Eet gezonder met een airfryer

gezonder met een airfryer

Deel dit artikel:

Op deze pagina lees je het volgende

De juiste voeding is cruciaal voor een gezonde levensstijl. Naast de ingrediënten die je gebruikt, bepaalt ook de wijze van bereiding een rol in het aantal voedingsstoffen. Denk bij voedingsstoffen aan vetten, koolhydraten, suikers en dergelijke. Tegenwoordig kun je frituren vervangen met airfryen. Airfryen gezond? Ja, airfryen is een veel gezondere manier van koken. Ik heb al jaren een airfryer en vind het daarom tijd om de gezondheidsvoordelen met jullie te delen.

Wat is een airfryer?

In bijna alle vormen van koken is olie noodzakelijk. Bij een koekenpan en wok pan wordt olie gebruikt en bij frituren zwemt je eten zelfs in olie. Doordat er bij frituren veel olie nodig is, kan het eten zich zelfs volzuigen met olie. Dat maakt frituren niet bepaald gezond. Een airfryer gebruikt daarentegen hete lucht. Olie is daarom veel minder nodig en in veel gevallen zelfs helemaal niet meer nodig. Vergelijk de airfryer niet met een heteluchtoven. Het is namelijk echt iets anders. Daar kun je verderop in dit artikel wat meer over lezen.

Hoe werkt een airfryer?

Hoe werkt een airfryer

Een airfryer werkt op elektriciteit en heeft dus een stekker. Het enige wat jij hoeft te doen is de temperatuur in de te stellen en de baktijd te kiezen. In veel gevallen hoef je een airfryer niet van te voren voor te verwarmen en kun je het eten dat je wilt bereiden zo in de oven doen. Sommige modellen vragen wel om voorverwarming. Je hebt ook steeds meer airfryers die programma’s aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan pizza, bevroren eten en vis. Je hoeft enkel het programma te kiezen en de airfryer past de temperatuur en bereidingstijd aan.

Nadat je een programma hebt gekozen of de juiste instellingen hebt ingesteld, vult de airfryer zich met hete lucht. Hetgeen dat in het mandje zit wordt dus van alle kanten gegaard met hete lucht. Dat zie je op het plaatje bij cijfer 1 en 2. De lucht in de hetelucht friteuse draait namelijk continu rond. Bovendien valt het vocht en vet door het mandje naar beneden. Je eten wordt dus heerlijk krokant. Sommige airfryers hebben ook nummer 3. Dat kun je zien als een speciaal roostertje om een bruin randje te krijgen.

Het verschil tussen een airfryer en een heteluchtoven

Zoals ik eerder al zei zit er een verschil tussen een heteluchtoven en een airfryer. Beide apparaten werken op hete lucht, maar je kunt het resultaat niet met elkaar vergelijken. De voedingsmiddelen die je wilt airfryen hangen, net als bij een frituurpan, in een mandje. De hete lucht stroomt daardoor langs alle kanten van het eten dat je wilt bereiden.

Bij een heteluchtoven bereid je eten op een plaat of in een ovenschaal. Hierdoor is er geen mogelijkheid waar het vocht uit het eten kan ontsnappen. Ideaal voor een ovenschotel, taarten en dergelijke. Wil je graag dat je eten knapperig wordt, dan is airfryen een betere bereidingswijze om te kiezen. Bovendien heeft het eten in een hetelucht friteuse veel minder lang nodig om gaar te worden en airfryers hebben minder lang nodig om voor te verwarmen.

Wat maakt airfryen gezond?

De grote vraag is natuurlijk of een airfryer daadwerkelijk gezond is of niet. Er komt aanzienlijk minder vet bij kijken, maar wat zijn de overige voordelen? Ik heb het een en ander voor je uitgezocht. Er zitten namelijk meerdere gezondheidsvoordelen aan de hetelucht friteuse.

De bereidingswijze vraagt minder olie

In tegenstelling tot frituren wordt er dus bij airfryen geen olie aan het eten toegevoegd. Dat is een groot voordeel. Je kunt in het moderne apparaat niet alleen patat en snacks bereiden, maar ook al je andere eten. Denk bijvoorbeeld aan vlees, groente en aardappelpartjes. Door je eten klaar te maken met een airfryer maak je een veel gezondere maaltijd omdat je geen olie hoeft toe te voegen. Bij frituren is het met name de bereidingswijze wat het eten ongezond te maakt.

Je behoudt meer vitamines tijdens het bereiden

De vraag of airfryen gezond is, hangt ook af van hetgeen dat je klaar gaat maken. Zo zijn patatjes natuurlijk aardappelen en daar is niet veel verkeerd aan. Kroketten en frikadellen zijn niet perse de gezondste opties die je kunt kiezen. Echter is het bereidt door middel van een airfryer wel gezonder, dan met de frituurpan. Dit heeft niet alleen met het vet te maken. Al het eten dat wij nuttigen bevat namelijk verschillende voedingswaarden. Zelfs patat, frikadellen en kroketten bevatten vitamines en mineralen. Tijdens het bereiden van eten gaan er altijd vitamines verloren, maar met hete lucht is dat een stuk minder dan met bijvoorbeeld koken in water.

Er komt minder acrylamide vrij tijdens het bereiden

Wanneer er eten wordt bereid op hoge temperaturen, komt er acrylamide vrij. Dat is erg schadelijk voor dieren en mensen. Acrylamide komt met name veel vrij bij het bereiden van aardappelen. Doordat frituren om hoge temperaturen vraagt, komt er dus veel van deze schadelijke stof vrij. Uit onderzoeken blijkt dat acrylamide kankerverwekkend is in onder andere muizen en ratten. Onderzoekers denken dat hetzelfde geldt voor mensen, enkel is het niet moreel om grote hoeveelheden acrylamide bij mensen toe te dienen. Het is echter wel aannemelijk dat het schadelijk is voor mensen. Je wordt daarom geadviseerd om het inademen van deze stof te minimaliseren.

Wat kan er in een airfryer?

Eerder in dit artikel beschreef ik al een aantal producten die je met de airfryer kunt klaarmaken. Niet alleen de standaard patat en snacks behoren tot de mogelijkheden, maar de opties zijn nog veel uitgebreider. Je kunt fruit en groenten airfryen, maar je kunt er ook hele taarten, pizza’s en zelfs broodjes in bakken. Ik raad je aan om goed de airfryer recepten te volgen. Houd je aan de juiste temperatuur en bereidingstijd. Een aantal concrete voorbeelden zijn onder andere:

  • Rookworst
  • Saté
  • Afbakbroodjes
  • Appelcake
  • Banaan
  • Boterkoek
  • Gehaktballetjes
  • Vis

Het internet staat vol met verschillende airfryer recepten, maar in veel gevallen krijg je bij de aankoop van de hetelucht friteuse ook een heel leuk en handig kookboek. Daarin vindt je verschillende recepten die je allemaal kunt uitproberen. Van voorgerechten tot amuses en van desserts tot hoofdgerechten.

Waar moet je rekening mee houden met airfryen?

Ondanks het concept airfryen dus gezonder is, hangt de gezondheidsgraad af van hetgeen dat je klaarmaakt. Er zijn tegenwoordig een hoop producten op de markt speciaal voor de airfryer. Vis; kip; patat; loempia’s en de lijst gaat maar door. Aan sommige producten zijn extra vetten toegevoegd om de smaak te behouden. Aan andere producten zijn suikers toegevoegd om de producten mooi te laten bruinen en knapperig te krijgen. Het is belangrijk om altijd even de voedingsstoffen op de verpakkingen te controleren. Het is zonde om te denken dat je gezond bezig bent, maar er dan nog geen winst uit te halen wanneer de ingrediënten niet gezond zijn.

Je kunt ook altijd de gerechten volledig zelf maken om controle te hebben over de voedingsstoffen. Geraffineerde suiker kun je dan bijvoorbeeld vervangen met natuurlijke zoetmakers, zoals dadels. Het vraagt wel wat meer tijd en moeite, maar de winst die je eruit kunt halen is het zeker waard.

Op zoek naar jouw hetelucht friteuse?

Ben je op zoek naar de beste airfryer, dan hoef je in principe niet lang te zoeken. Het is onwijs populair en je treft ze in steeds meer winkels aan. Dat is ook niet zo gek aangezien het een gezondere manier van koken is. Bovendien tref je hetelucht friteuses aan in verschillende maten. Je hoeft dus niet veel opbergruimte te hebben om er eentje in je keuken kwijt te kunnen.

Naast het apparaat zelf kun je steeds meer verschillende airfryer accessoires aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan een speciale bakvorm, spatdeksel, scheidingsrekje en quichevorm. Wanneer je gaat zoeken naar Airfyrer accessoires tref je onwijs veel mogelijkheden aan. Een aantal zijn onwijs handig om te hebben om je mogelijkheden met het apparaat uit te breiden. Je hebt ook Airfryer bakpapier. Dat houdt je apparaat langer schoon. Je voorkomt met Airfryer papier dat het vet uit het eten de bodem van het apparaat vervuilt.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bekijk ook eens deze berichten: