Flin Foods insect based protein bars

Flin Foods insect based protein bars

Ik ben dol op fitness en de levensstijl die erbij komt kijken. De sportscholen zijn gelukkig weer open en dat brengt met zich mee dat het nu het ideale moment is om nieuwe sport accessoires, voeding en dergelijke uit te proberen. Ik vind het belangrijk om mijn lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen zodat mijn lichaam beter presteert, aanvoelt en makkelijker herstelt. Dit keer mag ik een proteïne reep uitproberen en niet zo’n maar eentje. Namelijk een proteïne reep van insecten eiwitpoeder. In dit artikel lees je alles over de brownie protein bar van Flin Foods.

Op deze pagina kun je het volgende lezen

Meer weten over Flin Foods

Flin Foods is ontstaan door twee fanatieke sporters, Wesley en Levi die een verandering willen doorbrengen in de fitnesswereld. Wesley en Levi combineren sport en duurzaamheid door het gebruik van insecten eiwitpoeder. Ze staan bekend om het motto ‘Change Perspectives / Change the Future’. Flin Foods wil namelijk het perspectief op voeding veranderen door samen met sportliefhebbers de ecologische voetafdruk te verkleinen. Het gebruik van insecten eiwitpoeder is daar een cruciale rol in.

De inspiratie is eigenlijk ontstaan in de supermarkt. Je ziet namelijk steeds meer vleesvervangers in het schap, maar in de sportwereld loopt deze transformatie erg achter. In de sportbranche zie je steeds meer vegan eiwitpoeders, zoals Hennep proteïne poeder, maar verder zie je grotendeels normale whey eiwit in de winkels en webshops. Met de insect based protein bars van Flin Foods heb je volwaardige eiwitten, maar met een veel kleinere impact op het milieu.

Nu ook bij Flin Foods: De rebel shake!

Naast de overheerlijke proteïne repen, kun je nu ook genieten van de proteïne shake van Flin Foods. Je kunt kiezen uit twee verschillende  smaken, namelijk vanille en aardbei. Een zak bevat 1 kilo aan eiwitpoeder en je kunt er ongeveer 33 shakes uithalen. Voor een zak proteïne poeder betaal je €24,99. Iedere shake bevat 21 gram eiwitten en slechts 136 kcal. Hoe goed is dat!  

Buffalo proteïne poeder (30%), erwten eiwit isolaat, SOJA eiwit isolaat, natuurlijk aroma, verdikkingsmiddelen: xanthaan gom & guargom, sucralose.

VOEDINGSWAARDENPER 100GPER 30G (1 SHAKE)
Energie1895kJ569kJ
kilo calorie452kcal136kcal
Vetten17g5,1g
waarvan verzadigd5,6g1,7g
Koolhydraten3,8g1,1g
waarvan suikers1,7g0,5g
Eiwitten71g21g
Vezels5,3g1,6g
Zout1,20g0,36g

ALLERGENEN

bevat SOJA en SCHAALDIEREN*. KAN SPOREN BEVATTEN VAN GLUTEN, EI, VIS EN MELK. *kruisreactiviteit

Waarom is proteïne belangrijk?

Proteïne, beter bekend als eiwitten, zijn cruciaal voor ieder mens. Er zijn echter wel een aantal doelgroepen die wat extra proteïne kunnen gebruiken, bijvoorbeeld zwangere vrouwen, ouderen, mensen met een ziekte en fanatieke sporters. Proteïne zijn naast vetten en koolhydraten de voedingsstoffen die een mens nodig heeft. Eiwitten zitten namelijk vol aminozuren en die zijn cruciaal bij alle processen die in een mens plaatsvinden. Aminozuren bestaan in twee varianten, namelijk de aminozuren die je lichaam zelf maakt en een deel dat je door voeding binnen krijgt. 

Proteïne zijn een energiebron voor je lichaam en spelen een rol in allerlei lichaamsprocessen. Onder andere zorgt proteïne voor sterke botten en sterke spieren. Ideaal voor fitness liefhebbers. Bovendien helpen proteïne bij het herstel van je spieren en dat betekent minder spierpijn. Verder geven proteïne je energie. Eiwitten werken ook bloeddrukverlagend en spelen een cruciale rol bij het afvallen. Proteïne worden namelijk snel omgezet in warmte en wordt dus minimaal omgezet in vet. Wil je dus afvallen, probeer dan meer eiwitten te eten in plaats van vetten en koolhydraten.

Hoe krijg je proteïne binnen?

Over het algemeen krijg je voldoende proteïne binnen door voeding, maar er zijn dus groepen die wel wat extra proteïne kunnen gebruiken. Proteïne zit voornamelijk in vlees, gevogelte, vis, zuivel, kaas en eieren, maar ook in brood, rijst, pasta, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Er zijn dus ook producten op de markt die extra proteïne bevatten, zoals deze proteïne repen van insecten eiwitpoeder. Naast proteïne repen, heb je ook proteïne poeder, proteïne yoghurt en allerlei andere producten. Eerder schreef ik bijvoorbeeld al over proteïne poeder van hennep, proteïne water en proteïne pudding.

Hoeveel proteïne moet je binnenkrijgen?

Over het algemeen moet je per kilogram lichaamsgewicht 0,8 gram eiwitten binnen krijgen. Je kunt onderstaand schema aanhouden. Vegetariërs; veganisten; baby’s en kinderen; zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en kracht- en duursporters hebben dus meer proteïne nodig. Plantaardige eiwitten bevatten namelijk minder essentiële aminozuren dan dierlijke eiwitten. Je moet dan 25% meer eiwitten binnen krijgen dan een persoon die wel dierlijke eiwitten binnenkrijgt.

Leeftijd

Eiwit in gram per kg lichaamsgewicht per dag

0-2 maanden

1,8 gr

3-5 maanden

1,4 gr

6-11 maanden

1,2 gr

1-13 jaar

0,9 gr

14 jaar en ouder

0,8 gr

zwangere vrouwen

0,9 gr

vrouwen die borstvoeding geven

1,0 gr

Te veel eiwitten kunnen voor baby’s schadelijk zijn omdat de nieren nog in ontwikkeling zijn. Kinderen zijn uiteraard nog in de volle groei en dus moeten de botten en spieren goed ontwikkelen. In het schema hierboven kun je zien hoeveel eiwitten een zwangere vrouw en een vrouw die borstvoeding geeft nodig heeft. Kracht- en duursporters hebben ook meer eiwitten nodig om de spieren te herstellen, de botten te versterken en de spiergroei te laten toenemen. In onderstaand schema zie je precies hoeveel je nodig hebt.

Sportgroep

Eiwit in gram per kg lichaamsgewicht per dag

recreatieve sporters

0,8 tot 1,0 gr

duursporters

1,2 tot 1,4 gr

krachtsporters

1,7 tot 1,8 gr

*De bron van bovenstaande schema’s

Wat is insecten eiwitpoeder?

In veel landen behoren insecten al tot de dagelijkse kost, maar in het westen is het (nog) wat minder populair. Toch heeft er een ontwikkeling plaatsgevonden en tref je producten van insecten eiwitpoeder steeds vaker aan. Insect based protein bars horen ook tot de mogelijkheden om extra proteïne binnen te krijgen. Voordat ik je wat meer vertel over de insect based protein bars van Flin Foods, vertel ik je graag wat meer over insecten eiwitpoeder en wat de voordelen ervan zijn. 

Wat zijn de voordelen van insecten eiwitpoeder?

Het voelt misschien een beetje gek om proteïne repen van insectenpoeder te eten, maar er zitten een aantal voordelen aan insecten eiwitpoeder die het zeker het overwegen waard zijn. Het is namelijk beter voor het milieu, gezond voor de mens en is een stuk duurzamer.

 • Insecten eiwitpoeder bevatten essentiële aminozuren
  Eiwitten bevatten aminozuren en je lichaam heeft die nodig voor allerlei processen in je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het aanmaken van spieren en het herstellen van je spieren. Een deel van de aminozuren kunt je lichaam zelf maken, maar er zijn ook aminozuren die je lichaam uit voeding moet binnen krijgen. Die worden essentiële aminozuren genoemd. Dierlijke producten bevatten die aminozuren, maar plantaardige producten niet. Insecten eiwitpoeder bevatten dus volwaardige eiwitten.

 • Insecten zijn een duurzame manier van verbouwen
  Als je insecten vergelijkt met koeien, varkens en schapen, dan nemen insecten uiteraard veel minder ruimte in beslag. Je bespaart dus in ieder geval aanzienlijk veel ruimte. Bovendien hebben insecten minder voedsel en water nodig. Daarnaast leven insecten ook minder lang dan traditionele veeteelt, waardoor je dus meer dieren kunt onderhouden voor hetzelfde geld. Om een beter beeld te krijgen over de duurzaamheid heb je bijvoorbeeld voor een kilo rundvlees ongeveer 25 kilo voer nodig. Om een 1 kilo eetbaar product van insecten te krijgen heb je slechts 2 kilo voer nodig.

  Bovendien stoten insecten veel minder CO2 uit dan traditionele veeteelt. In de afbeelding hieronder kun je in het overzicht zien wat de CO2 uitstoot is en het watergebruik, de hoeveelheid vierkante meter de dieren nodig hebben en hoeveel energie de dieren vragen. Zoals je ziet zijn insecten dus een stuk zuiniger en is het houden ervan ook een stuk duurzamer.

 • Insecten zijn erg gezond voor de mens
  Insecten zitten vol met eiwitten die een cruciale rol spelen in het lichaam. Bovendien zitten insecten vol met aminozuren, zowel essentiële als niet-essentiële. Daarnaast zitten insecten vol met vitamine B, ijzer, zink en calcium. Allerlei stoffen die wij mensen goed kunnen gebruiken.
Wat voor insecten eiwitpoeder gebruikt Flin Foods?

De proteïne repen van Flin Foods bevatten insecten eiwitpoeder van buffalowormen. Buffalowormen hebben een nootachtige smaak en dat past perfect bij de brownie proteïne repen omdat daar al noten in verwerkt zitten. De wormen bevatten maar liefst 55% eiwit en zitten vol met mineralen. Het heeft, net als alle andere insecten, weinig water en voeding nodig om te ontwikkelen. Dat is uiteraard een hele voordelige  manier van produceren. Aangezien buffalowormen een zachte structuur hebben, is de buffaloworm ook gemakkelijk te vermalen.

Hoe word de insecten eiwitpoeder die Flin Foods gebruikt gemaakt?

De buffaloworm heeft een levenscyclus van ongeveer 28 dagen totdat het wordt verwerkt tot eiwitpoeder. Je kunt je voorstellen dat dit aanzienlijk korter is van normaal vee, maar ook korter dan de plantaardige producten. Het is sneller, maar ook efficiënter. De leverancier van Flin Foods is gevestigd in Nederland. Zij maken gebruik van vertical farming. Op die manier maken zij effectief gebruik van de beschikbare ruimte. Daarnaast maken zij gebruik van een gerobotiseerde, klimaat gecontroleerde hal. Er komen dus bijna geen mensen aan te pas. Het voordeel daarvan is dat het proces goedkoper en op de toekomstgericht is.

Flin Foods repen van insecten eiwitpoeder

Flin Foods Brownie protein bar

Flin Foods Brownie Protein Bar is een bron van omega 3, omega 6, ijzer, magnesium en uiteraard eiwitten. Bovendien zit de reep vol vezels, vitamine B3, B6 en B12. Allerlei mineralen en vitamines die cruciaal zijn voor verschillende processen in je lichaam, maar ook voor je spieren. De proteïne reep van insecten eiwitpoeder bevat echte stukjes chocolade en bevat de smaak van brownies. Eén reep bevat 171 calorieën en is daarmee ook nog is een bewuste keuze. Je kunt 12 brownie protein bars aanschaffen voor €19,99.

De ingrediënten van Flin Food Brownie Protein Bar

Dadel, cichoreiwortel vezel, buffaloworm eiwit, erwten eiwit isolaat, rijstsiroop, PINDApasta, pure chocolade (cacao, suiker, cacao boter, SOJA lecithine), plantaardig olie (kokos), AMANDELEN (noten), cacaopoeder, AMANDELmeel (noten).

De voedingsstoffen van Flin Foods Brownie Protein Bar

VOEDINGSWAARDEN 

VAN DEZE INSECT

BASED PROTEIN BARS

PER 100G

PER 42G (REEP)

Energie

1695kJ

712kJ

kilo calorie

407kcal

171kcal

Vetten

18g

7,7g

waarvan verzadigd

5,8g

2,4g

Koolhydraten

28g

12g

waarvan suikers

24g

10g

Eiwitten

24g

10g

Vezels

15g

6,3g

Zout

0,35g

0,15g

De werkzame stoffen van Flin Foods insect based protein bars

Naast insecten eiwitpoeder van buffalowormen zitten Flin Foods proteïne repen vol vitamine B3, B6, B12, magnesium, ijzer, omega 3 en omega 6. Bovendien barst de reep van de vezels. Dit zijn een aantal belangrijke stoffen voor je lichaam. Uiteraard is het handig om te weten waarom je lichaam deze stoffen nodig heeft en dus hier nog wat meer informatie.

Vitamine B3

Je wilt natuurlijk voldoende energie hebben tijdens het sporten en daar speelt vitamine B3 een rol in. Bovendien speelt vitamine B3 een rol in het aanmaken van vetzuren. Daarnaast is vitamine B3 cruciaal bij het aanmaken van één van de meest belangrijke enzymen van het lichaam NAD (nicotinamide adenine dinucleotide, coenzym I) en NADP (nicotinamide adenine dinucleotide fosfaat, coenzym II). Verder zorgt vitamine B3 voor een goede stofwisseling van koolhydraten, vetten, eiwitten en hormonen, maar is ook belangrijk voor een goede werking van neurotransmitters, enzymen, bloedcirculatie, cholesterol en energieproductie.

Vitamine B6

Naast vitamine B3 zitten er in de insect based protein bars ook vitamine B6.  Die speelt een cruciale rol in de aanmaak en het afbreken van aminozuren, maar is ook belangrijk in de stofwisseling. Verder helpt het je lichaam om hormonen en bloed aan te maken, te groeien en helpt het je immuunsysteem en zenuwstelsel om goed te werken. Vitamine B6 is dus zeker niet onbelangrijk als sporter. 

Vitamine B12

Ook vitamine B12 speelt een belangrijke rol in het aanmaken van rode bloedcellen en de bloedsomloop. Je hebt namelijk de rode bloedcellen nodig om al het zuurstof rond te pompen en vitamine B12 realiseert de aanmaak van rode bloedcellen. Als je lichaam niet voldoende rode bloedcellen heeft, kun je een hoop klachten ontwikkelen, zoals gevoelloze vingers en tenen, een verslechterde motoriek en een slecht evenwicht. Vitamine B12 helpt overigens ook bij het aanmaken van DNA en helpt je zenuwstelsel. 

Ijzer

Ijzer speelt een rol in de bloedsomloop. Het helpt namelijk om hemoglobine aan te maken en dat is een onderdeel van de rode bloedcellen. De rode bloedcellen voorzien je lichaam van verse zuurstof. Het is dus belangrijk om je ijzergehalte op niveau te houden. Voor sporters is het helemaal belangrijk dat je ijzergehalte op niveau is. Meer zuurstof betekent namelijk betere sportprestaties. In de meeste gevallen krijg je door alledaagse voeding voldoende ijzer binnen. Dit is voor een man 11 milligram en voor een vrouw 16. Je kunt als fanatiek sporter er voor kiezen om dit iets te verhogen. 

Magnesium

Een van de redenen om te sporten is om fysiek en mentaal sterker te worden. Magnesium helpt bij het fysieke gedeelte. Het speelt namelijk rol in het ontwikkelen van je spieren en je botten. Verder ondersteunt magnesium je zenuwstelsel en helpt het je energie huishouding. Het vermindert namelijk vermoeidheid. Magnesium helpt namelijk om enzymen te activeren en enzymen leveren energie. Wanneer je niet voldoende mineralen hebt om de enzymen af te breken gaat je energieniveau omlaag en raak je sneller vermoeid. Als sporter heb je magnesium dus zeker nodig.

Omega 3

Je wilt je sportprestaties continu blijven verbeteren en omega 3 helpt je daar een handje bij. Omega 3 heeft een ontstekingsremmende werking en dus is het erg belangrijk voor je algehele gezondheid en afweersysteem. Het helpt namelijk hart- en vaatziekten voorkomen en helpt tegen een te hoge bloeddruk. Bij het sporten komen er allerlei kleine ontstekingsreacties vrij. Dit kennen wij als vermoeidheid, spierpijn en zelfs spierschade. Omega 3 helpt dus om de pijn en klachten te verminderen. Je kunt omega 3 dus ook goed inzetten wanneer je blessures bent opgelopen. Met de juiste dosering herstel je namelijk wat sneller. 

Omega 6

Ook omega 6 is goed tegen hart- en vaatziekten en een te hoog cholesterolgehalte. Daarnaast speelt omega 6 ook een belangrijke rol tegen een schilferige huid. Omega 6 is voor je lichaam ook een brandstof en dus is het een energiebron voor je lichaam. Dit is echter alleen het geval wanneer je niet boven je caloriebehoefte zit. Een ander belangrijke rol is dat omega 6 helpt om de kans op diabetes type 2 te verkleinen en helpt je afvallen. Omega 6 bevordert namelijk de vetverbranding. Er zitten overigens ook een hoop nadelen aan omega 6. Neem daarom niet meer in dan dat je lichaam nodig heeft. 

Vezels

Flin Foods insect based protein bars bevatten ook een hoop vezels. Het zijn vezels die je een verzadigd gevoel geven en dus helpt het je om je streefgewicht te behalen. Daarnaast zorgen vezels voor een gezonde spijsvertering en verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Vezels verbeteren de werking van je darmen en je cholesterolgehalte en verminderen de kans op diabetes type 2.

Mijn ervaring met Flin Foods insect based protein bars

Het idee is toch een beetje gek om een insect based protein bar te eten. Ik ben ervan op de hoogte dat in veel werelddelen insecten de alledaagse kost zijn, maar hier in het westen zie je het toch niet vaak voorbij komen. Zelf ben ik niet een groot fan van proteïne repen, omdat ik het vaak heel taai vind. Ik hoopte daarom dat naast de smaak van deze brownie insect based protein bar ook de structuur een stuk beter zouden zijn dan de normale proteïne repen. Geloof me wanneer ik zeg dat deze proteïne repen onwijs verrassend zijn qua smaak en structuur.

Wanneer je door de verpakking heen voelt, voelt de proteïne reep van insecten eiwitpoeder zachter aan dan een normale proteïne reep. Dat vind ik een groot voordeel omdat de zachtheid iets verklapt over de structuur van de reep. Wanneer je de verpakking openmaakt, ruikt de reep naar chocolade. Uiteraard gaat het verder om de smaak en de structuur van de proteïne repen. De structuur heeft echt iets weg van een smeuïge brownie net als de smaak overigens. De proteïne reep van insecten eiwitpoeder bevat noten en dat maakt de reep nog smakelijker. Als je niet zou weten dat de reep insecten eiwitpoeder bevat, zou je dat ook zeker niet herkennen.

De reep is smakelijk, zacht en eet makkelijk weg. Los van dat het dus een milieubewuste keuze is, in vergelijking met een normale proteïne reep, vind ik het ook nog is veel lekkerder. Het doet me eigenlijk denken qua smaak en zachtheid aan de mini brownies van SMB die je bij de Albert Heijn kunt kopen. Het enige verschil is dat de proteïne reep van Flin Foods ook nog nootjes bevatten die voor knapperige stukjes zorgen. In ieder geval zijn de repen heel erg smakelijk. Bovendien krijg je er ook een verzadigd gevoel van en dat betekent minder snel trek.

Wil jij graag Flin Foods insect based protein bars aanschaffen?

Ben je nieuwsgierig naar Flin Foods insect based protein bars, dan kun je ze op de website van Flin Foods aanschaffen. Je kunt 12 repen aanschaffen voor €19,90. Ben je benieuwd naar de repen, neem dan hier een kijkje. Naast de insect based protein bar van Flin Foods, kun je bij het merk ook een aluminium waterfles aanschaffen of een combinatie deal van de repen en de fles samen. De aluminium waterfles schaf je aan voor €12,99. Wil je graag een combinatie deal van Flin Foods dan schaf je de fles en de insect based protein bars aan voor €27,99.

De conclusie over Flin Foods insect based protein bars

Ben je ook zoek naar een duurzame manier van voeding, maar vind je het wel belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen, dan zijn Flin Foods insect based protein bars de perfecte keuze. Flin Foods proteïne repen van insecten eiwitpoeder zijn voedzaam, lekker en duurzaam. Ik ben in ieder geval onwijs verrast over de smaak en de structuur van de proteïne reep. 

Heb jij wel eens insect based protein bars gegeten?

flin foods

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vind je dit ook interessant?