Ontslag nemen zonder nieuwe baan

Ontslag nemen

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Voordat ik over ontslag nemen ga schrijven, wil ik eerst even wat zaken benoemen. Dit artikel is absoluut niet bedoeld om mijn voormalige werkplek zwart te maken of mijn oud-collega’s na te trappen. Ik zal dan ook geen organisatie, namen of iets dergelijks noemen. Dit artikel is puur bedoeld om mijn lezers nieuwe invalshoeken te geven en ervoor te zorgen dat zij voor hun eigen gezondheid kiezen. Ik vind het belangrijk om over dit onderwerp te schrijven omdat het deels mijn motivatie is geweest om überhaupt mijn website te starten. Ik hoop dan ook dat ik anderen kan inspireren, motiveren en kan ondersteunen. 

Eigenlijk ben ik mij in 2019 pas gaan beseffen hoeveel invloed anderen op je leven hebben. Ouders, vrienden en kennissen hebben allemaal een mening over jouw levenskeuzes. Ik weet niet precies waarom, maar ik heb altijd de behoefte om bepaalde situaties te bespreken met mijn naasten. Dit helpt mij om bepaalde keuzes met elkaar af te wegen. Dit pakt vaak positief uit omdat ik dan nieuwe invalshoeken leer kennen, maar het is ook wel is een vloek. Ik dacht na over ontslag nemen zonder nieuwe baan te hebben en daar was niet iedereen het mee eens. Ik besloot om al het advies naast mij neer te leggen en toch mijn ontslag in te dienen. 

Een luxe positie (om te kunnen kiezen voor ontslag nemen zonder nieuwe baan)

Om dit verhaal te begrijpen, moet ik je eerst wat dingen uitleggen. Allereerst had ik een echte luxe positie om de optie ontslag nemen zonder nieuwe baan te hebben. Ik heb lage vaste lasten en een redelijke buffer om voorlopige kosten op te vangen. Zonder deze situatie was ik ook niet in staat geweest om mijn ontslag te nemen. Heb jij wel vaste lasten, adviseer ik je niet om je ontslag zomaar in te dienen. Je hebt alleen maar meer stress wanneer je ook nog is schulden maakt. 

Ik had een vast contract, voor mijn leeftijd een redelijk goed salaris en behoorlijk wat vrijheid op mijn werk. Toch was ik niet tevreden, ik merkte dat ik mijn kwaliteiten niet kwijt kon in mijn werk en dat er steeds meer punten tegen mijn principes in gingen. Ik zag geen doorgroeimogelijkheden en voelde mij niet echt gezien op het werk. Na een tijdje(± drie jaar) begon ik me aan alles te ergeren. Dit maakte mij ook niet echt een leuke collega. 

Ik zal verder je niet vervelen met details over waar ik precies tegen aanliep want daar gaat dit artikel niet over. Wel wil ik je vertellen dat ik erg ongelukkig was, zelfs op zo’n punt dat ik in mijn vrije tijd bijna geen energie meer had om dingen te ondernemen. 

Advies van anderen over mijn ontslag

Ondanks een aantal in mijn omgeving wel wisten dat ik niet tevreden was met mijn werk, wist denk ik niemand echt goed wat het psychisch gezien allemaal met mij deed. Toen ik eenmaal op het punt was dat ik ontslag wilde nemen, zonder een andere baan te hebben, wilde ik het eerst met mijn ouders bespreken. Zij waren het niet eens met de keuze om ontslag te nemen en wilde eigenlijk dat ik eerst een andere baan had. Eigenlijk niemand in mijn omgeving het eens met mijn plan. Dit maakte toch wel een tweestrijd in mij los, ik wilde niemand teleurstellen, maar daarnaast was er voor mij geen enkel positief puntje meer te benoemen aan mijn baan. 

Toch maar ontslag nemen

Na dat een zoveelste situatie zich voordeed op mijn werk, was de emmer voor mij vol. Ik wist dat er een hoop mensen in mijn omgeving het er niet mee eens zullen zijn maar toch wilde ik mijn ontslag nemen. De volgende dag ging ik voor het eerst in maanden, misschien wel jaren weer met een glimlach naar mijn werk omdat ik wist dat ik binnenkort niet meer hoefde te gaan. Zoals ik voorspelde kreeg ik een vlaag van adviezen hoe ik in plaats van ontslag nemen, het “beter” had kunnen aanpakken. Zo vond de een dat ik beter in de ziektewet had kunnen gaan en de ander vond ik dat ervoor moest zorgen dat mijn werk mij zou ontslaan. 

Leef, geniet en wees jezelf!

Er zijn een aantal dingen die ik van deze situatie heb geleerd. Allereerst never settle for less, ambitie is in mijn ogen het meest dierbaarste dat er is. De mogelijkheid om te groeien, te ontwikkelen en verder te komen dan je gisteren was, maakt je een steeds beter mens. Het helpt je namelijk anderen en jezelf beter te begrijpen. Wanneer je in een situatie belandt waarin je niet meer door kan groeien, sta je stil en in sommige situaties geldt: stil staan is achteruitgang. 

Ten tweede wacht niet tot jouw situatie veranderd, maar verander het zelf. In eerste instantie ging ik ervan uit dat mijn situatie wel zou veranderen als ik mijzelf zou aanpassen. Ik stelde mij onder anderen minder actief op. Ik kreeg daar positieve feedback op dat mijn werkhouding goed was veranderd, maar ondertussen werd ik daar steeds ongelukkiger van.

Daarnaast dacht ik dat nieuwe mensen in het management de werksituatie wel draagbaar voor mij zouden maken, maar daarmee verwachte ik te veel van hen. En dus besefte ik dat alleen ontslag nemen mijn situatie zou veranderen, daarmee creëerde ik meer tijd om een andere baan te zoeken en om dingen te ondernemen. 

Een van de belangrijkste lessen is denk ik wel geweest dat mensen, in dit geval collega’s, iets niet leuk maken. Het zou namelijk niet moeten afhangen van collega’s of je je werk leuk of stom vindt. Door te blijven omdat je je collega’s leuk vindt, zorgt ervoor dat je tijd van je leven verliest. Uiteraard zijn sociale contacten belangrijk en maken leuke collega´s het leuk, maar zodra die wegvallen, moet je het eigenlijk ook nog steeds leuk vinden. Vroeg of laat is dan ontslag nemen de enige optie. 

Wil jij ook ontslag nemen? Hier lees je een aantal handige tips

De ideale situatie is uiteraard om niet te kiezen voor ontslag nemen zonder nieuwe baan. Kijk en vraag in je omgeving of zij toevallig iets voor je hebben. Social media kun je daar ook altijd voor inzetten. Is de situatie nu echt ondraagbaar geworden, dan zou ik ontslag nemen niet uitstellen. Hiermee voorkom je dat de stress te veel voor je gaat worden en je iets zoals een burn-out oploopt. 

Begrijp me niet verkeerd, het is niet mijn bedoeling om iedereen een uitkering aan te praten. Het kan echter ook heel stressvol zijn wanneer je weet dat er geen geld meer binnenstroomt. Meestal heb je geen recht op een uitkering wanneer jezelf kiest voor ontslag nemen, maar er zijn uitzonderingen. Wie weet heb je wel recht op een (tijdelijke) uitkering. Controleer dit op het UWV. Doordat je salaris veranderd heb je in ieder geval weer recht op zorgtoeslag. Alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen. 

Dit klinkt misschien een beetje stom of vaag, maar het heeft mij heel erg geholpen. Ik had dus geen andere baan in de planning en ik vond mijn situatie ondraagbaar geworden. Daarom heb ik ervoor gekozen om mijzelf minimaal een maand rust te geven. Even geen stress van dingen moeten en geen stress van het zoeken naar een baan. Alleen tijd voor mijzelf om al mijn wensen uit te laten komen. Ik raad je dit aan omdat je dan ook echt de dingen gaat doen die je graag wil doen. Zo heb ik veel van mijn tijd gestoken in het starten van deze website en alles dat daarbij komt kijken. 

Je hebt een behoorlijk stressvolle tijd achter de rug, je hebt niet voor niets gekozen voor ontslag nemen. Gun jezelf altijd de tijd om dat even een plekje te geven. Je bent/was ongelukkig, gestresst en vermoeid. Het is waarschijnlijk een hele opluchting om je ontslag in te mogen dienen, maar vergis je niet die vermoeidheid en stress is daarmee nog niet weg. Door leuke dingen te plannen, heb je weer positiviteit en energie. 

Het is verstandig om enigszins structuur te houden in je dagen, nadat je ontslag hebt genomen. Wanneer je weer aan het werk gaat is de overgang dan niet zo zwaar. Het is erg verleidelijk om tot diep in de nacht wakker te blijven omdat je de volgende dag toch geen verplichtingen hebt. Door structuur te houden maak je het jezelf in de toekomst weer een stukje gemakkelijker.

Tot slot over ontslag nemen zonder nieuwe baan

Het gaat erom dat jij gelukkig bent en als dat betekend dat je tegen het advies van je dierbaren in moet gaan, dan is dat maar zo. Dit geldt overigens niet alleen voor ontslag nemen, maar eigenlijk voor alles in je leven. Soms moet je voor jezelf kiezen en daar kun je anderen mee kwetsen maar uiteindelijk moet je met jezelf door een deur kunnen. Je moet je leven nu leven zoals jij dat wilt omdat alles afhangt van jouw attitude, jouw keuzes en jouw gedrag. Wees geen slachtoffer door af te wachten totdat de situatie voor jouw veranderd, maar verander de situatie! 

Had jij ook voor ontslag nemen gekozen?

Deel dit artikel:

Eén reactie

  1. Dapper dat je tegen alle adviezen inging en toch ontslag nam zonder een nieuwe baan te hebben gevonden! Belangrijk om je hart te volgen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten:

%d bloggers liken dit: