Enkelgewichten – Energetics 0,5k gewichtsmanchetten

Enkelgewichten - Energetics 0,5k gewichtsmanchetten

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Het is geen geheim dat ik veel verschillende fitness accessoires uitprobeer. Dit keer wil ik het graag hebben over enkelgewichten. Extra gewicht met je mee slepen is niet alleen een grotere uitdaging, maar het zorgt ook voor nog meer spiermassa en kracht. In eerste instantie vroeg ik mij af wat deze enkelgewichten voor mij zouden kunnen betekenen en dus ben ik mij meer gaan verdiepen in deze fitness musthaves. Ik gebruik de Energetics 0,5 gewichtsmanchetten van de Perry Sport. 

Wat zijn enkelgewichten?

Enkelgewichten zijn eigenlijk stoffen zakjes die je om je enkel kan vastmaken door middel van klittenband. Overigens heb je dit soort gewichten ook met gespen. Vaak wordt de stof gemaakt van neopreen, polyester of nylon. Het is bovendien regelmatig zo dat je enkelgewichten ook kunt gebruiken als polsgewichten. Je hebt dus meteen een manier om de spieren in je polsen te versterken. Er zijn verschillende producten die worden gebruikt om het extra gewicht te realiseren. Zo worden de gewichten vaak gevuld met zand, ijzer en andere metalen. 

Enkelgewichten zijn de ideale manier om de spieren in je enkels te versterken. In het dagelijks leven, maar ook bij veel verschillende sporten, worden de spieren van je enkels uitermate veel gebruikt. Door ervoor te zorgen, dat je enkels zwaarder gewicht aankunnen, verlicht jij de spieren in je enkels tijdens het uitoefenen van de sport of tijdens je dagelijkse leven. Enkelgewichten kun je in verschillende zwaarte aanschaffen. Meestal begint het vanaf 0,5 kilo. Ik raad je wel aan om niet meteen te zwaar te starten. Dat kan namelijk blessures en ongelukken voorkomen. 

Wat is de functie van enkelgewichten? 

De grote vraag is natuurlijk wat het dan precies voor je spieren doet. Zoals ik eerder al heb beschreven is het een manier om je spieren te versterken en te vergroten, met name de bilspieren, kuitspieren en quadriceps. Daarnaast is het een manier om je conditie en uithoudingshoudingsvermogen te vergroten en bereik je eerder resultaten dan wanneer je zonder enkelgewichten traint. Het is belangrijk om niet een te zware gewicht te dragen. Dat geeft namelijk te veel stress op je enkels en dat kan ervoor zorgen dat je slijtage krijgt of je spieren overbelast raken. Enkelgewichten helpen overigens ook bij het afvallen.

Het effectief inzetten van enkelgewichten

Gek genoeg bieden enkelgewichten de meeste profijt bij krachttrainingsoefeningen. De gewichten worden dan gebruikt om specifieke spiergroepen te activeren. Enkelgewichten zorgen daar bijvoorbeeld voor bij leg-raises en sumo-squats. Ook door de loopband schuin omhoog te zetten, train je effectiever met de gewichten dan wanneer je de loopband recht laat staan. Overigens zijn enkelgewichten ook ideaal bij de traptredemachine. 

Wat zijn de gevaren van gewichtsmanchetten? 

Ik raad het je niet aan om enkelgewichten te gebruiken wanneer je zwakke enkels hebt. De druk van het gewicht komt namelijk op de gewrichten en spieren te liggen rondom de enkel. Heb jij problemen of problemen gehad met je enkels, dan is het niet verstandig deze gewichten in te zetten. Je kan namelijk oude blessures oproepen en mogelijk letsel verergeren. 

Niet alleen bij blessures, maar ook bij overgewicht en voor kwetsbare mensen is het niet verstandig om enkelgewichten in te zetten. Je knieën en enkels worden dan al voldoende bezwaart en hebben geen extra weerstand nodig. Hetzelfde geldt trouwens bij hardlopen. Het is geen verstandige keuze om ze te dragen bij het hardlopen. De klappen die je knieën en je enkels moeten verdragen, zijn dan al een uitdaging op zich. Je leest er hier meer over. 

De materialen van gewichtsmanchetten

Het is belangrijk dat gewichtsmanchetten comfortabel om je enkels zitten. Het is dan ook belangrijk dat de juiste materialen worden geselecteerd. Zoals hierboven is beschreven kunnen enkelgewichten van verschillende materialen worden gemaakt. Iedere stof heeft natuurlijk zijn eigen eigenschappen rondom enkelgewichten en dus beschrijf ik ze graag voor je. 

  • Neopreen, dit is denk ik wel een van de meest favoriete stoffen die er bestaat wat mij betreft. Mijn zweetband is daar ook van gemaakt. Neopreen is onwijs zacht en glad. Hierdoor zit het vrij comfortabel om je lichaam. Neopreen is eigenlijk een elastisch materiaal dat iets weg heeft van rubber. Het is een stof die geen lucht doorlaat dus je kan het er behoorlijk warm van krijgen. Een enkelgewicht neemt niet zoveel oppervlakte in beslag en dus lijkt het mij niet dat je ervan oververhit raakt. 
  • Polyester, vroeger was polyester een stof waar je onwijs van ging zweten. Tegenwoordig zijn er veel meer kledingstukken in je kast van polyester dan je zou denken. Vooral in de sportindustrie wordt polyester regelmatig ingezet bij sportkleding. Het is ademend en licht, maar nog mooier is dat polyester erg lang meegaat. Ideaal dus voor enkelgewichten. 
  • Nylon, het voordeel van deze stof is dat het sterk en licht. Bij contact met hoge temperaturen kan het gaan smelten, hierdoor zie je het niet heel vaak in enkel gewichten. Het is synthetische stof en wordt dus gemaakt in de fabriek. Desondanks is het een prima stof om mee te trainen. 

Toch last van je enkels gekregen?

Heb je door het gebruik van gewichtsmanchetten toch last van je enkels gekregen, dan is het belangrijk om voorzichtig aan te doen. Wanneer je een blessure hebt aan je enkels, blijft het altijd wel een zwakke plek. Het starten van fysiotherapie is dan bijna onvermijdelijk. Een andere manier om de klachten aan je benen op te lossen, is het gebruik van deze STOX compressiekousen. De druk helpt je om pijnklachten te verminderen en sneller te herstellen. 

Waar kun je enkelgewichten kopen?

Ik heb de Energetics bij de Perry Sport aangeschaft, maar enkelbanden kun je bij een hoop sportmerken aanschaffen. Zo heb je ze bij Bol.com, Body & Fit, Decathlon en Fitwinkel. De prijs van enkelgewichten hangen af van het gewicht dat je kiest. Hoe zwaarder de gewichten, hoe duurder de prijs. Gewichtsmanchetten kun je overigens ook kopen bij de Etos, Betersport en Fitnessfit

Hoe zijn enkelgewichten van Energetics mij bevallen?

Het voelt in eerste instantie ontzettend raar om enkelgewichten te gebruiken. Je voelt wel degelijk dat je gewicht aan je lichaam hebt hangen en wanneer jij ze losjes om je enkels hangt, is het zelfs een beetje ongemakkelijk. Desondanks vind ik gewichtsmanchetten ontzettend handig om in te zetten. Ik heb ze al een lange tijd en heb ze zelfs buiten het huis en de sportschool gedragen. Mijn voormalige baan bestond uit onwijs veel trappen en dus vond ik dit de ideale manier om mijn benen uit te dagen. Bovendien draag ik ze ook op de loopband in de sportschool en thuis tijdens de lockdown. 

Wat mij betreft zijn de enkelgewichten/gewichtsmanchetten van Energetics dus zeker hun geld waard. Ze zitten lekker, zijn stevig en bovendien zijn ze in veel maten verstelbaar. Het klittenband kan namelijk bijna helemaal rondom het enkelgewicht geplakt worden. Dus grote of kleine enkels, je past hier sowieso in. 

Conclusie over enkelgewichten

Deze handige fitness accessoires zijn voor mij in ieder geval een musthave in mijn sporttas. Het is de ideale manier om net wat extra uit je workout te halen. Je kunt deze fitness accessoires in ieder geval bij veel verschillende merken aanschaffen en zijn het vaak ook gewichten om je polsen mee te versterken. In het kort zorgen enkelgewichten dus voor de volgende punten:

  • Gewichtsmanchetten helpen bij het verbranden van calorieën 
  • Gewichtsmanchetten helpen bij het opbouwen van spiermassa
  • Gewichtsmanchetten helpen bij het versterken van spieren en gewrichten
  • Gewichtsmanchetten zorgen voor meer inspanning

Hoe train jij jouw enkels?

*Dit artikel betreft affiliatie links 

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten:

Menorragie en sport
Health

Menorragie en sport

Sport is voor mij een belangrijk element in mijn leven. Ik ben het liefste elke dag in beweging. Het geeft een soort kick om keer

Lees verder >