Kim Shares All

Alles over fitness handschoenen

Fitness handschoenen informatie

Het is iedere keer weer voor mij een uitdaging om de beste prestaties te behalen in de sportschool. Ik vind het heerlijk om aan krachttraining te doen, maar het eelt en de pijn in mijn handen vind ik maar niets. Niet iedere krachttrainer zal het met mij eens zijn, maar ik vind fitness handschoenen echt ideaal om die klachten mee te voorkomen. Ik vertel je in deze blog alles over het gebruik van fitness gloves. 

Wat zijn fitness handschoenen?

Fitness handschoenen zijn eigenlijk een paar handschoenen waarvan vaak de vingertoppen en een deel van de vingers ontbreken. Ze beschermen dus voornamelijk je handpalmen. Welke fitness gloves je daadwerkelijk nodig hebt, hangt af van het soort sport dat je doet. Zo heb je voor verschillende sporten ook verschillende sport handschoenen om mee te sporten. Fitness handschoenen worden voornamelijk gebruikt door mensen die aan krachttraining, crossfit en bodybuilding doen. Er zijn een hoop voordelen op te noemen, maar ze dienen voornamelijk om extra grip te creëren en om je handen te beschermen. Later lees je meer voordelen. 

Soorten sport handschoenen

Soms zie je door de bomen het bos niet meer, omdat er simpelweg teveel keuze is. Welke sport handschoenen voor fitness moet je precies kiezen? Het heeft voor mij een tijdje geduurd, voordat ik een keuze heb kunnen maken om mijn eerste paar fitness gloves daadwerkelijk te kopen. In de winkels stond bij ieder paar fitness gloves een mooie uitleg over de doelgroep van de sport handschoenen, maar in geen enkele beschrijving kon ik mij vinden. Ik deed aan krachttraining, maar is dat dan extreme krachttraining of niet. In principe kun je alle soorten sport handschoenen opsplitsen in drie hoofd categorieën: 

 • Sport handschoenen
  Sport handschoenen zijn eigenlijk het meest universeel onder de fitness gloves. Sport handschoenen bieden grip tijdens krachttraining en bij het klimmen, maar ook tijdens cardio, zoals spinnen. Doe jij aan verschillende soorten sporten, dan zit je met sport handschoenen bij alle sporten wel goed. 
 • Krachtsport handschoenen
  Krachtsport handschoenen hebben een extra versteviging voor de pols. Op die manier heb je een extra bescherming tijdens krachtsport. Je herkent krachtsport handschoenen aan de extra verdikking in de handpalm en de verlening bij de pols. 
 • Anti-blaar handschoenen
  Als laatste heb je nog speciale anti-blaar handschoenen. Deze zijn vooral inzetbaar bij sporten waarbij je continu een stang of iets dergelijks op dezelfde plek hebt. De kans dat je dan blaren ontwikkeld, is groot. Dit is bijvoorbeeld het geval bij turnen, wanneer je in een rek of aan ringen hangt. Overigens zijn deze fitness handschoenen in heel veel modellen te vinden. 

Wat zijn de voordelen van fitness handschoenen?

De vraag is natuurlijk of het nut heeft om fitness handschoenen te dragen. Iedereen heeft er een andere mening over, omdat het grotendeels ook van je persoonlijke voorkeur afhangt en ook van je fitness doelen. Om te bepalen of fitness handschoenen iets voor jou zijn, deel ik allereerst de voordelen van fitness gloves met je. Hierna zal ik de nadelen van fitness gloves met je bespreken. 

Fitness gloves maken het comfortabeler om te trainen

Allereerst maken fitness handschoenen het trainen voor jou een stuk comfortabeler. Het kan behoorlijk pijn doen wanneer je de zoveelste stang op dezelfde plek in je handen hebt branden. Hoe zwaarder je traint, hoe pijnlijker dat kan worden. Fitness handschoenen zorgen ervoor dat je grip op de stang in ieder geval een stuk comfortabeler aanvoelt. De zachte binnenkant van de sport handschoenen zijn een stuk comfortabeler dan een harde stang die in je handpalmen wringt. 

