Ik probeerde maanologie / moonology uit!

Maanologie moonology

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

De maan heeft volgens een Amerikaanse onderzoekster een grotere impact op je leven dan je denkt. Zelfs zo groot dat zij er een theorie: “moonology” van heeft gemaakt. Hannah Vroegop heeft maanologie / moonology naar Nederland gehaald en heeft een prachtige module samengesteld van maar liefst 8 cyclussen. Ik mocht 1 maancyclus ervaren en ik vertel je graag hoe moonology voor mij is geweest.

Wat is de basis van de moonology maanologie?

Eigenlijk is maanologie / moonology een van de manieren om persoonlijke ontwikkeling aan te gaan. Voordat ik daar wat meer over uitleg, is het belangrijk om eerst wat meer te vertellen over de cyclus van de maan. De maan is namelijk iedere dag een beetje anders en dat heeft met een aantal fases te maken. Een maancyclus duurt zo’n 28 dagen en die dagen zijn op te delen in 8 fases, namelijk:

 • De nieuwe maanfase
 • De jonge maansikkel
 • De eerste-kwartier fase
 • De wassende maanfase
 • De volle maanfase
 • De afnemende maanfase
 • De laatste kwartierfase
 • De laatste maanfase
Iedere fase duurt zo’n drie tot vier dagen. Per maanfase is er een nieuw werkboek waarmee je aan de slag kan. Iedere fase is namelijk geschikt voor bepaalde stappen en daarover vertel ik je later nog wat meer.
 

Ongemerkt heeft de maan een grote invloed op ons leven en op de wereld. Zo heeft niet alleen een grote impact op meerdere natuurelementen, maar schijnt het ook een invloed te hebben op ons lichaam. Maanologie / moonology is eigenlijk een levensstijl waarbij je innerlijke rust ontwikkeld. Het kan je bovendien helpen om meer begrip te krijgen voor je gedrag, emoties en zelfs lichamelijke klachten. De maan heeft namelijk invloed op water en je lichaam bestaat grotendeels uit water. Maanologie/moonology gaat ervan uit dat de maan dus ook invloed heeft op je lichaam. 

Hoe werkt moonology /maanologie?

De maan staat letterlijk voor opbouwen, groeien en volle bloei, om vervolgens weer af te bouwen en los te laten. Door de stand van de maan te betrekken in bepaalde levenskeuzes kun je werkelijk profijt ervaren wanneer je de juiste timing en planning gebruikt. De maanmodule van maanologie is erop gebaseerd om jou te helpen om de meeste kracht uit de maan te halen. Het stap voor stap uitvoeren van de maanfases binnen maanologie helpt je met jouw planning, zodat jij de grootste kans van slagen hebt. Iedere maanfase van de maan binnen maanologie staat voor andere stappen. 

Waarom aan moonology/maanologie?

oudste maancyclus grot tekeningen
Bron Webexhibits

Maanologie / moonology is niet iets nieuws, sterker nog, het wordt al duizenden jaren gepraktiseerd. Het bewijs daarvan is te vinden in de grotten in Frankrijk. Daar is te zien hoe de maan iedere fase steeds een beetje groeit. Vandaag de dag staan die fases voor iedere maanfase in de maanmodule. Ondanks dat de basis al 24.000 jaar geleden is gelegd, heeft er een lange tijd een groot taboe gelegen op het werken met de maan. Het zou namelijk hekserij zijn. Terwijl vele mannen aan astrologie deden, werkten vrouwen aan hun kennis rondom de maan. Toch heeft het miljoenen vrouwen hun leven gekost. Zij werden opgehangen of verbrand wegens hekserij. 

Inmiddels is er opnieuw een opkomst rondom maanologie / moonology. De wereld is tot inzien gekomen en accepteren steeds meer vormen rondom zelfliefde, zelfzorg en ontwikkeling gaan. Ondanks werken met de maan grotendeels is ontstaan door vrouwen, kan iedereen deelnemen aan maanologie. Eerder zijn er al wat redenen genoemd waarom je aan moonology zou moeten doen, maar hier alsnog even een rijtje waarom het je zou helpen: 

 1. Het is een manier van ontwikkeling
  Je bent namelijk actief bezig met jouw doelen. Iedere maanfase ga je aan de slag met een aantal opdrachten waardoor je een ontwikkeling doorloopt. Waar je aandacht aan besteedt, ontwikkeld en de maanmodule is daar zeker een handig handvat voor. 
 2. Het is een manier om zelfkennis te vergroten
  Dankzij de maanmodule raak jij steeds bewuster van je gevoel, je gedrag, je emoties en alles wat daar mee te maken heeft. Door jezelf beter te begrijpen, vergroot jij jouw zelfkennis. Dit helpt niet alleen om jezelf te accepteren, maar ook om manieren te vinden om toch te kunnen doen wat je leuk vindt. 
 3. Het is een manier om kracht en zelfvertrouwen te verkrijgen 
  Doordat je actief bezig bent met jouw ontwikkeling en je zelfkennis vergroot, vergroot je meteen het zelfvertrouwen in jezelf. Je kiest ervoor om jouw problemen aan te pakken en geen slachtoffer meer te zijn van de dingen waar jij mee worstelt. 

De fases van maanmodule in moonology

Maanologie / moonology bestaat dus eigenlijk uit een aantal maancyclussen, die worden opgedeeld in fases die in verhouding staan met de fases van de maan. Tijdens een maancyclus ontvang je per maanfase een uitleg van de desbetreffende fase van de maan en wat dit met jouw gevoel en gemoedstoestand kan doen. Daarnaast krijg je een werkblad om je plannen op uit te werken en een soort tips en tricks om je plannen mee uit te voeren. Op die manier blijf je op het juiste pad en weet je zeker dat je gefocust met je plannen aan de slag kunt gaan.   

De nieuwe maanfase

Tijdens deze maanfase van de maan, is de kracht van de maan op zijn laagst. De maan bereidt zich voor om weer te groeien en te ontwikkelen en dat is dus wat jij ook zou moeten doen. Tijdens de nieuwe maanfase is het hét moment om jouw aankomende plan te visualiseren en te beschrijven. Welke voornemens houdt jij je voor, waar wil jij je op focussen? Vraag niet meteen teveel van jezelf, maar heb je plannen wel duidelijk voor ogen. 

De jonge maansikkel

Dit is de maanfase binnen moonology waarin de maan eindelijk begint te groeien en daarmee dus jouw plannen. Het is tijd om jouw plannen de ruimte te geven om volledig realiteit te kunnen worden. Loopt jouw plan nog volgens je planning of moet je misschien toch wat bijspijkeren? Het is de bedoeling om tijdens deze maanfase de positiviteit en de kracht te ervaren om je plannen uit te voeren.  

De eerste-kwartier fase

Tijdens deze fase van de maan ga je echt actief aan de slag met je plannen. Het is ook de fase waarin jij af en toe zou kunnen gaan twijfelen of het allemaal nog wel lukt. Dit komt omdat de maan tijdens deze fase in een rechte lijn staat met de zon. Die strijd is voelbaar. Oude gewoonten kunnen het je moeilijk maken om veranderen door te voeren. Probeer sterk te blijven en gebruik je planning als houvast. 

De wassende maanfase

Uithoudingsvermogen staat in deze fase van de maanologie / moonology centraal. De maan wordt steeds voller en daarmee ben je bijna halverwege met je plannen. Je plan heeft wellicht wat bijschaving nodig, probeer die eerst concreet uit te werken voordat je er in springt. Deze maanfase binnen de maanologie/moonology kost veel energie omdat je bijna op de helpt zit, maar toch nog nét niet op het punt bent waar je zou willen zijn. 

De volle maanfase

Op dit punt ga je echt resultaten zien van al je inzet. Bovendien is dit het moment waarop jij trots mag zijn op de punten die je hebt behaald. Je kunt namelijk ook erg gefrustreerd raken dat je nog lang niet bent waar je wilt zijn. Wees trots, maar verlies niet de focus van je plan. Ondanks je op de helft zit, is het nog lang niet afgelopen. Houdt de lange adem dus zeker vast. 

De afnemende maanfase

Na de volle maan bouwt de maan zich langzaam weer af. Zoals daarnet al is benoemd is het dus tijd om de lange adem zeker vast te houden. Focus is binnen deze fase van moonology belangrijk. De kans om terug te vallen in oude gewoonten is weer aanwezig. Sta dus goed stil bij je gevoel en hoe je erin staat. 

De laatste kwartierfase

Dit is de fase dat je terugkijkt op alle afgelopen maanfases, maar tegelijkertijd de volgende nieuwe maancyclus voorbereidt. Je kunt tijdens deze fase spanning ervaren door de twijfels die kunnen ontstaan. Misschien zijn er namelijk nog onderdelen van de afgelopen maancyclus die nog niet zijn behaald. Reflectie is een belangrijke eigenschap tijdens deze fase van de maan. 

De laatste maanfase

Dit is het dan, de complete maancyclus van moonology zit erop. Het is tijd om je plan volledig af te sluiten en terug te blikken op de afgelopen maand. Geniet vooral van de rust en de resultaten die je hebt behaald. De maan bewaard nu zijn rust om over een aantal dagen weer van voor af aan te beginnen. Welke plannen neem jij mee en hoe ga je er bij de volgende maancyclus mee aan de slag? Visualiseer alvast waar je mee aan de slag gaat. 

Maancyclus

Hoe is mijn maancyclus van maanologie / moonology geweest?

Ik vond het soms moeilijk om mijn volledige focus erbij te houden. Het voelt soms een beetje lastig om de hectiek van de dagen los te laten en echt even te zitten om met de maanmodule bezig te zijn. Desondanks ging het geleidelijk aan steeds gemakkelijker om de tijd ervoor te nemen. Je leert jezelf niet alleen nieuwe manieren aan om met je plannen bezig te zijn, maar ook om rust te nemen op een dag en je routines te doorbreken. Hierdoor gaat het je steeds gemakkelijker af. Elke dag heb ik in mijn agenda het echt even ingepland. Overigens is het moeilijkste dat er is, routines en rituelen te doorbreken. 

Het lastigste vond ik om de opdrachten niet uit te stellen. Door de lockdown kom ik weinig buiten en daardoor merk ik dat ik gemakkelijk zeg dat ik het later wel doe. Dit heb ik snel afgeleerd, omdat ik op die manier mij niet volledig kon overgeven aan de kracht en werking van de maancyclus bij maanologie. Ik vond het fijn om is bewust bezig te zijn met mijn persoonlijke ontwikkeling. Normaal gesproken wordt ervan uitgegaan dat je aan je zakelijke leerdoelen werkt. In mijn ogen zijn die aan elkaar verbonden en helpt het je zakelijk dus ook om aan jouw persoonlijke doelen te werken. 

Wat ik heb ik van de moonology maanmodule van Hannah Vroegop gemerkt?

Voor mij werken zaken gemakkelijker wanneer ik een duidelijk plan heb. Bij iedere Instagram foto dat ik maak en artikel dat ik schrijf, heb ik van te voren in mijn hoofd een heel duidelijk plan. Op die manier werkt het voor mij beter dan klakkeloos wat te doen. Nooit eerder heb ik erbij nagedacht om met een concreet plan mijn persoonlijke doelen aan te pakken. Uiteraard heb ik op mijn Social Work opleiding wel het een en ander opgepakt, maar dat staat niet in verhouding met de maancyclus. Iedere fase sta je stil bij je plannen en je doelen, dat maakt het tastbaar en echt. 

Maanologie / moonology heeft mij zeker geholpen om verder te komen met mijn plannen. De maanmodule van Hannah Vroegop bestaan namelijk uit een aantal werkbladen die jou helpen om stappen te zetten in je doelen. Daarnaast helpt de uitleg van de desbetreffende fase jouw heel erg om te begrijpen wat er gebeurt met de maan en hoe dit in verhouding kan staan met jouw gevoel. Hierdoor begrijp jij beter wat er gebeurd en dat helpt je te accepteren dat het soms gewoon even niet lukt. 

Waar moet je rekening mee met dit artikel over maanologie / moononoly?

De module van Hannah Vroegop bestaat oorspronkelijk uit 8 maancyclussen plus een inleiding. Ik heb enkel één maandcyclus ervaren. Dit artikel is dus gebaseerd op mijn ervaring van enkel 1 maand. Wanneer je de volledige maanmodule zal draaien, heb je natuurlijk andere effecten, omdat je dan maar liefst 9 maanden deze module uitvoert. Desondanks kun je in dit artikel wel de basis van maanologie / moonology lezen en hoe zo’n maancyclus eruit kunt zien. 

Wil je meer specifieke kennis over moonology opdoen? Op Bol.com zijn er veel boeken te vinden over moonology en wat het voor je kan doen. 

Wil jij ook de maanmodule volgen?

Wil jij ook graag de kracht van maanologie / moonology ervaren, dat kan uiteraard. De magische maan module van Hannah Vroegop is te bestellen via haar Instagram. Wanneer je haar een DM stuurt met MAANKIM krijg je een mooie korting van 10% en een leuk cadeautje! Een maanmodule kost bij haar €99,-. Voor meer informatie over haar diensten, kun je ook haar website bezoeken. 

Heb jij wel is van maanologie / moonology gehoord?

*Dit artikel betreft een samenwerking en affiliatie links. 

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: