Weerstandsbanden van stof

Weerstandsbanden

Ik ben altijd in om verschillende fitness accessoires uit te proberen. Dit keer probeerde ik weerstandsbanden uit, maar dan wel weerstandsbanden van stof. Ik verlang al een langere tijd naar deze fitness must-have en ik probeer ze dan ook met heel veel enthousiasme eindelijk uit! Weerstandsbanden zijn ontzettend multifunctioneel, maar misschien zijn weerstandsbanden compleet onbekend voor jou en daarom leg ik je eerst kort uit wat het is en wat ze doen.

Wat zijn weerstandsbanden?

Weerstandsbanden zijn als het ware grote lussen die naadloos doorlopen om knappen te voorkomen. De banden zijn te koop in verschillende sterktes, namelijk van lichte weerstand tot een zware weerstand. De sterktes worden aangegeven door bepaalde kleuren of de breedte van de band. Weerstandsbanden zijn voornamelijk in rubber te vinden. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat deze banden alleen voor vrouwen geschikt zijn om hun been oefeningen te verbeteren. Deze veelzijdige banden zijn namelijk ook geschikt om vele andere oefeningen mee uit te voeren.

Andere benamingen voor weerstandsbanden

Weerstandsbanden staan ook wel bekend als resistance band en fitness elastieken. Wanneer je op internet weerstandsbanden zoekt, krijg je eigenlijk twee resultaten. De resistance banden, zoals je op de afbeelding kunt zien en elastieken banden die bijna iets weg hebben van een springtouw. In beide gevallen wordt de benaming weerstandsbanden gebruikt, maar het gebruik van de twee is compleet anders. In dit artikel focus ik me op de resistance banden, ookwel weerstandsbanden van stof. .

Wat doen weerstandsbanden precies?

Door de resistance banden te implementeren bij oefeningen, die je normaal op eigen lichaamsgewicht uitvoert, zorg je ervoor dat je een groter beroep doet op je stabiliteitsspieren. Je moet de oefening namelijk op zo’n manier uitvoeren dat je kracht zet om de weerstand tegen te gaan. Die stabiliteitsspieren zorgen ervoor dat je uiteindelijk jouw krachtoefeningen gemakkelijker kunt uitvoeren. Je werkt namelijk onder andere met de resistance bandenaan je balans.

Maar daarnaast kun je ze ook heel goed inzetten bij krachtoefeningen. Sterker nog, je daagt jezelf alleen maar meer uit door weerstandsbanden erbij te betrekken! De weerstandsbanden nemen namelijk de rustmomenten tijdens de oefening weg. Bij de meeste oefeningen houdt je namelijk de gewichten even vast door je spieren op slot te zetten. Dat is stiekem een rustmoment. Om de spanning op de weerstandsband te houden, moet je je spieren blijven aanspreken. Je groeit dus uiteindelijk harder!

Daarnaast zorgen deze resistance banden ook nog is voor extra mobiliteit. Je werkt namelijk aan je evenwicht, je houding en aan het rekken en strekken. Dit doe je doordat je spanning op het elastiek wilt houden.

Weerstand

De voordelen van weerstandsbanden / resistance banden

Voor alle niveau’s inzetbaar

Doordat resistance banden in verschillende niveau’s te krijgen zijn, kun jij jouw kracht langzaam maar zeker opbouwen. Door de weerstand langzaam op te voeren en door meer of juist minder speling aan de band te geven, bouw jij steeds meer kracht op. Je kunt er bovendien ook voor kiezen om meerdere weerstandsbanden te combineren.

Je kunt weerstandsbanden gemakkelijk meenemen

Doordat de gewone en de weerstandsbanden van stof, licht van gewicht en opvouwbaar zijn, kun je ze gemakkelijk overal mee naar toenemen. Je kunt de banden dus meenemen op vakantie, naar je werk en naar de sportschool. Oefeningen met resistance banden nemen simpelweg veel minder ruimte in dan oefeningen met fitnessmachines en dus heb je nooit meer een excuus om niet te kunnen sporten.

Het is een veilige manier om krachttraining op te bouwen

Het risico dat er iets misgaat tijdens krachttraining is groot. De zware losse gewichten die bij krachttraining vaak komen kijken, brengen een groot risico met zich mee. Je kunt je kracht namelijk forceren of per ongeluk gewichten op je tenen laten vallen. Weerstandsbanden zorgen ervoor dat jij alleen op een veilige manier kan trainen, zonder dat dit afbreuk doet aan de effectiviteit van je training.

De nadelen aan weerstandsbanden

Geen inzicht in je kracht

Wanneer je traint op machines of met losse gewichten kun je aan het aantal kilo’s precies bijhouden hoeveel kracht je hebt ontwikkeld ten opzichte van de vorige keer. Met weerstandsbanden heb je daar geen inzicht in. Doordat je in principe op lichaamsgewicht traint, heb je geen manier om je vooruitgang te meten. Veel krachtsporters vinden dat toch wel frustrerend. Je zult namelijk goed moeten voelen of de oefening je gemakkelijk of juist moeizaam afgaat. Om dit nadeel op te lossen, kun je afgaan op het aantal herhalingen dat je kunt volhouden. Houdt je het langer vol, dan heb je dus vooruitgang.

Niet hetzelfde als trainen met gewichten

Ondanks het tot op een bepaalde hoogte krachttraining kan vervangen en zelfs kan ondersteunen, zit er ook een limiet aan de oefeningen die je kunt uitvoeren op lichaamsgewicht. Je kunt weerstandsbanden in veel weerstanden aanschaffen, maar er is natuurlijk een limiet aan de weerstand. Je zult niet enorme spiermassa opdoen door het gebruik van weerstandsbanden. Desondanks kun je de weerstandsbanden goed inzetten tijdens je krachttraining met losse gewichten. Je kunt de resistance banden bijvoorbeeld inzetten tijdens je squats met bar, lunges  met dumbells en dergelijke. Je blijft je spieren dan continu uitdagen en prikkelen.

Waarom ik heb gekozen voor weerstandsbanden van stof in plaats van rubber?

Laat ik in eerste instantie vertellen dat de weerstandsbanden van rubber een stuk goedkoper zijn dan de weerstandsbanden van stof. Voor slechts enkele euro’s heb je meerdere resistance banden van rubber. Toch heb ik ervoor gekozen om een veel duurdere variant van stof aan te schaffen.Voor één band van stof betaal je al gauw 16 euro. Toch is het zeker zijn geld waard. Ik vertel je graag meer over mijn redenen om de weerstandsbanden van stof aan te schaffen.

Het oprollen

In eerste instantie heb ik gemerkt dat weerstandsbanden van rubber continu omhoog rollen wanneer ik ze gebruik bij beenoefeningen. Naast dat ik dit ontzettend irritant vind, zorgde dit er automatisch voor dat ik de oefeningen niet uitvoerde zoals ik ze wilde uitvoeren. Ik was namelijk bezig om de band op zijn plek te houden en niet meer met volledige focus bij de oefening. Ik hoop dat de weerstandsbanden van stof niet op zullen rollen en op hun plek zal blijven zitten. Dankzij de handige antislip rand aan de binnenkant moet dat voorkomen kunnen worden. Uiteraard geldt het oprollen niet bij de oefeningen waarmee je buik en rug traint.

De weerstand op pijnlijke plekken

Ik heb gekozen voor weerstandsbanden van stof omdat ik veel pijn voelde bij de resistance banden van rubber (opnieuw tijdens de beenoefeningen). Doordat de resistance banden van rubber een stuk smaller zijn, en dus oprollen, kwam de weerstand precies te liggen op de punten waar ik in het verleden knieblessures heb gehad. Ondanks ik fysiotherapie heb gevolgd blijven die gebieden gevoelig.

De weerstandsbanden van stof hebben een breder oppervlakte en ik hoop daarom dat deze banden niet op zullen rollen. Hierdoor komt de weerstand niet op die pijnlijke plekken te zitten. Dit is trouwens een van de belangrijkste overwegingspunten die ik heb gehad. Het bredere oppervlakte zorgt ervoor dat de weerstand op een groter gebied wordt verdeeld.

weerstandsbanden
weerstandsbanden
Pink resistance booty band

Normale weerstandsbanden kopen?

Ga je toch liever voor de oude vertrouwde rubberen resistance banden, geen probleem! De normale resistance banden zijn op behoorlijk wat plekken te vinden. Een stuk gemakkelijker in ieder geval dan de resistance banden van stof. Je vindt ze bijvoorbeeld bij de Blokker, bij de Decathalon,  bij de Body & Fit en bij de Bol.com. Maar je kan ze zelfs bij de Xenos en de Action vinden. Genoeg mogelijkheden dus.

Wil je ook weerstandsbanden van stof kopen?

Ik heb lang gezocht in fysieke winkels naar een weerstandsband van stof, maar die kon ik niet vinden. Uiteindelijk heb ik mijn weerstandsbanden van stof kunnen kopen voor €33,- bij bol.com. Klik op deze link om jouw weerstandsbanden van stof te scoren! De weerstandsbanden die ik heb aangeschaft zijn van het merk Power Guidance.

Banden van stof zijn namelijk bijna niet te vinden in de fysieke winkels. Je kunt ze uiteraard bij Bol.com kopen, zij hebben ontzettend veel andere mogelijkheden om toch de juiste weerstand te hebben. Gymshark verkoopt overigens ook 3 verschillende banden van stof. Amazon verkoopt ook een uitgebreid assortiment aan opties.

Mijn ervaring met weerstandsbanden van stof

Zoals je kunt zien, heb ik dus drie banden aangeschaft met drie verschillende weerstanden. De grijze biedt lichte weerstand, de paarse biedt medium weerstand en de roze biedt zware weerstand. Ik heb alle drie de banden uitgeprobeerd en ik ben fan! De banden rollen tijdens oefeningen niet op. Wat mij betreft is dat zeker een pluspunt. Hierdoor kan ik mij beter op de oefening focussen. Af en toe lijkt het erop alsof de banden omhoog willen schuiven, wanneer je bijvoorbeeld een squat-beweging maakt. Gelukkig gebeurt dit niet en blijven zij op hun plek zitten.

Dit gevoel is overigens wel irritant, omdat ik dan af en toe toch nog de indruk heb dat zij gaan schuiven.  Door het bredere oppervlak heb ik ook veel minder last van knieblessures dan wanneer ik de rubberen banden uitprobeer. Toch had ik graag nog meer weerstand willen voelen in de banden. Ik had online gelezen dat er banden bestaan van maar liefst 145 kilo weerstand. Uiteraard ging ik er niet vanuit dat deze banden zoveel weerstand zouden gaan bieden, maar toch had ik het liefste banden gehad met wat meer weerstand.

Ik voorspel wel dat de resistance banden van stof wel op den duur kunnen gaan uitrekken waardoor ze niet meer voldoende weerstand bieden. Elastiek houdt namelijk niet eeuwig zijn vorm en sterkte en dus zijn ze op een gegeven moment aan vervanging toe. Desondanks vind ik dit zeker geen reden om niet voor deze resistance banden te kiezen. De prijs is het wat mij betreft helemaal waard. Overigens zou ik de volgende keer wel op zoek gaan naar resi

Maak jij gebruik van weerstandsbanden van stof?

weerstandsbanden

*Deze pagina bevat affiliatie links

SHARE

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Misschien vindt je dit ook interessant?