Fitness gloves bieden meer grip

Een ander voordeel is dat sport handschoenen meer grip bieden. Vooral wanneer je snel last hebt van zweterige handen kan het regelmatig gebeuren dat dumbells of losse gewichten uit je handen glijden. De grip die je hebt wordt dan minder en dat maakt het lastig om te trainen. Het dragen van fitness handschoenen zorgt ervoor dat je de grip behoudt. Hierdoor kan je blijven focussen op de oefening en de beweging. Bovendien maakt het een stuk veiliger om zwaarder te trainen, omdat je minder bezig bent om de grip te blijven houden. 

Sport handschoenen bieden support aan je polsen

Wanneer je met gewichten aan de slag bent, doe je een oproep op je polsen. Je polsen kunnen dus wel wat extra support gebruiken om blessures te voorkomen. Wanneer je gebruik maakt van sport handschoenen met een extra band voor je polsen, zorgt dat ervoor dat je polsen worden ondersteunt. Daarnaast zorgen zulke fitness handschoenen ervoor dat oude blessures van je polsen onderdrukt blijven. 

Het trainen met fitness gloves is hygiënischer

Fitnessbars worden in de sportschool door heel veel mensen aangeraakt. Ondanks het tegenwoordig verplicht is om je fitness spullen schoon te maken, doet lang niet iedereen dat even goed. De bar is dan ook vrij vies. Er hangen allerlei ziektekiemen aan en is een broeiplaats voor bacteriën. Dat is ook logisch want mensen raken dat aan met zweterige palmen. De groeven van de bar zijn lastig schoon te maken. Door het gebruik van fitness handschoenen zit er een beschermlaag tussen jou en de stang. Dat is in ieder geval een stuk hygiënischer. Zolang je de fitness handschoenen wel op tijd uitwast uiteraard. 

Daarnaast beschermen fitness gloves je tegen besmettelijke ziektes, zoals wratten. Momenteel is het belangrijker dan ooit om hygiënisch te sporten. Heb je al last van blaren, dan is het niet verstandig om met blote handen te trainen. De kans dat de blaar openbarst is aanwezig. Via die weg kunnen een hoop bacteriën je lichaam binnentreden. Bescherm jezelf daar tegen en draag fitness gloves. Overig bescherm je dan ook een ander voor eventuele besmettelijke ziektes die jij met je meedraagt. 

Sport handschoenen verkleinen de kans op eelt en blaren

Sport handschoenen zorgen daarnaast ervoor dat de kans dat je eelt ontwikkeld, verkleind. Overigens is het een misvatting dat fitness gloves volledig voorkomen dat je eelt ontwikkeld. Veel mensen dragen fitness handschoenen om eelt te voorkomen, maar doordat het dragen van sport handschoenen ervoor kan zorgen dat jij je lift techniek aanpast, is de kans dat je eelt ontwikkeld nog altijd aanwezig. De kans dat je blaren ontwikkeld is daarnaast ook een stuk kleiner. De extra laag stof tussen je huid en de gewichten, beschermen je handen tegen extra druk. 

Wat zijn de nadelen van fitness handschoenen?

Ondanks er een hoop voordelen zitten aan fitness gloves, zijn er uiteraard ook een hoop nadelen aan sporthandschoenen. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van fitness handschoenen te weten om een juiste afweging te maken of je ze wel of niet wilt gebruiken. Er is niet veel te vinden over de nadelen van sport handschoenen. Gelukkig heb ik er toch een aantal kunnen vinden. Dit zijn de nadelen aan fitness gloves: 

Fitness gloves beperken je grip

In de eerste basis geldt de regel dat hoe dikker de stang is, hoe moeilijker het is om een goede grip erop te hebben. Door het dragen van fitness handschoenen, voeg je een extra laag toe tussen de spieren van jouw handen en de stang. Hierdoor maak je het lastiger om een goede grip te hebben. Dit zul je vooral merken bij oefeningen, zoals deadliften, pull ups en dergelijke. De grip die jij hebt raakt eerder op dan de daadwerkelijke kracht van de spieren die je traint. Gek genoeg geven handschoenen dus extra grip, maar ook minder. 

Fitness gloves hebben invloed op je lift techniek

Dit nadeel zul je vooral merken bij oefeningen als de bench press. Doordat het extra stof in de palm van je hand ophoopt, zul je moeite hebben om de stang op de juiste manier vast te houden. Ondanks je de juiste maat sport handschoenen draagt, is dit niet te voorkomen. Toch is de juiste lift techniek belangrijk om resultaten te boeken en om blessures te voorkomen. De ophoping van de stof, maakt de oefening bovendien een stuk moeilijker. Bij de bench press is het namelijk de bedoeling om de bar in de palm van je hand, vlak bij je polsen, vast te houden. De stof van fitness handschoenen dwingt de bar naar je vingers. 

Je kunt afhankelijk worden van sport handschoenen

Wanneer je sport handschoenen tijdens het fitnessen een tijdje draagt, zul je merken dat je er op de een of andere manier afhankelijk van wordt. Het voelt gek aan wanneer je zonder fitness handschoenen gaat trainen, omdat je last krijgt van een branderig gevoel en je niet gewend bent hoe een bar aanvoelt. Nu is dit niet een groot drama, maar het is iets dat je niet over het hoofd moet zien. Je zult je fitness gloves namelijk niet altijd bij je hebben. 

 

SportSport

Waar moet je rekening mee houden met het gebruik van fitness handschoenen?

De juiste maat fitness handschoenen

Het is ontzettend belangrijk om de juiste maat sport handschoenen te dragen. Wanneer je te grote of te kleine fitness gloves draagt, zul je merken dat het niet comfortabel zit. Daarnaast zullen sport handschoenen die je niet passen, ook geen voordelen bieden. Zorg er dus voor dat je niet te kleine en niet te grote sport handschoenen hebt. Te grote fitness gloves belemmeren je techniek namelijk nog meer, omdat er nog meer stof in de weg zit. Dat maakt het ook gevaarlijk. Te kleine sport handschoenen zullen gaan klemmen en zitten onwijs oncomfortabel. Ook dat zal je niet helpen tijdens het trainen. 

Aanvullende eigenschappen van fitness gloves

Wanneer je fitness gloves gaat aanschaffen, zul je een hoop sport handschoenen aantreffen met aanvullende eigenschappen. Waar ik eerder al binnen deze pagina vertelde welke soorten fitness handschoenen er globaal zijn, kun je met nog veel meer eigenschappen rekening houden. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen wat jouw fitness handschoenen nodig hebben. Om je een betere indruk te geven, kun je jezelf de volgende vragen stellen: 

 • Doe jij met jouw sport een oproep op je polsen? Ja, ga dan voor sport handschoenen met een pols versteviging.
 • Wil jij jouw sport buiten uitoefenen? Kies dan voor fitness handschoenen die je hele hand en vingers bedekken. Je kunt er dan ook mee in de winter buiten sporten.
 • Ben je van plan verschillende sporten uit te oefenen? Ja, ga dan voor standaard fitness gloves. Standaard fitness handschoenen hebben een extra beschermlaag in de handpalm en op de rug van je hand. Je kunt er alle soorten sporten mee uitoefenen. 
 • Wil je van bovenstaande punten van alles wat? Kies dan voor fitness handschoenen met deels vrije vingertoppen. Je handpalm wordt goed beschermd, terwijl je vingertoppen vrij zijn. 

De verkooppunten van fitness handschoenen

Wil jij jouw fitness prestaties ook graag verbeteren door het gebruik van een paar fitness gloves, dan zijn er een aantal fitness winkels waar je terecht kan. Al vanaf €6,- kun je bij Bol.com een paar fitness gloves aanschaffen, uiteraard kun je er ook veel duurdere sport handschoenen vinden. De prijs loopt tot wel €49,95. Ook bij de Decathlon kun je terecht voor een paar fitness gloves. Daar heb ik overigens ook mijn sport handschoenen gekocht. Goede kwaliteit, maar toch goedkoop. Zijn dat niet jouw favoriete winkels, kun je ook een kijkje nemen bij fitwinkel

Fitness handschoenen bestellen bij andere sport merken?

Wil je fitness handschoenen bestellen bij andere sportmerken bestellen?  Denk dan bijvoorbeeld aan Nike fitness handschoenen, fitness handschoenen Reebok en Aktiesport fitness handschoenen.

Domyos handschoenen voor krachttraining 500 Decathlon

Sport handschoenen DecathlonOm je wat specifiekere informatie te geven over de fitness handschoenen die ik gebruik, vertel ik je graag wat meer over Domyos handschoenen voor krachttraining 500 Decathlon. Voor €9,99 schaf je deze sport handschoenen bij de Decathlon aan. Je kunt kiezen uit de kleuren zwart en een donkere kleur blauw. De fitness gloves beschermen je handpalmen en een deel van je vingers. Om de fitness handschoenen van de Decathlon beter te laten aansluiten, heeft het een stukje klittenband bij het begin van je pols. 

Op de website van Decathlon staan een aantal product eigenschappen van deze sport handschoenen. Zo heeft het op de handpalm een extra verdikking als schokdemping, hebben de handschoenen een ademend vermogen en garandeert Decathlon dat je de handschoenen gemakkelijk kunt aantrekken door het klittenband. Daarnaast hebben de handschoenen versterkte naden als extra stevigheid en zorgt het klittenband er ook voor dat jij je positie behoudt. Tot slot bevatten deze handschoenen extra grip dankzij antislip-materiaal en heb je 2 jaar garantie. 

Product samenstelling van Domyos handschoenen voor krachttraining 500 Decathlon

De fitness handschoenen van de Decathlon bestaat uit de volgende materialen: 
Handrug : 90.0% Polyester,
Handrug : 10.0% Elastaan
Handpalm : 50.0% Polyamide
Handpalm : 50.0% Polyurethaan
Manchet : 100.0% Foamed Styrene Butadiene Rubber

Hoe verzorg je Domyos handschoenen voor krachttraining 500 Decathlon

Uiteraard wil je goed voor je sport handschoenen zorgen en is het belangrijk om fitness gloves schoon te houden. Hiermee voorkom je dat bacteriën erin gaan groeien. Je mag de fitness gloves van de Decathlon op maximaal 30°C in de wasmachine was. Verder wordt het afgeraden om het product te bleken, in de droogtrommel te doen, te strijken of droog te reinigen. 

Mijn ervaring met fitness handschoenen Domyos handschoenen voor krachttraining 500 Decathlon

Mijn vorige paar fitness gloves heb ik ook bij de Decathlon aangeschaft. Ik wilde het simpelweg een keertje uitproberen, maar wilde er niet meteen heel veel geld aan uitgeven voor het geval het me niet zou bevallen. Na één keer dragen, was ik meteen verkocht en ik wilde niet meer zonder fitness gloves trainen. Inmiddels zijn wij drie jaar verder en hebben de fitness handschoenen het opgegeven. Eigenlijk wilde ik hetzelfde model opnieuw kopen, maar die heeft de Decathlon niet meer in hun assortiment. Er zat daarom ook niets anders op dan een ander paar aan te schaffen, de Decathlon Domyos handschoenen voor krachttraining 500

Het grootste verschil tussen dit paar sport handschoenen en mijn vorige fitness handschoenen, is dat het vorige paar ook een aangekoppelde wrist wrap bevatten. Dat is een extra stuk dat je polsen ondersteunde tijdens de krachttraining. Dit paar van de Decathlon heeft dat dus niet. Ik vond dit eigenlijk wel jammer aangezien dat mij wel goed was bevallen. Het fijne aan de fitness handschoenen van de Decathlon is dat er vrij veel verschillende modellen worden aangeboden en dat je verschillende maten hebt. Je kunt kiezen van xs tot aan xxl.

Inmiddels heb ik nu een aantal keer met deze nieuwe fitness gloves getraind en ik mis de polsondersteuning (nog) niet. Nu moet ik zeggen dat ik het niet bepaald gemakkelijk vind om de handschoenen aan en uit te trekken, maar dat ligt er waarschijnlijk aan omdat ik een maatje xs heb gekocht. Ik heb vrij smalle polsen, maar de breedte van mijn hand heeft een normale maat. Desondanks heb ik voldoende ruimte en zitten de sport handschoenen comfortabel. De prijs vind ik overigens ook goed in verhouding staan met het kwaliteit van de fitness gloves. Helemaal als ik er weer minimaal 3 jaar mee kan doen. 

Gebruik jij fitness handschoenen?

fitness handschoenen

*Deze pagina bevat affiliatie links

DEEL DEZE PAGINA:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Misschien vindt je dit ook interessant?