Een zweetband / buikband voor een strakkere buik

zweetband

Ik ben nu zo’n beetje drie jaar fanatiek bezig in de sportschool. Ik wilde heel graag resultaten boeken, maar wat ik ook probeerde, mijn buik werd maar niet smaller. Ik ging op mijn eten letten, gooide mijn cardio omhoog, maar nog steeds geen resultaat. Dus wist ik niet meer wat ik nog kon doen. Totdat ik een reclame op Facebook zag. De reclame ging over een waist trainer, maar dan zo’n waist trainer die eigenlijk meer op een korset lijkt. Ik zat niet te wachten op een korset, maar toen bedacht ik me dat mijn vader nog ergens een ongebruikte zweetband(buikband) had liggen. De volgende dag in de sportschool had ik hem meegenomen en probeerde de zweetband uit. 

Wat is een zweetband/buikband?

Je hebt eigenlijk twee verschillende soorten zweetbanden. Degene waarmee je jouw zweet kan afdrogen en degene waarmee je juist extra gaat zweten, dit wordt ook wel een buikband genoemd. De eerste variant is een zweetband die je om je hoofd, arm of been bevestigt. Wanneer je te veel zweet, vangt die zweetband het voor je op. Al jaren worden dit soort zweetbanden ingezet. Je hoeft op die manier niet continu een handdoek bij je te hebben. Je kunt het zweet aan dit soort zweetbanden afdrogen. 

In dit artikel wil ik het graag hebben over de tweede variant, een zweetband voor je buik of buikband. Een zweetband voor een strakkere buik, wordt vaak gemaakt van neopreen. Dit is een stof die niet ademt en daardoor ga je juist plaatselijk extra zweten. Neopreen is de stof die gebruikt wordt voor een surfpak. Je kunt een zweetband voor je buik dragen tijdens het sporten, maar ook wanneer je op de bank zit en Netflix kijkt. De buikband zorgt er dus voor dat je extra gaat zweten. 

Waarom een zweetband/buikband?

Het is misschien een beetje ongemakkelijk om te dragen, maar er zitten een hoop voordelen aan het gebruik van een zweetband. Naast mijn persoonlijke ervaring, wilde ik jullie ook graag vertellen waarom een zweetband/buikband slim is om in te zetten tijdens het sporten. 

 1. Afvalstoffen worden sneller verwijderd uit je lichaam
  Uiteraard kan ik hier niet echt iets van merken. Maar het is toch mooi meegenomen om sneller afvalstoffen kwijt te raken. Als ik erover nadenk is het ook wel vrij logisch, aangezien een sauna onder anderen hetzelfde doel heeft, het kwijtraken van afvalstoffen. Dit heeft te maken met de versnelling van de bloedsomloop. 
 2. Het gebruik van een zweetband vermindert spiermoeheid
  Doordat de stof de spieren gemakkelijk opwarmt, wordt spiervermoeidheid voorkomen. Wanneer spiervermoeidheid optreedt, voelen je spieren zo slap aan dat je je erg zwak voelt. Dit wil je zo lang mogelijk uitstellen om zo goed mogelijk door te blijven sporten. 
 3. Een buikband helpt tegen cellulitis
  Doordat cellulitis veroorzaakt wordt door het vasthouden van water is het een logisch gevolg dat bij het verliezen van meer vocht, cellulitis verminderd wordt. Tocht lijkt mij dat je dan wel heel veel moet trainen om dit effect zoveel mogelijk te bereiken. Het is namelijk ook belangrijk om te blijven drinken tijdens het sporten. Overigens zijn er ook wetenschappers die zeggen dat het vochtgehalte helemaal niets te maken heeft met cellulitis. 

Op andere manieren meer zweten?

Waar een zweetband buik dus eigenlijk omdraait is meer vocht verliezen. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren waarop je meer kan gaan zweten. Ik heb er een aantal voor je opgezocht. Op de volgende manieren kun jij meer zweten:

 • Een bezoekje aan de sauna, in de sauna moet je lichaam hard werken om je voldoende te verkoelen
 • Meer/langer cardio, door je cardio te vergroten ga je flink wat zweten
 • Draag kleding die niet ademend is zoals trainingsbroeken. Let er wel op dat je niet oververhit raakt
 • Pittig eten, kan er ook voor zorgen dat je flink gaat zweten. Alhoewel je je moet afvragen of dat de juiste techniek is

Wat is mijn ervaring met een zweetband/buikband?

Aangezien een zweetband voor je buik mij echt uit de brand geholpen heeft, ben ik razend enthousiast. Ik train nooit meer zonder een zweetband/buikband en wil daarom ook graag mijn mening laten weten over deze trainingsaccessoires. 

Meer zweet dankzij een zweetband/buikband

De meeste zweetbanden zijn gemaakt van neopreen. Dat is een lichte en thermisch isolerende stof. Het is een niet-ademende stof waardoor bij inspanning de transpiratie omhoog gaat waardoor je meer vocht verliest. Dit kon ik duidelijk zien aan mijn buik. Door het gebruik van een anti-conceptie middel houd ik erg veel vocht vast rondom mijn middel. Door te sporten met een buikband, ging ik juist daar extra zweten. 

Extra versteviging tijdens oefeningen

Of ik nou in de sport school of thuis fitness oefeningen doe, tijdens mijn work-out draag ik dus een zweetband onder mijn kleding. Tijdens krachtoefeningen ontvang ik daardoor een kleine versteviging in de rug- en buikspieren. Uiteraard is het niet een vervanging voor een fitnessriem. Ik zal je daarom niet adviseren om een zweetband/buikband te gebruiken als vervanging. Het helpt je wel om ietsje versteviging te ontvangen terwijl je blijft zweten!

zweetbanden

Welke zweetbanden heb ik geprobeerd?

Zweetbanden gaan eigenlijk ontzettend lang mee als de kwaliteit goed is. De eerste band die ikzelf had aangeschaft is die van Body en Fit. Na slechts enkele keren gebruikt te hebben, liet het klittenband los van de band waardoor ik de band niet meer kon gebruiken. Ik vond het wel heel fijn dat je bij Body en Fit kunt kiezen uit verschillende maten van de band. Hierdoor heb je niet een hele lange band die je een aantal keren om jezelf heen moet slaan. De band die mijn vader nog had liggen was er eentje van Aliexpres.   

Waar zijn zweetbanden / buikbanden te koop?

Nu kan ik mij voorstellen dat je de band liever ergens anders wilt aanschaffen. Dit is geen probleem. De band wordt bij zo’n beetje iedere sportbrand wel aangeboden. Neem bijvoorbeeld is een kijkje op Decathlon of House of Nutrition. Maar daarnaast zijn ze ook te koop in fysieke winkels. 

Tot slot over zweetbanden /buikbanden

Om de beste resultaten te behalen, is het erg belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Het is namelijk puur om meer vocht te verliezen, het verbrandt niet de lichaamsvetten. Doordat je veel vocht verliest met deze banden, is het belangrijk om voldoende te blijven drinken om uitdroging tegen te gaan. De mogelijkheid bestaat dat de banden uiteindelijk ook gezonde vitamines en mineralen gaat verbranden. Voldoende blijven eten en drinken dus. 

Ben je nou benieuwd naar nog andere fitness accessoires? Neem dan een kijkje bij mijn andere ontdekkingen.   

Wat doe jij om jouw buik te shapen? Laat het mij vooral weten!

Zweetband

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vindt je dit ook interessant?