Het belang van roadtrips

Roadtrips

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Of het nu gaat om een ander land of stad, je kunt een hoop leren van een compleet andere omgeving. Ik ben in ieder geval dol op andere steden en culturen. Om andere steden en culturen te kunnen zien, kun je op vakantie gaan, maar je kunt ook op een roadtrip ondernemen. Ik vertel je in dit artikel meer over roadtrips en waarom het een goed idee is om roadtrips te plannen.

Wat is een roadtrip?

Een roadtrip is eigenlijk een route van plaats naar plaats die je afgaat. Dit kun je doen met de auto, motor, fiets of caravan. Je kunt ervoor kiezen om van te voren al een specifieke route te plannen, maar het fijne aan een stedentrip is dat je ook spontaan kunt zijn. Dankzij jouw gekozen vervoermiddel heb je de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Je plannen kunnen dus ook tijdens de reis veranderen. Meerdere routes brengen je namelijk naar je gewenste eindbestemming. Het concept roadtrippen bestaat al honderden jaren. De allereerste stedentrip met een auto was bijvoorbeeld in 1888. 

Tegenwoordig hebben stedentrips meer aanzien dan ooit. Voor velen is het een plezierige activiteit of hobby, maar voor anderen is het hun beroep of lifestyle. Het internet stikt bijvoorbeeld van de blogs over stedentrips. De vrijheid en flexibiliteit die roadtrippen biedt, is een lifestyle die vele mensen graag willen hebben. Het is erg populair en dat zie je terug in tv series, films en boeken. In veel gevallen gaat het om een reis met een vastgestelde eindbestemming, maar je kunt natuurlijk ook een stedentrip afleggen dat nog helemaal niet vaststaat. Je kunt dan ergens blijven hangen wanneer je het erg naar je zin hebt.

Waarom een roadtrip?

Het is onwijs fijn om jezelf eens in de zoveel tijd te kunnen trakteren op een dagje uit. Veel mensen leven helemaal uit naar de vakantieperiode. Een vakantie vol cultuur snuiven of juist heerlijk hangen aan de rand van het zwembad. Het is natuurlijk maar net wat je wilt. Voor wie er nog niet helemaal over uit is of een roadtrip iets voor hem of haar is, heb ik hier een aantal redenen om een roadtrip te maken:

Je kunt meer plaatsen bezoeken tijdens je roadtrip

Een van de voordelen is dat je natuurlijk op meer plaatsen komt dan tijdens een normale reis waarbij je één plaats bezoekt. Juist doordat je aan het rijden bent, doe je er natuurlijk langer over om op eindbestemming aan te komen. Dit betekent dat je regelmatig door landen en plaatsen komt waar je bijvoorbeeld kunt tanken, eten of overnachten. Je hebt een flexibele reis met een stedentrip en dus kun je het uiterste halen uit alle plaatsen die je tegenkomt. Wil je bijvoorbeeld langer in een stad of land blijven dan behoort dat altijd tot je opties.

Bovendien heb je invloed op de route die je aflegt. Je kunt ervoor kiezen om een standaard route te nemen met alleen maar snelwegen, maar een toeristische route zorgt toch wel echt voor de mooiste plekjes. Tijdens je rit kun je betoverende plekjes tegenkomen, waar je misschien juist wel even wilt blijven hangen. Van de route moet je namelijk net zo erg genieten als de eindbestemming. Het is ook zeker de moeite waard om te kijken waar je allemaal exact langs komt tijdens je reis. Wie weet kom je langs prachtige stranden, mooie kliffen of andere prachtige plaatsen. Het zou zonde zijn als je dat misloopt.

Je zit nergens aan vast met een stedentrip

Gedurende de week heb je veel verantwoordelijkheden, verplichtingen en stress. Hoe fijn is het dat je dat allemaal los kunt laten en gewoon kunt gaan rijden. Voor velen is de vrijheid en flexibiliteit die een stedentrip biedt alleen al de moeite waard om een stedentrip te overwegen. Je hoeft namelijk nergens aan vast te zitten bij een roadtrip. Wil je in een plaats langer blijven hangen of toch een andere richting op rijden, alles kan en alles mag. Profiteer van die vrijheid. 

Je kunt meerdere plaatsen tijdens 1 route bezichtigen

Soms is een keuze maken tussen bepaalde landen gewoon zo moeilijk dat je niet eens weet waar je moet beginnen. Het kan ook zijn dat jij naar Italië wilt, maar je partner naar Kroatië. Door middel van een roadtrip hoef je niet te kiezen en kun je dus beide landen tijdens dezelfde reis bezoeken. Je kunt een stedentrip dus ook zo samenstellen dat je alles wat je graag wilt zien in 1 reis kunt doen. Een roadtrip kan dus ook voor iedereen een activiteit of element bevatten dat het hele gezin kan aanspreken.

Voor wie is een roadtrip geschikt?

In principe is een roadtrip voor jong en oud geschikt. Aangezien je een stedentrip volledig kunt samenstellen zoals jij zou willen, zie ik niet waarom een bepaalde generatie zich er niet in zou kunnen vinden. Wanneer je niet goed tegen onzekerheid kunt en behoefte hebt aan duidelijkheid, kun je de reis natuurlijk van tevoren al helemaal uitstippelen. Ik kan me goed voorstellen dat dit ook je voorkeur heeft met kleine kinderen. In de avond laat  kun je het beste nog een slaapplaats vinden, met huilende kinderen op de achterbank lijkt me geen pretje. Kijk dus goed wat realistisch is voor jouw specifieke situatie en houd daar rekening mee in je planning.

Wat heb je nodig voor een roadtrip?

Voor een stedentrip wil je uiteraard voorbereid zijn, zodat je onderweg nergens over hoeft te stressen. Onthoud wel dat mocht je iets vergeten zijn, je dat altijd onderweg kunt aanschaffen. Sterker nog soms is het handiger om het aanschaffen wanneer je op de gewenste eindbestemming bent aangekomen. Je wilt natuurlijk niet onnodig teveel spullen meeslepen, al helemaal niet wanneer je niet veel ruimte hebt om die spullen mee te nemen. Denk maar aan een motor, de fiets of een kleinere auto.

Een planning

Ook wanneer je ervoor kiest om simpelweg te gaan rijden en onderweg te zien waar je eindigt, kun je spreken van een plan. Zelfs bij een spontane reis, kies je vaak wel een land of stad waar je graag heen wilt. Al is het maar een bepaalde windrichting. Bovendien is het handig om na te denken over waar je gaat slapen. Kies je voor een overnachting in een hotel of in de auto. Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen dan is het wellicht verstandig om wel enigszins een plan te hebben van welke plaatsen je passeert tijdens de reis.

Een vervoermiddel

Om een roadtrip te maken heb je uiteraard een vervoermiddel nodig. Je kunt uit verschillende opties kiezen, bijvoorbeeld een auto, motor, fiets, kampeerauto, caravan en ga zo maar door. Heb je geen vervoermiddel, dan kun je ervoor kiezen om een vervoersmiddel te huren om alsnog je roadtrip te kunnen maken. Zie je het niet zitten om in je eentje een roadtrip te maken, dan kun je met bekenden gaan, maar je kunt ook op het internet een roadtrip boeken met vreemden. 

Kleding en verzorgingsmaterialen

Net als voor iedere reis heb je kleding en verzorgingsmaterialen nodig. Hierbij kun je denken aan tandpasta, tandenborstel, shampoo, deodorant en dergelijke.  Je wilt natuurlijk voorbereid zijn op alle soorten situaties en dus is het slim om wat kleding mee te nemen voor warm weer, koud weer en voor actieve activiteiten. Mocht je een berg willen beklimmen is het slim om schoenen en dergelijke te hebben die geschikt zijn voor zulke activiteiten.

Spullen om comfortabel te reizen

Naast kleding en producten om de dagen door te komen, is comfort cruciaal tijdens een roadtrip. Niets is fijner dan een deken over je benen en een kussentje in je nek tijdens een lange autorit. Ga je niet met de auto, maar met een motor dan wil je uiteraard de juiste spullen bij je hebben. Dit houdt bijvoorbeeld een passend motorpak in, een aansluitende helm en de juiste handschoenen. Tijdens je reis is het ook handig om ervoor te zorgen dat je verfrissingsdoekjes, navigatie en dergelijke bij je hebt. Alles om je reis zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. De ervaring begint namelijk al bij de reis.

Zorg voor veiligheid

Ook veiligheid is cruciaal tijdens een stedentrip. Gelukkig zijn er een aantal stappen die jij kunt zetten om de reis een stuk veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een EHBO kit, een zaklantaarn, extra batterijen en vergeet niet de vloeistoffen voor je vervoersmiddel. Het laatste dat je wilt is met pech onderweg stranden. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan is een “ouderwetse” landkaart ook geen overbodige luxe.Tijdens een roadtrip is het wellicht handig om een aantal producten mee te nemen om je auto schoon te maken mocht er bijvoorbeeld iets vallen.

Maaltijden en drinken

Misschien nog wel het leukste aan roadtrips zijn de snacks voor onderweg. Althans dat vind ik. De drankjes, hapjes en snacks bieden niet alleen extra veiligheid voor onderweg, mocht je toch stranden. Daarnaast brengen eten en drinken simpelweg plezier. Het biedt herinneringen, nostalgie en brengt emoties met zich mee. Zeker dus geen onbelangrijk punt voor een reis.

Een aantal roadtrip tips

Ik heb al een lijstje met je gedeeld met spullen die je nodig kunt hebben voor een stedentrip, maar ik heb natuurlijk nog veel meer roadtrip tips voor je. Je wilt er uiteraard voor zorgen dat je reis soepel zal verlopen, maar onthoudt dat je ook voldoende mogelijkheden hebt om onderweg nog wat spullen aan te schaffen. Sterker nog ik raad je aan om enkel het broodnodige mee te nemen. Helemaal wanneer je op de fiets of motor gaat. Je verliest anders ruimte die je wellicht beter voor andere spullen kunt gebruiken. Toch deel ik graag nog deze roadtrip tips met je:

 • Past jouw gekozen overnachting stijl bij het land waar je doorheen reist
  Voordat je gaat rijden is het uiteraard slim om van te voren te besluiten hoe jouw overnachtingen eruit zullen zien. Kies je voor hotels en motels of kies je voor overnachtingen in een tent. De eerste kan prijzig zijn, maar de tweede geeft geen garantie op een goede nachtrust. Daarnaast kun je kiezen uit overnachtingen in je eigen camper, maar dan moet je hopen dat je daar een geschikte locatie voor vindt. In de bergen is dat bijvoorbeeld een stuk lastiger. Kijk dus goed of je globale route wel de juiste mogelijkheden biedt voor jouw specifieke reis. Je kunt namelijk niet overal zomaar overnachten.

 • Maak je vervoersmiddel gereed goed voor de reis
  Op welke manier je ook gaat reizen, je vervoersmiddel moet uiteraard klaar zijn voor op reis. Je moet er natuurlijk voor zorgen dat je vervoersmiddel voldoende brandstof heeft, maar ook dat alle oliën zijn bijgevuld. Het laatste dat je wilt is pech onderweg. Je doet er overigens ook slim aan om je vervoersmiddel even te laten controleren bij de garage om er zeker van te zijn dat het de reis aan kan.

 • Zorg voor comfort
  Comfort is ook zeker niet onbelangrijk. Een handige telefoonhouder is bijvoorbeeld heel fijn, maar je kunt ook denken aan een powerbank, thermosfles of extra dekens en kussens. Wat je mee kunt nemen, hangt natuurlijk ook af van je vervoermiddel. Een helm zoals Roof Boxer V8 of Schuberth C4 Pro, heb je niet nodig voor een reis met de fiets of auto.

 • Vergeet je verzekering niet
  Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste verzekeringen hebt voor je reis. Mocht er iets gebeuren onderweg dan sta je er in ieder geval niet alleen voor. Wees uiteraard wel goed op de hoogte van de voorwaarden en eventuele eigen risico dat je moet betalen. Je kunt een verzekering afsluiten voor je vervoersmiddel, maar ook een reisverzekering voor jezelf. Mochten je spullen gestolen worden of vind er een ongeluk plaats dan ben je daarvoor verzekert.

 • Wees op de hoogte van de regels en wetten van de landen waar je doorheen reist
  Kies je ervoor om een stedentrip in Europa te doen, dan zijn de verkeersregels over het algemeen redelijk hetzelfde. Er zijn echter wel verschillen in de regels. In Duitsland mag je op de snelweg bijvoorbeeld een stuk sneller rijden dan in Nederland en in Engeland rijden de mensen aan de linkerkant in plaats van aan de rechterkant. Wees dus goed op de hoogte van de verkeersregels, maar ook van de normale regels en wetten van de landen waar je doorheen rijdt. Neem liever het zekere voor het onzekere. Overigens kun je ook proberen in te lezen op de onofficiële gewoonten van een land. Die vind je online en in boeken.

Denk ook aan de juiste identificatieformulieren, paspoorten, inentingen en eventueel een vignet. In sommige landen heb je bijvoorbeeld een internationaal rijbewijs nodig. Lees je dus altijd even goed in over wat je allemaal nodig hebt. Vergeet ook niet te controleren of je een milieusticker nodig hebt.  Hetzelfde geldt voor de spullen die je verplicht in je auto moet hebben voor een specifiek land. Denk aan een EHBO box.

 • Zorg ervoor dat je het juiste betaalmiddel hebt voor de landen waar je doorheen reist
  Je moet er natuurlijk ook zeker van zijn dat je de juiste betaalmiddelen bij je hebt. Niet ieder land accepteert bijvoorbeeld een pinpas. Bovendien kan het ook zijn dat de accommodatie of winkel geen cash accepteert. Kijk dus even goed hoe je moet betalen in het land dat je bezoekt. In Amerika heb je bijvoorbeeld bij bijna alles een creditcard nodig. Zorg daarom ook dat je op tijd het eventuele betaalmiddel regelt. Een creditcard vraagt namelijk een aantal weken voordat het bij je thuis bezorgd wordt.

 • Wees voorbereid op noodgevallen
  Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar veiligheid voorop. Daarom is het cruciaal om jezelf voor te bereiden op eventuele noodgevallen. Hierbij kun je denken aan offline navigatie, extra water, eten en telefoonnummers voor noodgevallen. Extra batterijen en een kabel om bijvoorbeeld je telefoon mee op te laden is ook zeker geen overbodige luxe. Trouwens er zijn ook een hoop handige Apps die je kunt inzetten om een veilige reis te hebben. Je kunt bijvoorbeeld denken aan Apps die aangeven waar je kunt tanken of Apps die overnachtingsmogelijkheden laten zien.

Tot slot over roadtrip tips

Kun je wel wat inspiratie gebruiken om een geweldige stedentrip te plannen? Er zijn hoop boeken te vinden die mooiste roadtrips weergeven. Het enige dat je hoeft te doen is een land te kiezen en je kunt op internet volledige boeken vinden die de meest bijzondere reizen voor je uitstippelen. Overigens hoef je niet perse naar een ander land te gaan want er zijn ook voldoende mooie stedentrips in Nederland die je kunt ontdekken.

Welke roadtrip wil jij graag een keer maken?

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten:

Je zelfbeeld verbeteren
Health

Je zelfbeeld verbeteren

Een groot probleem voor veel volwassenen, maar vooral ook voor kinderen en jongeren is hun zelfbeeld. Iedere dag maak je allerlei situaties mee die een

Lees verder >
Is hennepolie gezond
Health

Is hennepolie gezond?

Er zijn verschillende manieren om aan je mentale en lichamelijke gezondheid te werken. Een van die manieren is gek genoeg met hennepolie. Is hennepolie gezond?

Lees verder >