Geen gym door corona.. Dus Fitness oefeningen voor thuis!

Fitness oefeningen

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Voor de fitness fanaten onder ons is dit toch echt wel even een hel. Alle sportscholen zijn dicht vanwege het corona virus. Hoe blijf je dan eigenlijk fit nu dat alle sportscholen zijn gesloten? Ik deel graag met jou een aantal manieren om fitness oefeningen voor thuis te vinden zonder dat je daar extra dingen voor moet aanschaffen! Door middel van deze tips en tricks hoop ik dat ook jij fit blijft tijdens deze quarantaine! 

Waarom fitness oefeningen voor thuis?

Helaas zijn de sportscholen en sportclubs gesloten vanwege het corona virus. Voor velen een lastige tijd omdat de corona maatregelen ons dwingen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Fitness en sporten zijn voor een hoop mensen de belangrijkste bewegingsmomenten op een dag. Het is dus tijd om opzoek te gaan naar manieren om thuis te trainen. Thuis ben je toch eerder geneigd om uit te stellen of misschien denk je wel dat er thuis niet zoveel mogelijk is als in de sportschool. Geloof me, ik ken die gedachten want ik heb ze zeer zeker ook gehad. 

Gelukkig is er wel een hele hoop mogelijk en ik deel de opties van fitness oefeningen voor thuis daarom graag met jou. Het vraagt enkel een beetje out of the box denken en creativiteit om aan fitness oefeningen voor thuis te komen. Sommige zijn daarentegen juist heel erg voorspellend. Het biedt in ieder geval een aantal opties waarvan je mooi gebruik kan maken. 

Producten voor fitness oefeningen voor thuis

Op lichaamsgewicht trainen is zeker even wat anders dan trainen met de gewichten in de sportschool. Gelukkig zijn er een hoop producten te koop die je kunt gebruiken bij fitness oefeningen voor thuis. Denk bijvoorbeeld aan dumbells, weerstandsbanden of yogamatjes. Je kunt natuurlijk ook voor veel grotere fitness producten voor thuis gaan, zoals een hometrainer of bench. Ben je opzoek naar nog veel meer inspiratie voor producten voor fitness oefeningen voor thuis? Ik heb er een uitgebreid artikel over geschreven.

Of je nu voor grote of kleine fitness producten gaat, hangt ervan hoeveel ruimte je hebt en hoeveel je te besteden hebt. Overigens raad ik je niet aan om een hele sportschool inventaris aan te schaffen. Dat is ten eerste duur en ten tweede is het niet nodig. Met slechts enkele items kom je al een eind. Ik zou daarom ook voor producten gaan die je voor meerdere fitness oefeningen voor thuis kunt inzetten. Multifunctionele fitness producten voor thuis zijn veel handiger om te hebben. Daarnaast hangt het er natuurlijk ook van af hoe lang je van plan bent er gebruik van te maken. Sta je na de lockdown weer in de gym, zit je wel met die spullen. 

Hier vind je fitness oefeningen voor thuis!

 • Maak gebruik van Fitchannel

Fitchannel staat vol met fitness oefeningen voor thuis. Ideaal om op die manier aan voldoende lichaamsbeweging te komen. Je kunt kiezen uit allerlei verschillende programma’s zoals dansen, boxen, fitness, HIT-trainig en nog veel meer. Er staan meer dan 800 verschillende workouts op waardoor je dus voldoende materiaal hebt om te bewegen. Een groot voordeel is dat je niet meteen aan een jaar abonnement vast zit. Je kunt ook kiezen voor één maand. Ben je benieuwd naar Fitchannel, ik heb er een uitgebreid artikel over geschreven. Daar vind je trouwens ook een kortingscode die geldig is tot en met 31 december. 

 • In de natuur

Oké dit is dan niet echt in huis maar toch heb je er geen fitness spullen voor nodig. Ondanks je geen contact mag hebben met mensen betekent het niet dat je compleet binnen moet blijven. Hardlopen, fietsen en naar het park gaan zijn altijd nog opties, mits die tot je beschikking zijn uiteraard. Op die manier kom je toch even buiten en heb je tegelijk lichaamsbeweging. Het evenaart de krachtoefeningen niet maar het is een goede manier om je cardio in te halen. En er zijn altijd maniertjes om net wat meer van jezelf te vragen. Hardlopen op het zand (bijvoorbeeld bij een strandje) is zwaarder dan op asfalt of gras. 

 • Apps met fitness oefeningen voor thuis

  Er zijn ook een hele hoop apps die workouts aan bieden op lichaamsgewicht. Die zijn gemakkelijk thuis uit te voeren. Zo’n beetje voor ieder lichaamsdeel is wel een app te vinden. Degene die ikzelf gebruik voor mijn buikspieren is: Buikspieroefeningen van Simple Design Ltd. Hierbij kun je producten inzetten om bepaalde oefeningen net naar het extra level zetten. Volle waterflessen kun je bijvoorbeeld gebruiken als een soort van gewichten. Als jezelf gewichten thuis hebt dan kun je die er altijd bij pakken. Ik heb zelf ook weerstandsbanden die ik er graag bij pak.

 • Youtube filmpjes

  Er zijn een hele hoop goede youtube filmpjes te vinden met allerlei workouts om thuis uit te kunnen voeren. Voor het gemak heb ik je alvast even verwezen naar een overzicht van fitness filmpjes met fitness oefeningen voor thuis.  De mogelijkheden zijn eindeloos van boxlessen tot dansen. 

 • Instagram

  Iets dat mij ook heel erg heeft geholpen, zowel in de gym als thuis, zijn Instagram fitness goeroes. Als je mijn Instagram timeline bekijkt dan zie je er ook een hoop voorbij komen. Je ontdekt er nieuwe oefeningen om uit te proberen, die je helpen dan ook weer om andere spieren aan te wakkeren. Geen zin om onwijs veel accounts te volgen? Onder anderen ABS en homesquat zijn accounts die filmpjes van anderen instagram-accounts verzamelen. Hierdoor kun je veel verschillende fitness oefeningen voor thuis ontdekken van allerlei verschillende mensen!

 • Deelnemen aan challenges

  Het stikt van de fitness challenges online. Je ziet ze overal voorbij komen in fitness-apps, op Facebook en op Instagram. Misschien ken je ze wel van die filmpjes waarin anderen mensen jou uitdagen om iets te doen. Een ideale manier om actief bezig te zijn en om de motivatie te vinden iets te doen. Je hebt zelfs 30-dagen challenges dus je kan voorlopig wel eventjes vooruit!  

 • Niet echt een tip maar toch

  Dit is niet echt een tip voor thuis sporten, maar ik wil hem toch even benoemen. Doordat de sportschool dicht is, is dit overigens het ideale moment om alle (individuele) sporten thuis uit te proberen die je altijd al hebt gewild. Hiermee bedoel ik dat dit het moment is om die specifieke dans uit te proberen of die personal record in hardlopen te verbreken. Altijd al de split willen leren maar niet lenig genoeg? Dit is het ideale moment om alles op alles te zetten en het te leren! Maak het beste van deze situatie! 

Hoe maak je ruimte voor fitness oefeningen voor thuis?

Sommige hebben een ruimte in een woning over, waar zij hun eigen fitnessruimte thuis kunnen bouwen. Heb je nog geen ruimte om thuis te sporten? Dan kan het nogal een worsteling zijn om voldoende ruimte te creëren om te kunnen sporten. Soms moet je simpelweg even creatief zijn om meer ruimte te maken. Je kunt ervoor kiezen om tijdelijk een aantal spullen aan de kant te schuiven of dingen die je niet meer gebruikt weg te doen of te verplaatsen naar een andere ruimte. Het helpt om al je spullen te verdelen in drie verschillende groepen. 

 • Een groep voor spullen die je vaak gebruikt en dus niet kan missen
 • Een groep voor spullen die je wilt houden, maar niet vaak gebruikt 
 • Een groep voor dingen die weg mogen 

Dit kan een hoop ruimte schelen en zelfs kansen bieden. Bij de eerste groep kun je kijken of er een mogelijkheid is om de ruimte voordeliger in te delen. Misschien heb je meer ruimte over door het anders in te delen. De tweede groep kun je misschien ergens anders opbergen. Kijk nog is goed naar alle spullen en misschien zijn sommige wel seizoensgebonden en heb je dus nu niet nodig. Je kunt die spullen opbergen in een opslagbox of ergens anders. Uiteraard is dit afhankelijk van de ruimte die je nodig hebt en of je een permanente fitnessruimte thuis wilt hebben of dat het na de lockdown weer weg kan. 

Waarom kiezen voor een blijvende fitnessruimte thuis?

Een fitnessruimte thuis heeft een aantal voordelen. Je kunt er namelijk een hoop tijd mee besparen. Naar de sportschool gaan kost nou eenmaal veel tijd. Daarnaast moet je omkleden en natuurlijk weer naar huis gaan. Met een fitnessruimte thuis kun je snel weer door met de orde van de dag. Er ander voordeel is dat je niet hoeft te wachten tot een fitnessapparaat of fitness product beschikbaar is. Overigens is er ook niemand die je in de gaten houdt. Je kunt dus zonder die belemmeringen thuis sporten. Bovendien kun je er ook een hoop geld mee besparen. Je hebt geen abonnementskosten, wel moet je de fitness producten aanschaffen. 

