Het risico van blessures

Het risico van blessures

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Beweging is een belangrijk onderdeel van ons leven. Als ik voor mezelf spreek is fitness bijvoorbeeld meer dan alleen een hobby. Het zorgt namelijk ook voor een goed gevoel. Er zijn ook een hele hoop andere soorten bewegingen die ik gedurende de dag doe. Je kunt bijvoorbeeld denken aan iets optillen, zitten of lopen. Ondanks je deze bewegingen vaak doet is het belangrijk om deze bewegingen op de juiste manier uit te voeren. Je hebt namelijk voordat je het weet al een blessure te pakken. In dit artikel vertel ik je meer over blessures en wat je er tegen kunt doen. 

Wat zijn blessures?

Wanneer je beweegt, sport of simpelweg alledaagse activiteiten uitvoert, kan er van alles misgaan. Je kunt bijvoorbeeld vallen of een verkeerde beweging maken. Dit kan in het beste geval enkel voor een blauwe plek zorgen, maar het kan ook voor ergere aandoeningen zorgen. Je spreekt dan van een blessure. Een blessure is een verzamelnaam voor onder andere de volgende situaties: het te ver oprekken of kneuzen van een spier, het scheuren van een pees of het breken van een bot. Blessures worden over het algemeen opgesplitst in twee categorieën, namelijk acute blessures of chronische blessures.  

Bij acute blessures gaat het om het plotseling ontstaan van een pijnlijke plek. Je loopt een acute blessure dan ook direct op. Je valt, verzwikt, verrekt of breekt een spier, pees of bot. Bij een acute blessure heb je vaak te maken met directe pijn wanneer je beweegt. Daarnaast kun je een acute blessure herkennen aan roodheid en/of een zwelling. De pijn ervaar je ook vaak slechts op één plek, bijvoorbeeld je pols, enkel of je been. Het is belangrijk om direct te stoppen nadat je een acute blessure hebt opgelopen. Daarmee wordt de schade beperkt en de hersteltijd verkort. Een behandeling is vaak makkelijk omdat je slechts 1 plek hoeft te behandelen.

Bij chronische blessures is het wat complexer. Een chronische blessure bouw je langzaam op. Bovendien is de pijn niet op één plek én is de pijn niet constant. Je hebt af en toe pijn, bijvoorbeeld bij specifieke bewegingen. De pijn blijft aanhouden en kan daarmee uitgroeien tot een belemmerende factor. Het is belangrijk om vroegtijdig wat aan een chronische blessure te doen om schade te voorkomen en de pijn te verminderen. Een aanpassing van het trainen kan al voldoende zijn. 

Hoe herken je een blessure?

Soms is het moeilijk te weten of je een blessure hebt of niet. In veel gevallen, zoals bij het afscheuren of het breken, kun je niet meer gebruik maken van een ledemaat. Je kunt bijvoorbeeld je arm niet meer bewegen of je zakt door je been heen door de pijn. Dan is het overduidelijk dat er sprake is van een blessure. Echter is het in sommige gevallen niet heel duidelijk. Wanneer is het bijvoorbeeld spierpijn en wanneer een chronische blessure? Soms is die grens heel dun en lijken de klachten op elkaar. Je kunt een blessure herkennen aan de volgende symptomen:

 • Je kunt minder gemakkelijk bewegen. 
 • Je beweegt veel slechter dan voorheen.
 • Je hebt minder kracht dan voorheen.
 • Je hebt pijn wanneer je beweegt of bij specifieke bewegingen.
 • Je ziet een zwelling of roodheid op een specifieke plek.
 • Er is sprake van verkleuring. Dit treedt vaak pas later op.
 • Er is sprake van stijfheid. 

Hoe kun je blessures oplopen?

Blessures kun je op meer manieren oplopen dan je denkt. Je beweegt namelijk vrijwel de hele dag door. Er kan de hele dag door dus iets gebeuren waar je een blessure mee kunt oplopen. Dat maakt dat blessures ook zo van elkaar kunnen verschillen. Je kunt blessures op de volgende manieren oplopen:

1. Tijdens het sporten

Allereerst kun je blessures dus oplopen tijdens het sporten. Je kunt denken aan het verkeerd uitvoeren van een beweging of juist het te vaak uitvoeren van een bepaalde beweging. Ook te zwaar of juist te licht trainen kan ervoor zorgen dat je een blessure oploopt. Zelfs mensen die al jaren probleemloos trainen, kunnen een blessure op doen door het onjuist uitvoeren van een oefening.  Tijdens contact sportwedstrijden kunnen blessures ook ontstaan. Een ander kan je bijvoorbeeld tackelen of je kunt struikelen. 

2. Door dagelijkse activiteiten of handelingen

Naast sport kun je ook tijdens dagelijkse activiteiten een blessure oplopen. Dagelijks gebeuren er wel ongelukjes thuis. Je kunt bijvoorbeeld struikelen of iets verkeerd tillen. Bij dagelijkse handelingen kan er dus een hoop misgaan. Hetzelfde geldt voor de dagelijkse handelingen op je werk. Ook daar wordt er een beroep gedaan op je lichaam. Bij de ene baan wat vaker dan bij de andere. Zelfs banen waarbij je veel één houding aanneemt, zoals zitten, bieden risico’s op blessures. Je kunt bijvoorbeeld een verkeerde zithouding aannemen en daardoor last krijgen van bepaalde spieren. 

3. Het gebruik van niet geschikte materialen

Gek genoeg kunnen ook de verkeerde materialen voor blessures zorgen. Wanneer je bijvoorbeeld schoenen draagt die niet goed aansluiten, kun je een verkeerde loophouding aannemen. Dit kan schade veroorzaken omdat je een andere houding aanneemt en daarmee dus eigenlijk een blessure kweekt. Hetzelfde geldt overigens voor het voorbereiden op een activiteit. Wanneer je spieren niet zijn opgewarmd of niet gewend zijn aan de inspanning kun je behoorlijke blessures oplopen. Je lichaam heeft het nodig om op te warmen voor een intensieve activiteit. Daarover later meer. 

4. Je bent niet helemaal fit 

Het kan ook zijn dat je gezondheid ervoor zorgt dat je een blessure oploopt. Wanneer je ziek bent geweest, of een andere lichamelijke aandoening hebt of hebt gehad, en je daar geen rekening mee houdt, kun je niet evenveel als wanneer je op en top gezond bent. Je lichaam heeft hersteltijd nodig ondanks jij je misschien goed voelt. Wanneer je na ziekte direct volop gaat trainen, kun je ook blessures oplopen. 

5. De jaren gaan tellen

Ook ouderdom kan een rol spelen bij het opdoen van blessures. Naarmate je ouder wordt kan slijtage voorkomen en kun je makkelijk bepaalde botten breken. Je kracht kan afnemen en je algehele conditie van je lichaam kan naar beneden gaan. Het is daarom belangrijk om daar rekening mee te houden. Soms kun je er simpelweg niets tegen doen en zit er niets anders op dan een prothese. Je kunt denken aan een heupprothese of knieprothese. Een prothese kan ook noodzakelijk zijn wanneer blessures continu terugkeren.

6. Stress of andere psychische oorzaken

Naast alle bovenstaande oorzaken, kunnen blessures ook ontstaan vanwege psychische gevolgen. Je mentale staat en je lichaam hebben een wederkerig effect op elkaar. Wanneer je veel stress hebt, heeft dat zijn effect op je focus en concentratie tijdens activiteiten. Stress verhoogt daarmee de kans op een blessure. Je wordt namelijk gemakkelijker afgeleid, je hebt een verhoogde spiertonus en een soort tunnelvisie. Het is lastig om een oplossing te vinden voor stress. Je staat dagelijks namelijk de hele dag bloot aan stress waardoor het een opstapeling kan zijn van factoren. 

Een aantal feitjes over blessures

0 %
Van alle blessures in 2019 kwamen door voetbal

Een aantal feitjes over blessures

0 %
Van alle blessures in 2019 kwamen door fitness
0 %
Van alle blessures in 2019 kwamen door hardlopen
0 %
Pols- of armblessures
0 %
Knieblessures
0 %
Beenblessures
0 %
Enkelblessures
0 %
Schouderblessures

Wat zijn manieren om blessures te verhelpen?

Als je eenmaal blessures hebt wil je de klachten uiteraard zo snel mogelijk verminderen en ervoor zorgen dat jij je aangenamer voelt. Een blessure kan namelijk een hoop beperkingen geven. Niets is frustrerender dan continu pijn of dat je bepaalde dingen niet kunt doen. De behandeling of de materialen die je kun inzetten hangen af van de blessure. Aangezien blessures van elkaar verschillen, verschilt ook de behandeling voor de specifieke blessure. Overigens kan ook de ernst van de blessure verschillen. Je kunt aan de volgende behandelingen van blessures denken:

Koelen 

Het is bij veel blessures noodzakelijk om goed te koelen. Daarmee kun je namelijk de zwelling en pijn verminderen, ontstekingen dempen en de verergering van klachten tegen gaan. Er zijn echter twijfels over dit concept. Er zijn wetenschappers die aangeven dat je juist niet moet koelen. Je lichaam wilt namelijk een herstelproces starten en de zwelling en roodheid zijn daar factoren van. Als je ervoor kiest om dit tegen te gaan, kun je juist het herstelproces verlengen. Bovendien maakt het vocht het weefsel week en daarom kwetsbaar. Overweeg dus goed of dit een goede optie is om te doen. 

Fysiotherapie

Fysiotherapeuten zijn volledig opgeleid om blessures te behandelen. Zij helpen je om de kracht terug te krijgen en om een betere houding aan te nemen. Op die manier wordt de pijn verminderd en kun je dus makkelijker bewegen. Bij blessures is het nemen van rust belangrijk, maar blijven bewegen net zo. De ernst van de blessure bepaalt op welke wijze je de spieren kunt belasten en een fysiotherapeut weet daar alles van. Je kunt het een en ander dus zelf proberen, maar in veel gevallen is het beter om dit met een professional te overleggen. Voor een verwijzing kun je naar jouw huisarts gaan. 

Rust en ontlasten

Gek genoeg is rust een heel goed medicijn. Overbelasting is nooit goed en soms heeft je lichaam even de tijd nodig om zichzelf te helen. Daarom is rusten en ontlasten een goede manier om een blessure te laten helen. Je kunt de desbetreffende blessure ontlasten door bijvoorbeeld krukken in te zetten wanneer je een blessure aan het been hebt of een mitella bij een blessure aan de arm, pols of sleutelbeen. Rust kun je realiseren door uiteraard veel te zitten of liggen, maar ook door je been of arm ergens op te laten rusten. 

Tape

Je kunt ook op en rondom het pijnlijke gedeelte tape aanbrengen om de spier, pees of het bot wat extra ondersteuning te geven. Het soort tape kan onwijs verschillen per blessure. Je hebt bijvoorbeeld elastisch tape en niet-rekbare tape. Het is belangrijk om goed te weten hoe je de tape moet aanbrengen. Tape kun je bijvoorbeeld inzetten om de juiste houding aan te nemen, zwellingen te verminderen, de huidconditie te verbeteren of ontstekingen te reduceren. Er zijn een hoop verschillende soorten tape die allemaal verschillen qua doelen, eigenschappen en mogelijkheden. Zoek dus goed uit welke tape bij jouw blessure past.

Door blijven trainen/bewegen

Wat je overigens ook doet, blijven bewegen is bij iedere blessure belangrijk, mits je natuurlijk wel binnen de mogelijkheden blijft. Vaak is het een automatisme om volledig te stoppen met bewegen, maar dat maakt het herstel alleen maar lastiger. Het is belangrijk om rekening te houden met de blessure. Je kunt bijvoorbeeld om de blessure heen bewegen of juist ervoor zorgen dat de spiergroep veel minder onder stress staat. Voer bewegingen uit die aansluiten bij de vrije en natuurlijke bewegingen van de mens. Zorg voor oefeningen met meer bewegingsvrijheid. Daarnaast kun je de intensiteit en het herhalings tempo van het trainen verlagen. 

Het vraagt dus een aanpassing van je workout, maar tegelijkertijd zorgt dat ook voor creativiteit en andere uitdagingen. Je ontvangt nieuwe inzichten om te trainen dus kun je het ook zien als leerproces. Je houdt deze manier van trainen aan totdat je 2 weken achter elkaar pijnvrij hebt kunnen trainen. Bouw langzaam je workout weer op. Begin met het verhogen van de herhalingen voordat je het gewicht gaat ophogen. Onthoud wel dat als je slechte pijn voelt, dat je dan stopt. Je wilt het niet erger maken dan dat het is. Ook hierbij kun je advies inwinnen van personal trainers. 

Operaties of protheses

In sommige gevallen is de blessure zo ernstig dat bovenstaande opties niet helpen. De enige optie is dan om een operatie of prothese te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld je kniebanden verrekken, waardoor dat hersteld moet worden. Soms is je lichaam helemaal niet meer in staat om zichzelf te herstellen. Bijvoorbeeld door een ziekte of bij ouderdom. Er zit dan niets ander op dan een operatie of het plaatsen van een prothese. 

Blessures voorkomen is beter dan genezen

Je kunt je voorstellen dat blessures voorkomen altijd beter is dan genezen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de kans op blessures afneemt. Je kunt aan de volgende opties denken:

 • Warming up

Het is belangrijk om je spieren goed op te warmen voordat je gaat trainen of sporten. Dankzij een warming up gaan de bloedvaten in de spieren open staan en daarmee stroomt er meer bloed naar je spieren. Dat betekent meer brandstof en zuurstof voor je prestaties. Je spieren werken dan soepeler en werken beter samen. Bovendien ben je alerter en sneller. 

 • Cooling down

Om spierpijn en stijfheid te voorkomen kan een cooling down helpen. Daarmee zorg je ervoor dat je lichaam langzaam afkoelt. Na een intensieve sportsessie komen er namelijk melkzuren vrij. Dat zorgt voor kramp en spierpijn. Een cooling down helpt de melkzuren afvoeren. Dat maakt dat spierpijn wordt voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld rekken en strekken om af te koelen. 

 • Werken aan je techniek

Het is cruciaal om de juiste techniek te hanteren. Je kunt er beter voor kiezen om lichter te trainen en ervoor te zorgen dat je de oefening op de juiste manier uitvoert, dan dat je ervoor kiest om zwaar te trainen. In sommige gevallen kun je dan spieren verrekken of een verkeerde beweging maken. Het is belangrijk om ondanks extra gewicht de juiste natuurlijke bewegingen te maken. Neem dus je tijd om de techniek van een oefening echt onder de knie te krijgen. 

 • De juiste materialen

Gebruik ook de juiste materialen bij oefeningen. De juiste maat schoenen, de juiste maat fitness handschoenen en comfortabele kleding is cruciaal om blessures te voorkomen. Wanneer je rekening moet houden dat je broek omhoog blijft of dat je schoenen niet afzakken, focus je niet meer op de oefening. Dat maakt dat je fouten gaat maken en de oefening niet meer goed uitvoert. Je kunt dan blessures oplopen. 

 • Goede zelfzorg

Het is ook belangrijk om je lichaam zo lang mogelijk in de juiste conditie te houden. Gezonde voeding en voldoende water helpen om je lichaam te voorzien van alle stoffen dat het nodig heeft. Daarnaast helpt cardio ook om je conditie en uithoudingsvermogen te verbeteren. Verder is het ook belangrijk om het stressgehalte in je leven laag te houden. Giftige mensen of een hele hoge werkdruk zorgen voor extra stress op je lichaam. Probeer daarom ook om sociaal en geestelijk gezond te blijven. 

 • Beschermmiddelen

Iedere sport vraagt andere materialen. Ondanks ik eerder materialen al heb genoemd, wil ik beschermmiddelen toch nog even apart benoemen. Scheenbeschermers hoeven bijvoorbeeld niet bij hardlopen, maar wel bij voetbal. Een helm hoeft niet bij hockey, maar wel bij motorsport. Bij iedere sport zijn dus andere beschermmiddelen nodig om blessures te voorkomen, maar die moeten wel van goede kwaliteit zijn. Het zorgt namelijk dat de kans op blessures vermindert. 

 • Neem voldoende rustdagen

Rust is een middel om je blessures te behandelen, maar het helpt ook bij het voorkomen van een blessure. Door tussen oefeningen en wedstrijden voldoende rust te nemen, zorg je ervoor dat je lichaam voldoende weerstand kan bieden tegen eventuele blessures. Je spieren worden namelijk sterker en groter tijdens rust. Wanneer je geen rust neemt riskeer je overbelasting en daarmee blessures omdat de spieren niet de tijd hebben om te kunnen helen. 

Tot slot over blessures

Heb je regelmatig een sportblessure dan kan het helpen om een trainingslogboek bij te houden. Daarin kun je afstanden, tempo’s, routes en je gevoel noteren. Wanneer je dit bijhoudt kun je leren van eventuele fouten, maar ook je progressie bijhouden. Soms ligt het bijvoorbeeld niet aan jouw manier van trainen, maar de route die je aflegt. Een pad vol obstakels zoals uitstekende wortels van een boom, zorgt voor een grotere kans op blessures dan een pad zonder obstakels. 

Heb jij wel eens een blessure gehad?

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten:

Is hennepolie gezond
Health

Is hennepolie gezond?

Er zijn verschillende manieren om aan je mentale en lichamelijke gezondheid te werken. Een van die manieren is gek genoeg met hennepolie. Is hennepolie gezond?

Lees verder >