Hoe vind je fitness motivatie?

Fitness motivatie

Misschien sport je al jaren en misschien ben je nog een beginner, het blijft af en toe toch een opgave om fitness motivatie te vinden. Onze levens zijn over het algemeen druk ingepland met werken, het huishouden, een sociaal leven en misschien ook nog wel de verzorging van een huisdier. Om dan ook nog een workout sessie erin te stoppen, is soms een hele uitdaging. Helemaal met een 9 tot 5 baan is dat niet gemakkelijk.  Ik help je graag aan wat tips om fitness motivatie te vinden. 

Mindset

Net als met veel andere dingen, hangt jouw fitness motivatie gedeeltelijk af van je mindset. Als je fitness ziet als een ‘moetje’ dan is het inderdaad moeilijk om in eerste instantie de motivatie te vinden. Om denken is dus de sleutel. Door naar fitness te kijken als een manier waarop jij kan ontspannen, is het al veel minder erg. Zo ben ik oorspronkelijk begonnen omdat ik een manier zocht om meer ontspanning in mijn leven te brengen. Hierdoor zie ik sporten niet als een moetje maar als een beloning. Naarmate ik meer ging sporten, vond ik de dagen dat ik niet kon sporten zelfs een straf. Mindset is dus wat mij betreft de sleutel. 

Wat is jouw fitness motivatie?

De meeste zullen zeggen dat hun doel is om af te vallen of een summer body te creëren. Uiteraard is dat ook zo. Het helpt echter wel om je ook voor te nemen wat de onderliggende motivatie daarvan is. Voor mij was dit dus om meer ontspanning te creëren. Misschien wil jij je wel zelfverzekerder voelen of zoek je voldoening en uitdaging? Door er meer in te zien dan alleen een manier om op je gewicht te letten, geef je het een belangrijkere rol in je leven. En dat is nodig om op lange termijn ook fitness motivatie te blijven behouden. 

Denk aan voldoening

Uiteraard zijn er dagen dat ook ik in eerste instantie te moe ben om te gaan. Het helpt mij dan om te denken aan de voldoening die ik ervaar wanneer ik toch ben gegaan en ook nog is een lekkere workout heb gehad. Bovendien ben ik altijd verbaasd hoeveel energie ik toch nog heb als ik eenmaal bezig ben! Je lichaam kan veel meer aan dan je denkt dus maak daar gebruik van. Zelfs al ga je maar een half uurtje, mag je trots zijn. Juist omdat je in eerste instantie dacht te moe te zijn, ben je toch gegaan. Extra reden om je trots te voelen dus! 

Is een half uurtje geen onzin?

Toen ik net begon vond ik het eigenlijk de moeite niet om voor een half uurtje te gaan. Wat kun je nou in een half uurtje doen? Maar nu kijk ik daar heel anders tegenaan. Het liefste ga ik natuurlijk anderhalf tot twee uur sporten, maar ik neem ook genoegen met een half uur, wanneer mijn dagelijkse planning niet langer toelaat. Je wordt namelijk steeds handiger en effectiever waardoor je je tijd steeds beter kunt inrichten. Door dat half uur bijvoorbeeld aan cardio te besteden of door te kiezen voor powersetjes. Een powersetje is een reeks oefeningen achter elkaar zonder pauze. De pauze houd je pas nadat je het setje hebt afgerond. Hierdoor bespaar je tijd. 

Persoonlijke records als fitness motivatie

Of je nu al een langere tijd bezig bent of juist nog moet beginnen, een persoonlijk record verbreken is uiteindelijk waar je veel fitness motivatie uithaalt. En als dat het nog niet is, dan wordt dat het uiteindelijk wel. Het werkt ontzettend motiverend om jezelf te verbazen dat je eindelijk 10 kilo extra is gelukt! Apps zoals Jetfit en Strong – Workout Tracker  helpen je onder anderen om al die persoonlijke records netjes bij te houden. En in de apps zijn verschillende oefeningen te vinden inclusief een uitleg. Zo heb je meteen wat extra motivatie. 

Een beetje angst?

In eerste instantie vond ik het allemaal een beetje intimiderend omdat ik nog vrij weinig van fitnessen afwist, laat staan hoe ik alle oefeningen moest uitvoeren. Daar sta je dan tussen allemaal kenners in, dacht ik dan. Ik had het gevoel dat iedereen zat te kijken hoe ik zat te stuntelen in de gym. Je moet ergens beginnen en ook zij hebben alles moeten leren. Sterker nog als je goed oplet, voeren zelfs de grote bakbeesten oefeningen niet altijd goed uit.

Dit komt omdat zij de oefeningen vaak te zwaar pakken en daardoor de oefening niet goed uitvoeren. Je kunt beter lichter beginnen dan in een keer te zwaar gaan. Onthoud dus goed, iedereen maakt fouten. En ook hier draait het weer om mindset. Het werkt namelijk ook behoorlijk inspirerend. Soms dan zie ik dat iemand een oefening uitvoert die ik nog niet kende. Dus je leert er ook veel van. 

Toch graag wat zelfverzekerder in de gym staan?

Nu kan het misschien wat meer fitness motivatie opleveren als je beter weet wat je doet. Het heeft mij heel erg geholpen om veel filmpjes en pagina’s thuis en ter plekken in de sportschool te bekijken en uit te voeren. Op die manier kun je stap voor stap de oefeningen uitvoeren en weet je steeds beter wat je doet. Dat zorgt voor motivatie omdat je ook steeds sterker wordt.

Een andere manier om meer zelfvertrouwen te hebben is om eventueel aan te haken bij sporters die al wat langer bezig zijn. Je voelt je dan minder alleen omdat je samen bent. Hierdoor ben je minder bezig met de omgeving. Het heeft mij ook geholpen om op die manier meer oefeningen te leren kennen. Tegelijkertijd heb je iemand die kijkt of je de oefening goed uitvoert en jou helpt om je oefeningen zwaarder te pakken. 

Rust als fitness motivatie

Heb je een behoorlijk stressvol leven, dan is sporten de ideale manier om die stress even los te laten. Door te sporten, kun je namelijk al je dachten even op zij zetten waardoor je een gehalte van rust bereikt. Je leert de oefeningen steeds beter uitvoeren waardoor je meer bezig bent met de wijze waarop jij je oefeningen doet, in plaats van nadenkt over bepaalde situaties. En dat maakt weer dat je ook veel beter kunt slapen. Doordat het sporten je uitput, ben je aan het einde van de dag meer moe dan wanneer je niet hebt gesport. Dit helpt om in slaap te komen. 

Conclusie over fitness motivatie

Kort samengevat draait het bij fitness motivatie dus voornamelijk om mindset. Door naar fitness te kijken als een manier om je ontspannen, is het gemakkelijker om te gaan. Kijk bij jouw fitness motivatie dus verder dan alleen afvallen. Vind je het moeilijk om na een vermoeiende dag toch naar de gym te gaan? Denk dan onder anderen aan de voldoening die je achteraf voelt en het verbreken van jouw persoonlijke records.

In het begin is het best demotiverend om tussen grote krachtpatsers te staan, maar door te realiseren dat je ergens moet beginnen helpt het om je fitness motivatie te behouden. En ook zij maken fouten! Wil je liever wat zelfverzekerder in de gym staan dan kun je ervoor kiezen om samen te gaan of veel filmpjes en artikelen te bekijken. 

motivatie fitness

Hoe kom jij aan fitness motviatie?

fitness motivatie

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vindt jij dit ook interessant?