Wat is onmisbaar met thuis sporten? 

Als je ervoor kiest om thuis te sporten zijn er een aantal dingen onmisbaar. Het is verstandig om voldoende handdoeken in de buurt te hebben. Ondanks je thuis sport, is het toch wel fijn om af en toe een handdoek te gebruiken waar je eventueel zweet kunt afvegen. Een spiegel is ook handig zodat je jouw houding kunt corrigeren wanneer je de fitness oefeningen voor thuis uitoefent. Je wilt natuurlijk geen blessures kweken. Uiteraard is ook muziek onmisbaar bij thuis sporten. Het geeft motivatie, kracht en brengt je lekker in de sfeer. Zorg dus voor de mogelijkheid om muziek af te spelen. 

Geen aparte ruimte over?

We hebben niet allemaal de luxe om een kamer of ruimte vrij te maken om te trainen. Soms moeten we dus creatief zijn met de mogelijkheden die we wel hebben. Je kunt namelijk van je meubels gebruik maken om toch thuis te trainen. De onderste traptrede kun je gebruik maken om je kuiten mee te trainen. Als je met je tenen op de onderste trede gaat staan en op en neer beweegt, train je je kuiten. Verder kun je gebruik maken van je bed en je bank om hip thrust te doen. Met een stoel kun je een variant op de dip doen, daarmee kun je jouw triceps trainen. 

Je kunt je uiteraard opdrukken op de vloer voor je core, maar je kunt dezelfde techniek toepassen op een muur om je borst te trainen. Verder kun je door je hele huis lunges doen en squats nemen ook niet mega veel ruimte in beslag. Met fitness oefeningen voor thuis op lichaamsgewicht kun je namelijk ook een hoop kracht onderhouden. Met de trap kun je nog veel meer oefeningen uitvoeren. Je kunt een trede namelijk gebruiken als steps, maar je kunt je er ook op opdrukken. Soms vraagt het wat creativiteit voor fitness oefeningen voor thuis.

Tot slot over fitness oefeningen voor thuis

Sommige sportscholen spelen in op de huidige situatie van nu en bieden via hun website fitness oefeningen voor thuis aan. Door middel van livestreams of filmpjes bieden zij de mogelijkheid dat jij thuis kan deelnemen aan fitness lessen. Neem dus even een kijkje of jouw sportschool ook de mogelijkheid biedt voor jou om fitness oefeningen thuis uit te voeren. In sommige gevallen kun je bij jouw sportschool ook fitness producten lenen. Je hebt ze dan tijdelijk thuis om thuis te sporten. 

Heb jij net als ik soms wat moeite om jezelf te motiveren om thuis te oefenen? Probeer dan om met je vaste fitnesspartner een tijd af te spreken en videobel met hem of haar. Op die manier heb je toch sociaal contact (en sociale druk) tijdens de fitness oefeningen voor thuis!

Hoe blijf jij fit deze dagen?

Deel dit artikel:

2 reacties

 1. Hoi Kim,

  Zo leuk om te zien hoe mensen thuis manieren vinden om fit te blijven. Om mij heen kiezen ook veel meer mensen voor online lessen of wandelen en fietsen veel. Ik probeer elke dag even naar buiten te gaan en een rondje in de buurt te maken.
  Elke week ga ik nog naar de fysio waar ik met apparaten oefeningen doe. Fijn dat dat weer kan! Daarnaast heb ik een paar weken geleden iets nieuws ontdekt; stoelyoga. Ik dacht altijd dat yoga niet mogelijk was voor rolstoelers, maar dat had ik mis! Op YouTube kun je, zoals je al zei, heel veel sportfilmpjes vinden. Ook hiervan. Voelt heel fijn om met een half uurtje oefeningen mezelf al wat soepeler en energieker te voelen!

  Ik ga op Instagram eens op zoek naar inspirerende accounts, want daar had ik nog niet aan gedacht. Dank voor de inspiratie!
  Zorg goed voor je(mentale)zelf en blijf lekker bewegen!

  Groetjes,
  Petra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten:

Menorragie en sport
Health

Menorragie en sport

Sport is voor mij een belangrijk element in mijn leven. Ik ben het liefste elke dag in beweging. Het geeft een soort kick om keer

Lees verder >
%d bloggers liken dit: