BBQ in de winter? Gewoon doen!

BBQ in de winter

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

Ik kan heel erg genieten van een hapje eten. Naast dat het natuurlijk een cruciaal element in het leven is, ben ik toch ook wel een bourgondiër als het op eten aankomt. Op Kim Shares All tref je dan ook regelmatig artikelen aan over eten, gerechten en nieuwe voedingsmiddelen. In de zomer vind ik het altijd heerlijk om te barbecueën en geniet ik onwijs van alle heerlijke gerechten die daarbij horen. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat ik onwijs baal als de zomer weer voorbij is. Eigenlijk hoeft dat natuurlijk niet, want een BBQ in de winter kan ook gewoon. In dit artikel wil ik het daarover hebben.

Over de BBQ

Barbecueën is tegenwoordig eigenlijk een gezellige gelegenheid om buiten te eten. Er worden dan ook vaak meerdere mensen uitgenodigd om te komen barbecueën. Een barbecue wordt eigenlijk altijd geassocieerd met lekker weer en de zomer. Om te kunnen barbecueën, wordt er, hoe kan het ook anders, gebruik gemaakt van een barbecue. Een BBQ is eigenlijk een gril waarop het eten wordt bereid. Naast grillen kun je ook denken aan roosteren en bakken. Eigenlijk is het grillen en roosteren van eten, niet iets nieuws. Het is namelijk een eeuwenoude uitvinding dat de holbewoner heeft geholpen om met name vlees makkelijker te kunnen verteren.

Met de komst van het fornuis hoeven we niet dagelijks meer te barbecueën. De BBQ heeft echter wel een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels kun je namelijk grote en kleine BBQ’s aanschaffen. Je hebt ook verschillende BBQ’s die gebruik maken van verschillende brandstoffen. Je hebt bijvoorbeeld een BBQ die gebruik maakt van houtskool, een barbecue die gebruik maakt van gas, een elektrische BBQ en een pellet barbecue. Er zijn zelfs een aantal barbecues te koop die je binnen kunt gebruiken. Verder kun je ook kiezen voor een rookoven en / of een buitenkeuken.

Verschillende BBQ technieken

Er zijn bovendien een aantal manieren hoe je voedsel kunt verwarmen met een barbecue. De opties hangen uiteraard af van de barbecue die jij hebt. Je hebt bijvoorbeeld de manier waarop het voedsel direct boven de warmtebron ligt. Dit wordt ook wel direct grillen genoemd. Het is dan cruciaal om je eten in de gaten te houden, omdat het dan snel kan verbranden. Je hebt ook barbecues die de optie bieden om het eten een stuk boven de warmtebron te laten hangen / leggen. De deksel maakt dat de barbecue een soort oven vormt, waardoor het eten wordt bereid in de warme lucht. Deze manier wordt indirect grillen genoemd. 

Je hebt ook barbecues die direct grillen en indirect grillen combineren. Ideaal om het vlees eerst mooi goudbruin te grillen en vervolgens langzaam te laten garen door middel van indirect grillen. Dit wordt ook wel de 50/50 methode genoemd. Verder heb je ook de BBQ-techniek roken. Deze BBQ techniek moet je niet onderschatten, omdat het toch wel wat kennis vraagt. Door middel van rookhout kun je verschillende aroma’s in je voedingsmiddelen laten trekken. Er zijn overigens nog een hoop andere BBQ technieken. Je hebt bijvoorbeeld: 

  • Hot ’n fast, dit is een snelle manier van grillen. Je kunt deze BBQ techniek gebruiken wanneer het vlees bijvoorbeeld niet helemaal doorbakken hoeft te zijn, bijvoorbeeld bij biefstuk. Het is een directe manier van grillen omdat het vlees boven de warmtebron ligt. 
  • Low ’n slow, dit is een langzame BBQ techniek waarbij het eten wordt bereid. Deze techniek wordt bijvoorbeeld ingezet bij pulled pork, waarbij het vlees soms wel uren nodig heeft om te garen. Low ’n slow vraagt een BBQ met een indirecte manier van verwarmen.
  • Kolen aan één zijde, dit is een handige optie wanneer je barbecue niet de mogelijkheid heeft om indirect te grillen. Door de kolen op het rek aan één zijde te leggen en het vlees aan de andere kant, kun je verbranding voorkomen. Het vlees ligt namelijk niet direct boven de kolen. Bovendien zorg je op die manier voor een gelijkmatige garing.
  • Snake methode, deze manier van garen is te vergelijken met Low ’n slow, alleen dan bij een BBQ die niet perse indirect grillen aanbiedt. Je legt rondom de rand van de BBQ koude kolen, om vervolgens aan één kant een aantal brandende kolen te leggen. De koude kolen worden door de brandende kolen langzaam aangestoken, waardoor het vlees langzaam gaart. 
  • Ring of fire, deze manier is eigenlijk te vergelijken met de snake methode, maar dan plaats je alleen warme kolen tegen de rand van de BBQ. De BBQ techniek Ring of fire is bijvoorbeeld erg geschikt bij het maken van pizza. 
  • Bakken, je zou het in eerste instantie misschien niet denken, maar je kunt in een BBQ ook taarten en cakes bakken. Het is cruciaal om een barbecue te hebben die je goed op een constante temperatuur kunt houden. Bakken in een BBQ is ook altijd via de indirecte manier.

BBQ in de winter tips

Wanneer je net als ik een koukleum bent, kan het nogal gek aanvoelen om te barbecueën in de winter. Bij het barbecueën zit je normaal gesproken namelijk buiten aan een volle gedekte tafel. Toch zijn er een hoop manieren om van de BBQ in de winter te genieten. Ik help je uiteraard graag aan wat tips zodat jij niet onnodig kou lijdt. Door middel van deze tips, kun jij op een veilige manier een BBQ in de winter organiseren.

Het is belangrijk om goed rekening te houden met het soort BBQ dat je gebruikt bij een BBQ in de winter. Niet iedere BBQ is namelijk geschikt om in de winter te gebruiken. De buitentemperatuur heeft namelijk een grote invloed op de temperatuur in de barbecue. Je hebt een BBQ nodig met een dubbele wand om er zeker van te zijn dat de binnentemperatuur zo min mogelijk wordt beïnvloed door de buitentemperatuur. Je hebt ook een barbecue nodig met een deksel om de warmte niet kwijt te raken. Overigens moet je er ook voor zorgen dat je extra brandstof hebt om de barbecue aan te houden.

Een ander puntje om rekening mee te houden bij een BBQ in de winter, is dat de BBQ zelf ook een stuk minder snel opwarmt. Houd daarom rekening met de plaatsing van de barbecue. Ik raad je aan om een plek te kiezen waar de barbecue zoveel mogelijk uit de wind staat. Je moet jezelf voorstellen dat de barbecue een stuk langer moet opwarmen bij een koude temperatuur. Geduld is dus ook cruciaal bij een BBQ in de winter. Het kan ook gevaarlijk zijn bij sommige soorten barbecues wanneer de wind het vuur uitblaast. Bij het opnieuw aansteken, kan er een flinke vuurbal ontstaan. Probeer dit daarom te voorkomen.

Veiligheid gaat voorop. Zorg er daarom voor dat je voldoende licht bij de BBQ hebt. Overigens kan het helpen om ervoor te zorgen dat je voldoende ruimte hebt om op te werken. Een extra tafel om spullen op te leggen is geen overbodige luxe. Door middel van bijvoorbeeld een Roostr buitenkeuken, hoef je je daar geen zorgen over te maken. Het is ook belangrijk om zelf warm te blijven. Kleed je daarom warm aan. Je hebt er niets aan om onderkoeld te raken. Ga ook niet onnodig lang buiten staan. In de zomer kan het nogal leuk zijn om bij de barbecue te blijven staan, maar in de winter kun je lekker warm binnen bivakkeren.

Lift de deksel niet onnodig keer op keer op. Het barbecueën zal dan namelijk nog langer duren, omdat de hevige kou de temperatuur snel kan laten afkoelen. Het kan daarom helpen om op te zoeken hoe lang een bepaald voedingsmiddel nodig heeft om te garen. Je moet daar dan wel iets meer tijd bij rekenen, omdat de buitentemperatuur dus een stuk kouder is. Een thermometer kan je helpen om er zeker van te zijn dat je eten gaar is. Het zou zonde zijn als je namelijk geen eten kan serveren tijdens je BBQ in de winter.

Een overdekt terras is een echte aanwinst voor je tuin. Niet alleen voor de winter, maar ook voor de zomer. In de winter kun je door middel van heaters, kachels of vuurplaatsen ervoor zorgen dat het terras heerlijk verwarmd is. In combinatie met wat zachte dekens heb je het alsnog lekker warm tijdens je BBQ in de winter. Je kunt eventueel kiezen voor glazen schuifdeuren die je in de zomer open kan zetten. Uiteraard wil je ook kunnen genieten van de zon.

Geschikte gerechten voor BBQ in de winter

In de zomer denk ik aan frisse salades, lichte maaltijden en fruitige smaken. Ondanks je wat mij betreft iedere maaltijd kan eten wanneer je maar wilt, heb ik soms wel wat moeite om hele zware maaltijden tijdens de zomer te eten. Mijn eetlust is in de zomer nou eenmaal niet altijd groot. In de winter denk ik onder andere aan wild vlees, kruidige smaken en warme aroma’s. Om je een beetje inspiratie te geven over welke gerechten er zo geschikt kunnen zijn voor de BBQ in de winter, kun je denken aan de volgende winter BBQ gerechten:

  • Wild zwijn
  • Hert
  • Broodje Pulled chicken of Pulled Pork
  • Stoofvlees
  • Gegrilde eend
  • Rosbief
  • ‘S mores
  • Kip en / of kalkoen
  • Beenham
  • Lamskoteletten
  • Goed gevulde soep (bijvoorbeeld vooraf)
  • Groente pakketjes
  • Gevulde groente
  • Salades
  • Broodjes met dipjes
  • Gegrilde banaan
  • Warme drankjes (glühwein, warme chocolademelk, thee en dergelijke)
  • Verse taart gebakken in de BBQ

Tot slot over BBQ in de winter

In principe is het dus zeker goed mogelijk om een BBQ in de winter te organiseren. Zorg ervoor dat je een BBQ hebt die geschikt is voor de koudere temperaturen en dat je op een veilige manier het eten kunt bereiden. Desondanks is het ook handig om een eventueel back-up plan te hebben. Het koude weer kan natuurlijk voor gevaarlijke situaties zorgen en roet in je eten gooien. Zorg dus altijd voor een plan B, mocht een BBQ in de winter toch niet lukken.

Organiseer jij wel eens een BBQ in de winter?

*Dit artikel over een BBQ in de winter bevat een samenwerking

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: