Weerstandsbanden van stof

Weerstandsbanden

Ik ben altijd in om verschillende fitness accessoires uit te proberen. Dit keer probeerde ik weerstandsbanden uit, maar dan wel weerstandsbanden van stof. Ik verlang al een langere tijd naar deze fitness must-have en ik probeer ze dan ook met heel veel enthousiasme eindelijk uit! Weerstandsbanden zijn ontzettend multifunctioneel, maar misschien zijn weerstandsbanden compleet onbekend voor jou en daarom leg ik je eerst kort uit wat het is en wat ze doen.

Wat zijn weerstandsbanden?

Weerstandsbanden zijn als het ware grote lussen die naadloos doorlopen om knappen te voorkomen. De banden zijn te koop in verschillende sterktes, namelijk van lichte weerstand tot een zware weerstand. De sterktes worden aangegeven door bepaalde kleuren of de breedte van de band. Weerstandsbanden zijn voornamelijk in rubber te vinden. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat deze banden alleen voor vrouwen geschikt zijn om hun been oefeningen te verbeteren. Deze veelzijdige banden zijn namelijk ook geschikt om vele andere oefeningen mee uit te voeren.

Ik heb lang gezocht in de fysieke winkels naar een weerstandsband van stof maar die kon ik niet vinden. Uiteindelijk heb ik mijn weerstandsbanden van stof kunnen kopen voor €33,- bij bol.com. Klik op deze link om jouw weerstandsbanden te scoren! De weerstandsbanden die ik heb aangeschaft zijn van het merk Power Guidance, maar helaas is het pakketje met drie banden niet meer te krijgen. Wel nog met 1. 

Wat doen weerstandsbanden precies?

Door de weerstandsbanden te implementeren bij oefeningen, die je normaal op eigen lichaamsgewicht uitvoert, zorg je ervoor dat je een groter beroep doet op je stabiliteitsspieren. Je moet de oefening namelijk op zo’n manier uitvoeren dat je kracht zet om de weerstand tegen te gaan. Die stabiliteitsspieren zorgen ervoor dat je uiteindelijk jouw krachtoefeningen gemakkelijker kunt uitvoeren. Je werkt namelijk onder anderen met deze fitness must-haves aan je balans. 

Maar daarnaast kun je ze ook heel goed inzetten bij krachtoefeningen. Sterker nog, je daagt jezelf alleen maar meer uit door weerstandsbanden erbij te betrekken! De weerstandsbanden nemen namelijk de rustmomenten tijdens de oefening weg. Bij de meeste oefeningen houdt je namelijk de gewichten even vast door je spieren op slot te zetten. Dat is stiekem een rustmoment. Om de spanning op de weerstandsband te houden, moet je je spieren blijven aanspreken. Je groeit dus uiteindelijk harder!

Daarnaast zorgen deze toppertjes ook nog is voor extra mobiliteit. Je werkt namelijk aan je evenwicht, je houding en aan het rekken en strekken. Dit doe je doordat je spanning op het elastiek wilt houden.  

Normale weerstandsbanden kopen?

Ga je toch liever voor de oude vertrouwde rubberen banden, geen probleem! De normale banden zijn op behoorlijk wat plekken te vinden. Een stuk gemakkelijker in ieder geval dan de banden van stof. Je vindt ze bijvoorbeeld bij de Blokker, bij de Decathalon,  bij de Body & Fit en bij de Bol.com. Maar je kan ze zelfs bij de Xenos en de Action vinden. Genoeg mogelijkheden dus. 

Wil je ook weerstandsbanden van stof kopen?

Aangezien de banden die ik heb gekocht bijna niet meer te krijgen zijn, heb ik toch even opgezocht waar je ze dan kunt vinden. Banden van stof zijn namelijk bijna niet te vinden in de fysieke winkels. Je kunt ze uiteraard bij Bol.com kopen, zij hebben ontzettend veel andere mogelijkheden om toch de juiste weerstand te hebben. Gymshark verkoopt overigens ook 3 verschillende banden van stof. Amazon verkoopt ook een uitgebreid assortiment aan opties. 

Weerstand

Waarom ik heb gekozen voor weerstandsbanden van stof in plaats van rubber?

Laat ik in eerste instantie vertellen dat de weerstandsbanden van rubber een stuk goedkoper zijn. Voor slechts enkele euro’s heb je meerdere weerstandsbanden van rubber. Toch heb ik ervoor gekozen om een veel duurdere variant van stof aan te schaffen.Voor één band van stof betaal je al gauw 16 euro. Toch is het zeker zijn geld waard. Ik vertel je graag meer over mijn redenen om de weerstandsbanden van stof aan te schaffen.

Het oprollen

In eerste instantie heb ik gemerkt dat weerstandsbanden van rubber continu omhoog rollen wanneer ik ze gebruik bij beenoefeningen. Naast dat ik dit ontzettend irritant vind, zorgde dit er automatisch voor dat ik de oefeningen niet uitvoerde zoals ik ze wilde uitvoeren. Ik was namelijk bezig om de band op zijn plek te houden en niet meer met volledige focus bij de oefening. Ik hoop dat de weerstandsbanden van stof niet op zullen rollen en op hun plek zal blijven zitten. Dankzij de handige antislip rand aan de binnenkant moet dat voorkomen kunnen worden. Uiteraard geldt het oprollen niet bij de oefeningen waarmee je buik en rug traint. 

De weerstand op pijnlijke plekken

Ik heb gekozen voor weerstandsbanden van stof omdat ik veel pijn voelde bij de weerstandsbanden van rubber (opnieuw tijdens de beenoefeningen). Doordat de banden van rubber een stuk smaller zijn, en dus oprollen, kwam de weerstand precies te liggen op de punten waar ik in het verleden knieblessures heb gehad. Ondanks ik fysiotherapie heb gevolgd blijven die gebieden gevoelig. De weerstandsbanden van stof hebben een breder oppervlakte en ik hoop daarom dat deze banden niet op zullen rollen. Hierdoor komt de weerstand niet op die pijnlijke plekken te zitten. Dit is trouwens een van de belangrijkste overwegingspunten die ik heb gehad. Het bredere oppervlakte zorgt ervoor dat de weerstand op een groter gebied wordt verdeeld.

weerstandsbanden
weerstandsbanden
Pink resistance booty band

Mijn ervaring met weerstandsbanden van stof

Zoals je kunt zien, heb ik dus drie banden aangeschaft met drie verschillende weerstanden. De grijze biedt lichte weerstand, de paarse biedt medium weerstand en de roze biedt zware weerstand. Ik heb alle drie de banden uitgeprobeerd en ik ben fan! De banden rollen tijdens oefeningen niet op. Wat mij betreft is dat zeker een pluspunt. Hierdoor kan ik mij beter op de oefening focussen. Af en toe lijkt het erop alsof de banden omhoog willen schuiven, wanneer je bijvoorbeeld een squat-beweging maakt. Gelukkig gebeurt dit niet en blijven zij op hun plek zitten. Dit gevoel is overigens wel irritant, omdat ik dan af en toe toch nog de indruk heb dat zij gaan schuiven.  Door het bredere oppervlak heb ik ook veel minder last van knieblessures dan wanneer ik de rubberen banden uitprobeer. Ideaal als je het mij vraagt! 

Toch had ik graag nog meer weerstand willen voelen in de banden. Ik had online gelezen dat er banden bestaan van maar liefst 145 kilo weerstand. Uiteraard ging ik er niet vanuit dat deze banden zoveel weerstand zouden gaan bieden, maar toch had ik het liefste banden gehad met wat meer weerstand. Ik voorspel wel dat de banden wel op den duur kunnen gaan uitrekken waardoor ze niet meer voldoende weerstand bieden. Elastiek houdt namelijk niet eeuwig zijn vorm en sterkte en dus zijn ze op een gegeven moment aan vervanging toe. 

Wat voor accessoires betrek jij in jouw work-out?

weerstandsbanden

*Deze pagina bevat affiliatie links

SHARE:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Misschien vindt je dit ook interessant?