ken je nog wel een aantal andere, zorgen ervoor dat het belangrijk is om een weloverwogen besluit te nemen over het nemen van een hond. Toch krijg je er zoveel liefde en plezier van terug. Kijk bijvoorbeeld alleen al eens naar bovenstaande lijst met voordelen van een hond die ik heb kunnen benoemen. En er zijn ook zeker nog veel meer.

Wat zijn jouw voordelen van een hond?

*Dit artikel over de voordelen van een hond betreft een samenwerking

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: