4 X mijn lievelingsdieren

4 X mijn lievelingsdieren

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Ik ben een grote dierenvriend. Al vanaf kleins af aan kan ik uren naar documentaires van dieren kijken. Bovendien kocht ik van mijn spaargeld, toen ik nog een kind was, altijd knuffels van dieren. Het Wereld Natuur Fonds bracht namelijk regelmatig een nieuw knuffeldiertje op de markt die je bij de Intertoys kon aanschaffen. Inmiddels ben ik volwassen, maar geniet ik nog net zo erg van dieren, alleen besteed ik mijn geld niet meer aan dit soort knuffels. Door de jaren heen heb ik toch wel een aantal lievelingsdieren gekozen en daar vertel ik je graag meer over.

Wat is een lievelingsdier?

Een lievelingsdier is eigenlijk een dier dat naar jouw mening, in vergelijking met alle andere dieren, er ver bovenuit schiet. Je zult begrijpen dat een lievelingsdier voor iedereen wat anders kan zijn. Er zijn niet alleen ontzettend veel verschillende dieren, maar ieder mens is daarnaast natuurlijk ook anders. Het gaat erom je het volledige soort geweldig vindt. . Je hebt bijvoorbeeld een hele bijzondere band met dat specifieke dier of het staat ergens symbool voor. Er kunnen natuurlijk ook nog meer redenen aan vast zitten waarom je een dierensoort als lievelingsdier beschouwt.

Wat zegt een lievelingsdier over jou?

Welk dier er voor jou ook bovenuit schiet, het is vast en zeker een geweldig dier. Alle dieren zijn tenslotte cruciaal voor de wereld. De vraag is nu wat jouw gekozen lievelingsdier over jou kan zeggen. Het is misschien wat zweverig, maar een lievelingsdier kan een hoop over een persoon vertellen. Een lievelingsdier kan namelijk ergens symbool voor staan. Het kan ook zijn dat jij je met het dier kunt identificeren of juist dat jij gezien zou willen worden als de eigenschappen van het dier. 

Het dier staat symbool ergens voor

Een lievelingsdier kan je aanspreken omdat het dier iets symboliseert. Zo staat een uil bijvoorbeeld voor wijsheid, een hond staat voor loyaliteit en een leeuw staat voor kracht. Dieren kunnen dus symbool staan voor een eigenschap die je zelf bezit, zou willen bezitten of wat jij erg belangrijk vindt in het leven. Je kunt bijvoorbeeld naar die eigenschappen streven. Het kan ook zijn dat je die eigenschappen onwijs waardeert in anderen. Denk bijvoorbeeld aan een dierbare met die specifieke eigenschappen. 

Het dier heeft eigenschappen waarmee jij jezelf identificeert

Het kan ook zijn dat het dier eigenschappen heeft waarmee jij jezelf identificeert. Wanneer je erg vrij en open leeft, kan bijvoorbeeld een vogel je aanspreken. Het kan ook zijn dat een dier heel erg op zichzelf leeft en jij ook niet goed in een groep functioneert. Op die manier kun je bepaalde eigenschappen herkennen in jezelf. Daar kun je ook kracht uithalen omdat je steun ervaart. Steun en kracht is erg belangrijk in het leven, omdat het je zelfbeeld kan verbeteren.

Het dier staat voor hoe jij gezien wilt worden door anderen

Een lievelingsdier kun je ook kiezen op basis van hoe jij het liefste gezien zou willen worden. Ieder mens heeft graag een specifieke, maar vooral positieve uitstraling naar anderen. De één wilt zelfverzekerd overkomen en de ander juist schattig of lief. Het is volkomen menselijk om sterker en beter over te willen komen bij anderen. Daar kun je zelfvertrouwen uithalen. Een dier kan je aanspreken omdat het die uitstraling of ego al van nature heeft. Een haai staat bijvoorbeeld voor respect en een pauw voor trots.

Mijn 4 lievelingsdieren

Jeetje, ik heb wel lang moeten nadenken over welke lievelingsdieren er voor mij echt bovenuit schieten. Er zijn namelijk zoveel dieren die ik geweldig vind. Denk bijvoorbeeld aan dolfijnen, rode panda’s en reuzenpanda’s, olifanten en krokodillen. Daarnaast vind ik ook orka’s en pinguïns zo geweldig. Uiteindelijk ben ik op deze vier lievelingsdieren uitgekomen:

Honden en wolven

Honden kunnen in dit rijtje van lievelingsdieren uiteraard niet ontbreken. Ik ben dol op honden omdat ze zo ontzettend trouw zijn, maar ook lief en behulpzaam. Een hond is altijd blij om je te zien en dat maakt bijna ieder mens wel blij. Ik heb een groot deel van mijn leven een hond aan mijn zijde gehad. Sinds een aantal jaren is dat niet meer het geval en mis ik het spelen en knuffelen. Desondanks merk ik ook dat ik honden van andere mensen steeds onvoorspelbaarder vind. Stiekem ben ik dan soms toch een beetje bang dat een hond me dan zou bijten, zelfs een oppervlakkige  hondenbeet.

Eerlijk gezegd vind ik de wilde versie van de hond, namelijk de wolf, ook echt een geweldig dier. Prachtig om te zien hoe de dieren in roedels leven, maar zich ook heel goed alleen staande kunnen houden. Toch is het wel een beetje een gek idee dat de wolf ook steeds vaker in Nederland te zien is, maar tegelijkertijd is het ook mooi om te zien hoe dieren weer kunnen terugkeren naar hun natuurlijke leefgebied. Wolven koppels blijven hun hele leven samen en dat maakt het nog meer bijzonder. Overigens hebben wolven bijna geen tegenstanders. De mens is in ieder geval de grootste vijand en in Rusland moeten wolven samen leven met tijgers.

Lievelingsdieren wolven en honden
Leeuwen en andere katachtigen

Die knuffels die ik spaarde vroeger, dat waren eigenlijk altijd katachtigen. Leeuwen staan wat betreft de katachtigen naar mijn mening ver bovenaan. Ik vind de beesten prachtig. Als geld geen rol zou spelen dan zou ik zeker weten morgen op een safari zitten om ze in het wild te bezichtigen. Vol bewondering keek ik vroeger naar documentaires over hoe de dieren leven, jagen en zich ontwikkelen. Prachtig vond ik het. Eerlijk gezegd vond ik dat van alle katachtigen. Tijgers, jaguars, panters, ik vind ze allemaal geweldig. 

Wist je trouwens dat er twee verschillende soorten leeuwen zijn. Je hebt namelijk de Afrikaanse leeuw, maar je hebt ook de Perzische leeuw. Die laatste is onwijs zeldzaam omdat er nog maar 6000 exemplaren in het wild leven. Afrikaanse leeuwen leven in een groep van 10 tot 15 dieren. Je ziet deze leeuwen vaak brullen en daarmee geven zij hun territorium aan. De brul is 8 kilometer verderop zelfs te horen. Elke leeuw heeft een uniek snorhaar inplant, dit kun je zien als een soort vingerafdruk. Bij iedereen is dat anders, voor leeuwen geldt hetzelfde. De manen zijn bij iedere leeuw ook uniek. Hoe meer testosteron een leeuw heeft, hoe imposanter de manen.

Lievelingsdieren leeuwen
Haaien

Ook in de zee zijn er onwijs veel prachtige dieren. Wat mij betreft is de haai er ook eentje van. Op de basisschool heb ik er zelfs een spreekbeurt aan gewijd. Het lijkt mij overigens ook geweldig om met wilde haaien te zwemmen. Haaien komen in veel verschillende soorten voor en leven al miljoenen jaren op deze aarde, zelfs al voor de tijd van de dinosaurussen. Er is een reden waarom haaien bovenaan de voedselketen staan in de zee. Ze kunnen namelijk voor en naast zich kijken. Er zijn bovendien soorten die ook achter zich kunnen kijken. Haaien zijn cruciaal voor het ecosysteem van de zee. Het instandhouden van haaien is dus erg belangrijk.

De neus van haaien zijn zo ontzettend sterk dat zij een druppeltje bloed op grote afstanden al kunnen ruiken. Bovendien zijn sommige haaien obsessieve eters. Alles wat zij tegenkomen, eten ze op. Gelukkig kunnen ze ook dagen zonder eten. Naast dat haaien een geweldig zicht hebben, hebben zij nog meer trucjes om op de juiste manier te jagen. Ze hebben namelijk zwarte vlekjes bij hun neus, ogen en mond. Daarmee kunnen zij ook temperatuur verschuivingen in de oceaan waarnemen.

Lievelingsdieren haaien
Poolvos

Ik vind poolvosjes toch wel zo ontzettend schattig. Die pluizige kopjes die net boven de sneeuw uitkomen, bijna onmogelijk om van veraf te zien vanwege de witte vacht. Het dier kan tegen extreme kou, omdat het pas gaat bibberen als de temperatuur min 70 graden bereikt. Bovendien verandert de kleur van zijn vacht, zodra de sneeuw smelt. Daarmee valt hij ook niet op in de natuur als er geen sneeuw is. Kleurt de sneeuw grijs, dan past zijn vacht zich daarop aan. Dat is toch wel heel bijzonder, omdat de poolvol zich op die manier het hele jaar kan camoufleren.

Wist je trouwens ook dat poolvossen monogaam zijn en hun hele leven bij hun partner blijven. Daarnaast maken zij gebruik van een tunnelstelsel dat al duizenden jaren bestaan. Heel bijzonder hoe de dieren kunnen overleven in die extreem koude temperaturen. Bovendien hebben poolvossen een vrij uitgebreid dieet. Ze eten namelijk kleine dieren, vogels, vruchten, insecten en zelfs aas. In de zomer eten ze extra veel om een dikke vetlaag te hebben in de winter, aangezien de dieren niet aan een winterslaap doen.

Lievelingsdieren poolvosjes

Tot slot over lievelingsdieren

Lievelingsdieren kunnen dus een hele hoop over jezelf en over anderen vertellen. Onthoud wel dat een bepaalde eigenschap ook de andere kant op kan schieten. Wijsheid kan ook betweterig worden en kracht kan ook als agressief overkomen. Het is daarom belangrijk om de juiste balans te houden. Je kunt een hoop energie halen uit je lievelingsdieren. Bedenk daarom is goed wat jouw lievelingsdier over jezelf zegt.

Wat zijn jouw lievelingsdieren?

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: