Menorragie en sport

Menorragie en sport

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Sport is voor mij een belangrijk element in mijn leven. Ik ben het liefste elke dag in beweging. Het geeft een soort kick om keer op keer mezelf uit te dagen en mijn prestaties te verbeteren. Er zijn ook momenten dat mijn energieniveau een stuk minder is en dat ik mijn lichaam er simpelweg niet toe kan zetten. Dit komt dan vooral doordat ik tijdens mijn menstruatie erge last heb van krampen. Sporten met menstruatiepijn is geen pretje. De pech die ik daarbij heb, is dat mijn menstruatiecyclus erg onregelmatig is. Er zijn ook vrouwen die extreme menstruatieklachten ervaren. Zelfs zo erg dat sporten, maar ook allerlei andere dagelijkse activiteiten niet lukken.

Veel vrouwen denken dat de hevige pijn en het ernstige bloedverlies de pech is die hoort bij het vrouw zijn, maar je hoeft niet onnodig te lijden. De beperkingen die je ervaart, gaan namelijk veel verder dan enkel lichamelijke pijn. Wanneer je last hebt van hevig bloedverlies kun je een officiële medische diagnose krijgen, namelijk menorragie. Dit wordt momenteel ook wel hevig menstrueel bloedverlies (HMB) en heavy menstrual bleeding genoemd. In dit artikel vertel ik je meer over menorragie en sporten.

Sporten met menstruatiepijn

Het voelt misschien wat tegenstrijdig, maar mij is altijd verteld dat sporten tijdens je menstruatie een slimme zet is. Sporten heeft namelijk een bevorderend effect op je bloedsomloop en daardoor wordt de menstruatiepijn een stuk minder. Verder heeft sport ook een positief effect op je humeur en kan het je helpen om je beter in je vel te voelen. Daarnaast maakt je lichaam tijdens het sporten endorfine aan en dat kan helpen om je over het algemeen een stuk beter te voelen. Dat is namelijk het hormoon dat je een blij gevoel geeft. Tijdens je menstruatie houd je ook extra vocht vast en beweging helpt je om dat opgeblazen gevoel te verlichten. 

Ik heb de eerste dagen van mijn cyclus behoorlijke last van menstruatieklachten. Tijdens die dagen heb ik geen energie en loop ik soms krom van de pijn. Sinds het plaatsen van een hormoonspiraal zijn mijn klachten een stuk minder. Ook heb ik veel minder menstrueel bloedverlies. Mijn menstruatie is eigenlijk al heel mijn leven onregelmatig en dat is ondanks de spiraal niet veranderd. Zonder de spiraal zou ik niet in staat zijn om tijdens mijn menstruatie te sporten en zo ben ik niet de enige. Ik heb overigens niet de officiële diagnose hevig menstrueel bloedverlies, maar heb wel een aantal van de symptomen die erbij horen.

Wat is menorragie?

Menorragie is een veelvoorkomend medisch erkend probleem onder vrouwen. Bij menorragie hebben vrouwen onder andere hevig menstrueel bloedverlies. In Nederland is het een van de meest voorkomende klachten bij de gynaecologie. Het kan zijn dat je van jong af aan al last hebt van menorragie, maar een groot deel van de vrouwen krijgt er na het 35ste levensjaar vooral last van. Het vervelende aan menorragie is dat het je leven behoorlijk kan beïnvloeden en met name kan beperken. Je kunt onder andere last hebben van onregelmatige, pijnlijke of langdurige menstruatie. De lijst met de overige symptomen vind je verderop in deze pagina. 

Bijna iedere vrouw heeft tijdens de menstruatie wel wat klachten, maar bij menorragie oftwel hevig menstrueel bloedverlies gaat veel verder dan dat. Vanwege hevig menstrueel bloedverlies, kun je extreem vermoeid raken. Dit is een gevolg van de bloedarmoede doordat je zoveel bloed verliest. Bovendien heb je daardoor een tekort aan ijzer. Op zijn beurt heeft dat weer zijn invloed op je algehele weerstand, maar ook op je functioneren. Je dagelijkse activiteiten zijn dan al een hele opgave, laat staan sporten.

Naast lichamelijke gevolgen, heeft menorragie ook geestelijke gevolgen. Vergis je niet in hoe beperkend HBM kan zijn. Vanwege de klachten die je ervaart en de beperkingen die je hebt, mis je ook sociale gelegenheden. Daarnaast moet je vaak gedwongen thuis blijven van je werk, school en sport. Bovendien ben je ook continu bang dat je ieder moment kan gaan bloeden en doorlekt. De angst is continu aanwezig. Ook dat is vermoeiend. Uiteindelijk kun je hier ook heel somber van raken, omdat je leven heel beperkt is en wordt vanwege deze aandoening. 

Wat zijn de symptomen van hevig menstrueel bloedverlies?

Hoe herken je HMB nog meer?

Bovenstaande menorragie symptomen zijn uiteraard heel vervelend, maar het is het is nog steeds wel moeilijk in te schatten of jij menorragie hebt of niet. De officiële medische diagnose ‘hevig menstrueel bloedverlies’ komt natuurlijk vanuit een arts, maar er zijn wel een aantal menorragie symptomen die je kunnen helpen. Namelijk:

  • Er is sprake van hevig menstrueel bloedverlies wanneer je, in plaats van om de 4 tot 5 uur, al eerder dan 4 uur je maandverband, tampon of iets dergelijks moet vernieuwen / verschonen. Sterker nog de meeste vrouwen moeten ieder uur naar de wc om zich te verschonen
  • Bij hevig menstrueel bloedverlies duurt een cyclus ook minder dan 21 dagen. Een normale cyclus zit tussen de 21 en 35 dagen
  • Een menstruatieperiode bij menorragie kan langer aanhouden dan 7 dagen
  • Bij hevig menstrueel bloedverlies kan het nodig zijn om extra lagen van bescherming aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van een tampon en maandverband

Wat is de oorzaak van menorragie?

Bij maar liefst 60% van de vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies, is het niet duidelijk wat de oorzaak is van de klachten. Desondanks is het belangrijk om je klachten te bespreken en onderzoek te laten doen. Het kan zijn dat je al veel eerder last hebt van menorragie, maar dat de pil of een ander hormonaal voorbehoedsmiddel dit al die tijd heeft kunnen onderdrukken. Veel vrouwen kiezen ervoor om rond het 35ste levensjaar te stoppen met de pil en daardoor kunnen de klachten van hevig menstrueel bloedverlies tot uiting komen.

Hevig menstrueel bloedverlies kan ontstaan wanneer het oestrogeen en progesteron gehalte niet in balans zijn. Er is dan sprake van een disbalans in je hormoongehalte. Verder kunnen de klachten van HMB ook verklaart worden vanuit myomen, poliepen of vanuit vleesbomen. Alle drie zijn eigenlijk groeiende gezwellen die behoorlijk wat klachten kunnen geven. De dikte van het baarmoederslijmvlies heeft ook een bepalende factor in de hoeveelheid bloed dat je verliest tijdens je menstruatie. Menorragie kan ook verklaart worden vanuit een bloedafwijking. Een grove schatting is dat 1 op de 100 vrouwen een aangeboren bloedafwijking heeft.

Een andere oorzaak van de klachten van HMB kan endometriose zijn. In dat geval komt baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voor. Wanneer je ongesteld bent, komen er op die plekken ontstekingen. Dit kan uiteindelijk voor irritatie zorgen met vergroeiingen en verklevingen tot gevolg. Endometriose kan op het buikvlies of in andere organen zoals de eierstokken, eileiders, darmen, de blaas en de vagina voorkomen. Het is een pijnlijke aandoening en kan op lange termijn tot onvruchtbaarheid leiden. Een diagnose is dus erg belangrijk.

Bij hevig menstrueel bloedverlies kan het ook gaan om Polycysteus-ovariumsyndroom. In dat geval zijn de eierstokken verstoort en het kan een hoop verschillende klachten geven. Onder andere is er een verminderde kans op een zwangerschap. Een diagnose is dus van belang. Daarnaast kan ook een ontsteking van de kleine bekken voor menorragie zorgen. Wanneer deze ontsteking niet in een vroegtijdig stadium word behandelt, kan het zich verspreiden over andere organen en vanuit daar veel klachten geven. Onder andere pijn bij het vrijen, tussentijds bloedverlies en hevig menstrueel bloedverlies zijn een aantal gevolgen.

Een andere oorzaak van hevig menstrueel bloedverlies is adenomyose. Bij deze aandoening worden de cellen in de spierwand van de baarmoederwand aangetroffen. Dat kan behoorlijke menstruatiepijn geven, maar ook klachten in de bekken. Onder andere pijn in de bekken en / of een zwaar en ongemakkelijk gevoel in de bekken. Daarnaast kan ook pijn bij de stoelgang en bij het vrijen voorkomen. De klachten bij adenomyose verdwijnen na de menopauze.

Op deze pagina van hevigbloedverlies.nl kun je meer informatie vinden over alle menorragie oorzaken van hevig menstrueel bloedverlies. Klik op de menorragie oorzaak waar jij meer over wilt weten en klik op meer informatie om meer over die specifieke oorzaak te lezen.

Wat zijn de behandelingen bij menorragie?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er dus behoorlijk wat verschillende oorzaken voor menorragie. Je kunt je dan misschien ook wel voorstellen dat er ook verschillende behandelingen zijn. In sommige gevallen kan het inzetten van (natuurlijke) pijnstillers helpen om de klachten al een stuk dragelijker te maken. Dit helpt alleen niet bij iedereen en er is dan dus een behandeling nodig. Onthoud dat iedere behandeling zijn voor- en zijn nadelen heeft. De ene behandeling kan drastischer lijken dan de andere en dus is het belangrijk om goed te weten wat een behandeling voor jou en eventueel jouw toekomst kan betekenen. De behandelingen bestaan uit:

  • Hormoontherapie
  • Myomen wegschrapen
  • Baarmoederslijmvlies wegschrapen
  • Het verwijderen van de baarmoeder
  • Het verwijderen van het baarmoederslijmvlies

Wil je meer weten over de voor- en nadelen en de gevolgen van de behandelingen van hevig menstrueel bloedverlies? Op hevigbloedverlies.nl kun je een overzicht vinden van al deze behandelingen. Uiteraard kun je een uiteindelijke behandeling met een arts bespreken om er zeker van te zijn dat je een behandeling kiest die bij jou past. Heb je dus last van klachten die bij hevig menstrueel bloedverlies passen, adviseer ik je om altijd naar een arts te gaan.

Hoe gaan menorragie en sport samen?

Zoals eerder al is beschreven gaan menorragie en sporten niet goed samen. Vooral de eerste paar dagen in ieder geval niet. Het wordt overigens ook niet aangeraden. Wat je de overige dagen van je menstruatieperiode kunt uit proberen is om eventueel te zwemmen of te wandelen. Je kunt ook yoga uit proberen. Op die manier blijf je toch in beweging en kun je de aanmaak van endorfine motiveren. Lukt het je toch niet, forceer het dan niet. Het kan namelijk per persoon verschillen en dus is het belangrijk om te kijken naar wat er voor jou comfortabel voelt.

Last van bloedverlies na het sporten?

Heb jij last van bloedverlies na het sporten, geen paniek. Je lichaam kan na het sporten namelijk abnormaal bloedverlies vertonen. In dat geval kan het zijn dat je lichaam even uit hormonaal evenwicht raakt. Een verandering in je hormoonspiegel kan daar namelijk voor zorgen. Veel sporten, gewichtstoename, afvallen en zelfs vermoeidheid zijn redenen waarom je lichaam hormonaal uit evenwicht kan raken. Maak jij je er zorgen over, raad dan altijd een huisarts.

Tot slot over hevig menstrueel bloedverlies

Hevigbloedverlies.nl is een campagne Bloedserieus gestart om meer bekendheid voor menorragie te krijgen. In Nederland hebben namelijk minimaal 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar hevig menstrueel bloedverlies, maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt er dus mee te maken. Rond en tijdens de maand november worden er in ziekenhuizen extra spreekuren en (online) events georganiseerd waar patiënten voorlichting kunnen krijgen. Je kunt je hier inlezen over de campagne en je eventueel aanmelden voor een online event over hevig menstrueel bloedverlies.

Lukt sporten met menstruatiepijn voor jou?

*Dit artikel bevat een samenwerking

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: